Πέμπτη 10 Ιουλίου 2014

Καλά τα παραμύθια, αλλά για ηλεκτροδότηση, κάρβουνο, κάρβουνο, κάρβουνο


http://www.realclearenergy.org/charticles/2014/01/16/germanys_plans_for_new_coal_plants_107463.html

Για όλη την κουβέντα για αιολικά και φωτοβολταϊκά, όλη η Ενεργειακή Μεταστροφή της Γερμανίας δεν είναι παρά επιστροφή στο κάρβουνο.  23.000 ανεμογεννήτριες είναι άχρηστες όταν δεν φυσάει [και προβληματικές όταν φυσάει]. Τα φωτοβολταϊκά είναι μόνο για όταν έχει ήλιο. [Και όταν και φυσάει και έχει ήλιο, ψάχνουν για ...εξαγωγές -- με ζημία]. Το αέριο είναι ακριβό [για τους Γερμανούς που το έχουν φθηνότερα από εμάς].  Μόνο ένα πράγμα υποκαθιστά τα πυρηνικά που έκλεισαν το 2011:  Το κάρβουνο [και ο λιγνίτης].

Παρά τα δισεκατομμύρια σε επιδοτήσεις ΑΠΕ ηλεκτροπαραγωγή από κάρβουνο και λιγνίτη έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ.

Το λέει η εμπειρία. Το λέει ο  ΑΔΜΗΕ (σελ. 40 και 50). Το έχει πει η ΕΟΝ από το 2005. Αφήστε τι λέω εγώ. Ο Μανιάτης, τι ακριβώς έχει εγκρίνει; Καταλαβαίνει; Καταλαβαίνει... Το έχει πει κιόλας... Και δεν είναι θέμα κόστους (που ανέφερε ο Μανιάτης -- λίγο πριν ξεσκιστεί σε υπογραφές. Είναι θέμα ότι δεν ηλεκτροδοτούν. Το κάρβουνο ηλεκτροδοτεί. Τα πυρηνικά ηλεκτροδοτούν. Το αέριο επίσης (αλλά είναι ακριβό για τους ..Γερμανούς).   Οι ΑΠΕ είναι πάρα πολύ ωραίες, τις πληρώνουμε, αλλά δεν ηλεκτροδοτούν. Η τυχαία και μεταβλητή έγχυση δεν είναι ηλεκτροδότηση. Η αποθήκευση προσθέτει έξτρα κόστος σε κάτι που ήδη είναι πανάκριβο. Πόσο δύσκολο είναι; (Πολύ δύσκολο... αφού το ...κατάλαβε, το είπε, και μετά υπέγραψε.. βρε μαμώ το...)

5 σχόλια:

nikos είπε...

διαβάζω καθημερινά ειδήσεις για την Ενέργεια .Τώρα τελευταία για "μικρή"ΔΕΗ που για μένα σημαίνει διαμελισμός της χώρα .Χρόνια τώρα (από το 1994-5) ψάχνω για Ενεργειακο Σχεδιασμό και δυστυχώς δεν έχω δει τίποτα .Είμαι ρομαντικος που το ζηταω

Ανώνυμος είπε...

H ZOE ¨Ανδρου επιτρέπει αιολικά??
http://www.ypeka.gr/LinkClick.aspx?fileticket=3HEAY6noEW4%3d&tabid=515&language=el-GR

spiral architect είπε...

Κουκιά φάγατε, κουκιά μαρτυράτε κερατάδες:

Προειδοποίηση Ζερβού για κατάρρευση της ΔΕΗ

"Προβλήματα φαίνεται να αντιμετωπίζει και η ΔΕΠΑ, της οποίας οι πωλήσεις το πρώτο εξάμηνο του 2014 μειώθηκαν κατά 25%-30% και κινδυνεύει να πληρώσει ρήτρα στη Gazprom για μη απορρόφηση των συμβατικών ποσοτήτων."

"... τότε ένα μεγάλο κομμάτι της παραγωγής της ΔΕΗ θα το εκμεταλλεύονται τρίτοι, πράγμα που με ακρίβεια θα οδηγήσει στην κατάρρευση της μεγαλύτερης επιχείρησης της χώρας με όλα τα συνεπακόλουθα για την οικονομία."

"Ο κ. Τζούρος αναφέρθηκε και στη «μικρή ΔΕΗ», τόνισε την ανάγκη ευελιξίας στη νομοθεσία ώστε να μην υπάρξει εγκλωβισμός, σε πάγια που για περιβαλλοντικούς ή οικονομικούς όρους δεν θα ελκύσουν επενδυτές."

(εσένα να σε προσέχουμε, γιατί αν σε χάσουμε, τι θα κάνουμε)

Απελευθέρωση με νόρμες ΕΕ θέλατε; Φάτε τη τώρα! Κουράστηκα να προσπαθώ να σας πείσω για το αντίθετο.
(μήπως για το κλείσιμο της ΕΒΖ φταίνε οι κακοί συνδικαλιστές κι εκεί;)

nikos είπε...

Για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ
Του συναδέλφου και μέλους της συσπείρωσης Β. Ν.
http://syspeirosiaristeronmihanikon.blogspot.gr/2014/07/blog-post_3431.html

spiral architect είπε...

Αναφερόμενος στο ζήτημα της ΔΕΗ ο Δ. Σταμάτης εκτίμησε ότι «υπάρχουν δύο επιλογές. Η πρώτη είναι να δημιουργηθεί ένα κομμάτι πλήρες, με αυτοτέλεια και να πουληθεί. Ο δεύτερος δρόμος είναι να πουληθούν μεμονωμένες μονάδες της ΔΕΗ σε εξευτελιστικές τιμές.

Τρίτη δεν υπάρχει; Να φτιάξουν οι ιδιώτες (μας τα πρήξατε πια με την φιλοϊδιωτεία σας!) δικές τους μονάδες με ότι σκατά καυσιμο θέλουν;