Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012

Το επιδοτούμενο αιολικό ρεύμα κάνει ζημιά στην αξιοπιστία και κόστος όλου του ηλεκτρικού συστήματος


http://www.nbgroup.com/publications/Negative_Electricity_Prices_and_the_Production_Tax_Credit.pdf

Στις ΗΠΑ γίνεται πολλή συζήτηση με την επικείμενη διακοπή του αιολικού Production Tax Credit, σε προεκλογική περίοδο. Πέρα από τις εκεί συνέπειες, (ήδη η Ζήμενς απέλυσε κόσμο στο Οχάϊο, ευαίσθητη εκλογική περιφέρεια), έτσι ή αλλιώς, θεωρείται δεδομένο, ότι χωρίς αυτό θα εξαφανιστούν τα αιολικά.   Κάτι που θα χαροποιήσει τους πάντες, πλην των αιολικών, των φουκαράδων που δουλεύουν στην κατασκευή -- και υπάρχει και μία Αμερικάνικη "Ζήμενς" που λέγεται GE...

To PTC δίνει περίπου ¢2,2/kWhr (ή 6 δραχμές ανά κιλοβατώρα -- για θυμηθείτε πόσο έκανε το ρεύμα σε δραχμές...), πολλά λεφτά. Τόσα λεφτά, που οι αιολικοί, στις ΗΠΑ, καμιά φορά πληρώνουν για να πάρει την έγχυσή τους το δίκτυο! Τους συμφέρει, αφού πληρώνουν από τα ¢2,2/kWhr που εισπράτουν σαν επιδότηση.

Αν αυτό σας ακούγεται καλό (σε πληρώνουν για να έχεις ρεύμα -- να οι τσάμπα πρίζες από τον ουρανό), θυμηθείτε ΠΟΙΟΣ πληρώνει το τσάμπα ρεύμα. Στις ΗΠΑ, το  ¢2,2/kWhr το πληρώνουν οι φορολογούμενοι.

Το περιστασιακό τσάμπα ρεύμα με αρνητική τιμή, κάνει ζημιά  στην ενεργειακή επάρκεια, αφού κάνει το όποιο breakeven συμβατικών πηγών πιο ακριβό,  είναι οικονομικό αντικίνητρο και αποθαρρύνει τις επενδύσεις σε συμβατική παραγωγή.  (Σαν να έχεις δύο τυροπιτάδικα, το ένα με επιδότηση και το άλλο χωρίς επιδότηση. Ο επιδοτούμενος -- αν δουλεύει ο ανταγωνισμός -- θα κλείσει τον μη επιδοτούμενο, αλλά λίγο πιο πολύπλοκο, γιατί το επιδοτούμενο τυροπιτάδικο παράγει τυρόπιτες συνέχεια και οι τυρόπιτες αποθηκεύονται, ενώ το αιολικό ΜΟΝΟ όταν φυσάει, και το ρεύμα δεν αποθηκεύεται).


Οι αιολικοί έχουν κίνητρο να πουλάνε ακόμα κι όταν η ζήτηση είναι πεσμένη ή όταν δεν συμφέρει στο δίκτυο να πάρει αιολικό ρεύμα -- λόγω της επιδότησης. Οι αρνητικές ή οι χαμηλές τιμές δεν είναι κακές, καθ' εαυτές.   Αν διαμορφώνονται από προφορά και ζήτηση, είναι πληροφόρηση της αγοράς. Αν όμως είναι προϊόν επιδότησης, διαστρεβλώνουν την προσφορά, και επηρεάζουν αρνητικά την αξιοπιστία και κόστος όλου του ηλεκτρικού συστήματος. Η χαμηλή τιμή λειτουργεί σαν μήνυμα πλεονάσματος ή υπερπροσφοράς, που όμως είναι τεχνικά ανύπαρκτα.

Το πρόβλημα για τον καταναλωτή και το δίκτυο έγκειται στο ότι χωρίς συμβατική ισχύ βάσης, το δίκτυο αποσταθεροποιείται (το εμπέδωσε η Γερμανία), αφού όσο συχνά περισσεύει το αιολικό ρεύμα, άλλο τόσο συχνά, δεν φτάνει.  Η μελέτη καταλήγει διπλωματικά στο ότι "οι πολιτικοί πρέπει να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα ότι τα αιολικά, αν και είναι σημαντικό κομμάτι του ενεργειακού μείγματος δεν είναι αξιόπιστα και δεν μπορούμε να βασιστούμε σε αυτά, ειδικά σε περιόδους αιχμής ("address the reality that wind energy, while an important part of the energy mix, remains unpredictable and cannot be relied upon, especially during periods of high demand").  Το "τσάμπα" ρεύμα, όταν φυσάει (κουτουρού και τυχαία) εκτός από ακριβό, κάνει και ζημιά.

Στην Ελλάδα, αντί φοροεπιδότησης ¢2,2/kWhr , πληρώνουμε  ¢8-9/kWhr (ευρωσεντ) εμείς οι καταναλωτές, όταν το κανονικό ρεύμα κοστίζει πόσο; ¢3,5; ¢5,0; ¢6/kWhr;  Καπέλο   3-5 ευρωσέντ ανά kWhr.  Και στην Ελλάδα, εκτός από εμάς, σαν καταναλωτές, πληρώνουμε και σαν φορολογούμενοι, αφού πολλά έργα υποδομής πληρώνονται από τον προϋπολογισμό, και τα βουνά και τα νησιά, ήταν μέχρι πρότινος ...δικά μας, και σύμφωνα με τον χάρτη της ΡΑΕ, δεν είναι πια.

Έχω πει αρκετές φορές, ότι και τσάμπα να ήταν το αιολικό ρεύμα, δεν θα το θέλαμε στο δίκτυο. Τώρα το είδα και γραμμένο. Πέρασα δύο χρόνια στην πλάνη του διλήμματος εάν είναι φτηνό ή ακριβό το αιολικό ρεύμα. Και τσάμπα να είναι, είναι προβληματικό.

Για όσους θέλουν να πάνε πίσω, εκδοχές γραφήματος, που δείνχει πώς λειτουργούντα αιολικά στο πλαίσιο της ΟΤΣ, δείτε εδώ, εδώ,  και εδώ, τα αντίστοιχα γραφήματα..

Περισσότερα για εξελίξεις σχετικά με το PTC στις ΗΠΑ:
Wall Street Journal: Op-Ed by Senator Alexander and Representative Pompeo: Puff, the Magic Drag on the Economy
http://www.startribune.com/business/170599416.html?refer=y

2 σχόλια:

xrhxa είπε...

Καλησπέρα...

Σήμερα σας θυμήθηκα, και ταυτόχρονα πήρα και μια απογοήτευση σχετικά για το πόσο μας δουλεύουν ....

έλεγε για παράδειγμα ένας δημοσιογράφος στην ΝΕΤ στο μεσημερινό δελτίο ότι οι τρόϊκα δεν καταλαβαίνει με ποιό τρόπο θα μειωθούν τα έξοδα για ενέργεια (φαντάζομαι ηλεκτρική) στα σχολεία κατα΄50 εκατ ευρώ ετησίως τοποθετόντας φωτοβολταϊκά στις στέγες.....

Οι δικοί μας όμως .... σαίνια...
τους έδωσαν και το κατάλαβαν....

archaeopteryx είπε...

είναι το καινούργιο λεξιλόγιο. Θα μειωθούν τα έξοδα αν από 100 για λογαριασμό ρεύματος πληρώνουμε 200. Αυτό θα το λέμε μείωση του λογαριασμού. Οα είμαστε χορτάτοι όταν θα πεινάμε, θα έχουμε θυριβώση ησυχία, ξερό νερό, τέτοια παράλογα...