Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013

Όχι, δεν παίρνω σύνταξη, απλά βαριέμαι...

Ο archaeopteryx φτιάχτηκε για να τεκμηριώσει ότι η Πράσινη Απάτη ήταν ...απάτη.  Παρέα με την καταστροφική ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή... Και λογικά, τώρα που τα ξένα ΜΜΕ ωρύονται για το αδιέξοδο των ΑΠΕ και το λάθος του όλου εγχειρήματος, και τα περί θερμοκηπίου έγιναν γαργάρα... ή πρέπει να πω "εγώ τελείωσα, χαίρεται", ή να σας λέω "να, είδατε σάς τα 'λεγα εγώ", ή να εξηγήσω γιατί τα Ελληνικά ΜΜΕ δεν διαβάζουν ξένα ΜΜΕ, ή να βοηθάω Σκωτσέζους και Δυτικούς που ταλαιπωρούνται ακόμα, ή να τρέμω, ότι παρ' όλα αυτά, οι ΑΠΕτεώνες θα μάς πηδήξουν με τις σαβούρες που θέλουν να στήσουν στα βουνά και στα νησιά μας...

Και μου κάνει εντύπωση... Δεν είναι πολλοί μήνες που οι ξένοι ΑΠΕτεώνες εδώ απειλούσαν "ή μας δίνετε λεφτά για ΑΠΕ ή πάμε σπίτι μας (ουστ ρεεε, έλεγα εγώ) και τώρα οι ίδιες μητρικές εταιρίες  "ΔΕΗ" των ΑΠΕτεώνων λένε έξω "φτάνει πια με την ΑΠΕτη"!  Και τον Ζερβό ούτε που τον ρώτησαν και ο Τσιπουρίδης θέλει ..1000 αιολικά μεγαβάτ στα Δωδεκάνησα!... Σαν να μην τρέχει τίποτα...

Περίεργες εποχές...  Το 1929 και το 1934 πρέπει να ήταν διαφορετικά... Οι περισσότεροι θα είχαν προλάβει την φρίκη του Α' ΠΠ, και δεν θα είχαν απολαύσει αρκετά την δεκαετία του '20... Έξω αυτά... Εμείς, πριν τον Α' ΠΠ είχαμε Βαλκανικούς, και πριν από αυτούς το μαύρο '97, και καπάκι μετά τον Α' ΠΠ είχαμε την Μικρασιατική Καταστροφή, και εξακολουθώ να μην ξέρω τι θα ονομάζεται αυτή η περίοδος 50 χρόνια από τώρα... Και άντε να βρω κανέναν πιτσιρικά 10 ετών να του πω να έχει το νου του... Για το τι θα λέγεται η σημερινή περίοδος...

22 σχόλια:

nestrom είπε...

Γυρισέ το στην γεωπολιτική που, όπως σου έχω ξαναπει, είσαι ωραίος.
Το απαξιωτικό σου ύφος στις περιγραφές για τις σχέσεις των κρατών ταιριάζει περισσότερο από άχρωμα κείμενα πανεπιστημιακών "δασκάλων"

archaeopteryx είπε...

απαξιωτικό? Moi?

spiral architect είπε...

Απλά η ιστορική εξέλιξη ρέει με πιο γρήγορους ρυθμούς. Συγκεκριμένα η ζούρλα με τα (επιδοτούμενα) ΑΠΕ, ένα υποσύνολο της παγκόσμιας οικονομικής φούσκας, στην Ελλάδα κράτησε ούτε καν 3 χρόνια.

takis perreas είπε...

18η Οκτωβρίου, διαλέγεις να "βαρεθείς"!
Χμ!!!

Ανώνυμος είπε...

'Οχι φίλε μην τα παρατάς.Κάθε ελεύθερη φωνή είναι χρήσιμη.'Ισως η δική σου ματιά στίς μεγάλες απάτες της ιστορίας να βοηθήσει κι εμάς να ξεστραβωθούμε. Δήμος Τζώρτζης

archaeopteryx είπε...

μα δεν τα παρατώ... Απλά χαίρομαι να βλέπω άλλους πιο μεγάλους, να λένε τα ίδια που λέω (ή αντιγράφω) εδώ και 2-3 χρόνια

Ανώνυμος είπε...

http://attikanea.blogspot.gr/2013/10/blog-post_528.html#more

archaeopteryx είπε...

όπως ρώτησα και εκεί, δεν έχω ακούσει για κάποιον θάνατο ή αρρώστια από το πυρηνικό της Φουκουσίμα, είτε στην Ιαπωνία, είτε στην περιοχή του χάρτη με κόκκινο. Ακουσες κάτι εσύ;

spiral architect είπε...

Πάντως ψαράκια απ' τον Ειρηνικό (που εδώ μας έρχονται κατεψυγμένα και σε φέτες) φρόντιζε να μην τρως.
Η Φουκουσίμα δεν μαζεύεται, δεν είναι Τσέρνομπιλ για να φτιάξουν από αέρος κέλυφος μολύβδου και μπετού (οι πιλότοι των Καμόφ που δούλεψαν εκεί πέθαναν μέσα σε λίγους μήνες)

Δυστυχώς στη πυρηνική ηλεκτροπαραγωγή υπάρχουν και τα crisis externalities που -εν αντιθέσει με τα σκέτα externalities- δεν μαζεύονται.

nikos είπε...

https://www.youtube.com/watch?v=_4_p3FM88jA

Αντκαν είπε...

Αντιδραστικές οι θέσεις του Συριζα για την αυτοκαταναλισκόμενη ενέργεια με ετήσια εκκαθάριση

Παραπέμπουν ευθέως στις διατάξεις για τις "Στατιστικές μεταβιβάσεις" και δεν έχει διευκρινιστεί ποιοι θα πληρώσουν το μάρμαρο της λεγόμενης επένδυσης του αυτοκαταναλωτή.

Ας αποθηκεύσουν οι αυτοκαταναλωτές την περίσσεια ενέργειας σε ημερήσια βάση με δικά τους έξοδα.

Αν θεωρηθούν οι εφαρμογές από τεχνολογίες ΑΠΕ ως εφαρμογές εξοικονόμησης ενέργειες, παραπέμπουν βεβαίως στους ηλιακούς θερμοσίφωνες.
Ουδεμία αντίρρηση για φορολογικές απαλλαγές. Αλλά υποστηρικτικά μέτρα ΟΧΙ.

Αυτός και μόνο ο επιμερισμός του ΕΤΜΕΑΡ υπέρ του Φ/Α 60 % / 40 % ΑΠΕ τι δείχνει ;

Ότι δεν υπάρχουν ΑΠΕ δίχως υποστήριξη από το Φ/Α. Dηλαδή υβριδισμός, δηλαδή υποστηρικτικά μέτρα για το Φ/A που πράγματι μειώνει τα λεγόμενα αέρια θερμοκηπίου (βλέπε σχετικές εκθέσεις Κομισιόν)

ΣΚΕΤΗ ΑΠΑΤΗ ΕΠΙΔΟΤΟΥΜΕ ΤΑ ΟΡΥΚΤΑ ΚΑΥΣΙΜΑ ΓΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ. ΩΣ ΕΚΕΙ


Αντκαν είπε...

Για γέλια και για κλάμματα.. Ο Συριζα έστειλε προσκλήσεις σε δήθεν ανοικτή διαβούλευση της ΕΕΚΕ ΥΠΕΚΑ της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ στην Βουλή την Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013 όπου μετείχαν περιβαλλοντικοί φορείς και οργανώσεις καθώς και οι φορείς εκπροσώπησης των ηλεκτροπαραγωγών από ΑΠΕ

Ψάξαμε καλά στο http://www.syriza.gr/
Home / Κοινοβούλιο / Ε.Ε.Κ.Ε / ΕΕΚΕ επικοινωνία / ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

αλλά ουδέν από αυτή την "ημερίδα του Συριζα"

2 Οκτωβρίου 2013 http://www.econews.gr/2013/10/02/spef-diakopsimotita-106039/

ΣΠΕΦ: να εξαιρεθούν τα φωτοβολταϊκά από τη χρηματοδότηση της διακοψιμότητας



Σε συνέχεια πρόσκλησης ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ) κος Στέλιος Λουμάκης παρέστη ομιλητής στην διαβούλευση για το νομοσχέδιο ΑΠΕ που διοργάνωσε η ΕΕΚΕ ΥΠΕΚΑ της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ στην Βουλή την Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013. Στην διαβούλευση συμμετείχαν βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εκπρόσωποι της διοίκησης και του κλάδου της ενέργειας, εκπρόσωποι ειδικών επιστημονικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών φορέων και οργανώσεων καθώς και οι φορείς εκπροσώπησης των ηλεκτροπαραγωγών από ΑΠΕ. Στην ομιλία του ο κος Λουμάκης συνοπτικά επεσήμανε:
(συνεχίζεται,,....)

Αντκαν είπε...

Το Μεταβατικό Τέλος Ασφάλειας Εφοδιασμού (ΜΤΑΕ) όπως επονομάζεται, αφορά ευθεία επιδότηση των μεγάλων καταναλώσεων αποκλειστικά του διασυνδεδεμένου συστήματος (>13 GWh ετησίως) με αντάλλαγμα την ευελιξία τους στην ζήτηση φορτίου. Μέσω λοιπόν της «διακοψιμότητας», δηλαδή του περιορισμού της λειτουργίας τους κατόπιν εντολής του διαχειριστή ώστε να αποφευχθεί η ένταξη ακριβότερης παραγωγικής ισχύος στο σύστημα, στόχος είναι η συγκράτηση της ΟΤΣ, η αποφυγή καταβολής υπεραποζημιώσεων στους υπόλοιπους συμβατικούς συμμετέχοντες λόγω της οριακής μονάδας και συνεπώς η μείωση του κόστους που οι μεγάλοι καταναλωτές εν τέλη θα κληθούν να πληρώσουν. Πρόκειται λοιπόν για μία εξοικονόμηση που οι ίδιοι μέσω του διαχειριστή θα επιχειρούν ώστε να καρπώνονται εν συνεχεία τα ωφελήματα της.

Σε αυτή την αλυσίδα δυστυχώς δεν μπορεί να γίνει αντιληπτό γιατί θα πρέπει οι ΑΠΕ και τα Φ/Β να επιδοτήσουν τους μεγάλους καταναλωτές. Τα Φ/Β μάλιστα που λόγω της αιχμιακής μεσημβρινής λειτουργίας τους έχουν εξαφανίσει την έλλειψη ισχύος μετατρέποντας την σε υπερπροσφορά τις ώρες αυτές, έχουν ταυτόχρονα σε βάθος απομειώσει την ΟΤΣ. Αν και προφανώς σημαντικό μέρος της μείωσης αυτής ανακτάται συνολικά για το σύστημα από τους μεταβατικούς μηχανισμούς (ΜΑΜΚ, αυξημένα ΑΔΙ) και τη ρυθμιζόμενη χρέωση του ΕΤΜΕΑΡ, οι μεγάλοι καταναλωτές ωστόσο λόγω και του πλαφόν που απολαμβάνουν στο ΕΤΜΕΑΡ παραμένουν σημαντικά ωφελημένοι. Επιπρόσθετα οι συμβατικοί παραγωγοί που κατά το ν/σ θα κληθούν επίσης να χρηματοδοτήσουν την διακοψιμότητα, έχουν την δυνατότητα, και προφανώς θα το πράξουν, να μετακυλήσουν το κόστος της στην χονδρεμπορική αγορά, αφού λειτουργούν σε ελεύθερες τιμές και όχι στις αυστηρά καθορισμένες νομοθετικά ταρίφες των ΑΠΕ. Έτσι τελικά την επιδότηση της διακοψιμότητας θα την πληρώσουν οι καταναλωτές και περιέργως οι ΑΠΕ.

Δυστυχώς η ρύθμιση αυτή αποτελεί οπισθοδρόμηση για την πολυπόθητη ολοσχερή άρση των στρεβλώσεων και των λογής «σταυροειδών» επιδοτήσεων. Την ώρα που η εφαρμογή του ν. 4152/13 περί ΜΜΚΣΘΜ, ως ελάχιστη συνιστώσα εσόδου του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ από ΗΕΠ, «παλεύει» να βρει το δρόμο της στα «γρανάζια» των διαχειριστών και της προμήθειας συνοδευόμενη από αρκετούς ενδοιασμούς ως προς την μη αποτύπωση του πλήρους κόστους των συμβατικών παραγωγών λόγω ΑΔΙ αλλά και του αποφευγόμενου κόστους των ΑΠΕ στο μέγεθος της, το ΥΠΕΚΑ ανοίγει και νέα «εκκρεμότητα» για τους ανανεώσιμους παραγωγούς.

Οι ΑΠΕ και τα Φ/Β ειδικότερα από 1/7/12 καταβάλουν οριζόντια επί του κύκλου εργασιών τους ισοπεδωτική Εισφορά του ν. 4093 και των προστιθέντων του (25 – 42%), μέσω της οποίας αναντίρρητα συμβάλλουν στην συγκράτηση του απαιτούμενου ΕΤΜΕΑΡ και συνεπώς του συνολικού κόστους του συστήματος. Το ΥΠΕΚΑ μάλιστα έχει δημόσια επικοινωνήσει στους φορείς και την αγορά για τις προθέσεις του περί «New Deal» στις ΑΠΕ ως αντικατάσταση της Εισφοράς με στόχο την παγιοποίηση των περικοπών. Στην συγκυρία αυτή λοιπόν φαντάζει ιδιαίτερα οξύμωρο το άνοιγμα επιπλέον μετώπου περικοπής εισοδήματος στους παραγωγούς ΑΠΕ, των οποίων η εμπιστοσύνη στο σύστημα έχει παντελώς καταρρακωθεί τόσο από την αναδρομικότητα, καταιγιστικόιτητα και οριζοντιότητα των μέτρων που τους έπληξαν, όσο και από το γεγονός ότι παραμένουν σταθερά απλήρωτοι για 6 μήνες και χωρίς να έχουν δει από τις θυσίες τους την παραμικρή βελτίωση.

Εν πάση περιπτώσει ακόμη και υπό τις αγαθότερες των προθέσεων όταν κάποιος καλείται ή επισπεύδεται από την Πολιτεία να συνδράμει την προσπάθεια ανάταξης ή επιδότησης μιας πτυχής της οικονομίας, αυτό δεν μπορεί να περιλαμβάνει και από ένα νέο μέτρο κάθε μέρα. Η οικονομία και η ανάταξη της αν μη τι άλλο στηρίζονται στην εμπιστοσύνη. Για όλους τους παραπάνω λόγους ζητείται η απόσυρση της συμμετοχής των επαγγελματικών Φ/Β στην χρηματοδότησης της διακοψιμότητας.

(συνεχίζεται)

Αντκαν είπε...

Και τα καλύτερα κάτω :


"Αναφορικά με το net metering, ο Πρόεδρος του ΣΠΕΦ τοποθετήθηκε θετικά ως προς την ένταξη του προγράμματος υπό των εθνικών στόχων διείσδυσης όπως προβλέπει το ν/σ, ενώ χρήσιμη θα ήταν η ύπαρξη πλαφόν ισχύος ανά εγκατάσταση, ώστε να διαχυθεί επαρκώς το πρόγραμμα. Σε κάθε περίπτωση είναι προφανές πως μέσω του net metering συνεχίζει να προστίθεται ισχύς στο σύστημα, την στιγμή που ένεκα της οικονομικής κρίσης η παραμονή του «φθηνού» λιγνίτη στο ενεργειακό μείγμα τα προσεχή χρόνια φαίνεται ότι θα αποτελέσει μονόδρομο. Συνεπώς οι σχεδιασμοί που στηρίζονταν στον εκτοπισμό του αλλά και στην γραμμική ανάπτυξη της κατανάλωσης πρέπει οπωσδήποτε να αναθεωρηθούν ως προς τα πραγματικά περιθώρια που υπάρχουν. Οι συνθήκες παραγωγικής υπερδυναμικότητας και άναρχης απόζευξης των μονάδων ΑΠΕ που αυτή θα προκαλέσει στην μέση και χαμηλή τάση προς οικονομική βλάβη των παραγωγών, πρέπει πάση θυσία να αποφευχθούν, διότι εν τέλει θα αυξήσουν το ρίσκο για τους συμμετέχοντες και άρα το κόστος για τους καταναλωτές. Στο μεσοδιάστημα λοιπόν προς την αλλαγή των συνθηκών επί το οικολογικότερο πρέπει οπωσδήποτε να αναπτυχθούν σοβαρές υποδομές μαζικής αποθήκευσης ενέργειας, ώστε το εγχώριο προϊόν των ΑΠΕ πέρα από οικονομικά ανταγωνιστικό των εισαγόμενων ορυκτών καυσίμων να πάψει να τα χρειάζεται λόγω στοχαστικότητας και έτσι να αποδεσμευθούν πραγματικά περιθώρια ισχύος για την περαιτέρω ανάπτυξη των ανανεώσιμων.

______________

Είπαμε υποθέσεις για γέλια και για κλάμματα.." Σε κάθε περίπτωση είναι προφανές πως μέσω του net metering συνεχίζει να προστίθεται ισχύς στο σύστημα, την στιγμή που ένεκα της οικονομικής κρίσης η παραμονή του «φθηνού» λιγνίτη στο ενεργειακό μείγμα τα προσεχή χρόνια φαίνεται ότι θα αποτελέσει μονόδρομο"


Τουτέστιν μη βάλετε άλλους απετζήδες στο σύστημα για να μη μειωθούν οι παλαιές ταρίφες ΜΑΣ

"Η Ελλάδα των άλλων"

Η ξεφτυλισμένη Ελλάδα

spiral architect είπε...

Ενδιαφέροντα αυτά, για να τ' ακούει η μαρίδα του ένερτζιπρες.
- Εμείς τι φταίμε;
- Τα λεφτά μας, τα δάνειά μας!
- Εγώ που έβαλα προστιθέμενη αξία στο άγονο χωράφι;
- Εγώ που έβαλα την καλύτερη γείωση και τα γερμανικά πάνελ; Να τα πάρουν απ' αυτόν που έβαλε τα κινέζικα!

και άλλα πολλά ...

spiral architect είπε...

Τα συμβατικά καύσιμα ηλεκτροπαραγωγής θα είναι ο μονόδρομος για πολλά χρόνια ως ότου να είναι τεχνικά και εμπορικά βιώσιμη μια άλλη μορφή πρωτογενούς ενέργειας. Εν Ελλάδι με τον συνήθη τρόπο της απαξίωσης του φορέα (ΔΕΗ) θα περάσει ο ως τώρα "βρώμικος λιγνίτης" απ' τα χέρια της ΔΕΗ στα χέρια αλλωνών. Από το κρατικό μονοπώλιο στο ιδιωτικό.
Όπως ακριβώς γίνεται τώρα με την απαξίωση των Πανεπιστημίων, την απαξίωση της δημόσιας υγείας, του σχολειού, της "αμαρτωλής Ολυμπιακής" παλιότερα, έτσι και στον ηλεκτρισμό.

Ανώνυμος είπε...

Οι "οικολογικοί συντάκτες" παίρνουν γραμμή από τα αφεντικά. Σαφώς και ξέρουν ότι υπάρχει άλλη άποψη, διαβάζουν Λίνζεν και Πάλμερ, αλλά κάνουν μώκο.

Οταν θα σκάσει παγκοσμίως η φούσκα θα μετανιώσουν που δεν κράτησαν κάποια πισινή και έπεσαν με τα μούτρα στην διάδοση του μύθου της υπερθέρμανσης.

Ανώνυμος είπε...

..Τό Bonus για την σύνταξη σου;!;! χαχχα ...ή the last nail in the (alternative/green energy) coffin?? (τουλάχιστον εκεί..)

http://gma.yahoo.com/wind-turbine-syndrome-blamed-mysterious-symptoms-cape-cod-112835454--abc-news-wellness.html

Οπως και αν τό δείς είναι ωραίο συναίσθημα στό τέλος να κερδίζεις μιά μάχη με τήν λογική και την γνώση ώς εργαλείο..
Πολλά και θερμά χαιρετίσματα φίλτατε!!

ό παγωτατζής

ΥΓ Σε παρακολουθώ (όποτε δύναμαι) και άς μην συμμετέχω (υπάρχει και ή διαφορά ώρας).Νάσαι πάντα καλά ..εσύ και τό (αρχαιο-νεο-λιθικό) επιτελείο σου.....

archaeopteryx είπε...

live long and prosper παγωτατζή (άντε... δες και κανένα παλιό Star Trek για μένα... τι καταπληκική ψυχροπολεμική σειρά ήταν αυτή...)

Ανώνυμος είπε...

http://vmediagr.blogspot.gr/2013/10/to.html

archaeopteryx είπε...

3:04, αυτά είναι και λίγο παραμυθάκια. Α/Γ με κάθετους άξονες υπάρχουν από το 1970, και προφανώς δεν έπιασαν. Όσο άχρηστα είναι τα συμβατικά αιολικά τόσο άχρηστα ειναι και τα άλλα, και τυχόν πατέντες έτσι ή αλλιώς, θεωρώ είναι μπας και τσιμπήσουν καμιά επιδοτησούλα. Αν αυτός που τα φτιάχνει είχε κάτι χρήσιμο, θα το πουλούσε αβέρτα. Αν ΕΣΥ θες να βάλεις μερικά στην ταράτσα σου, μάλλον θα χάσεις τον ύπνο σου όταν φυσάει και δεν θα έχεις ρεύμα όταν δεν φυσάει.

Ανώνυμος είπε...

Οι Ισπανοί πάντως μας παράτησαν. Έμεινε το αιολικό στο Βέρμιο στον αέρα. Κρίμα γιατί οι τοπικοί άρχοντες έσπευσαν να πλειοδοτήσουν.