Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

Όπου μετριούνται (αυτή την φορά στην Ιρλανδία), αποδεικνύεται η αιολική απάτη...

http://www.realclearenergy.org/charticles/2014/02/24/wind_farms_operate_at_13_of_capacity_107538.html

http://uk.news.yahoo.com/five-graphs-dig-figures-behind-wind-energy-ireland-005118852.html#UvE5hBR

Η Ιρλανδία έχει πολλά αιολικά, και αέριο, λιγνίτη κλπ. Περιχαρής ο αντίστοιχος Ιρλανδός "Μανιάτης" ( ο Υπουργός Ενέργειας που έχουν) ανακοίνωσε ότι ένα βράδυ του περασμένου Δεκεμβρίου παρήγαγαν πολύ ρεύμα:  Το 46% της ηλεκτρικής ζήτησης. Και η Ιρλανδική "ΕΛΕΤΑΕΝ" (IWEA) περιχαρής διαφημίζει ότι το 18% της ζήτησης καλύφθηκε από αιολικά. Και οι δύο αυτές στατιστικές είναι παραπλανητικές, και το ότι είναι παραπλανητικές γράφτηκε και στο Yahoo News και στο Realclearenergy (και τα δύο με πολύ μεγαλύτερη εμβέλεια από τον ταπεινό εαυτό μου).

Είναι παραπλανητικές για τους εξής λόγους:


1.  Σε ένα δίκτυο που η ζήτηση δεν έχει σχέση με το εάν και πόσο φυσάει, οι στιγμιαίες καλύψεις είναι δώρα - άδωρα. Η "εγκατεστημένη αιολική ισχύς" δεν είναι ηλεκτρική ισχύς, αφού δεν υπάρχει τον περισσότερο καιρό. Η "εγκατεστημένη αιολική ισχύς" είναι πόσα άχρηστα πράγματα αγοράσαμε από την ENERCON ή την VESTAS (ή όποιον προμηθευτή έχουν οι απανταχού ΑΠΕτεώνες).  Η απολογιστική, εκ των υστέρων, εκτίμηση του πόσο τοις εκατό της αιολικής ισχύος ήταν διαθέσιμο, σε ετήσιο μέσο όρο, υπερεκτιμά την χρησιμότητα των αιολικών αν πάει κάποιος να υπολογίσει ασφάλεια στην διαθεσιμότητα ισχύος. Το ότι τα αιολικά είχαν 20 η 25% διαθεσιμότητα σε ένα χρόνο είναι δώρον - άδωρον εάν δεν φυσάει ένα κρύο βράδυ του Φεβρουαρίου, και δεν επαρκεί το αέριο, και δεν υπάρχουν λιγνιτικές μονάδες σε εφεδρεία.  Για αυτό ο ΑΔΜΗΕ προσμέτρησε σε 10% την εγκατεστημένη ισχύ των αιολικών, και αυτό είναι το 10% της "ευγενείας" (ή την ανοχής των άλλων μονάδων).

2. Η στιγμιαία, έστω και ωριαία ή ημερήσια κάλυψη ζήτησης από αιολικά δεν είναι ηλεκτροδότηση από αιολικά:  Οι εφεδρείες πρέπει να είναι σε εγρήγορση και όταν αρχίσει να φυσάει πολύ, και όταν ετοιμάζεται να σταματήσει να φυσάει και αυτό συνεπάγεται παράλληλη χρήση καυσίμων και αυξημένη χρήση καυσίμων λόγω μειωμένης αποτελεσματικότητας, λόγω μεταβολών, στις συμβατικές μονάδες.


3. Η εξέταση του ποσοστού του χρόνου που τα αιολικά καλύπτουν ζήτηση αποδεικνύει, πέρα από οποιαδήποτε αμφιβολία ότι τα αιολικά είναι ...διακοσμητικά και μόνο. Οι αιολικοί δεν είναι χυδαίοι ψεύτες μόνο στην Ελλάδα, είναι και στην Ιρλανδία και παντού. Αλλά δεν φταίνε αυτοί, φταίει η ίδια αιολική λεγόμενη "ενέργεια".  Ο αέρας που φυσάει, έχει αιολική ενέργεια. Αλλά είναι τυχαίος, μεταβλητός, διάχυτος, δεν αποθηκεύεται και επομένως βασικά άχρηστος ηλεκτροδότηση.

Αυτό που προκύπτει, από όλες τις μετρήσεις, και την εμπειρία τόσων χωρών που έπεσαν στην αιολική παγίδα είναι ότι ακόμα και εάν ήταν δωρεάν τα αιολικά, και ...τσάμπα το αιολικό ρεύμα, πάλι είναι ακατάλληλα και άχρηστα για ηλεκτροδότηση.  Και ούτε δωρεάν είναι, ούτε τσάμπα!

Για την Ιρλανδία έχω ξαναγράψει, και έχω αναφέρει και ένα άρθρο που έδειχνε ότι η εξοικονόμηση καυσίμων από αιολικά είναι περίπου η μισή από αυτή που αντιστοιχεί στην αιολική "έγχυση". Δηλαδή σε όποιο κόστος τους, βάλτε x 2.

Όταν η ΡΑΕ δημοσιεύσει πόσα κιλά λιγνίτη έχουν εξοικονομήσει τα 1.800 αιολικά μεγαβάτ που έχουμε εμείς, και πόσο έχει κοστίσει κάθε κιλό που εξοικονομήσαμε, θα πάψω να τους αποκαλώ "δεν λέω την κακιά λέξη", αυτούς, και όσους στο ΥΠΕΚΑ ή την ΔΕΗ προωθούν αιολικά. Ξέρω, θα μου πουν "η Ευρώπη". Στην Πολωνία γιατί δεν το λένε; Γιατί οι Γερμανοί προσμετρούν τα υδροηλεκτρικά τους στους στόχους για τις ΑΠΕ και όχι εμείς;  Θα την πω την κακιά λέξη...

Δεν υπάρχουν σχόλια: