Δευτέρα 6 Μαΐου 2013

Ανακεφαλαίωση 2013


Αυτή η ιστοσελίδα ξεκίνησε τέτοιο καιρό, το 2010, λίγο μετά το Καστελόριζο του ΓΑΠ, και λίγο πριν ψηφίσει η Βουλή, τότε διακομματικά Πασόκ-ΝΔ, τον Νόμο Μπιρμπίλη, αντιγραφή του Γερμανικού Νόμου EEG. Όπως είπε και κάποιος πιο σοφός από μένα, ο Νόμος ΕΕG υπήρξε η καλύτερη εξαγωγή των Γερμανών, αφού μέσω αυτού εξάγουν όλη την Πρασινάδα στις ορδές των ηλιθίων που την αγοράζουν.

Καθιέρωσα λοιπόν να κάνω ανακεφαλαιώσεις τέτοιο καιρό, με την ευκαιρία της Μεγάλης Εβδομάδας. Και αυτή την φορά η ανακεφαλαίωση είναι εύκολη:  Το Ανρθωπογενές Φαινόμενο του Θερμοκηπίου, στην μέχρι τώρα εκδοχή, μάς τέλειωσε, τα δικαιώματα CO2  επίσης (μέχρι νεωτέρας), φάνηκε η διαπλοκή του αερίου, οι ΑΠΕ αποδείχθηκαν ότι ενεργειακά, οικονομικά και περιβαλλοντικά είναι ...μάπα, και οι Πράσινοι θα ξεχαστούν, και αυτοί μέχρι νεωτέρας.


1. Το Ανθρωπογενές Φαινόμενο του Θερμοκηπίου πήγε διακοπές. Η εύκολη εξήγηση είναι επειδή εξέλιπαν οι πολιτικοί λόγοι για την τόσο πιεστική ύπαρξή του.  Υπερίσχυσε η Ευρω-κρίση και ο απώτερος έλεγχος μέσω τραπεζικού συστήματος.  Το τσουνάμι στην Φουκουσίμα ανέστειλε τα πυρηνικά σχέδια της "Ευρώπης", ανάγκασε την Γερμανία να στραφεί σε κάρβουνο και λιγνίτη (που όμως είχε δαιμονοποιήσει μέσω Κλιματοτρομοκρατίας), και "ανέκρουσε πρύμναν" στην βασική αρχή της Πράσινης Προπαγάνδας, το Α.Φ.Θ.  Το ότι ποτέ δεν υπήρξε Α.Φ.Θ, ή το ότι ήταν χονδορειδής υπερβολή, ή το ότι για 15-20 χρόνια ο πλανήτης δεν ζεσταινότανε, παρά την συνεχιζόμενη αύξηση του CO2, είναι συμπτωματικά. Τα περισσότερα επιχειρήματα κάτα του Α.Φ.Θ., συμπεριλαμβανομένου και του ηλιογενούς των κλιματικών αλλαγών υπήρχαν από πριν. Απλά τώρα "μαθεύτηκαν".

2.  Μαζί με το Α.Φ.Θ. υποχώρησαν και τα δικαιώματα άνθρακα, που δεν είναι άλλο παρά η "Ευρωπαϊκή"εκδοχή του φόρου άνθρακα, μηχανισμός που δεν είναι απλά φόρος, αλλά (α) μερκαντιλιστικό εργαλείο προώθησης εξαγωγών που σαν μόνο έρεισμα έχουν, ή είχαν, την σωτηρία του Πλανήτη από το Α.Φ.Θ. και (β) μηχανισμός προώθησης του (ακριβότερου) αερίου (και, μέχρι την Φουκουσίμα, και πυρηνικών) στην αγορά. Τα προσωπεία για το λόμπυ των δικαιωμάτων άνθρακα έπεσαν με την πρόσφατη ψηφοφορία στην Ευρωβουλή. Αεριάδες, κατασκευαστές μηχανημάτων για αέριο, διαπραγματευτές δικαιωμάτων, και, φυσικά, ΑΠΕτζήδες. Οι Γερμανοί φάνηκαν "ουδέτεροι" επειδή αφ ενός απασχολούν μερικές 100άδες χιλιάδες και εξάγουν μερικά δις στον Πράσινο κλάδο, αλλά αφ' ετέρου έχουν και βαριά βιομηχανία που δεν αντέχει τον φόρο που σκαρφίστηκαν οι ίδιοι για τρίτους, και τον παραλογισμό των ΑΠΕ που προέκυψε. Τα δικαιώματα άνθρακα δεν "πέθαναν". Όπως δεν πέθανε, μόνιμα,το cap and trade το 2009. Η τιμή των δικαιωμάτων κατέρρευσε, αλλά  εύκολα ξανανεβαίνει και ο μηχανισμός επιβολής φόρου μπορεί απλά να αλλάξει και να γίνει, σκέτα, "φόρος". Ή οι πωλήσεις Πράσινων πραγμάτων να επιβληθούν με "Ευρωνόμους".  Εξ άλλου και στις ΗΠΑ, η Exxon ζητά φόρο άνθρακα για να επιβάλει μαζική χρήση αερίου στην ηλεκτροδότηση. Τίποτα δεν είναι μόνιμο. Το αέριο στις ΗΠΑ ξαναπέρασε μέρες δόξας την δεκαετία του 60, και μετά ...τέλειωσε, μέχρι που ξαναβρέθηκε σε άλλη πιο άφθονη (αλλά πιο ακριβή μορφή).

3.Προφανώς ανώτερες "δυνάμεις" μας επιβάλλουν να καταναλώνουμε αέριο, κυρίως για να δικαιολογηθούν οι επενδύσεις και οι αγωγοί. Το αέριο είναι υπαρκτή μορφή ενέργειας με πολλά καλά και δύο κακά:  (α) είναι ακριβό, και (β) έχει "γεωπολιτικό ρίσκο".  Αλλά να που μας το φοράνε. Και εάν "πρέπει" να καταναλώσουμε αέριο, οι ΑΠΕ ξεφούσκωσαν και ξεφουσκώνουν. Έχοντας πετύχει το βασικό ζητούμενο που ήταν η αύξηση της τιμής στο ρεύμα, με υπερκέρδη για μερικούς και αποδοχή ακριβότερου ρεύματος για τους πολλούς, οι ΑΠΕ άρχισαν να γίνονται ενόχληση, κυρίως στον κλάδο του αερίου, αλλά και στον πολύ κόσμο λόγω αποδεδειγμένου ατελέσφορου. Αυτό το εμπέδωσε πανηγυρικά η Γερμανία, αλλά το μάθαμε και εμείς, με το εκθετικά αυξανόμενο κόστος, για ασήμαντο ενεργειακό αντίκρυσμα, και μηδενική ή ελάχιστη πραγματική εξοικονόμηση καυσίμων. Και με ον Μ.Α.Μ.Κ. Αλλά τα λεφτά για τον κλάδο είναι πολλά και τώρα συζητούν Μ.Α.Μ.Κ. και στην Γερμανία! (θα το λένε capacity utilization fee, ή κάτι τέτοιο). Κατά πόσο θα το ανεχθούν οι εκεί βιομήχανοι και καταναλωτές είναι άλλο θέμα βέβαια.

4. Και η κύρια ενασχόλησή μου, οι ΑΠΕ... Καμία χώρα δεν έχει τόσες πολλές και τόσο οργανωμένες όσο η Γερμανία. Και από την Γερμανία μάθαμε ότι 1) ενεργειακά είναι μια τρύπα στο νερό. Η συμβολή τους είναι μικρή και δεν μπορούν, ποτέ δεν μπορούσαν, να υποκαταστήσουν οποιαδήποτε συμβατική μονάδα. 2) είναι μία πανάκριβη τρύπα στο νερό αφού το κόστος τους μέσω Νόμου Μπιρμπίλη EEG, ανεβαίνει εκθετικά, 3) είναι βλαπτικές στην σταθερότητα του δικτύου, 4) μάλλον δεν μειώνουν και τις συνολικές εκπομπές, αν αυτό νοιάζει, που για την ώρα δεν συμφέρει να νοιάζει, και 5) ο κόσμος δεν τις θέλει! Η αποδοχή των ΑΠΕ σαν κάτι "καλό" είναι αποτέλεσμα 15-20 χρόνων έντονη προπαγάνδας -- 7-8 σε εμάς.  Οι ΑΠΕ είναι καλές μέχρι να μην αντέχεις άλλο να τις πληρώνεις και να τις βλέπεις, και ΜΟΝΟ αφού τις έχει υποστεί καταλαβαίνει ο πολύς κόσμος το λάθος. Το μόνο που άλλαξε από το 2010, είναι ότι αυτά τα ίδια επιχειρήματα επιβεβαιώθηκαν και ο λογαριασμός είναι δυσβάστακτος. Η φούσκα των ΑΠΕ ξεφούσκωσε, αλλά δεν τέλειωσε. Όσο επιδοτούνται, θα πηγαίνουν (α) όπου υπάρχει χώρος -- χρειάζονται χώρο, (β) όπου υπάρχει χρηματοδότηση,  (γ) όπου υπάρχουν περισσευούμενα μετρητά για να αποπληρώνονται, και (δ) όπου ο κόσμος είναι πειθήνιος (ή ηλίθιος, με διεφθαρμένους πολιτικούς) και τις δέχεται. Και επειδή το (γ) μάλλον είναι δεδομένο, μάλλον θα πηγαίνουν όπου υπάρχει χώρος και περισσευούμενο χρήμα. Οι ΗΠΑ είναι προφανής στόχος, και λιγότερο ο Τρίτος Κόσμος.  Φυσικά, πολλά αλλάζουν, αλλά 500.000 εργαζόμενοι στον κλάδο σε Γερμανία, Δανία, Γαλλία, Ισπανία κλπ., στον κλάδο, δεν θα εξαφανιστούν από την μια μέρα στην άλλη. Το θέμα είναι ποιός θα τους πληρώνει. Τα κακά του επιδοτούμενου Κεντρικού Σχεδιασμού.

5. Και οι  Πράσινοι, πολιτικά,  είναι σε υποχώρηση. Τα πολιτικά κόμματα είναι νομίζω εν πολλοίς αγορασμένα και καθοδηγούμενα και με στοχευμένες αποστολές. Οι "Πράσινοι" εκπλήρωσαν την αποστολή τους, μέχρι νεωτέρας. Πρόθυμοι ηλίθιοι βρίσκονται εύκολα, σε κάθε απόχρωση.

Κάποια στιγμή θα πρέπει να βάλω παραπομπές σε συγκεκριμένες προηγούμενες αναρτήσεις για την τεκμηρίωση αυτής της ανάρτησης... Η εικόνα ξεκίνησε από εδώ.

2 σχόλια:

spiral architect είπε...

Χρόνια πολλά!
Οι πρασινάδες που ενέσκηψαν τα τελευταία χρόνια μαράθηκαν. Τώρα ψάχνουν να βρουν άλλα κορόιδα σε άλλες χώρες. Τώρα χαράζει η εποχή των ολιγαρχών και του νέου γκρικ ντριμ μετά μπόλικου γλειψίματος.
(να μην έχουμε και μεις Τσέλσι και Αμπράμοβιτς;)

takis perreas είπε...

Θα ήθελα να σου ευχηθώ να τα εκατοστίσης αλλά, θα είναι "κατάρα" αφού για να συμβεί αυτό, θα πρέπει εμείς να μην βάζουμε μυαλό!