Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Η Βουλγαρία κόβει το 40% όλων των αιολικών και φωτοβολταϊκών


http://www.bloomberg.com/news/2013-03-27/bulgaria-to-suspend-up-to-40-of-wind-solar-power-capacity.html

Στην προσπάθεια να μειώσει την υπερπροσφορά και να σταθεροποιήσει την αγορά...  Το δίκτυο δεν αντέχει την μεταβλητή και τυχαία ενέργεια από ΑΠΕ. Έχουν το ίδιο πρόβλημα (σε πολύ μικρότερη κλίμακα) από αυτό που έχουμε εμείς.

Οι ΑΠΕ, είναι ακριβό ρεύμα. Αλλά είναι τυχαίο, και μεταβλητό. Επειδή επιλέγεται προτιμησιακά, όπου υπάρχουν ΑΠΕ, βάσει του χαμηλού μεταβλητού κόστους (ο τσάμπα αέρας που λένε),εκτοπίζει τον αέριο και τον λιγνίτη. Καλό; Όχι, αφού το συνολικό κόστος από ΑΠΕ (σε αντίθεση με το μεταβλητό) είναι ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΟ από λιγνίτη και αέριο. Και επί πλέον, επιβάλλοντας μεταβλητότητα στην λειτουργία μονάδων αερίου και λιγνίτη τις κάνει ασύμφορες, ζημιογόνες. Οι ΑΠΕ, χωρίς να παρέχουν προβλέψιμη ηλεκτροδότηση, ακριβαίνουν το ρεύμα, και όταν πάψουν να είναι ασήμαντες σαν ποσοστό της ηλεκτροπαραγωγής, αποσταθεροποιούν το δίκτυο, και τις συμβατικές μονάδες (που όμως δεν μπορούν να υποκαταστήσουν -- μπορούν να τις κάνουν ζημιογόνες και να τις κλείσουν, αλλά ηλεκτροδότηση μόνο με ΑΠΕ είναι μόνο σε κακόγουστα παραμύθια).

Η λύση είναι μία και μόνο μία: Βγάλτε τις ΑΠΕ από το σύστημα. Πετάξτε της. Και αν αυτό ακούγεται βάρβαρο, πληρώνετέ τις ΜΟΝΟ όταν τις θέλει το δίκτυο σε ώρα αιχμής εάν δεν επαρκούν οι μονάδες αιχμής.  Θα χάσουν λεφτά;  Ας πρόσεχαν! Δεν θα λυπηθώ τον ΚΛΕΦΤΗ που δεν έβγαλε μεροκάματο. ΟΛΟΙ ήξεραν τι υπέγραφαν και μερικοί έγραψαν και τον Νόμο που υπέγραψαν.

1 σχόλιο:

spiral architect είπε...

Αν ρίξεις γύρω σου μια ματιά υπάρχει μια τάση χειραγώγησης προς τα κάτω των πάσης φύσεως φουσκών, υπερκερδών από το πουθενά, μοχλεύσεων και εξαγωγής υπεραξίας.
Ο καπιταλισμός πνέει τα λοίσθια και προσπαθούν να τον κρατήσουν ακόμα ζωντανό γιατί αλλιώς θα μιλήσουν τα όπλα.
Σε αυτό εντάσσονται τα μέτρα που παίρνουν διάφορες χώρες για την περικοπή επιδοτήσεων ΑΠΕ.
Το σενάριο εξ αρχής δεν έπαιζε και τώρα ξεβρακώθηκε ολοσχερώς.
Θα δούμε ...