Αυτή η ιστοσελίδα ξεκίνησε τέτοιο καιρό, το 2010, λίγο μετά το Καστελόριζο του ΓΑΠ, και λίγο πριν ψηφίσει η Βουλή, τότε διακομματικά Πασόκ-ΝΔ, τον Νόμο Μπιρμπίλη, αντιγραφή του Γερμανικού Νόμου EEG. Όπως είπε και κάποιος πιο σοφός από μένα, ο Νόμος ΕΕG υπήρξε η καλύτερη εξαγωγή των Γερμανών, αφού μέσω αυτού εξάγουν όλη την Πρασινάδα στις ορδές των ηλιθίων που την αγοράζουν.
Καθιέρωσα λοιπόν να κάνω ανακεφαλαιώσεις τέτοιο καιρό, με την ευκαιρία της Μεγάλης Εβδομάδας. Και αυτή την φορά η ανακεφαλαίωση είναι εύκολη: Το Ανρθωπογενές Φαινόμενο του Θερμοκηπίου, στην μέχρι τώρα εκδοχή, μάς τέλειωσε, τα δικαιώματα CO2 επίσης (μέχρι νεωτέρας), φάνηκε η διαπλοκή του αερίου, οι ΑΠΕ αποδείχθηκαν ότι ενεργειακά, οικονομικά και περιβαλλοντικά είναι ...μάπα, και οι Πράσινοι θα ξεχαστούν, και αυτοί μέχρι νεωτέρας.
1. Το Ανθρωπογενές Φαινόμενο του Θερμοκηπίου πήγε διακοπές. Η εύκολη εξήγηση είναι επειδή εξέλιπαν οι πολιτικοί λόγοι για την τόσο πιεστική ύπαρξή του. Υπερίσχυσε η Ευρω-κρίση και ο απώτερος έλεγχος μέσω τραπεζικού συστήματος. Το τσουνάμι στην Φουκουσίμα ανέστειλε τα πυρηνικά σχέδια της "Ευρώπης", ανάγκασε την Γερμανία να στραφεί σε κάρβουνο και λιγνίτη (που όμως είχε δαιμονοποιήσει μέσω Κλιματοτρομοκρατίας), και "ανέκρουσε πρύμναν" στην βασική αρχή της Πράσινης Προπαγάνδας, το Α.Φ.Θ. Το ότι ποτέ δεν υπήρξε Α.Φ.Θ, ή το ότι ήταν χονδορειδής υπερβολή, ή το ότι για 15-20 χρόνια ο πλανήτης δεν ζεσταινότανε, παρά την συνεχιζόμενη αύξηση του CO2, είναι συμπτωματικά. Τα περισσότερα επιχειρήματα κάτα του Α.Φ.Θ., συμπεριλαμβανομένου και του ηλιογενούς των κλιματικών αλλαγών υπήρχαν από πριν. Απλά τώρα "μαθεύτηκαν".
2. Μαζί με το Α.Φ.Θ. υποχώρησαν και τα δικαιώματα άνθρακα, που δεν είναι άλλο παρά η "Ευρωπαϊκή"εκδοχή του φόρου άνθρακα, μηχανισμός που δεν είναι απλά φόρος, αλλά (α) μερκαντιλιστικό εργαλείο προώθησης εξαγωγών που σαν μόνο έρεισμα έχουν, ή είχαν, την σωτηρία του Πλανήτη από το Α.Φ.Θ. και (β) μηχανισμός προώθησης του (ακριβότερου) αερίου (και, μέχρι την Φουκουσίμα, και πυρηνικών) στην αγορά. Τα προσωπεία για το λόμπυ των δικαιωμάτων άνθρακα έπεσαν με την πρόσφατη ψηφοφορία στην Ευρωβουλή. Αεριάδες, κατασκευαστές μηχανημάτων για αέριο, διαπραγματευτές δικαιωμάτων, και, φυσικά, ΑΠΕτζήδες. Οι Γερμανοί φάνηκαν "ουδέτεροι" επειδή αφ ενός απασχολούν μερικές 100άδες χιλιάδες και εξάγουν μερικά δις στον Πράσινο κλάδο, αλλά αφ' ετέρου έχουν και βαριά βιομηχανία που δεν αντέχει τον φόρο που σκαρφίστηκαν οι ίδιοι για τρίτους, και τον παραλογισμό των ΑΠΕ που προέκυψε. Τα δικαιώματα άνθρακα δεν "πέθαναν". Όπως δεν πέθανε, μόνιμα,το cap and trade το 2009. Η τιμή των δικαιωμάτων κατέρρευσε, αλλά εύκολα ξανανεβαίνει και ο μηχανισμός επιβολής φόρου μπορεί απλά να αλλάξει και να γίνει, σκέτα, "φόρος". Ή οι πωλήσεις Πράσινων πραγμάτων να επιβληθούν με "Ευρωνόμους". Εξ άλλου και στις ΗΠΑ, η Exxon ζητά φόρο άνθρακα για να επιβάλει μαζική χρήση αερίου στην ηλεκτροδότηση. Τίποτα δεν είναι μόνιμο. Το αέριο στις ΗΠΑ ξαναπέρασε μέρες δόξας την δεκαετία του 60, και μετά ...τέλειωσε, μέχρι που ξαναβρέθηκε σε άλλη πιο άφθονη (αλλά πιο ακριβή μορφή).
3.Προφανώς ανώτερες "δυνάμεις" μας επιβάλλουν να καταναλώνουμε αέριο, κυρίως για να δικαιολογηθούν οι επενδύσεις και οι αγωγοί. Το αέριο είναι υπαρκτή μορφή ενέργειας με πολλά καλά και δύο κακά: (α) είναι ακριβό, και (β) έχει "γεωπολιτικό ρίσκο". Αλλά να που μας το φοράνε. Και εάν "πρέπει" να καταναλώσουμε αέριο, οι ΑΠΕ ξεφούσκωσαν και ξεφουσκώνουν. Έχοντας πετύχει το βασικό ζητούμενο που ήταν η αύξηση της τιμής στο ρεύμα, με υπερκέρδη για μερικούς και αποδοχή ακριβότερου ρεύματος για τους πολλούς, οι ΑΠΕ άρχισαν να γίνονται ενόχληση, κυρίως στον κλάδο του αερίου, αλλά και στον πολύ κόσμο λόγω αποδεδειγμένου ατελέσφορου. Αυτό το εμπέδωσε πανηγυρικά η Γερμανία, αλλά το μάθαμε και εμείς, με το εκθετικά αυξανόμενο κόστος, για ασήμαντο ενεργειακό αντίκρυσμα, και μηδενική ή ελάχιστη πραγματική εξοικονόμηση καυσίμων. Και με ον Μ.Α.Μ.Κ. Αλλά τα λεφτά για τον κλάδο είναι πολλά και τώρα συζητούν Μ.Α.Μ.Κ. και στην Γερμανία! (θα το λένε capacity utilization fee, ή κάτι τέτοιο). Κατά πόσο θα το ανεχθούν οι εκεί βιομήχανοι και καταναλωτές είναι άλλο θέμα βέβαια.
4. Και η κύρια ενασχόλησή μου, οι ΑΠΕ... Καμία χώρα δεν έχει τόσες πολλές και τόσο οργανωμένες όσο η Γερμανία. Και από την Γερμανία μάθαμε ότι 1) ενεργειακά είναι μια τρύπα στο νερό. Η συμβολή τους είναι μικρή και δεν μπορούν, ποτέ δεν μπορούσαν, να υποκαταστήσουν οποιαδήποτε συμβατική μονάδα. 2) είναι μία πανάκριβη τρύπα στο νερό αφού το κόστος τους μέσω Νόμου
5. Και οι Πράσινοι, πολιτικά, είναι σε υποχώρηση. Τα πολιτικά κόμματα είναι νομίζω εν πολλοίς αγορασμένα και καθοδηγούμενα και με στοχευμένες αποστολές. Οι "Πράσινοι" εκπλήρωσαν την αποστολή τους, μέχρι νεωτέρας. Πρόθυμοι ηλίθιοι βρίσκονται εύκολα, σε κάθε απόχρωση.
Κάποια στιγμή θα πρέπει να βάλω παραπομπές σε συγκεκριμένες προηγούμενες αναρτήσεις για την τεκμηρίωση αυτής της ανάρτησης... Η εικόνα ξεκίνησε από εδώ.
2 σχόλια:
Χρόνια πολλά!
Οι πρασινάδες που ενέσκηψαν τα τελευταία χρόνια μαράθηκαν. Τώρα ψάχνουν να βρουν άλλα κορόιδα σε άλλες χώρες. Τώρα χαράζει η εποχή των ολιγαρχών και του νέου γκρικ ντριμ μετά μπόλικου γλειψίματος.
(να μην έχουμε και μεις Τσέλσι και Αμπράμοβιτς;)
Θα ήθελα να σου ευχηθώ να τα εκατοστίσης αλλά, θα είναι "κατάρα" αφού για να συμβεί αυτό, θα πρέπει εμείς να μην βάζουμε μυαλό!
Δημοσίευση σχολίου