Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2014

Δεν θα σας σώζει ούτε η ΔΕΗ στα χάλια που την έχετε οδηγήσει εσείς οι ίδιοι...


http://www.energypress.gr/blogs/Sholia-peri-ADI...

Με αφορμή τις πρόσφατες παρεμβάσεις του ΕΣΑΗ για θέματα της αγοράς ηλεκτρισμού, κύκλος της βιομηχανίας μου ανέφερε τα εξής:

• Στη Ευρώπη ΑΔΙ υπάρχουν μόνο στην Ιρλανδία

• Η διαφωνία είναι στο ότι η τιμή των ΑΔΙ δεν διαμορφώνεται από την ανάγκη της αγοράς μέσω διαπραγμάτευσης όπως εξάλλου προβλέπεται από τους κώδικες αλλά με ρυθμιζόμενη από την πολιτεία τιμή μέσω μεταβατικού μηχανισμού.Μάλιστα θυμίζουμε ότι η τιμή των ΑΔΙ ξεκίνησε από 35.000Eυρώ/MW τιμή που αντιπροσωπεύει το σταθερό κόστος μιας νέας μονάδας αλ΄λά αυξήθηκε αδικαιολόγητα στα 90.000Ευρώ/MW έτος για τις "ευέλικτες" μονάδες φυσικού αερίου που έχουν ελάχιστο χρόνο λειτουργίας 16 ώρες/ημέρα.

• Θυμίζουμε για όσους δεν το ξέρουν ότι η πολυπόθητη υπηρεσία διακοψιμότητας, που θα έλυνε το πρόβλημα ανταγωνιστικότητας της βιομηχανίας μπλοκαριστηκε από την Τρόικα σαν κρατική ενίσχυση γιατί αφού δεν υπάρχει αγορά εφεδρείας πως γνωρίζουμε ποιά είναι η τιμή αυτής της υπηρεσίας και γιατί την ορίζουμε διοικητικά ;

• Όταν μια μονάδα φυσικού αερίου λειτουργεί με 30% βαθμό χρησιμοποίησης και παίρνει σταθερή αποζημίωση 90.000Ευρώ/MW έτος προκύπτει πρόσθετο κόστος μεγαλύτερο των 40Ευρώ/MWH.

• Καποιος πρέπει να μας εξηγήσει γιατί όλες οι χονδρεμπορικές αγορές στην Ευρώπη έχουν τιμές περίπου στα 40Ευρώ/MWh και η Ελληνική τιμή πάνω από 70Ευρώ/MWh;

Χμμμ... στην φωτό για τον πορτοκαλί συναγερμό, προφανώς δεν έβαλα και τον "φορέα" ΕΣΑΗ, δηλαδή τους  κκ. Μπόμπολα/Καλλιτσάντση, κ. Μυτιληναίο, κ. Βαρδινιογιάννη (Motor Oil δεν λέει;) και κ. Λάτση (Elpedison λέει, θα είναι και η Εdison υποθέτω...).  Λείπει ο "φορέας" του κ. Κοπελούζου, μου διαφεύγει το όνομα...  Με συγχωρείτε κύριοι, είμαι μεν υπέρ του Ελληνικού κεφαλαίου, αλλά η τακτική του "δώστε όσα μας λείπουν" δεν περπατάει άλλο .

Πρώτα απ'  όλα είναι λάθος το κόλλημά σας με το αέριο. Πρόκειται για ακριβό καύσιμο που δεν συμφέρει, και δεν το αντέχουμε. Ακόμα κι αν είχαμε, δεν θα έχουμε αν το θέλουν οι "Ευρωπαίοι" που τόσο αγαπάτε, κι ακόμα αν σας άφηναν λίγο, όπως μάλλον σας έχουν τάξει, λίγο κρύο στην Αυστρία, ή στην Τουρκία, και πάντα πορτοκαλί συναγερμοί...  Και μην φαντασιώνεστε LNG...Λίγο να το θελήσει η Αγγλία ή η Ιαπωνία, οι ίδιοι οι εφοπλιστές που σας το μεταφέρουν, εσείς οι ίδιοι εάν είστε εφοπλιστές, θα το πάτε εκεί, και όχι εδώ. Ούτε να φαντασιώνεστε Ρώσους... Η ηλεκτροδότηση μόνο της ...Πελοποννήσου θα είναι ...ασύμφορη.

Δεύτερον, όσο πιο πολλές ΑΠΕ μπαίνουν στο δίκτυο, τόσο σας κάνουν άνω κάτω... Μερικοί από εσάς, αν όχι όλοι, έχετε ή κυνηγάτε ΑΠΕ (όπου βασικά δουλεύετε για τις EDF και τις ΕΝΕΛ και τις Iberdrola, και για τις Vestas, Enercon, Gamesa κλπ... Και έτσι πληρώνουμε εμείς επιδοτήσεις για τις ΑΠΕ και γίνεται προβληματικότερο για εσάς το αέριο, και θέλετε και επιδοτήσεις και για τις μονάδες αερίου με τις οποίες φαντασιώνεστε θα ηλεκτροδοτείτε την χώρα. Δεν βγαίνει. Το ακριβό αέριο, γίνεται ακριβότερο με τις επιδοτούμενες ΑΠΕ, και για αυτό απαιτείτε ΑΔΙ, που είναι επιδότηση, και κάλυψη του πόσα σας λείπουν, έλεος, δεν πάει άλλο!

Οι Γερμανοί γύρισαν σε κάρβουνο γιατί δεν αντέχουν το αέριο, και εάν διαβάζετε Γερμανικό τύπο, θα κόψουν επιδοτήσεις, θα φορολογήσουν την ιδιοπαραγωγή, γιατί ούτε σε αυτούς βγαίνει...  Και εσείς θέλετε επιδότηση των μονάδων που βάλατε... Οι επιλογές σας, δεν κάνουν για ισχύ βάσης... Δεν κάνουν ούτε για "εφεδρεία... Λάθος το μοντέλο με τις ΑΠΕ, όποιος σας το είπε δηλαδή...  Δεν έχουμε να πληρώνουμε, θα πέφτει η ζήτηση, θα τιναχτείτε στον αέρα και δεν θα σας σώζει ούτε η ΔΕΗ στα χάλια που την έχετε οδηγήσει εσείς οι ίδιοι. Και με το συμπάθιο... αλλά δεν τα χωνεύω τα αιολικά και κάνουν ζημιά και σε εσάς... Πληρώνονται, δεν ηλεκτροδοτούν, κάνουν αναποτελεσματικές και ασύμφορες τις μονάδες αερίου... το ξέρουν στην Γερμανία, στις ΗΠΑ... από εκεί το μαθαίνω εγώ... Εμείς δεν έχουμε, δεν αντέχουμε...

3 σχόλια:

Professor Moriarty είπε...

Να θυμηθούμε και τα ανέκδοτα που είχαν ακουστεί στη συζήτηση για το “τέλος διακοψιμότητας” από τους εκπροσώπους ΑΠΕ. Οι φωτοβολταϊκοί έλεγαν ότι δεν πληρώνουν τίποτε γιατί έχουν “υπερεπάρκεια” τις ώρες αιχμής, άρα, είπε, ότι δεν θα χρειαστεί να ζητηθεί καμια περικοπή κατανάλωσης από μεγάλους καταναλωτές ! Και απαιτούσε να αγοράζεται όλη η ενέργεια που παράγουν! Καλά, δεν θα το σχολιάσω καν αυτό, αλλά αυτός τότε κανονικά θα έπρεπε να πληρώνει (στον διαχειριστή δικτύου) “τέλος υπερεπάρκειας” για την ανωμαλία που προκαλεί, αλλά το αφήνω κι αυτό. Τέλος, είπε και κάτι εξαιρετικά έξυπνο: Να γίνουν σοβαρές υποδομές μαζικής αποθήκευσης ενέργειας για να προχωρήσουν σε μεγαλύτερες διεισδύσεις ΑΠΕ. Τι ακριβώς εννοούσε ο νέος Ιούλιος Βερν; Και ποιός θα τις πληρώσει; Τελικά αν βάλουν στο δίκτυο καρούλια μπορεί να γίνει και ο "φούρνος του Χότζα".

ΥΓ. Συμβουλές για υποψήφιους επενδυτές ΑΠΕ:

Επισκέπτεται κάποιος τον Χοτζα να τον συμβουλευθεί πού να επενδύσει τις οικονομίες του.

- Από πού τα βρήκες τα λεφτά;

- Από τον φούρνο μου! Εφτιαχνα κουλούρια επί χρονια. Σου δίνω την συνταγή και δώσμου 100 γρόσια. Άνοιξε την στο σπίτι σου και μελέτησέ την προσεκτικά.

Την επομένη ο υποψήφιος επενδυτής επιστρέφει έξαλλος:

-Χότζα εγώ σου ζήτησα συμβουλή για επενδύσεις και εσύ μου έδωσες ένα χαρτί γεμάτο μηδενικά.

- Δεν ειναι μηδενικά, κουλούρια ειναι!

spiral architect είπε...

Κι εκτός του ότι η ηλεκτρική ενέργεια δεν αποθηκεύεται, υπάρχουν οι έννοιες για το φορτίο βάσης, που έχει μόνιμη ζήτηση και πρέπει να παράγεται αδιαλείπτως, για το μεταβλητό φορτίο, που έχει κάποια όρια μέσα στα οποία συνήθως κινείται και πρέπει να μπορεί να καλυφθεί με ευέλικτους μηχανισμούς και υπάρχει και το φορτίο αιχμής, που θα εμφανιστεί λίγες φορές στη διάρκεια του έτους και η κάλυψή του απαιτεί εφεδρείες και είναι κατά κανόνα πολύ ακριβή υπόθεση. Στις "απελευθερωμένες" αγορές αυτές οι έννοιες τείνουν να ισοπεδωθούν, επειδή όλοι θέλουν να μπουν στην κάλυψη του φορτίου βάσης, που διασφαλίζει αδιάλειπτη λειτουργία κι εξασφαλισμένη κερδοφορία. Κρατικοδίαιτοι "επενδυτές", που κοιτούν να θησαυρίσουν απ' τα δημόσια αγαθά.
Αυτό και τίποτ' άλλο!

spiral architect είπε...

Τώρα που κλείνει και η Χαλυβουργική, θέλω να δω πως θα κρατηθούν σε λειτουργία οι λιγνιτικές μονάδες βάσης, πως θα έχει ρεύμα ο κοινός θνητός και πόσο θα το πληρώνει, αφού θα προέρχεται από ηλεκτροπαραγωγή "βάσης" από ΦΑ της ΔΕΗ, ή ιδιωτών.

Βγάλτε λοιπόν τις λάμπες φωτιστικού πετρελαίου, τα λουξ και ζητήστε απ' τη μαμά σας το πετρογκάζ που σας μαγείρευε όταν είμασταν μικροί.
Ανοίξτε επίσης και το παλιό σας μπαούλο. Ισως βρείτε κάτι χρήσιμο απ' τον μπαμπά ή τον παππού σας. ;-)