Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

Τα Πράσινα Σκατά υπάρχουν μόνο με, και μόνο για, τις επιδοτήσεις.

Και όποιος προωθεί Πράσινα Σκατά στην Ελλάδα, σήμερα, με τόση δημοσιότητα στο θέμα, είναι λαμόγιο, απατεώνας, και μελλοντικός υπόδικος.  Η φούσκα έχει σκάσει, το θέμα είναι σε μεγάλα ξένα ΜΜΕ (Spiegel, BBC, WSJ, NYT).  Δεν υπάρχει ούτε δικαιολογία, ούτε έρεισμα, και μην μου πείτε για "Ευρώπη", δεν έχει σχέση η  "Ευρώπη", η λαμογιά σας έχει σχέση. Η Ισπανία, η Πολωνία, η Τσεχία, είναι στην Ευρώπη.  Όλα τα αιολικά γιγαβάτ της Ισπανίας, της Γερμανίας, της Αγγλίας παρέχουν εικονική και όχι πραγματική ηλεκτροδότηση. Δεν κόβονται επειδή είναι ακριβά, κόβονται επειδή δεν υποκαθιστούν συμβατική παραγωγή και δεν εξοικονομούν καύσιμα.


http://www.bbc.co.uk/news/business-25104093
http://www.thegwpf.org/offshore-wind-farms-face-uncertain-future/

Η κουβέντα γίνεται με αφορμή την απόφαση της RWE  να μην προχωρήσει με κάτι υπεράκτια στην Αγγλία. "Η κατάλληλη τεχνολογία δεν υπάρχει σήμερα" είναι δικαιολογία. Το ότι ο Κάμερον φέρεται να απεκάλεσε Πράσινα Σκατά  τις επιδοτήσεις για ΑΠΕ δεν είναι ο λόγος. Το ότι η RWE είναι μία από τις μεγάλες ηλεκτροπαραγωγικές εταιρίες που είπε "κόψτε επί τέλους τις επιδοτήσεις σε ΑΠΕ", επίσης δεν είναι ο λόγος.

Ο λόγος είναι ο ίδιος που ήταν και το 1975, και το 1985 και το 1995 και το 2005:  Τα αιολικά, υπεράκτια ή επίγεια παράγουν τυχαίο και μεταβλητό ρεύμα που επειδή δεν αποθηκεύεται (πρακτικά ή φθηνά) είναι όχι μόνο σχετικά άχρηστο για ηλεκτροδότηση δικτύου, αλλά και προβληματικό, εάν υπάρχουν πολλά εγκατεστημένα.

Τα λίγα αιολικά, εάν δηλαδή είναι λίγα σαν ποσοστό της εγκατεστημένης ισχύος, χάνονται σε ανεπαίσθητες και αβλαβείς αυξομειώσεις της τάσης (των βολτ) στο ρεύμα.  Εάν είναι πολλά, αποσταθεροποιούν το δίκτυο, αποσταθεροποιούν την συμβατική παραγωγή.  Κι αν οι κύριοι Περιστέρης, Κοπελούζος και Μυτιληναίος φαντάζονται ηλεκτροδότηση με αέριο, κάνουν και αυτή ακόμα την ηλεκτροδότηση από αέριο ασύμφορη.  Βάλτε κάρβουνο. Είναι πιο φτηνό και πιο σίγουρο, και δεν στο κόβουν όταν κάνει κρύο, και δεν χρειάζεται αιολικά για κολαούζο.

19 σχόλια:

Professor Moriarty είπε...

Το ενδιαφέρον στο άρθρο του guardian που παραπέμπεις είναι ότι η αγγλική “αριστερά” είναι κατά των ΑΠΕ. Η δημοσιογράφος, κλασική συγχυσμένη πρασινόχροη νεο -βρετανίδα, δημαγωγεί ασύστολα παίζοντας παράφωνα το βικτωριανό μοτίβο της αντίθεσης της παραδοσιακής αγγλικής αριστοκρατίας στην βιομηχανική ανάπτυξη “κυρίως, λέει η κυρία, για αισθητικούς λόγους”. Πάει με κουτοπονηριά που προσιδιάζει στην βλακεία να προβοκάρει στους τόρηδες τον Κάμερον.

(Μην ξεχνάμε και ότι η Θάτσερ προώθησε τις ΑΠΕ και την πυρηνική ενέργεια για να περιορίσει τον ρόλο των (αριστερών) συνδικάτων των ανθρακορύχων με τους οποίους είχε σφοδρή σύγκρουση).

Όλα αυτά βέβαια έχουν κάποια σημασία ίσως για τις αγγλίδες με οικολογικές ευαισθησίες (διάβαζε φερέφωνα των Γερμανών πράσινων που έγιναν το όχημα για να αυξηθούν τα γερμανικά πλεονάσματα από εξαγωγές πράσινης πραμάτειας). Διότι η ελληνική “αριστερά”, όταν δεν μιλάει για πράσινο ελντοράντο, κάνει μόκο για το μεγαλύτερο σκάνδαλο από την μεταπολίτευση και μετά στην Ελλάδα.

Ανώνυμος είπε...

Σύγκρινα προχθές τον Προφ Μοριάρτη και τον Αρχαιοπτέρυξ με Δρ Τζέκυλ και μίστερ Χάυντ, και βγήκε ο μίστερ Χάυντ και με "έδειρε". Τώρα λέει βάλτε κάρβουνο. Δεν έχουν άλλοι το δικαίωμα να πουν όχι άλλο κάρβουνο; Μόνο και μόνο γιατί είναι φτηνότερο. Εσύ δηλαδή παίρνεις το φτηνότερο αμάξι, ή σκέφτεσαι να δώσεις κάτι παραπάνω για την ασφάλεια και για να μη βγάζει σύνεφο καυσαέρια; Μετά βγάινει ο Προφ Μοριαρτη και λέει βάλτε πρόστιμα στις ΑΠΕ και άλλα διάφορα με υφάρα ακαδημαϊκού κατεστημένου.

Αν πω κι εγώ ότι είστε ο ένας με το λόμπυ του κάρβουνου κι άλλος με το λόμπυ των πυρηνικών τιο διαφορά θα έχω από σας που μιλάτε για συμφέροντα βιομηχανιών ΑΠΕ;

Και για τον αυταρχικό Προφ του μπλογκ σου που κα΄νετε tea party ένα έχω να πω: όποιος έχει μορφωτικό επίπεδο, ακαδημαϊκους τίτλους και εξουσία της γνώσης δεν δικαιώνεται να λέει βλάκες όποιους διαφωνούν μαζί του. Φεύγω τώρα πριν βγεί ο μίστερ Χάυντ και μου τις βρέξει

spiral architect είπε...

... καλά τότε, ψάξε και βρες ένα αμάξι που να καίει νερό και όταν το βρεις πες μας να πάρουμε κι εμείς.

Professor Moriarty είπε...

Ανώνυμε αναγνώστη του Robert Louis Stevenson, εγώ το μόνο που συμβουλεύω στους ανθρώπους να μην καίνε είναι το μυαλό τους.

nikos είπε...

οπως το καρτελ των χημικων οδηγησε την Ευρωπη στην εκατομβη των 100 εκατομυριων θυματων στους πολεμους και αρκετων εκατομυριων απο τα φαρμακα.
Το 42 % των φαρμακων ειναι καρκινογονα.Οι CEO των χημικων εταιρειων καταδικαστηκαν στην Νυρεμβεργη ως εγκληματιες πολεμου,αλλα στην συνεχεια ηταν ο ενας πρωτος στην ταξει μετα τον Αντεναουερ,και ο αλλος ιδρυτης της ΕΟΚ
τωρα εχουμε το καρτελ των ΑΠΕ @ Χρυσου

archaeopteryx είπε...

αν θες ρεύμα, και στοιχειωδώς πολτισμένο, όχι πρωτόγονο ή μεσαιωνικό ή κατοχικό τρόπο ζωής, οι πηγές ηλεκτροδότησης, παγκοσμίως (κάτι θα ξέρει ο παγκόσμιος) ειναι αυτές που φαίνονται συνοπτικά, και γραφικότατα στο http://www.archaeopteryxgr.blogspot.gr/2013/11/blog-post_9.html
'

Αν θες πειράματα, αρπαχτές, λαμογιές να κοροϊδεύεις εαυτόν και τον κόσμο δοκίμασε κάτι άλλο.

Όπως έχω ξαναγράψει, σαν καλό νεοέλληνας, έχω αυθαίρετο. Δεν έχει ρεύμα. Εχει σόμπα. Λάμπα με γκαζάκι και λάμπα πετρελαίου. Δεν έχει φ/β για το κινητό. Έχει γεννήτρια για κανένα τρυπάνι, ή την σκούπα. Πολύ ρομαντικό. Δεν κάνει να μεγαλώσεις παιδιά, αν και έχουμε μεγαλώσει παιδιά με πολύ λιγότερες ανέσεις (αλλά είχαμε παιδικές θνησιμότητες.

Οι ΑΠΕ επιδοτούνται με πάνω από την ταρίφα ή την αναγκαστική προτίμηση και ότι προβλέπεται από τον νόμο Μπιρμπίλη. Επιδοτούνται με τα δίκτυα, και με το βαθύ κράτος που με λίγο λαδάκι παίρνει βοσκοτόπους Κρητικών ή χωράφια Καρυστίων. ΄Σαν αντιεκείμενο έρευνας καλά είναι για διαστημόπλοια, κότερα, και ο σπάίραλ θέλει φ/β στο μιτάτο του για να έχει ιντερνετ. Τα λοιπά φαίνονται στο γράφημα στην παραπάνω ανάρτηση. Ασήμαντα. Αλλά μια χαρά για να ακρριβύνεις το ρεύμα σε βάρος βασικά των φτωχών.

Κι αν σου φαίνομαι απότομος, τι να κάνουμε, ιντερνετ είναι αυτό.

archaeopteryx είπε...

Είμαι υπέρ κάθε τεχνολογίας παράγει ρεύμα. Κάρβουνο, πυρηνικά, υ/η, αέριο. Δοκίμασα την τύχη μου με τήξη, αλλά δεν είχε ωραίες γκομενες και άλλαξα. Δοκίμασα την τύχη μου με ΑΠΕ και έμεινα στους ηλιακούς ρερμοσίφωνες. Τα αιολικά ποτέ δεν μπορούσαν να χρηαμτοδοτηθούν, ο΄τε και τώρα μπορούν, εννο΄ψω κανείς δεν είνα τόσο μαλάκας να επενδύει σε κάτι ψιλοάχρηστο και ψιλοενοχλητικό. ΚΑΝΕΙΣ. Παρά μόνο εάν τον πληρώνεις κερατιάτικα. Και πάλι, τώρα φοβάται ότι θα ξεσηκωθεί ο κόσμο, και όπου μπαίνουν, ξεσηκώνεται. Εχεις παιδιά? Οξεία σκωληκοειδίτιδα σε χειρουργίο με ΑΠΕ (θέε μου κακίες... κίνδυνος περιτονίτιδας)

nikos είπε...

πρωσοπικα περιμενω εδω και καιρο τον διπλασιασμο τιμης απο ΔΕΗ ..ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ

spiral architect είπε...

Η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατική αριστερά έβλεπε γενικά με συγκατάβαση (αν όχι δεν προωθούσε έμπρακτα παρέα με τους οικολόγους) τέτοιες ενέργειες και εφαρμογές και φυσικά κανένας εχέφρων εμπλεκόμενος δεν ήταν αντίθετος στα ΑΠΕ, την εποχή που δοκιμαζόντουσαν στο πεδίο (δίκτυο) μελετώντας τη συμπεριφορά τους. Το '83 έκανα την κοντά 300 σελίδες διπλωματική μου πάνω σε ΑΠΕ έχοντας την υποστήριξη και την πρόσβαση σε στοιχεία της ΔΕΗ και μάνιουαλς υποκατασκευαστών για πάρκα Α/Γ στην Κάρυστο και στην Άνδρο καθώς και σε μια πιλοτική μονάδα γεωθερμίας στη Νίσυρο, όπου είχα και επιτόπιες προσβάσεις για άντληση δεδομένων. Η διπλωματική μου κράτησε κοντά ένα χρόνο, η δε ΔΕΗ το πάλευε κάμποσα χρόνια. Βέβαια οι καταστάσεις ήταν διαφορετικές, στη ΔΕΗ υπήρχε R&D για τα ΑΠΕ (Διεύθυνση Εναλλακτικών Μορφών Ενέργειας) δεν υπήρχε η επιδοματική λογική με φόρτωμα των βαρών στον καταναλωτή και η kWh ήταν φτηνή. Οπότε ο καθένας κι εγώ μαζί το έβλεπε κατ' αρχήν θετικά και έπειτα ανάλογα με το βαθμό εμπλοκής του στη διαδικασία. Εγώ τα ΑΠΕ τότε τα' βλεπα με συγκατάβαση, γιατί ούτε καν μου περνούσε απ' το μυαλό ότι κάποτε θα ξύριζαν το Μαίναλο, το Παναχαϊκό και άλλα βουνά για να εγκαταστήσουν τόνους σίδερου, μπετού και στρέμματα ασφάλτου για τις οδούς πρόσβασης.

Στην Ελλάδα όταν έσκασε μύτη η "πράσινη ανάπτυξη" μόνο το ΚΚΕ είχε πάρει μυρωδιά για το τι έμελλε να παιχτεί. Χαρακτηριστικά αν ψάξετε στο αρχείο του Ρ θα βρείτε δημοσίευμα του 2001 που προαναγγέλλει τα μελλούμενα καθώς και δημοσίευμα του 2003 όπου αναφέρει ότι η ΠΕΣΙΝΕ, θα επιδοτηθεί με 13 εκατομμύρια ευρώ για την κατασκευή τριών μονάδων συμπαραγωγής (75 μεγαβάτ έκαστη) στα Άσπρα Σπίτια.
(έπεσε έξω στην ισχύ αλλά μικρό το κακό γι' αυτό)

Κάποιοι γίνονταν "κακοί" ανέκαθεν, κατηγορήθηκαν για ξύλινα λόγια (το κλασσικό κλισέ) αλλά τελικά επιβεβαιώθηκαν.
(τι να το κάνεις;)

nikos είπε...

ΟΙ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΟΙ ΤΩΝ ΑΓΟΡΩΝ KAI ΟΙ ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ.

http://vathiprasino.blogspot.gr/2013/11/kai.html?spref=fb

nikos είπε...

μετα απο αυτο ...Βλέπω έκπληκτος να ξυπνά επιτέλους και το τέρας

http://genop.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=1457:2013-11-28-12-38-13&catid=1:2009-08-08-10-27-00&Itemid=2

nikos είπε...

Αβίαστα βγαίνει το συμπέρασμα πως ο μονιμα «όμορφος» Ρ.Ριζος τα έσπασε με τον φίλο του Μητηλιναιο χιχχι

nikos είπε...

Μια αξιολογη παρεμβαση του Ευ.Αποστολου



http://www.youtube.com/watch?v=faDya3Y_p7Y

Ανώνυμος είπε...

Διαφαίνονται αλλαγές..

http://ec.europa.eu/energy/gas_electricity/doc/com_2013_public_intervention_en.pdf

nikos είπε...

Αντί του καθιερωμένου επιλόγου: Back to energy basics

http://www.wwf.gr/blog/post/back-to-energy-basics#.Upw3oLdzxFw.facebook

nikos είπε...

http://www.bankofgreece.gr/BogEkdoseis/%CE%A0%CE%BB%CE%B7%CF%81%CE%B7%CF%82_%CE%95%CE%BA%CE%B8%CE%B5%CF%83%CE%B7.pdf

nikos είπε...

το κάθε Πράσινο Σκατό έχει και την πληρες "θεωρητική" καλύψει απο "Τράπεζα" και "καθηγητές" χιχχι

nikos είπε...

ΡΑΕ με…«αλουμίνιο»


Του Σταμάτη Θεοδωρόπουλου



Κατά τις πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου με έκπληξη πληροφορηθήκαμε την απόφαση της μόνιμης επιτροπής διαιτησίας της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας υπέρ της Αλουμίνιον της Ελλάδας (Όμιλος Μυτιληναίου) και κατά της ΔΕΗ, με αποτέλεσμα η τελευταία να ζημιώνεται κατά 109 εκ. ευρώ!
Την τελευταία πενταετία η προσωρινή τιμή στην οποία διέθετε η ΔΕΗ το ρεύμα στην «Αλουμίνιον» ήταν περίπου 43 ευρώ/MWh, ενώ η μέση τιμή του ρεύματος για τις βιομηχανίες που είναι συνδεδεμένες στην υψηλή τάση υπολογίζεται γύρω στα 70 ευρώ/MWh. Την ίδια ώρα η ΔΕΗ αναγκάζεται να αγοράζει από τις μονάδες παραγωγής ρεύματος που κατέχει ο Μυτιληναίος, κοντά στα 70 ευρώ τη MWh από τη μονάδα συνδυασμένου κύκλου και πάνω από 90 ευρώ από τη μονάδα συμπαραγωγής. Αυτή η πρώτη απόφαση της ΡΑΕ όπως ήταν φυσικό έφερε αναπόφευκτα τη ΔΕΗ στη θέση να ζητήσει τη διαιτησία η οποία και αποφάνθηκε στις αρχές Νοέμβρη.

Η ΔΕΗ το 2010 είχε κέρδη 558 εκατ. ευρώ, αλλά χάρη σε αυτά τα υποχρεωτικά «δώρα» και ενώ τα τελευταία χρόνια, με τη μείωση προσωπικού, οι δαπάνες μισθοδοσίας μειώθηκαν κατά 693 εκατ. ευρώ, οδηγήθηκε το 2011 σε ζημίες ύψους 149 εκατ. ευρώ και το πρώτο τρίμηνο του 2012 σε ζημίες ύψους 1,4 εκατ. ευρώ.
Όλη αυτή η ζημιά όπως είναι φυσικό μετακυλίεται στον καταναλωτή μέσω των τιμολογίων, σε μια εποχή όπου οι λογαριασμοί της ΔΕΗ έχουν αυξηθεί πάνω από 10 φορές τα τελευταία δύο χρόνια, επιπροσθέτως αυξήθηκε τρεις φορές ο ΦΠΑ, επιβλήθηκε το γνωστό σε όλους “χαράτσι”, με αποτέλεσμα το σύνολο των οφειλών των πελατών Χαμηλής Τάσης με συμβόλαια σε ισχύ ανέρχονταν σε 530,5 εκατομμύρια ευρώ και τα χρέη των πελατών Χαμηλής Τάσης όπου έχει διακοπεί το ρεύμα σε 169,9 εκατομμύρια ευρώ.
Τη στιγμή που εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά βρίσκονται χωρίς ρεύμα και θέρμανση λόγω αδυναμίας πληρωμών, η ΡΑΕ με την απαράδεκτη απόφασή της να δώσει ασυλία στον κ. Μυτιληναίο και την Αλουμίνιον της Ελλάδας, χαρίζοντας ουσιαστικά όλα τα χρέη τους προς τη ΔΕΗ, αντί να διορθώσει την αδικία καθόρισε ακόμη χαμηλότερη τιμή για την ΑΤΕ κι από το σκανδαλώδες 43 ευρώ/MWh μειώθηκε στα 40,7 ευρώ/MWh!
Η απόφαση αυτή πρέπει να καταγγελθεί με θόρυβο και να ανακληθεί άμεσα, θα πρέπει μάλιστα να αποδοθούν ευθύνες στους υπεύθυνους. Δεν είναι δυνατόν τέτοιες αποφάσεις που στην ουσία στρέφονται ενάντια σε έναν ολόκληρο λαό, να μένουν στο απυρόβλητο.
ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ
Μέλος Ένωσης Τεχνικών ΔΕΗ
Αντιπρόσωπος ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ

nikos είπε...

αξίζει εδω να προσθέσεται ότι ο "κύριος" ντον Μυτιληναίος πριν 2-3 χρόνια ..ξεπούλησε την μελλοντική παραγωγή του για 10 χρόνια σε μια ελβετική τράπεζα εισπράττοντας έναντι και ντούκου ...... 2 δις Ευρω
τώρα εύκολα μπορούμε να καταλάβουμε την διευκόλυνση απόφασης τις διαιτησίας