Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2016

Αντι να φροντίσουμε για ενεργειακό σχεδιασμό, αντί να εκσυγχρονίσουμε τις λιγνιτικές μονάδες...


Δείτε και το http://greeklignite.blogspot.gr/2016/02/blog-post_20.html

"Ο ΑΔΜΗΕ, ο Διαχειριστής του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρισμού, έχει ξεκινήσει απ’ τις 9/2/2016 δημόσια διαβούλευση για το Προκαταρκτικό Σχέδιο του Δεκαετούς Προγράμματος Ανάπτυξης του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΜΗΕ) περιόδου 2017-2026 κι έχει αναρτήσει σχετικό κείμενο 170 σελίδων, συνοδευόμενο από χάρτη και Παράρτημα. Η διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι τις 9 Μαρτίου 2016.

Στα ενδότερα του κειμένου, στις σελίδες 33-34, αποτυπώνεται ανάγλυφα η αγωνία του Διαχειριστή για το πλήρες μπάχαλο, που έχει επιφέρει η πολιτική της "πράσινης ανάπτυξης" των τελευταίων ετών στο σύστημα μεταφοράς.

Την ώρα λοιπόν που οι "πιο αιολικές από ποτέ" Γερμανία και Δανία προσθέτουν υπερσύγχρονα λιθανθρακικά εργοστάσια, τα οποία θα καλύπτουν τις ανάγκες τους για τα επόμενα 40 χρόνια, στη χρεοκοπημένη Ελλάδα κάποιοι, υποθέτουμε εκεί στην "ανεξάρτητη" ΡΑΕ, μοίραζαν τις άδειες των αιολικών+Φωτοβολταικών σαν μαρουλόφυλλα, αντί να φροντίζουν για τον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας με εκσυγχρονισμό των παλαιών λιγνιτικών μονάδων κι αντί να προωθούν ΑΠΕ που δίνουν αξιόπιστη ηλεκτροδότηση, όπως τα υδροηλεκτρικά και η γεωθερμία.

Για να τρέχουν οι επιδοτήσεις απ’ τις τσέπες των πολλών προς πολύ συγκεκριμένες τσέπες και το μόνο που μας έσωσε προσωρινά ήταν η χρεοκοπία του τραπεζικού συστήματος. Όλα αυτά θα έχουν βεβαίως ως αποτέλεσμα την εκτόξευση του εγχώριου κόστους ηλεκτροπαραγωγής στη στρατόσφαιρα, για να μπορούμε να εισάγουμε ανεμπόδιστα ηλεκτρισμό από Αλβανία, Σκόπια, Τουρκία, χώρες που δεν δεσμεύονται από τις πολιτικές της ΕΕ για εκπομπές CO2 και ΑΠΕ ούτε κι έχουν το σκληρό ευρώ ως νόμισμα.

Σώζεται αυτή η χώρα πια; Μπαααα …(το κείμενο αυτό είναι από ανάρτηση στο fb του Δημήτρη Κουρέτα και από εδώ)

Δειγματοληπτικά, η ΡΑΕ της περιόδου:

Ο Βασιλάκος, Πρόεδρος:  Παιδί του Ανδρέα Παπανδρέου, από το 2008  "Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Παραγωγών Ενέργειας από ΑΠΕ" και κατά τα φαινόμενα άνθρωπος των αεριάδων ΑΠΕτζήδων -- μόνο αυτούς εξυπηρέτησε.

Ο Ραχιώτης... Βιογραφικό ακαδημαϊκού ΑΠΕτζή και μέλους ...ανθρωπιστικών ΜΚΟ.

Ο Πανάγος (ΝουΔού) σκιζόταν να δίνει άδειες, ισχυριζόταν ότι τα αιολικά συμβάλλουν ενεργειακά (τον διεύψευσε η ίδια η ...ΡΑΕ, και έλεγε "μην τσακώνεστε, όλοι θα ροκανίσετε". Δικηγόρος που μάλλον δεν ήξερε την διαφορά κιλοβάτ και κιλοβατώρας (άσε πια "στοχαστικής κιλοβατώρας").

ΡΑΕ (2010) και η ...μουλωχτή προκύρηξη

Και, για την τιμή των αφανών που εργάζονται στην ΡΑΕ (από το 2012):


και από τον ΑΔΜΗΕ (από το 2013):

 
και οι δύο εικόνες, από παλαιότερη ανάρτηση.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αρχαιοπτέρυγα, εσύ -και άλλοι- τα λέτε, αλλά κάποιοι άλλοι -μαζί και κάποιοι από το ΕΜΠ- αναρωτιούνται τί έχουν τα έρμα τα αιολικά και ψοφάνε στην Ελλάδα και πως θα τα μπουκώσουμε με το ζόρι στην Ευρώπη. Και -βουαλά!- φταίει το κόστος κεφαλαίου που είναι υψηλό στην Ελλάδα, αλλά χαμηλό στην Γερμανία...

Εγώ αυτό που καταλαβαίνω πάντως, είναι ότι:
Το υποχρεωτικό δάνειο της Ελλάδας ήταν μέχρι τώρα πολύ κερδοφόρο για τους Γερμανούς και την βιομηχανία ανεμιστήρων τους. Δηλ. ελληνική επιδότηση της γερμανικής επιδότησης...μια ωραία μεταβίβαση, ώστε να φαίνεται ότι η επιδότηση στην Γερμανία είναι μικρότερη και ότι η αγορά λειτουργεί πιο ώριμα...τώρα όμως που έπσασε και η φούσκα των ελληνικών επιδοτήσεων ΑΠΕ, κάποιοι έξω αρχίζουν κι ανησυχούν...Όπως το είπε κι ο φίλος, μας έσωσε η χρεοκοπία των τραπεζών...

http://www.energypost.eu/cost-capital-renewables-varies-hugely-across-eu/?utm_campaign=shareaholic&utm_medium=linkedin&utm_source=socialnetwork

lignite is black gold είπε...

Dimitris Kouretas; Ποιος Dimitris Kouretas; Η ανάρτηση είναι απ' το http://greeklignite.blogspot.gr/2016/02/blog-post_20.html, "Ο ΑΔΜΗΕ τα λέει όσο πιο καθαρά μπορεί, στο ΥΠΕΝ υπάρχει κανείς για ν’ ακούει;". Το clopy-paste είναι περισσότερο από εμφανές, αλλά πολύ καλά έκανε, οι ιδέες είναι για να διαδίδονται.

archaeopteryx είπε...

το αναδημοσίευσε στο φου μπου, από όπου το πήρα, να χαίρεσαι για διάδωση θεμάτων