Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

Ο Ήλιος, τα κυανοβακτήρια, και μερικές τάξεις μεγέθους με terawatt


Είπα μέσα στον γενικό χαμό να ασχοληθώ με ευχάριστα και εύκολα πράγματα...

Είναι σημαντικό, και εύκολο, να καταλάβει οποιοσδήποτε, ποιά είναι η συζήτηση για το "Κλίμα της Γης". Το Κλίμα της Γης, είναι η ιστορία και το μέλλον της Γης. Το ότι αλλάζει εδώ και περίπου 4,5 δις χρόνια, είναι δεδομένο. Το ότι θα αλλάζει για άλλα τόσα, βασίζεται στην εκτίμηση ότι σε περίπου 5 δις χρόνια, ο Ήλιος θα έχει πάψει να είναι ένα συμπαθητικό άστρο μακριά μας, και θα είναι ένας "κόκκινος γίγαντας" και θα μας έχει καταπιεί. Και αυτό, δεν το ξέρω εγώ πρώτο χέρι, αλλά αυτό λένε οι αστροφυσικοί που παρατηρούνε ήλιους.

Ενδιαμέσως, το Κλίμα επηρεάζεται από ένα σωρό παράγοντες. Το παραπάνω σχεδιάγραμμα είναι μετάφραση από εδώ, και έχω αναφερθεί στους παράγοντες που επηρεάζουν το κλίμα, σε παλαιότερη ανάρτηση.

Τα περί CO2, ανθρωπογενούς ή όχι, εμπίπτουν στην ατμοσφαιρική χημεία και είναι ενδιαφέροντα σαν θεωρία, που, προς στιγμήν, και εμένα μου ακουγόταν πιστευτή, αν και πάντα θεωρούσα ότι ο Ήλιος και οι μεταβολές στην τροχιά της Γης, και τα ηφαίστεια, και τα τεκτονικά είναι οι καθοριστικοί παράγοντες που επηρεάζουν το Κλίμα. Είναι λιγάκι θέμα "τάξεων μεγέθους", ή πόσα μηδενικά υπάρχουν μετά τον αριθμό.


Ο Ήλιος στέλνει πολλή ενέργεια στην Γη. Η περισσότερη πάει πίσω στο διάστημα, και ο καυγάς (που ίσως είναι και λίγο μαϊμού) είναι τι κάνει ο άνθρωπος που να επηρεάζει την παρακράτηση από την ατμόσφαιρα, στην Γη. Οι "επιστροφές" και οι "παρακρατήσεις" είναι στις ειδήσεις, αυτές τις μέρες, και επομένως, οι αριθμοί είναι ενδεικτικοί...


Το γεγονός ότι υπάρχει νερό, ατμόσφαιρα και ζωή είναι επίσης σημαντικά. Κάτι μικροοργανισμοί που λέγονται "κυανοβακτήρια" ευθύνονται για το γεγονός ότι έχουμε εδώ και καιρό οξυγόνο στην ατμόσφαιρα, και υπάρχει ζωή, όπως την ξέρουμε. Εξ αιτίας προϊστορικών κυανοβακτηρίων, εξαλείφθηκαν μορφές ζωής που δεν αντέχουν το οξειδωτικό οξυγόνο και ρυθμίζουν την ισορροπία άνθρακα και αζώτου στην Γη. Τα κυανοβακτήρια είναι το 20-30% της φωτοσύνθεσης στον πλανήτη!  Σε γλώσσα "βατ, και τεραβάτ" (ή watt και TW -- ένα TW είναι ...1.000.000 ΜW) η δουλειά των κυανοβακτηρίων αντιστοιχεί σε ...450 TW!  Αυτό σημαίνει ότι όλη η φωτοσύνθεση είναι περί τα 1.000 ΤW. Τα 450 TW είναι μόνο οι πράσινες γλίτσες.


Η συνολική (όχι μόνο για ηλεκτροδότηση) ανθρώπινη ενεργειακή κατανάλωση, σε όλη την Γη, είναι μόλις περί τα 15 TW.  Ο Ήλιος που έρχεται στην Γη, είναι 4 τάξεις μεγέθους, 10.000 φορές, πιο πολύς από την ενεργειακή μας κατανάλωση, και 2 τάξεις μεγέθους πιο πολύς από την φωτοσύνθεση. Αυτά σας τα λέω, (α) για να προσανατολιστείτε, (β) για να ξέρετε ποιο κατασκεύασμα της Φύσης ή του Θεού πρέπει να βλέπετε με δέος (προσωπικά υποκλίνομαι στο Ήλιο και την Φωτοσύνθεση) και (γ) για να καταλάβετε το μέγεθος της αρλούμπας των ΑΠΕτζήδων και της ανεξάντλητης ενέργειάς τους:  Αν η συνολική φωτοσύνθεση είναι 1000-1200 TW, ούουουου, με μόνο 1,5% της φωτοσύνθεσης καλύπτουμε όοοολες τις ενεργειακές μας ανάγκες.  Αντί για τσάμπα ρεύμα από τον αέρα ή τον ήλιο, τσάμπα ρεύμα από την πράσινη γλίτσα. Το κάρβουνο, το πετρέλαιο και το αέριο ξεκίνησαν να πράσινη γλίτσα, αλλά συμπυκνώθηκαν με τον καιρό...

Δεν υπάρχουν σχόλια: