Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

Οι (ασήμαντες) Πορτογαλικές ΑΠΕ


http://www.energypress.gr/news/Sta-11-GW-h-egkatesthmenh-ishys-APE-sthn-Portogalia

Το πόσα γιγαβάτ ΑΠΕ έχει εγκατεστημένα μια χώρα, από ενεργειακής άποψης, είναι παντελώς άσχετος (και αρκετά παραπλανητικός) αριθμός.  Τα "γιγαβάτ" δεν είναι ρεύμα, είναι φυτεμένες ανεμογεννήτριες και εγκατεστημένα φ/β πανέλα. Καλά λεφτά για αυτούς που τα πουλάνε (πληρωμένα από τους φουκαράδες), αλλά όχι ρεύμα.


Αυτό που μετράει είναι πόσες γιγαβατώρες παρήχθησαν από τις εγκατεστημένες ΑΠΕ, και επειδή και αυτό από μόνο του δεν λέει τίποτα, τι ποσοστό της ηλεκτροδότησης συνέβαλαν οι ΑΠΕ. Στην Πορτογαλία, το 64,5% + 31,3% = 95,8% της ηλεκτροδότησης είναι από ορυκτά καύσιμα και υδροηλεκτρικά. Η Πορτογαλία έχει πολλά ποτάμια.


Τα αιολικά, τα φωτοβολταϊκά, τα περίεργα, και τα λοιπά δήθεν πράσινα είναι για να πληρώνουν περισσότερα λεφτά για το ρεύμα τους και για να γίνεται κουβέντα. Όχι για ηλεκτροδότηση.  Το παραπάνω διάγραμμα, βέβαια, μετράει σαν ΑΠΕ και τα Υ/Η. Φυσικά και είναι ΑΠΕ τα Υ/Η. Είναι η μόνη ΑΠΕ που έχει νόημα και είναι θαυμάσια εάν υπάρχουν νερά και κατάλληλη γεωμορφία.

Και αυτό ακόμα το ποσοστό ηλεκτροδότησης δεν επαρκεί. Με τι κόστος είναι το πρώτο ερώτημα. Σε όλη την Ευρώπη αυτό είναι ένα σοβαρό πλέον πρόβλημα. Η ΕΒΙΚΕΝ στην πρόσφατη παρουσίαση της έδειξε ότι οι ΑΠΕ σε εμάς είναι το 10% της ηλεκτροδότησης, αλλά με κόστος το ...30% του τζίρου της ΔΕΗ!  Και αυτό είναι μόνο από τις ταρίφες.  Οι ΑΠΕ υποτίθεται μπαίνουν για να υποκαταστήσουν συμβατικά καύσιμα. Το κρίσιμο λοιπόν ερώτημα είναι πόσα πραγματικά, συμβατικά καύσιμα υποκαθιστούν οι εγκατεστημένες ΑΠΕ. Αυτό είναι επτασφράγιστο μυστικό, γιατί όπου μετρήθηκαν, οι ΑΠΕ υποκαθιστούν πολύ λιγότερα καύσιμα από όσα αντιστοιχούν στις γιγαβατώρες που εγχέουν.

Η Τρόϊκα και το ΔΝΤ είχαν πει στην Πορτογαλία να κόψει τις επιδοτήσεις σε ΑΠΕ μπας και ...σωθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: