Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2015

Οικονομικός ντετερμινισμός

Μακριά από μένα οι βαρυσήμαντες κοινωνικο-οικονομικές αναλύσεις...  Ωστόσο έχω μείνει ...άναυδος από αυτό που νομίζω είναι η επιβεβαίωση της "θεωρίας" μου ότι, κατά βάθος, όλη η Πρασινάδα δεν είναι παρά στοχευμένη καταστολή της ζήτησης... Ή "χάπι", πράσινο χάπι (για ηλίθιους) προκειμένου να ανέβουν οι τιμές. Με 1-2 βασικά κίνητρα, καθαρά γεωπολιτικά, και άφθονους μεσάζοντες.

Δηλαδή, με συγχωρείτε, τυχαίο είναι που το ευρώ "έπεσε" με το που έπεσε η τιμή του πετρελαίου; Λες και την ...περίμενε.

Φυσικά και οι αυξημένη τιμή, ή ο φόβος της αύξησης της τιμής, μειώνει την ζήτηση. Καλές οι ιδεολογίες και οι παραινέσεις, αλλά money talks, και η κλασσική οικονομική θεωρία ισχύει:


http://www.realclearenergy.org/charticles/2015/01/09/consumers_respond_to_price_more_than_moral_suasion_108206.html

Πολύ απλά, έγινε ένα "πείραμα" με την ζήτηση για ρεύμα σε ώρες μεσημεριανής αιχμής στην Ιαπωνία. Σε μερικούς η εκεί "ΔΕΗ" δεν είπε τίποτα, μερικούς τους παρακάλεσε να μειώσουν την κατανάλωση μεταξύ 13:00 και 16:00. Και σε μερικούς τους είπε ότι το ρεύμα θα είναι ακριβότερο μεταξύ 13:00 και 16:00. Και, φυσικά οι τελευταίοι ανταποκρίθηκαν.

Παρενθετικά, αυτή είναι και η "εξυπνάδα" των "έξυπνων μετρητών" μόνο που με τους "έξυπνους" μετρητές καταργείται ο ντετερμινισμός και επιβάλλεται το αποτέλεσμά του από τον Μεγάλο Αδερφό που ξέρει πριν από εσάς, για εσάς, και σας απαλλάσσει από ...καπιταλιστικές οικονομικές θεωρίες.

Και στο θέμα με το οποίο ασχολούμαι εδώ και καιρό:  Η Πράσινη Ανάπτυξη είναι newspeak για καταστολή ζήτησης. Για υπανάπτυξη (ή "αποανάπτυξη" εάν αριστερίζετε) με οικολογικό προσωπείο. Η Πράσινη Ενέργεια συμβάλλει σε αυτή την καταστολή αφού ακριβαίνει το ρεύμα (που όμως δεν παράγει). Με ποσοστά μοιρασμένα στους συνεργαζόμενους απετεώνες. Προσωπικά θα ανεχ΄΄ομουν τον "φόρο" ή τον φετφά της ακριβότερης ενέργειας. χωρίς την Πρασινάδα, αλλά ...μειοψηφώ. Οι περισσότεροι προτιμάτε τα ψέματα.

Τα γεωπολιτικά είναι σε εξέλιξη.

ΥΓ.  Αυτό που δεν νομίζω λένε οι θεωρίες περί ντετερμινισμού, ότι ο περισσότερος ντετερμινισμός τα τελευταία χρόνια (ή δεκαετίες) είναι determined από 1-2 άντε 3 Κεντρικές Τράπεζες...

Δεν υπάρχουν σχόλια: