Παρασκευή 29 Μαΐου 2015

Αν πρέπει να είμαστε Ευρωπαίοι, κι αν πρέπει να έχουμε ΑΠΕ, κι αν πρέπει να πληρώνουμε φόρο στους Γερμανούς εξαγωγείς...


Όπως μου σχολίασε ο Κίμων Στεριώτης στο facebook, "Δυστυχώς η Ευρώπη και μέσα στην ύφεση και η Ελλάδα μέσα σε μια πρωτοφανή κρίση, κεντρική ενεργειακή πολιτική αποτελεί η πληρωμή σε πολύ ακριβές και μάλιστα σε "εγγυημένες τιμές" (...δηλαδή βρέξει χιονίσει...) τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας"!

Καταλαβαίνω ότι είναι "Ευρωπαϊκή" η άσκηση. Όπως καταλαβαίνω ότι αυτή η άσκηση έχει πολλαπλές σκοπιμότητες μία σημαντική από τις οποίες είναι η τόνωση της Γερμανικής οικονομίας, μέσω των εξαγωγών ΑΠΕ σε θύματα όπως εμείς. Εξαγωγές που πληρώνουμε με νέα, φρέσκα, δανεικά, αφού κάθε δις από τα 8-9 δις ευρώ που έχουμε δώσει για ΑΠΕ, αποπληρώνεται, όχι με τόκους αλλά με ...ΕΤΜΕΑΡ!  Μέσα από τον λογαριασμό της ΔΕΗ. Οι ΑΠΕ, όπως προωθούνται, είναι νέα, αναγκαστικά, μη ανταποδοτικά δάνεια.

Αν πρέπει να είμαστε Ευρωπαίοι, κι αν πρέπει να ακολουθούμε Ευρωπαϊκές εντολές για ΑΠΕ, παρακαλώ θυμηθείτε:

1. Τα υδροηλεκτρικά μετράνε για ΑΠΕ, σε όλη την Ευρώπη, και στην Γερμανία και στην Γαλλία (πιο "Ευρώπη" δεν γίνεται)!  Αλλά τα υδροηλεκτρικά της ΔΕΗ δεν μετράνε για ΑΠΕ. Μετράνε τα υδροηλεκτρικά του Περιστέρη!  Λάθος. Να μετράνε για ΑΠΕ και τα υδροηλεκτρικά της ΔΕΗ και ο κάθε Περιστέρης να... να μην πω.  Με τα υδροηλεκτρικά της ΔΕΗ σαν ΑΠΕ, άντε κι άλλα 1-2, πιάσαμε τους στόχους, και δεν με νοιάζει ποιος θα τα φτιάξει τα άλλα 1-2. Αν θέλουν κεφάλαια, να είστε σίγουροι ότι μόνο η ΔΕΗ θα μπορεί να τα φτιάξει...

2. Σε όλη την Ευρώπη, και στην Γερμανία, ΑΠΕ είναι και η βιομάζα. Θεωρώ κουτό να παράγεις ρεύμα από ξύλα, ή αγριαγκινάρες, ή καλάμια, ή ο,τιδήποτε τέτοιο. Κουτό και καθόλου "οικολογικό".  Ούτε θέλω να ποτίζω τον Θεσσαλικό κάμπο για γαϊδουράγκαθα. Αλλά εάν πρέπει να έχω ΑΠΕ,  προτιμώ να απασχολώ ντόπιους για βιομάζα, αν δεν θέλει νερά, ή πολλά νερά, αν δεν "τρώει" την παραγωγική γη, αν, αν...  Χίλιες φορές να επιδοτώ βιομάζα, από το να επιδοτώ ψευδολόγους στην ΕΛΕΤΑΕΝ.

Αυτό που θέλω να πω είναι ότι τα 20-20-20 και σχετικά Ευρωπαϊκά είναι κουτοπόνηρες αρλούμπες, αλλά με πολλές ερμηνείες.  Η εφαρμογή αυτών των "Ευρωπαϊκών" οδηγιών, από Περιστεροκοπελούζους κάνει περισσότερη ζημιά από τις ίδιες τις οδηγίες. Δεν είναι Ευρωπαϊκή η οδηγία να μην μετράμε τα υδροηλεκτρικά σαν ΑΠΕ. Ούτε υπάρχει Ευρωπαϊκή οδηγία να βάλουμε αιολικά στην Κρήτη για να την διασυνδέσουμε. Τα αιολικά στην Κρήτη είναι για να παρασιτολογήσουν 2 μεγάλοι ξένοι και 2 ντόπιοι μαυραγορίτες, με ποσοστά σε λίγους ντόπιους και όχι από κάποια Ευρωπαϊκή οδηγία.  Ούτε πρέπει να καταστραφεί η Κρήτη ή η Λακωνία για να περάσει καλώδιο. Και επειδή ξέρω ότι τα αιολικά πλασάρονται σαν χρηματοδότηση του καλωδίου, είναι πολύ πιο φτηνό να πληρώσουμε φόρο καλωδίου, από το να γεμίσουμε τον κόσμο ανεμιστήρες (που εκτός από την ενόχληση, κάνουν και ζημιά στα δίκτυα).



Δείτε το γράφημα, είναι της Fraunhofer.  Πιο Γερμανικό δεν γίνεται...  Ηλεκτροδοτούνται από λιγνίτη, λιθάνθρακα και πυρηνικά.  Είχαν πολλές μονάδες αερίου, αλλά τις έκοψαν, δεν συμφέρουν, είναι ακριβό το αέριο.   Έχουν πάρα πολλά εγκατεστημένα γιγαβάτ αιολικά (35.678 GW) και φωτοβολταϊκά (38.124 GW).  Αλλά παράγουν περισσότερο ρεύμα από τις λιγότερες μονάδες βιομάζας. Ναι, ξέρω, έχουν δασικά εκεί.  Αλλά την βιομάζα την καις σαν τα άλλα ορυκτά, όταν την θες και όχι όταν φυσάει.

Τα υδροηλεκτρικά είναι ΑΠΕ.  Τυχόν νέα υδροηλεκτρικά θα είναι λεφτά για την ντόπια διαπλοκή, να μην γίνουν κλέφτες. Ας πάρουν λεφτά για να κάνουν και κάτι χρήσιμο (ένας από αυτούς δεν έχει κάνει τίποτα στην ζωή του, και τον ξέρουν οι υπόλοιποι).  Ας μπουν μονάδες βιομάζας. Θα δώσουν δουλειά σε ανθρώπους στην ύπαιθρο. Καλύτερα να επιδοτώ συλλέκτες αγριαγκινάρας, από το να επιδοτώ εργάτες στην Γερμανία.  Κι αν πρέπει να πληρώνω φόρο υποτέλειας στις Γερμανικές εξαγωγές, τα φωτοβολταϊκά παράγουν ημερήσια ισχύ αιχμής, και δεν εξαγριώνουν τον κόσμο.

Αν πρέπει να μείνουμε Ευρωπαίοι, ας κρίνουμε εμείς, πώς θα είμαστε Ευρωπαίοι, και όχι οι 3-4 "ολιγάρχες" που ελέγχουν τα ΜΜΕ (και την ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι). Αυτή είναι η πρόκληση του ΣΥΡΙΖΑ, στο ενεργειακό κομμάτι, αν την αντέχει.

Δεν λέω "όχι" στην "Ευρώπη" (που μου έχει κάτσει στο στομάχι).  Δεν λέω "όχι" στις ανοησίες των 20-20-20. Δεν λέω καν "όχι" στις ΑΠΕ (που, με εξαίρεση τα υδροηλεκτρικά, είναι ένα θέατρο και μισό").  Αλλά κανείς Ευρωπαίος δεν με υποχρεώνει να μην επιλέγω αυτό που συμφέρει την χώρα μου και δεν καταστρέφει την Εθνική οικονομία. Τα υδροηλεκτρικά είναι χρήσιμα. Η βιομάζα δεν είναι πανάκεια, αλλά μετράει για ΑΠΕ (και παράγει και λίγο ρεύμα). Τα φωτοβολταϊκά κάτι κάνουν , είναι σχετικά προβλέψιμα, και εάν δεν είναι πολλά, δεν κάνουν ζημιά . Τα αιολικά στέλνουν λεφτά έξω, είναι εντελώς κουτουρού και δεν κάνουν τίποτα για την ηλεκτροδότηση.  Διαλέξτε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: