Σάββατο 9 Μαρτίου 2013

Το "filibuster" του Ραντ Πολ (Rand Paul) στην Γερουσία των ΗΠΑ στις 6 και 7 Μαρτίου του 2013


Ένα άσχετο (με αυτά που γράφω) θέμα: Το "filibuster" του Ραντ Πολ (Rand Paul) στην Γερουσία των ΗΠΑ στις 6 και 7 Μαρτίου του 2013. Ο μόνος λόγος που μου κινήθηκε η περιέργεια για το θέμα ήταν ότι τα "Νέα" και ο "Σκάϊ" αναφέρθηκαν στο "filibuster" αυτό σαν "λογοδιάρροια" (το Σκάϊ μάλιστα σύγκρινε το γεγονός με "σχοινοτενείς ομιλίες κομμουνιστών ηγετών".  Όταν βλέπω τα δύο αυτά ελεεινά Μέσα Μαζικής Παραπληροφόρησης να έχουν άποψη, μου κινείται η περιέργεια.

Η πρώτη μου επισήμανση είναι ότι στο βαθμό που τα Ελληνικά ΜΜ"Ε" ασχολούνται με την Αμερικανική πολιτική, πάντα θεωρούν τους Δημοκρατικούς "καλούς", και τους Ρεπουμπλικάνους "κακούς". Ο Ραντ Πολ είναι Ρεπουμπλικάνος (και προς το Libertarian - κάτι που δεν μεταφράζεται μονολεκτικά και δεν είναι του παρόντος). Η προκατάληψη αυτή, επιφανειακά είναι ο καλλιεργημένος αντι-αμερικανισμός που έχει δήθεν αριστερές καταβολές από την δεκαετία του 50, 60 και 70, και που από το 1985 και μετά έχει, σαφώς κατά την γνώμη μου, γερμανογαλλική "βοήθεια". Προσωπικά θεωρώ τον δήθεν καλοπροαίρετο "σοσιαλισμό" των Δημοκρατικών την πηγή των προβλημάτων της Αμερικανικής οικονομίας (κάτι σαν μεταψυχροπολεμικό Cloward-Piven) που εικάζω έχει υποκινητή την προσπάθεια της "Κεντρικής Ευρώπης" να ανατρέψει την έκβαση του Β' ΠΠ -- αλλά φεύγω από το θέμα. Οι περισσότεροι Έλληνες ενστικτωδώς προτιμούν τους Δημοκρατικούς, και βλέπουν Σκάϊ, και διαβάζουν Νέα. Για αυτό είμαστε εδώ που είμαστε...

Η δεύτερή μου επισήμανση είναι ότι το "filibuster" (η κατά Σκάϊ και Νέα "λογοδιάρροια") είναι προβλεπόμενη κοινοβουλευτική διαδικασία, όπου μέλος της Βουλής ή της Γερουσίας μπορεί να καθυστερήσει ή και να παρεμποδίσει την λήψη απόφασης σε κάποιο θέμα, απλά και μόνο συνεχίζοντας την αγόρευσή του από το βήμα. Λέγεται ότι ο πρώτος κοινοβουλευτικός που χρησιμοποίησε αυτή την μέθοδο ήταν ο Κάτων ο Νεώτερος, "υπέρμαχος των πνευματικών ελευθεριών και αφοσιωμένος οπαδός της Ρωμαϊκής Δημοκρατίας". Ο Κάτων αγόρευε μέχρι αργά το βράδυ εμποδίζοντας την ψηφοφορία σε κάποιο θέμα αφού η Σύγκλητος σταματούσε τις εργασίες της μέχρι το σούρουπο. Στις ΗΠΑ μπήκε περιορισμός σε αυτή την διαδικασία στην Βουλή των Αντιπροσώπων που είναι πολυπληθέστερη της Γερουσίας, το 1842.

Η τρίτη μου επισήμανση είναι το θέμα για το οποίο ο Ραντ Πολ έκανε το filibuster. Δεν μας αφορά... Ήταν παρεμβολή σε έγκριση από την Γερουσία για τον νέο διευθυντή της CIA, αλλά κυρίως για την χρήση drones εντός των ΗΠΑ, και κατά πολιτών των ΗΠΑ, κάτι για το οποίο πήρε και σχετική απάντηση, δεν μάς αφορά.

Η τέταρτη επισήμανση (που νομίζω μας αφορά) είναι ότι, αν δείτε τι πρεσβεύει ο Ραντ Πολ, είναι σαφείς θέσεις, σε σαφή θέματα που απασχολούν τους ψηφοφόρους τους.  Δεν είναι οι θέσεις του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, είναι οι θέσεις του Γερουσιαστή Ραντ Πολ. Μπορεί να συμφωνούν ή να διαφωνούν οι όποιοι εμπλεκόμενοι στην χώρα του, μπορεί εμείς, που δεν ψηφίζουμε εκεί να συμφωνούμε ή να διαφωνούμε,  αλλά αυτές είναι οι θέσεις του σε 12-13 σοβαρά για τους Αμερικάνους θέματα. ΠΟΙΟΣ Έλληνας πολιτικός τόλμησε να πει, γραπτώς, ποιές είναι οι θέσεις του; ΠΟΙΟΣ Έλληνας πολιτικός είχε γραπτές θέσεις που δεν ήταν αυτές του Κομματικού Αρχηγού (άσε πού τις βρίσκει αυτός!);

Έτσι, καλοί μου άνθρωποι, τα παπαγαλάκια των Νέων και του Σκάϊ, τόσο νοιώθουν, τόσα λένε, και βασικά περνάνε την "Ευρωπαϊκή" θέση που προωθεί Ευρωσοσιαλισμό  στις ΗΠΑ σε προσπάθεια νεοταξικής ανατροπής και των αποτελεσμάτων του Β' ΠΠ, και του 1776.

Δείτε, αν θέλετε, και εδώ.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

thank you very much for this...