Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

First we take Berlin, then the rest of Europe... Ο θαυμαστός καινούργιος κόσμος


Οι post-soviets και οι post-capitalists. Πρώην Σοβιετία και νέα Ενωμένη Γερμανία είναι δύο σύνολα με κοινή τομή: την Ανατολική Γερμανία. Χμ, ίσως τελικά ίσως δεν έπεσε πολύ έξω ο Orwell....

Ποιος είναι ο νέος Άξονας; “Ευρώπη ενωμένη από τα Ουράλια ως τον Ατλαντικό” ήταν το σύνθημα των κομμουνιστών την δεκαετία του '80, θυμάμαι, αν και μικρός τότε... Διάβαζα κάτι στρατηγικές αναλύσεις του διεθνούς ινστιτούτου στρατηγικών ερευνών του Λονδίνου ότι οι μηχανοκίνητες σοβιετικές ταξιαρχίες σε συμβατικό πόλεμο θα μπορούσαν να υπερφαλαγγίσουν κάθε αντίσταση των δυτικοευρωπαίων και να φτάσουν σε 36 ώρες στον Ατλαντικό. Αυτό που τους συγκρατούσε ήταν η πυρηνική ομπρέλα των Αμερικανών και τα πυρηνικά Γάλλων και Άγγλων.

“Σοβιετική ένωση της Ευρώπης”; Σήμερα αρχίζω να πιστεύω ότι το σχέδιο έχει τροποποιηθεί. Δεν χρειάζεται συμβατικός πόλεμος, ούτε πυρηνικό ολοκαύτωμα, μόνο οικονομικό ολοκαύτωμα για αυτούς που είχαν την ατυχία, ή την αφροσύνη, να χάσουν τον έλεγχο των οικονομιών τους και να λειτουργήσουν ως ο καταλύτης και το παράδειγμα εκφοβισμού. First we take Berlin, then the rest of Europe through the ready infrastructure of EU. Να το πούμε κεντροευρωπαϊκός άξονας με κέντρο το Βερολίνο και δύο ημι-αξόνια: Γερμανογαλλικό και Γερμανορωσικό; Ασφαλώς η ενέργεια: αυτή κινεί τον άξονα της ιστορίας ΜΒΕ (Μετά την Βιομηχανική Επανάσταση).

Well come to the brave new world! Είδες πώς το ατύχημα της Κύπρου αποκάλυψε (για όσους βλέπουν πέρα από την μίζερη καθημερινότητα) το ευρύτερο παίγνιο; ( Οι Ρώσοι είπαν στους Κύπριους άκομψα ότι ανήκουν αλλού και τους έστειλαν να κουρευτούν.... “διαμαρτυρόμενοι” βεβαίως, βεβαίως για το “κούρεμα” Ρώσων πολιτών, ααα πόσο αγγαρεία φαινόταν να έκανε ο Μεντβεντεφ όταν προσπαθούσε να φανεί ευπρεπώς αγανακτισμένος μπροστά στον Μπαρόζο στην Μόσχα!) Συρία και Ταρσός (και τα 10 δις που έδωσαν στον Άσαντ), deals για απορρόφηση αερίου από το Tamar του Ισραήλ, ενεργειακές mega-business με Γερμανία, ενεργειακές μπίζνες και ρώσικος πυρηνικός αντιδραστήρας με Τουρκία, και άλλα ακόμα φανερά ή κρυμμένα κάτω από το χαλί ασφαλώς βαραίνουν περισσότερο. Και υπάρχει ένας βασικός κανόνας: οι βασικοί παίκτες κάνουν συμφωνίες με βασικούς παίκτες (όχι με εκείνους που είδαν φως και μπήκαν να ποντάρουν..).

Και η Αμερική πως έγινε έτσι ρε γαμώτο. Πρόεδρος των ΗΠΑ είναι αυτός που μιλάει σαν κολεγιόπαις.

Για τον Ομπάμα, professor Moriarty, δεν μού βγάζεις από το κεφάλι ότι είναι ή όχι αναγκαστικά "Αμερικάνικη" επιλογή, ή είναι η ευρωσοσιαλιστική, ή η νεοταξική έκφραση της ΜΨΕ (Μεταψυχροπολεμικής) εποχής -- σαν να τέλειωσε ο ρόλος της "Αμερικής" μεταξύ 1945 και 1990 και η Αμερική, για την "Ευρώπη" κάπου είναι και αιρετική, μετά το 1776. Δεν μού βγάζεις από το κεφάλι, ότι οι "Ευρωπαίοι" που κινούν τα νήματα είναι κληρονομικές οικογένειες, με συνέχεια, σε αντίθεση με τους αιρετούς της Δύσης, ή τους εφήμερους της Ανατολής. Συμμαζεύτηκαν πρόσκαιρα μεταξύ 1917 και 1945, έδωσαν την μάχη μεταξύ 1945 και 1989, και μάλλον την κέρδισαν. Η Αντίδραση δεν είναι αντίδραση κατά του "κομμουνισμού", είναι κατά της Ελευθερίας που χρησιμοποιήθηκε σαν αντίδοτο στον κομμουνισμό. Και τα CVBG's μπορεί να είναι ανεπαρκή, ή άχρηστα, απέναντι στην Αντίδραση, την επαναφορά της νεο-φεουδαρχίας. Οι κροταλίες είναι ίσως πιο αποτελεσματικοί.


Όσο για την Μέρκελ και τον Πούτιν, και οι δύο έκαναν θητεία στην Ανατολική Γερμανία... Και ίσως έχουν και επιλεκτικές αμνησίες... Αλλά εδώ καράβια χάνονται... και ο Σβαρτσενέγκερ ντύθηκε Ρεπουμπλικάνος, έγινε και Κυβερνήτης στην Δημοκρατική Καλιφόρνια, αλλά προέκυψε Πράσινος!...

2 σχόλια:

Professor Moriarty είπε...

"Η Αντίδραση δεν είναι αντίδραση κατά του "κομμουνισμού", είναι κατά της Ελευθερίας που χρησιμοποιήθηκε σαν αντίδοτο στον κομμουνισμό."

Γράφεις πολύ ωραία πράγματα!!!

Ανώνυμος είπε...

Σου συστήνω να δεις το ντοκυμανταίρ The Trap, που εξηγεί πως ακριβώς στρέφονται κατά της ελευθερίας στην μεταψυχροπολεμική εποχή.