Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2015

$90 τρισεκατομμύρια στα επόμενα 15 χρόνια


http://www.thegwpf.com/john-kerry-paris-climate-deal-will-not-be-legally-binding/

Μου είναι λιγάκι πιο εύκολο να καταλάβω τι γίνεται στην Συρία ή στην Θάλασσα της Νότιας Κίνας, από ότι στο Παρίσι, με τα της "Κλιματικής Αλλαγής".

Ένα είναι βέβαιο. "Κλιματική Αλλαγή" είναι κωδικός, newspeak, για κάτι που δεν έχει καμία σχέση με το Κλίμα. Αλλά έχει σχέση με ...90 τρισεκατομμύρια δολάρια που θα ξοδευτούν τα επόμενα 15 χρόνια σε "υποδομές" (ειδικότητα της Siemens, αλλά και Γάλλων), ή για την ακρίβεια για το ποιος θα πληρώσει τα 90 τρισεκατομμύρια δολάρια σε ποιόν.  Το ΑΕΠ της Κίνας είναι μόλις 9 τρις δολάρια. Το ΑΕΠ όλης της Ευρώπης είναι 18-19 τρισεκατομμύρια δολάρια.  Το ΑΕΠ των ΗΠΑ είναι 17 τρισεκατομμύρια δολάρια.  Όλα τα ...λεφτά του κόσμου είναι περί τα 100 τρισεκατομμύρια δολάρια.


Το Κλίμα (το πραγματικό, όχι αυτό για το οποίο μιλάνε στο Παρίσι) αλλάζει εδώ και 4,5 δις χρόνια. Αν 4,5 δις χρόνια σας φαίνεται πολύ, οι ιστορικές αλλαγές των τελευταίων 500 εκατομ. χρόνων είναι στο παραπάνω γράφημα (από αυτήν την θερμολαγνική σελίδα). Η κλίμακα είναι λογαριθμική, δηλαδή τα τελευταία 20.000 χρόνια (δεξιά) πιάνουν όσο χώρο όσο τα τελευταία 1.000.000 χρόνια. Το γράφημα δείχνει ότι 1) για κάποιον λόγο η θερμοκρασία έπεσε απότομα και πολύ πριν 60 περίπου εκατομμύρια χρόνια (κανένα μετεωρίτης θα έπεσε), 2) είμαστε σε περίοδο κατάψυξης εδώ και 400.000 χρόνια, αλλά με διαλείμματα ("μεσοπαγετώδεις"), 3) τώρα, σήμερα, είμαστε σε διάλειμμα, η "ολόκαινος" των τελευταίων 11.000 ετών, και 4) τα μοντέλα λένε ότι μαγικά η θερμοκρασία θα ανέβει σε 100 χρόνια και θα φτάσει την θερμοκρασία που είχαμε πριν 4.000.000 χρόνια (ήδη σε ψύξη τότε, εγώ ζούσα πριν 150.000.000 χρόνια και έκανε πολλή ζέστη κατά την Ιουράσσιο).

Βαρεθήκατε?  Το παραμύθι ότι θα ανέβει η θερμοκρασία στα επίπεδα που ήταν αφού είχε ξεπαγιάσει η Γη, έχει σχέση με τα 90 τρισεκατομμύρια δολάρια της πρώτης παραγράφου.  Εάν ο κόσμος πιστέψει το παραμύθι, κάποιοι θα ξοδέψουν 90 τρις, και κάποιοι θα μαζέψουν 90 τρις σε κάποια 15ετία. Πολλά λεφτά.  Και δεν έχει σχέση με καμία (πραγματική) Κλιματική Αλλαγή, ή, μάλλον, έχει όση σχέση με την Κλιματική Αλλαγή, όση είχε η Σωτηρία της Ψυχής με την εδραίωση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας μετά τον 3ο αιώνα μ.Χ.

Η Ευρώπη θέλει δεσμευτικούς όρους στυλ Κυότο στην διάσκεψη του Παρισιού. Η (πυρηνική) Γαλλία σκούζει για περιορισμό των εκπομπών CO2 από Κινέζους, Ινδούς, Αμερικανούς.  Και προφανώς η Γερμανία, αλλά αυτή τρώει και λίγο ξύλο με τον μερκαντιλισμό της, τελευταία. Οι Αμερικάνοι (για την ακρίβεια οι Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές) δεν γουστάρουν καθόλου μα καθόλου κάτι τέτοια... Αν με άφηναν, θα ψήφιζα Ρεπουμπλικάνους, καθόλου πολιτικά ορθό στην Ευρώπη, αλλά η άποψη μου για την Ευρώπη δεν είναι ιδιαίτερα θετική.

Η θρησκεία της Κλιματικής Αλλαγής έχει πολλούς σκοπούς:  Καταστολή της ζήτησης (στοχευμένα παρακαλώ, όχι πολύ πετρέλαιο από τους κακούς και όχι για όλους), ξεφούσκωμα της φούσκας (αλλά επίσης στοχευμένα, να μην μας πάρει όλους η μπάλα, και να βγάλουμε και κανένα φράγκο), μάζεμα της Κίνας (αν της φορολογήσουμε το κάρβουνο είναι το Πράσινο αντίστοιχο των δασμών) κλπ. Και, κατά τα φαινόμενα, λουφές 90 τρις δολαρίων.  Και οι Άγγλοι το ξεφουρνίζουν ευγενικότατα:  "Γιατί να επενδύσουν σε κάρβουνο οι τριτοκοσμικοί? Θα μπορούσαν να "επενδύσουν" σε Πρασινάδες, να μας πληρώσουν και να μην σηκώνουν κεφάλι.  Κάτι σαν το Πράσινο Όπιο του Λαού.

ΥΓ. Αν η Ελλάδα δεν επενδύσει σε κάρβουνο ή λιγνίτη και βάλει ΑΠΕ, θα ξοδέψει ας πούμε 8+8=16 δις, και, χωρίς βιομηχανία, θα μεταναστεύσει και κοσμάκης στην Ευρώπη που έχει θέμα υπογεννητικότητας.  Με 3-4 δις θα είχαμε φθηνό ρεύμα και εξαγωγές (προϊόντων).  Με 16 δις δεν θα έχουμε φθηνό ρεύμα, δεν θα ενοχλούμε με τις εξαγωγές μας.  Με ένα σμπάρο, δύο στόχοι της Κλιματικής Αλλαγής. Και φυσικά, οι μετανάστες που θα έρθουν εδώ, θα είναι και αυτοί, Κλιματικοί μετανάστες...

2 σχόλια:

archaeopteryx είπε...

http://www.business-standard.com/article/current-affairs/green-climate-fund-faces-uncertainty-115111300600_1.html

Ανώνυμος είπε...

Φίλε Αρχαίε, για την ακρίβεια το διεθνές ΑΕΠ είναι 77,87 τρις $ κι όχι 100. Το δεύτερο νούμερο αφορά σε χρηματοοικονομικά μεγέθη, τίτλους, ενεργητικά κλπ.. Κατά συνέπεια τα 90 τρις που θέλουν να δώσουν ξεπερνούν το παρόν διεθνές προϊόν, κάτι που γενικώς σημαίνει αύξηση της πίστωσης, πίστωσης, πίστωσης και νέο εκτυπωμένο χρήμα μπας και στρωθούμε όλοι σε "πράσινες" δουλειές για να ξεκολλήσει το σύστημα...είναι κάτι που συζητούν εδώ και καιρό...η πρασινάδα είναι από τους λίγους τομείς με κάποιο δυναμικό πρωτογενούς συσσώρευσης. τα υπόλοιπα είναι είτε σχεδόν κορεσμένα ή πολιτικά ανορθόδοξα και δεν επιτρέπονται...
http://data.worldbank.org/