Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

Ανάκαμψη σε τρία τέρμινα


Είπα να μην γράψω τίποτα, Τρίτη και 13, και γενικά με διακατέχει λίγη αηδία με την κατάντια μας, και την ανειλικρίνεια, και την κοροϊδία που τρώμε... Και ανάκαμψη σε τρία τέρμινα, και θέατρο σκιών...

Ένας Αμερικάνος στο CNN είπε την αλήθεια που δεν μας λέει κανένας φαιδρός εδώ πέρα:  Επιμήκυνση = περισσότερο χρέος.

Άτοκη επιμήκυνση = το ίδιο χρέος (αλλά λογιστική ζημιά για τους άλλους). Μόνο η διαγραφή, όχι  κούρεμα, διαγραφή. Μόνο η διαγραφή ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα της οικονομικής κατάστασης.  Και όχι διαγραφή της ΕΚΤ (τι δουλειά έχει η ΕΚΤ...). Διαγραφή από αυτούς που λάδωναν για να πουλάνε βερεσέ.

Αλλά είπαμε... Σε εκκαθάριση εν λειτουργία, σε δανείζουν και σε αναχρηματοδοτούν όσο μετατρέπουν τα ακάλυπτα σε ενυπόθηκα, και όσο βρίσκουν και άλλα πάγια ή μελλοντικά έσοδα να καπαρώσουν... Πείτε τα "απελευθέρωση", πείτε τα "τιτλοποίηση", η ουσία είναι η ίδια. Και, σε εκκαθάριση εν λειτουργία, όταν έχουν γράψει υποθήκες και έχουν καπαρώσει τα πάντα, τότε σε αφήνουν να πτωχεύσεις.

Αυτά τα τελευταία, τα λέω εγώ. Ο Αμερικάνος στο CNN είπε "αλλά σταθεροποιήθηκαν τα χρηματιστήρια, χωρίς να έχει φύγει όμως η αστάθεια".

Θα φτωχύνουμε και θα ταλαιπωρηθούμε ούτως ή άλλως. Ας κρατήσουμε την αξιοπρέπειά μας και την χώρα μας. Και, μεταξύ, χέστηκα για τα ξένα χρηματιστήρια...

Δεν υπάρχουν σχόλια: