Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Πρόσκληση σε κηδεία (πάει και η Κύθνος...)


"Αγαπητέ Αρχαιοπτέρυγα

...Την Παρασκευή το Δημοτικό μας συμβούλιο υπογράφει την καταδίκη σε θάνατο του νησιού μου. Σου στέλνω και φωτό απ' τα επίμαχα σημεία. Κράτα υπόψη σου ότι φρόντισαν να τα κάψουν φέτος το καλοκαίρι..."

Πίνακας Θεμάτων ημερήσιας διάταξης για την 14η τακτική συνεδρίαση του Δ.Σ. Κύθνου στις 28/09/2012 που συνοδεύει την με αρ. πρωτ. 5355/24-09-2012 πρόσκληση του Προέδρου Δ.Σ.  Πίνακας Αποδεκτών: 1. Φίλιππας Εμμανουήλ – Δήμαρχος 2. Τριαντάφυλλος Νικόλαος – Αντιδήμαρχος 3. Παπαγεωργίου Ιωάννης – Δημ. Σύμβουλος 4. Παπαμακάριος Κωνσταντίνος– Δημ. Σύμβουλος 5. Φίλιππας Βαπτιστής – Δημ. Σύμβουλος 6. Γιαννητσάνης Νικόλαος – Δημ. Σύμβουλος 7. Φιλιππαίος Κωνσταντίνος – Δημ. Σύμβουλος 8. Μενεΐδη Μαρία – Δημ. Σύμβουλος 9. Ζαμπέτας Αντώνιος – Δημ. Σύμβουλος 10. Βιτάλης Σταμάτιος – Αντιπρόεδρος Δ.Σ. 11. Μπουρίτης Νικόλαος – Δημ. Σύμβουλος 12. Γονίδης Γεώργιος – Δημ. Σύμβουλος 13. Φίλιππα Αικατερίνη – Γραμματέας Δ.Σ. 14. Βασάλος Δημήτριος – Πρόεδρος Τ.Κ. Χώρας Κύθνου 15. Γονιδάκης Αιμιλιανός – Πρόεδρος Τ.Κ. Δρυοπίδας Κύθνου 16. Κοκκιασμένος Αντώνιος- Περιφερειακός Σύμβουλος Κέας-Κύθνου

Θέμα 1ο: «Έγκριση Δημοτικού Συμβουλίου για μνημόνιο συνεργασίας στα πλαίσια του προγράμματος «Συλλογή Όμβριων Υδάτων σε ελληνικά Νησιά»» Εισηγητής: Δήμαρχος – κ. Φίλιππας Εμμανουήλ

Θέμα 2ο: «Έγκριση συμμετοχής του Δήμου Κύθνου στο έργο: «Ρυθμιστικό Σχέδιο για τον προσδιορισμό των βέλτιστων χωρικών κατανομών και συγκεντρώσεων αιολικών πάρκων και την προστασία του τοπίου σε νησιά του Αιγαίου» που χρηματοδοτείται από το «Πράσινο Ταμείο» του ΥΠΕΚΑ».

Η Κύθνος έχει την περίεργη διάκριση να έχει το πρώτο αιολικό στην Ευρώπη από το 1982 (που τώρα μαζεύει σκόνη, όπως όλα τα αιολικά αφού περάσει λίγος καιρός, ΚΑΙ αυτά που πάνε να βάλουν τώρα, σκουπιδότοπος για λίγες χάντρες και καθρεφτάκια).

Όσο για τους Δημοτικούς Συμβούλους και τον Δήμαρχο... τι να πω, αν είναι σαν όλους τους άλλους των ΟΤΑ... Εμ θα θέλουν να φανούν καλοί, εμ μερικοί θα τρίβουν τα χέρια τους, εμ θα επικαλεστούν ότι "έτσι λέει η Περιφέρεια".  Τα καλύτερα αιολικά είναι αυτά που δεν μπαίνουν. Αυτά που μπαίνουν είναι παντοτινές σαβούρες, μνημεία στην ηλιθιότητα αυτών που τα ενέκριναν.

Να τι έχω να πω στον Δήμαρχο και τους Δημοτικούς Συμβούλους:

Οι ΑΠΕ έχουν τρία χαρακτηριστικά που καλά θα κάνουν να λάβετε υπ' όψη

1) Οι ΑΠΕ εμφανίζονται στην Ελλάδα, όταν ήδη όλος ο κόσμος βοά ότι είναι κάτι μεταξύ ακριβής και ατελέσφορης προσπάθειας, και έξυπνης απάτης. Και δεν βοούν πλέον ψευδώνυμοι bloggers, αλλά επώνυμοι, αρχηγοί κρατών, τέως αρχηγοί κρατών, Ευρωπαίοι υπουργοί και βουλευτές, καθηγητές, ο ...ΣΕΒ, η Μέρκελ, η Siemens και κάθε μέρα, περισσότεροι από ό,τι προλαβαίνω να αντιγράφω εδώ. Το επιχείρημα "δεν διάβασα", "δεν ήξερα", "μα είπε η WWF" μάλλον δεν μετράει. Και μην υποτιμάτε την Μνήμη του Διαδικτύου. Θα θυμάται τι θα κάνετε πολλά χρόνια από τώρα.

2) Σε αντίθεση με άλλες αρπαχτές, που ξεχάστηκαν, τις ΑΠΕ θα τις πληρώνουμε, θα τις βλέπουμε, και θα υφιστάμεθα τις αντιαναπτυξιακές τους συνέπειες για άλλα 20 χρόνια. Πρόκειται για αρπαχτή με προοπτική ...ετών. Θα τις βλέπουμε στον λογαριασμό μας και στην καταδικασμένη ανταγωνιστικότητά (είπε Ισπανός Υπουργός ενέργειας πριν 2-3 μήνες -- δύο Άγγλοι Υπουργοί τα χαρακτήρισαν ενοχλητικά, ακριβά και άχρηστα προχτές). Στον εξαφανισμένο τουρισμό μας. Όσο μπαίνουν, τόσο θα ξεσηκώνεται ο κόσμος και τα δώρα, οι μίζες και οι αναθέσεις χωματουργικών, ποσοστών κλπ, σε ημέτερους θα έρθουν στην επιφάνεια, και η ενόχληση θα γίνει οργή.

3)  Λεφτά ΔΕΝ υπάρχουν. Αυτή η αρπαχτή γίνεται σε καιρό φτώχειας και ανέχειας, και απίθανης πίεσης, και δεν θα συγχωρεθεί, ούτε θα φύγει από το προσκήνιο, απλά γιατί δεν θα έχει λύσει κανένα ενεργειακό πρόβλημα, θα φαίνεται, θα την πληρώνουμε, και όποιοι πλουτίσουν από αυτήν θα κρύβονται σε μεγάλα σπίτια με πολλούς φύλακες.

Θέλετε και τεχνοκρατική επανάληψη;

1. Το ρεύμα που παράγουν τα αιολικά (και τα φ/β) δεν υποκαθιστά σημαντικό συμβατικό ρεύμα από συμβατικές θερμικές μονάδες. Το μόνο που κάνουν είναι να μειώνουν την ζήτηση για συμβατικό ρεύμα σε ώρα αιχμής (εάν τύχει φυσάει). Όσο περισσότερες μπαίνουν, τόσο πιο ασταθές γίνεται τι δίκτυο και εξαρτάται από εφεδρείες ή εισαγωγές αλλά και εξαγωγές (με ζημιά)

2. Επειδή δεν υποκαθιστά συμβατικά καύσιμα, δεν μειώνει εκπομπές CO2 (αν αυτές θα σας νοιάζουν σε 2 χρόνια). Όσες εκπομπές CO2 έχουν μειωθεί σε χώρες που το διαφημίζουν, δεν είναι από αιολικά (ή φ/β), είναι από υποκατάσταση κάρβουνου από αέριο ή πυρηνικά. Ή από εισαγωγές (από άλλον που έχει πυρηνικά ή κάρβουνο, ή Υ/Η)

3. Το ρεύμα που λένε ότι παράγουν (αυτό που δεν υποκαθιστά συμβατικό ρεύμα, αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να πληρώνουμε), οι μεγαβατώρες ή οι κιλοβατώρες, είναι πανάκριβο. Στα αιολικά, 3 και 4 φορές όσο το συμβατικό (που υπάρχει και πληρώνουμε ούτως ή άλλως). Αυτό δημιουργεί, πληθωρισμό, σκοτώνει την αναταγωνιστικότητα, διώχνει τον τουρισμό, και κάνει την ύφεση χειρότερη. Τα λίγα χωματουργικά και μπετά και 10 διανυκτερέυσεις από ξένους εργάτες, δεν είναι ανάπτυξη ή τουρισμός. Βρωμιά είναι.

4. Το ακριβό κόστος ρεύματος, και τα πεταμένα λεφτά για την αγορά και εγκατάσταση των Α/Γ, αποπληρώνονται με φουσκωμένους λογαριασμούς ρεύματος. Σε καιρό φτώχειας, αυτό είναι προκλητικό και απάνθρωπο.

6. Αισθητικά και περιβαλλοντικά είναι ...ό,τι πείτε. Σκατά, και το ξέρετε.  Το ότι κανένας δεν τα θέλει στην γειτονιά του, είτε για να μην τα βλέπει είτε για να μην τα ακούει, μιλάει από μόνο του. Το να σκάβεις και να τσιμεντάρεις δάση και νησιά, για να μην υποκαθιστάς συμβατικά καύσιμα, επίσης. Τουρισμός, κυνήγι, εξοχή και τέτοια μικροαστικά είναι ασύμβατα με αιολικά πάρκα. Όσοι αφελείς επέτρεψαν την εγκατάστασή τους σε Αμερική και Αγγλία, τώρα τραβάνε τα μαλλιά τους.

Και, 7. Πολλά σέρβερς θα θυμούνται την απόφασή σας, για πολλά χρόνια.

Η εικόνα μεγαλώνει με κλικ.

5 σχόλια:

spiral architect είπε...

- Έχουν δοθεί άδειες εγκατάστασης από ΡΑΕ;
- Σε ποια εταιρεία;
- Το Δημοτικό Συμβούλιο θα αποφασίσει για τη χωροθέτηση. Το έργο θα γίνει όμως;

archaeopteryx είπε...

ο χάρτης της ΡΑΕ δέιχνει αιολικά. Τώρα ποιός τα ζωγραφίζει τα αιολικά στον χαρτη είναι άλλο μυστήριο. Μου έχουν πει για άλλες τοποθεσίες ότι όλοι οι ΟΤΑ έχουν κάποιον ντόπιο που ζωγραφίζει αιολικά στον χαρτη για λογαριασμό κάποιου (μου έχουν πει και για ανταλλάγματα).

spiral architect είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
spiral architect είπε...

Καμιά 20αριά Α/Γ σε ένα μικρό κυκλαδίτικο νησί δεν είναι και λίγες, άσε που είναι και μη διασυνδεδεμένο.

Με "ζωγραφική στον χάρτη για λογαριασμό κάποιου" κλπ νόημα δεν βγαίνει.
Ή κάνεις τη (βρωμο)δουλειά μελετημένα, ή κάποιοι κάποτε θα βγουν εκτεθειμένοι.

Πάντως το τελευταίο μου ερώτημα παραμένει: Θα γίνει το έργο; Κι αν γίνει, τι θα γίνει μετά η Κύθνος;
(έχεις πάει; είναι πολύ ήσυχο κι όμορφο νησί)

archaeopteryx είπε...

Η λέξη που νομίζω χαρακτηρίζει την Κύθνο είναι "γλυκό", ίσως λίγο λυπημένο νησί. Χωρις την γκλαμουριά και την λίγδα στα πλακόστρωτα των Μυκόνων, είναι "Κυκλάδες" 100%, αλλά οι πλούσιοι το έχουν για περατσάδα (τα Σ/Κ πρέπει να γίνεται χαμός σε Μέριχα και Φυκιάδα, από κάθε λογής σκαφή, αλλά περαστικός χαμός).

Κάποιος θα πηγαίνει για αρπαχτή και εκεί, ξέρω κόσμο που έχει όνειρο να έχει 5-6 φουρφούρια και να κάααααθεται!