Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2012

Άλλο ένα λάθος στα κλιματολογικά μοντέλα: Τελικά, και οι υδρατμοί δεν είναι τόσο επικίνδυνο αέριο θερμοκηπίου όσο υπέθεταν στα μοντέλα...

Θέλω να μείνω λιγάκι στην "Κλιματολογία", αν και έχουμε σοβαρότερα προβλήματα, εμείς και ο υπόλοιπος κόσμος..

Θα έχετε, ίσως, ακούσει, ότι οι υδρατμοί, τα σύννεφα, είναι πολύ πιο δυνατά αέρια θερμοκηπίου από το CO2

Εμφανίστηκε μία νέα μελέτη που λέει  ότι και οι υδρατμοί, (τα σύννεφα), ενώ είχε αρχίσει να ακούγεται ότι αυτοί είναι πολύ πιο βλαβερό αέριο θερμοκηπίου από το CO2, τελικά, και αυτό έχει υπερβολές ή λάθη.


http://hockeyschtick.blogspot.co.uk/2012/10/whoops-paper-finds-supposed-positive.html
http://www.agu.org/pubs/crossref/2012/2012GL053265.shtml

Μέχρι τώρα, λοιπόν, ακούγαμε ότι οι υδρατμοί είναι "ισχυρό αέριο του θερμοκηπίου" και όταν υπάρχουν (από αυξημένη εξάτμιση της υποτίθεται θερμότερης Γης, συγκρατούν ακόμα περισσότερη ζέστη. Αυτό είναι παράδειγμα positive feedback ή θετικής ανάδρασης (όπου η ζέστη προκαλεί περισσότερη ζέστη -- παράδειγμα αρνητικής ανάδρασης είναι η εφίδρωση). 

Η μελέτη που εμφανίστηκε τώρα λέει ότι για λόγους αλληλεπίδρασης ανάμεσα σε ψηλά και χαμηλά σύννεφα, η θετική ανάδραση των υδρατμών δεν είναι τελικά όσο σημαντική θεωρούσαν μέχρι τώρα τα μοντέλα. Δεν προκαλεί θέρμανση, ή όση πρόσθετη θέρμανση θεωρούσαν μέχρι τώρα. Δεν θα υπερθερμανθούμε όπως έλεγαν τα μοντέλα, ούτε από τους υδρατμούς, γιατί (άλλη) μία παραδοχή τους ήταν τελικά ελλιπής, ή υπερβολική.

Ούτε αυτό, φυσικά αποδεικνύει ή διαψεύδει ο,τιδήποτε σχετικά με την καταστροφολογία. Απλά λέει ότι άλλη μια καταστροφολογική παραδοχή στα μοντέλα, ήταν ...λάθος.

Το κλίμα της Γης διαμορφώνεται και επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, τα τελευταία 4,5 δις χρόνια. Αυτοί φαίνονται, σχηματικά, στο παρακάτω διάγραμμα.


Όλη η ταραχή των τελευταίων 20-25 ετών (που συμπίπτει χρονικά με την επανένωση των Γερμανιών) αφορά ΜΟΝΟ το κουτάκι "ατμοσφαιρική χημεία" (σημειωμένο με κόκκινη κουκκίδα), που δεν είναι ασήμαντο, αλλά το "ανθρωπογενές" της ατμοσφαιρικής χημείας είναι μικρό μόνο ποσοστό και σε αυτό το κουτάκι. Είδαμε προχτές, πόσο σημαντικά  στην ατμοσφαιρική χημεία είναι τα 450 TW των κυανοβακτηρίων ή τα 1.000 TW της φωτοσύνθεσης, σε σχέση με τα ...15 TW της συνολικής ανθρώπινης ενεργειακής κατανάλωσης.  Το ανθρωπογενές CO2 ή οι υδρατμοί, ανθρωπογενείς ή όχι, είναι μικρό κομμάτι, του μικρού κομματιού, του ενός κουτιού στο διάγραμμα!



Όλη η "κλιματολογία" που ακούτε από τα ΜΜΕ είναι το παραπάνω γράφημα από εδώ. Στο γράφημα, φαίνονται, π.χ. τα χαμηλά σύννεφα και α ψηλά σύννεφα, αλλά όχι η αλληλεπίδρασή τους που αναφέρει το σημερινό link.

Το γράφημα αυτό (μεγαλώνει με κλικ), εκτός από την ατμοσφαιρική χημεία ακουμπάει και την αντανάκλαση και απορρόφηση και επανεκπομπή θερμότητας από την Γη, και είναι τα δύο κουτάκια στο προηγούμενο γράφημα, με τις κίτρινες κουκκίδες.   Τα μοντέλα προσπαθούν να υπολογίσουν, πόση από την ενέργεια που έρχεται στην Γη από τον Ήλιο αντανακλάται, πόση φτάνει στην Γη, πόση επανεκπέμπεται σαν είτε σαν αντανάκλαση από την επιφάνεια, ή σαν "θερμότητα" (υπέρυθρες), πόση χάνεται σε εξάτμιση νερού και βροχή, πόση από την επανεκπομπή φεύγει προς τα έξω, και πόση παγιδεύεται από τα "αέρια του θερμοκηπίου" και μάς ζεσταίνει, ή μας υπερζεσταίνει, αν μας υπερζεσταίνει.

ΜΟΝΤΕΛΑ είναι η κλιματολογία που ακούμε, και τα μοντέλα, για την ώρα δεν έχουν μπορέσει να απεικονίσουν την γνωστή πραγματικότητα, και πώς να το καταφέρουν εξάλλου, αφού ασχολούνται με την προσπάθεια προσομοίωσης μικρού μόνο ποσοστού των εμπλεκομένων μηχανισμών. Μας σερβίρουν αποτελέσματα προσομοιώσεων σαν πραγματικότητα, και αγνοούν, στις προσομοιώσεις, τα στοιχειώδη και βασικά, και με πολύ επανάληψη, από πολλούς παπαγάλους, προσπαθούν να μας τρομοκρατήσουν με επουσιώδη.

Σε προηγούμενη ανάρτηση μετέφερα την διαπίστωση ότι η όποια "παγίδευση" και επομένως υπερθέρμανση από "αέρια του θερμοκηπίου" είναι μία τάξη μεγέθους μικρότερη από "κενά" που έχουμε στην συνολική ενεργειακή εξίσωση. Το συμπέρασμα (από μοντέλα) της υπερθέρμανσης, χάνεται σχετικά με άλλες μεγαλύτερες αβεβαιότητες ή άγνοιες.  Σε άλλη ανάρτηση σας έδωσα παραδείγματα "τάξεων μεγέθους" για να δείτε πόσο ασήμαντοι είμαστε εμείς και τα έργα μας σε σχέση με την ενεργειακή εξίσωση στην Γη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: