Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013

Η πρώτη καινούργια μονάδα κάρβουνου (στην Γερμανία)


http://www.bloomberg.com/news/2013-11-15/steag-starts-germany-s-first-coal-fired-power-plant-in-8-years.html

725 μεγαβάτ, κάρβουνο (ένα από 10 που φτιάχνονται και που θα ηλεκτροδοτούν την Γερμανία οσονούπω), $80 ο τόνος το κάρβουνο (είμαι σίγουρος ότι βρίσκει κανείς και μακροχρόνια συμβόλαια -- και με Έλληνες μεταφορείς), διαθεσιμότητα μεταξύ 60% και 70%. Κέρδος από την ηλεκτροπαραγωγή (στην Γερμανία) €9,16/MWhr, σε σύγκριση με ζημιά €19,3 από αντίστοιχη ηλεκτροπαραγωγή από αέριο (και η Γερμανία έχει πολύ φθηνότερο αέριο από εμάς).

Ηλεκτροπαραγωγή γίνεται, παγκόσμια, από κάρβουνο, πυρηνικά, αέριο και υδροηλεκτρικά. Οι ΑΠΕ (αιολικά και φ/β) είναι ασήμαντες. Το κάρβουνο μπορεί να υποκαταστήσει τα πυρηνικά, τα πυρηνικά μπορούν να υποκαταστήσουν κάρβουνο και το αέριο (εκτός αν σου περισσεύει, είναι πολύτιμη πρώτη ύλη, καλό για θέρμανση σε αστικά κέντρα, καλό για βιομηχανικές εφαρμογές, αλλά να το καις για ισχύ βάσης, λιγάκι διεστραμμένο).

Τα αιολικά και τα φ/β, ακόμα κι αν ήταν τσάμπα, δεν παράγουν ρεύμα. Όχι όπως το θέλει το δίκτυο, και για αυτό είναι ασήμαντα. Και όσο πιο πολλά μπαίνουν, τόσο μικρότερο ποσοστό της συμβατικής ηλεκτροδότησης μπορούν να υποκαταστήσουν. Οι Γερμανοί έβαλαν πολλά και μας εξάγουν περισσότερα, επειδή αυτοί απασχολούν 200-300.000 κόσμο στον κλάδο.  Αλλά για ρεύμα βάζουν κάρβουνο -- αφού φοβούνται τα ...τσουνάμι (ή δεν τους αφήνουν να έχουν δικές τους μονάδες για βόμβες επεξεργασίας πυρηνικού καυσίμου, λέμε τώρα...).

Όποιος δεν καταλαβαίνει γιατί οι ΑΠΕ είναι ασήμαντες, και γιατί όσο πιο πολλές μπαίνουν τόσο μικρότερο ποσοστό συμβατικής ηλεκτροδότησης υποκαθιστούν, αλλά ακριβαίνουν, εκθετικά, το ρεύμα, να σηκώσει το χέρι του να το ξαναπώ.

Για τα λαμόγια που μπλόκαραν τον λιθάνθρακα, ας μην ξαναπώ, τώρα... Για τους απατεώνες που προωθούν ΑΠΕ, σε αιολικό νοσοκομείο να πάτε, για επείγον καρδιακό, και καλό ψόφο.

3 σχόλια:

takis perreas είπε...

Όχι μόνο αυτό αλλά αγοράζουν Μ/Σ από κορόϊδα που έπεισαν να "πρασινίσουν"!
Δες τι έγινε για την μεταφορά.

h**p://uk.news.yahoo.com/biggest-ever-load-transported-on-uk-roads-makes-its-4mph-journey---with-cargo-weighing-640-tonnes-105641147.html#zRMT8ix

spiral architect είπε...

Αν αυξηθεί η ζήτηση άνθρακα (οποιουδήποτε είδους) για ηλεκτροπαραγωγή θα αυξηθεί αναπόφευκτα και η τιμή πώλησής του. Εν πάσει περιπτώσει είναι φτηνότερη η ανθρακική MWh απ' αυτήν του ΦΑ. Για τις άλλες πρωτογενείς μορφές (και για την πυρηνική) υπεισέρχονται και άλλοι παράγοντες υπολογισμού.
Καλά κάνουν, απ΄ότι φαίνεται ζήτηση υπάρχει, θα καταργήσουν πυρηνικά, σοβαρές εκμεταλλεύσιμες υδατοπτώσεις δεν υπάρχουν (ο Ρήνος και ο Δούναβης δεν είναι Λένας και Γιανγκ Τσε) άσε σε που τα Υ/Η κοστίζουν ε, τι θα κάνουν; Καρβουνάκι κι άγιος ο θεός. 725MW δεν είναι και λίγα άλλωστε για ΑΗΣ.

archaeopteryx είπε...

To DRAX είναι 600άρι