Τρίτη 29 Μαρτίου 2016

Το κακόγουστο θέατρο με την "ενεργειακή αυτονομία" νησιών να γίνει μάθημα σε Κρήτη, Σίφνο, Σέριφο κλπ


http://www.cfact.org/2016/03/20/islands-trying-to-use-100-green-energy-failed-went-back-to-diesel/

http://dailycaller.com/2016/03/18/islands-trying-to-use-100-green-energy-failed-went-back-to-diesel/#ixzz43bsuKoQJ

http://euanmearns.com/el-hierro-and-the-water-goes-round-and-round/

Το El Hierro (στα Κανάρια νησιά) και η Τασμανία (στην άλλη άκρη του κόσμου, κάτω από την Αυστραλία) είναι δύο περιπτώσεις νησιών που παραμυθιάστηκαν και παραμύθιασαν τους Πράσινους και τους αφελείς με παχιά λόγια για ενέργεια 100% από ΑΠΕ.  Μετά από πολλά λεφτά, και πολλή Πράσινη διαφήμιση τα δύο αυτά νησιά καίνε, μαντέψτε, ντήζελ.  Οι ενεργειακοί τους τομείς έγιναν ακριβές αποτυχίες μετά από το Πρασίνισμά τους.

Η Τασμανία έβαλε ...30 υδροηλεκτρικές μονάδες, και αιολικά.  Ξέμειναν από νερό λόγω ανομβρίας, έπαθε και βλάβη το καλώδιο που τους συνέδεε με την Αυστραλία, δοκίμασαν και ...τεχνητές βροχές, και τελικά έφεραν 20 ντηζελογεννήτριες για να έχουν ρεύμα. (και τα άλλα που είχαν βάλει δεν ήταν ακριβώς ...τζάμπα). Τα υδροηλεκτρικά είναι θαυμάσια, αλλά μόνο σε χώρες όπως η Νορβηγία έχει κανείς περίπου 100% εξασφάλιση ότι θα έχει νερά...  Και στην Κρήτη, βεβαίως-βεβαίως.

Το El Hierro (έχω αναφερθεί πρόσφατα), έχει φάει περίπου €80 εκατομμύρια για ένα υβριδικό σύστημα σαν αυτό που ονειρεύονται για την Κρήτη, την Ικαρία, την Σίφνο, την Σέριφο και ποιος ξέρει πού αλλού (κάθε νησί έχει τους Οικωλόγους του).  Αιολικά και αντλησιοταμίευση.  Κατόρθωσαν σε μία περίοδο λίγων ημερών να έχουν πάνω από 50% ηλεκτροδότηση από τις ΑΠΕ τους και αυτό ήταν. Η εξάρτηση από και η χρήση ντήζελ συνεχίζεται.  Σε 80-90 χρόνια θα έχουν αποσβέσει το κόστος τους και φυσικά δεν θα αντέξει 80-90 χρόνια όλο το σκηνικό.

Τα τελευταία από το El Hierro είναι ότι τελικά η αντλησιοταμίευση δεν είναι άντληση και μετά ηλεκτροπαραγωγή από υδροηλεκτρικά, αλλά βασικά ...απόρριψη. Μπορούν και δείχνουν αιολική παραγωγή μόνο επειδή πετάνε, χοντρικά, το μισό αιολικό ρεύμα και οι ντηζελογεννήτριες δουλεύουν για στοιχειώδη σταθερότητα του συστήματος.

Και, προσέξτε, το El Hierro χρηματοδοτήθηκε από επιδοτήσεις από την Ισπανία και την ΕΕ. Στην Σίφνο και στην Σέριφο προσπαθούν να τα φορέσουν στον κοσμάκη...  Θα αφιερώσω σχετικά αύριο-μεθαύριο.  Ναι, υπάρχουν λαμόγια που πλασάρουν ενεργειακές αυτονομίες σε νησιά, με αποδεδειγμένα αποτυχημένες ιδέες.

16 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το λαμόγιο που σπρώχνει την ιδέα στην Σίφνο λέγεται Νίκος Χρυσόγελος και ήταν ευρωβουλευτής με τους Οικολόγους Πράσινους το 2011-2014 και αυτό λόγω της εναλλαγής που εφαρμόζουν στο συγκεκριμένο κόμμα. Αποχώρησε το 2014 γιατί δεν βγήκε πρώτος στις εσωκομματικές τους εκλογές και έφτιαξε δικό του κόμμα (Πράσινοι Αλληλεγγύη) που συνεργάστηκε με ΔΗΜΑΡ και κατέβηκαν με κοινό ψηφοδέλτιο στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015,όπου πάτωσαν, ο ίδιος πήρε περίπου 800 ψήφους στην Α Αθήνας... Έτσι στράφηκε στο μόνο που ξέρει καλά προμοτάρισμα πρασινάδας σε κορόιδα. Έχει μια ΜΚΟ που λέγεται Μεσόγειος SOS, πήρε αρχικά κάτι ψιλά από τον Καμίνη στον Δήμο Αθηναίων και τώρα πέρασε στο επόμενο στάδιο, στην ενέργεια, που όπως είπαμε τα λεφτά είναι πολλά Αρη..... Παραμυθιάσανε το βούρλο τον δήμαρχο Σίφνου,πήγανε στον Βερροιόπουλο, και μάλλον φάγανε πόρτα με τις εξωπραγματικές και μη εφαρμόσιμων μεγεθών παπαριές που του είπανε. Μαζί τους είναι και κάποιος Dirk Knapen από Βέλγιο που έχει το RESCOOP. Αυτός φαίνεται εντάξει και ψιλοτίμιος,αλλά άσχετος, νομίζει ότι βάζεις 5 ανεμογεννήτριες και ξεμπέρδεψες.

archaeopteryx είπε...

Τώρα όμως ΞΕΡΟΥΜΕ και ΞΕΡΟΥΝ ότι ξέρουμε ότι αυτές οι πατέντες δεν δουλεύουν. Το θέμα είναι να το μάθουν και οι Σιφνιοί, μην κάνουν καμιά χαζομάρα και υποθηκεύσουν τα σπίτια τους για να πάρει προμήθεια ο κάθε Χρυσοτέτοιος.

Ανώνυμος είπε...

Όποιος είναι σε οικολογική οργάνωση και προωθεί ΑΠΕ είναι λαμόγιο. Όποιος φτιάχνει ρυπογόνες μονάδες σαν την καινούργια στην Πτολεμαίδα χωρίς να ρωτάει κανέναν, όποιος εκτοπίζει πληθυσμούς και γκρεμίζει χωριά για να κάνει ορυχεία λιγνίτη, που θα καεί για να δηλητηριάσει και όσους ζουν τριγύρω, όποιος κάνει χρυσορυχεία και καταστρέφει και δηλητηριάζει είναι χρυσός και καλός και άγιος για εσάς κύριοι μπλόγκερς, που πανεπιστήμονες και υβριστές όλων των άλλων. Ο Ζερεφός είπε ότι είναι βλακεία να μην εκμεταλλευόμαστε το ηλιακό και αιολικό δυναμικό της χώρας μας και ειδικά του Αιγαίου που μπορεί να καλύψει δύο φορές τις τοπικές ανάγκες, δηλαδή να καλύπτει και ανάγκες της υπόλοιπης χώρας. Αλλά εσείς θεωρείτε εξυπνάδα την βλακεία, πανέξυπνοι κύριοι. Και "συζητάτε" μόνο με όποιον συμφωνεί μαζί σας και βρίζει, ενώ τους άλλους τους κόβετε. Αυτό και μόνο δείχνει ότι το κίνητρό σας είναι μόνο η δυσφήμιση και η λασπολογία. Και αυτό δείχνει ότι υπερασπίζεστε συμφέροντα που πλήττονται από τις ΑΠΕ. Και η καπνοβιομηχανίες πληρώνουν κάποιους σας κι εσάς να γράφουν ότι το κάπνισμα είναι θεραπευτικό.

Ανώνυμος είπε...

Στην Νεάπολη Λακωνίας που πήγανε πριν από όχι πολύ καιρό παραλίγο να φάνε ξύλο, ο Χρυσόγελος έφυγε τρέχοντας μαζί με τ'αλλα λαμόγια. Όσο για τους Σιφνιούς δεν ξέρω πόσο τους έχουν παραμυθιάσει. Αυτό που με ανησυχεί είναι ότι "συμμετέχουν" στο "εγχείρημα" και κάτι Γερμανοί πλησιέ ανεμογεννητριών το Χάινριχ Μπελέρης Στίφτουνγκ. Παρεμπιπτόντως το υβριδικό της Ικαρίας πάει φουλ για τελείωμα. Κοιτώντας τα στοιχεία του έχω την αίσθηση ότι θα τα πάει καλύτερα από του El-hierro γιατί έχει μεγαλύτερη και πιο σωστά κατανεμημένη χωρητικότητα ανάμεσα στα φράγματα του,και απ' ότι φαίνεται σημαντικά μικρότερο κόστος (γύρω στα 25 εκατομμύρια) Ίδωμεν....

archaeopteryx είπε...

1.26,ο Ζερεφός έχει πει διάφορες αρλούμπες για την παγκόσμια θέρμανση, και σαν αμοιβή τον έβαλαν στο Αστεροσκοπείο. Παπαγάλος. Αλλά εάν έχει πει ότι μπορούμνε να ηλεκτροδοτηθούμε από το αιολικό ή το ηλιακό δυναμικό, 1) ο ίδιος είναι άσχετος με το θέμα, 2) είπε μαλακίες (αν το είπε) -- προκύπτει από το αποτέλεσμα.

Επί της ουσίας, ατυχώς, ΟΛΑ τα αιολικά και όλα τα φ/β της Ελλάδας, επί 10, δεν μπορούν να σου ανάψοπυν μια λάμπα σήμερα μετά τις 6 το απόγευμα, και δοκίμασέ το. Εχουμε βάλει πάνω από 5 γιγαβατ ΑΠΕ και δεν υπάρχουν στην ηλεκτροδότηση. Αλλά τα πληρώνουμε. Τα λιγνιτικά, όλου του κόσμου, φυσικά και ρυπαίνουν (όχι πολύ εάν έχουν φίλτρα κλπ) αλλά ΗΛΕΚΤΡΟΔΟΤΟΥΝ. Μικρή λεπτομέρεια!

archaeopteryx είπε...

5.07 Το τελευταιο άρθρο για το Ελ Ιέρο, λέει ότι βασικά την αντλησιοταμίευση δεν την έχουν για ηλεκτροπαραγωγή, αλλά για απόρριψη. Όταν και εάν τελειώσει η Ικαρία, εκτιμώ ότι θα είναι μία από τα πανάκριβα ίδια (δηλαδή εάν υπάρχει εξοικονόμηση ντήζελ, θα αποπληρωθεί σε πάνω από 100 χρόνια (μόνο που τα εξαρτήματα θα αντέξουν 15-20). Θαύμα δουλειά.

Είμαι σίγουρος ότι στην Σίφνο ή οπουδήποτε αντίστοιχα, οι εξαγορές Δημοτικών υπαλλήλων είναι ΠΑΡΑ πολή φθηνή. Ο τοπικός μπετατζής ή χωματουργός καθαρίζουν τάκα τάκα. Κρίμα για την Σίφνο. Η φρίκη με την Σίφνο είναι ότι ακούω ότι θα προσπαθήσουν να φορτώσουν το κόστος (και την εξασφάλιση του δανεισμού) σε σε ντόπιους. Σε αυτή την περίπτωση εκτός από ενεργειακή απάτη, είναι ωμή κλοπή.

Ανώνυμος είπε...

Για το θέμα της Σίφνου και με τον συνεταιρισμό που σκοπεύει να την κάνει νησί της "επαγγελίας" τα πράγματα αρχίζουν και δυσκολεύουν για όλους αυτούς τους πρασινοφουρφούρηδες.
Μετά από ένα μήνα ενημέρωσης σε όλα τα χωριά της Σίφνου (να πουλήσουν μετοχές θέλανε τζάμπα πράμα 700 Ε. η μία )δεν κατάφεραν να εγγράψουν πάνω από 100 μέλη.
Και μιλάμε για ένα νησί των 2500 μονίμων κατοίκων.
Αυτό θα πεί απόρριψη φίλε μου αρχαιοπτέρυξ, και όχι αυτά που απορρίπτεις εσύ με τις ανεμογεννήτριες. Από τους 2500 να σε απορρίπτουν οι 2400.Τώρα προς το παρών φτιάχνουν πάνινες τσάντες για να μαζέψουν κανένα φράγκο. Τουλάχιστον ας φτιάχνανε τους κλασσικούς ντρουβάδες που πάνε και στην πλάτη. ΚΕΣΑΤΙΑ.

archaeopteryx είπε...

το να μαζεύουν λεφτά από το κοινό είναι παράνομο. Να ενημερώσετε την ΔΟΥ και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Οι δωρεές φορολογούνται και οι δημόσιες εγγραφές είναι μόνο με ενημερωτικά δελτία και εγκρίσεις από την Ε.Κ.

Η "απόρριψη" που λέω εγώ είναι ότι το ρεύμα "πετάγεται". Στο Ελ Ιέρο τα στοιχεία δείχνουν ότι πετάγεται τρομπάροντας νερό προς τα πάνω που το αφήνουν να κυλάει κάτω. Έχουν ροκανίσει 80 εκατομμύρια (λεφτά τρίτων) -- για βιτρίνα!!

Πάντως μπράβο που τουλάχιστον τους έχετε πάρει χαμπάρι τους αλήτες.

Ανώνυμος είπε...

Καταρχάς να δηλώσω ότι είμαι ο ανώνυμος 10.29 και 5.07(μια και είμαστε πολλοί ανώνυμοι).Ανώνυμε 1.26 γράφεις «Και αυτό δείχνει ότι υπερασπίζεστε συμφέροντα που πλήττονται από τις ΑΠΕ». Αναφέρεσαι προφανώς στους ΑΠΕτζήδες κκ Κοπελούζο, Περιστέρη, Μυτιληναίο, Μπόμπολα, Μουράτογλου και δε συμμαζεύεται,που πλήττουν τα συμφέροντα των κακών. Ερώτηση κρίσεως: τι είναι αυτοί οι κρατικοδίαιτοι «επιχειρηματίες»? Για διευκόλυνση, η λέξη που ψάχνεις αρχίζει από λάμδα(κεφαλαίο). Να σου θυμίσω επίσης ότι σε αυτή την χώρα, το ότι έχουμε ρεύμα στα σπίτια μας το χρωστάμε στον λιγνίτη και στην στημένη με δικά μας λεφτά ΔΕΗ. Οι κάτοικοι των χωριών που όντως έχουν καταπιεί τα λιγνιτωρυχεία έχουν αποζημιωθεί και με το παραπάνω. Η Πτολεμαΐδα 5 θα είναι ένα υπερσύγχρονο εργοστάσιο που δεν θα ρυπαίνει το περιβάλλον, σε αντίθεση με τις αρχαιολογίες που θα αντικαταστήσει. Α! Ξέχασα! Θα εκπέμπει μπόλικο διοξείδιο του άνθρακα. Άνοιξε λοιπόν ένα οποιοδήποτε βιβλίο βοτανολογίας, δασοπονίας κ.λπ, και θα μάθεις ότι το CO2 είναι η τροφή των φυτών αυτού του πλανήτη, και όχι ρύπος όπως μας λέει το κατάπτυστο IPCC! Υπάρχουν μελέτες που βρίσκονται και online που δείχνουν την διαφορά αύξησης φυτών σε ατμόσφαιρα αυξημένου CO2(600-800ppm) σε σχέση με φυτά που είναι σε περιβάλλον ατμοσφαιρικού CO2 (400ppm).Μην σου κάνει εντύπωση, φωτοσύνθεση λέγεται. Παρεμπιπτόντως οποίος είναι σε οικολογική οργάνωση και προωθεί ΑΠΕ είναι όντως ή λαμόγιο ή άσχετος, πχ Κώστας Κατόπης, τέως μέλος των Οικολόγων Πράσινων, νυν ιδρυτής του (από)κόμματος Ευρώπη Οικολογία, και για δεύτερη θητεία μέλος του ΔΣ της ΕΛΕΤΑΕΝ, του παπαγαλίστικου φερέφωνου όλων των παλληκαριών που ανέφερα παραπάνω, συν Vestas, Enercon, Nordex, Gamesa, Siemens, ABB, Acciona και δε συμμαζεύεται. Με τον συγκεκριμένο είχα μιλήσει κάποια στιγμή, και εκτός από παπαγάλος ήταν και άσχετος……. Όσο για την πλειοψηφία των οικολόγων, είναι άσχετοι. Νομίζουν ότι βάζεις ανεμογεννήτριες και έχεις ρεύμα, άμα τους εξηγήσεις όμως την αλήθεια καταλαβαίνουν, δεν είναι χαζοί.
Για τον Ζερεφό δεν χρειάζεται να πει κανείς τίποτε. Έχει πει ότι η ενεργειακή ροή που δέχεται η επιφάνεια της γης είναι 1000W/m2 /sec. Αυτό μόνο ένας άσχετος θα το έλεγε γιατί αν ίσχυε αυτό το νούμερο θα είχαν εξατμιστεί οι ωκεανοί και εμείς μαζί τους προ πολλού. Για να καταλάβεις το αληθινό νούμερο είναι περίπου 240W/m2/sec. Τέτοιο λάθος δεν το κάνει κάποιος του υποτιθέμενου δικού του επιπέδου. Είναι σαν να λες ότι 2πr είναι η περίμετρος του τετετραγώνου.
Αρχαιοπτέρυγα, έχεις απόλυτο δίκιο για το El-hierro, είναι πλήρης αποτυχία, ο euanmearnes το περιγράφει εξαιρετικά. Όμως η Ικαρία είναι διαφορετική περίπτωση. Εάν περπατήσει τα στοιχεία που θα αντληθούν θα είναι σημαντικά για περαιτέρω μελέτη και υλοποίηση, πάντα με την λογική της εξοικονόμησης πετρελαίου. Εάν δεν περπατήσει θα μείνουν οι Ικαριώτες με μια παπαριά στα χέρια και όλοι μας με 20-25 εκατομμύρια πεταμένα στα σκουπίδια.
Κλείνοντας να πω και κάτι γενικό, η Δανία ανέπτυξε ΑΠΕ γιατί δεν έχει δικούς της ενεργειακούς πόρους. Το έκαναν στα πλαίσια της απεξάρτησης τους από εισαγόμενες πηγές ενέργειας και της ενεργειακής ανεξαρτησίας τους. Εάν από δω και μπρος το κάνουμε και εμείς έτσι θα μπορέσουμε να διορθώσουμε κάμποσα από τα ενεργειακά στραβά που μας βρήκαν τα τελευταία χρόνια. Επέτρεψε μου να έχω μια συγκρατημένη αισιοδοξία,πάντα όμως σε λογικά πλαίσια.
ΥΓ. Χαίρομαι ιδιαίτερα που δεν περπατάει το λαμογιοπείραμα στη Σίφνο. Μακάρι να τους πετάξουν και στην θάλασσα.

Professor Moriarty είπε...

Είχανε κάνει πρόπερσι ημερίδα με το Heinrich-Böll-Stiftung . Αν διαβάσετε δεξιά θα δείτε την διακηρυγμένη θέση του stiftung : “Σε περιφερειακό και δημοτικό επίπεδο οι πολίτες αναζητούν δράσεις και νέες μορφές συνεργασίας στα πλαίσια μιας αλληλέγγυας οικονομίας, υπό τη μορφή Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων (Κοιν. Σ. Επ.), που θέτουν νέες αξίες και επικεντρώνονται στην κοινωνική απόδοση και την ευημερία έναντι της κεφαλαιακής αποδοτικότητας.” Μετά βίας καλύπτεται ο κυνισμός των προθέσεων αυτού που ονομάζουν “green new deal”: η κοινωνία θα αποδίδει τους φόρους για την ευημερία αυτών που κάνουν τις μη αποδοτικές επενδύσεις στην “πράσινη ανάπτυξη”. Το new deal του FDR ήταν deal ανάπτυξης, το green new deal είναι deal υπανάπτυξης. Κρίνοντας από την πράσινη ξύλινη γλώσσα θα μπορούσα ακόμη και να υποθέσω ότι το stiftung αυτό πιθανώς να στελεχώθηκε από τίποτε άνεργους πράκτορες της στάζι. Αυτές οι “συνεταιριστικές οργανώσεις” που πάνε να υλοποιήσουν τις επιδιώξεις του stiftung στα ελληνικά νησιά στρατολογώντας διάφορες μετριότητες και πλιατσικολόγους ως εντόπιους πράκτορες της πράσινη απάτης και του μεγάλου πλιάτσικου προς όφελος αυτών που κατασκευάζουν και εξάγουν τα πράσινα μηχανήματα, φτιάχνουν και κάτι ιστοσελίδες φασόν όπου πρωτοσέλιδα προβάλλουν “κοινωνικές δραστηριότητες” και ευαισθησίες, όπως αυτό με τις οικολογικές τσάντες, και κάπου πίσω έχουν και “τεχνικές πληροφορίες” για την αιολική ενέργεια. Εκεί με έκπληξή μου είδα όλο κι όλο την φωτο ενός παλιού ανεμόμυλου μαζί με ένα σύντομο κείμενο που μιλούσε για ανεμόμυλους! Ούτε καν Α/Γ. Φυσικά ο ανεμόμυλος δεν έχει καμία αναλογία με την Α/Γ διότι η ηλ. ενέργεια δεν αποθηκεύεται, ενώ το αλεύρι αποθηκεύεται. Αλλά και αυτό, που για όσους γνωρίζουν έστω και ελάχιστα την παραγωγή ενέργειας φαίνεται τελείως εκτός θέματος, δεν είναι παρά ένα ακόμη στοιχείο της επαγγελματικής προπαγάνδας σε αφελείς “ιθαγενείς”.

Ανώνυμος είπε...

Να συμπληρώσω στον καθηγητή ότι δεν είναι μόνο το Χάινριχ Μπελ Στίφτουνγκ που "δραστηριοποιήται" στην χώρα μας. Έχουν έρθει τα τελευταία χρόνια στίφτουνγκ από όλα τα γερμανικά κόμματα. Το καθένα ειδικεύεται σε κάποιο τομέα της οικονομίας και προσπαθεί να το πλασάρει. Μας τα έφερε εκείνος ο παπάρας ο Φούχτελ, και τα πατρονάρει και κατευθύνει η γερμανική πρεσβεία. Επίσης απ' ότι μαθαίνω υποβοηθούν με τον δικό του τρόπο ο καθένας, το WWF, οι Friends of the Earth και η Ορνιθολογική. Αυτά.

Ανώνυμος είπε...

Το ότι αφήνεις μόνο τα σχόλια αυτών που συμφωνούν στο αντι-ΑΠΕ κλίμα που καλλιεργείς και βρίζουν δείχνει πόσο "αντικειμενικός" είσαι. Και μετά μιλάς για Στάζι. Εσείς είστε και Στάζι και Βόρεια Κορέα στην νοοτροπία αν και μιλάτε από το αντίθετο ιδεολογικό άκρο.

Ανώνυμος είπε...

Φίλε Ανώνυμε 1.02

Αναφέρεις ότι η Ικαρία είναι διαφορετική περίπτωση κι ότι μπορεί να είναι πιο επιτυχημένη. Υποθέτω ότι εννοείς σε σχέση με την αντλησιοταμίευση. Μπορείς να διευκρινίσεις τί ακριβώς εννοείς με αυτό; Διότι η Ικαρία έχει σαφώς περισσότερα χωματουργικά, περισσότερες περιβαλλοντικές παρεμβάσεις κλπ. σε σχέση με το Ελ-Ιέρο. Εκτός αν αναφέρεσαι σε συγκεκριμένα στοιχεία του συστήματος, όπως ότι το αντλησιοταμιευτικό λειτουργεί μόνο τον χειμώνα όπου οι εισροές νερού είναι υψηλές, κι ότι ουσιαστικά μιλάμε για 2-3 ανεμογεννήτριες -άρα κατά βάση μιλάμε για αποθήκευση -κι όχι απόρριψη- της περίσσειας (όταν η ζήτηση είναι κάτω από τα τεχνικά ελάχιστα) της ντηζελογεννήτριας.

archaeopteryx είπε...

12.12, όλα τα σχόλια επιτρέπονται, φτάνει να μην τινάζουν το βλακόμετρο πάνω από το 100. Λόγω Πρωταπριλιάς, και μόνο για σήμερα, επιτρέπονται και οι ασυναρτησίες, εξ ου και δημοσιεύεσαι. Ό,τι γράψεις μέχρι τις 23:59, θα δημοσιεύεται.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ, αναφέρομαι στα σχεδιαστικά μεγέθη του συστήματος, όπως πολύ σωστά υποθέτεις, τα οποία δίνουν μείωση της χρήσης των ντηζελογεννητριών από 18% στο χειρότερο σενάριο μέχρι 35% στο καλύτερο. Μένει να το δούμε εάν θα περπατήσει στην πράξη. Στο El Hierro είχαν αρχικό στόχο μείωσης λειτουργίας των ντιζελογεννητριών της τάξης του 65%. Στην πράξη όμως τους βγήκε στο 32% μέχρι στιγμής. Η λειτουργία του θα είναι χρήσιμη για εξαγωγή δεδομένων και συμπερασμάτων (τυχόν απαιτούμενες σχεδιαστικές αλλαγές, τρόποι λειτουργίας, IRR, κ.λπ κ.λπ, μα πάνω απ όλα αν αξίζει τα λεφτά του.

Ανώνυμος είπε...

Φιλαράκο τα στοιχεία είναι συντριπτικά κατά των ΑΠΕ. Πουθενά σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης οι ανεμογεννήτριες και τα φωτοβολταϊκά δεν έχουν αντικαταστήσει ένα θερμικό εργοστάσιο ρεύματος, είτε ανθρακικό, είτε πυρηνικό, είτε φυσικού αερίου, είτε πετρελαίου. Οι μόνες ΑΠΕ που το έχουν κάνει αυτό είναι τα υδροηλεκτρικά (εάν υπάρχουν οι απαιτούμενες υδάτινες ποσότητες).Με προσεκτικό καθολικό ενεργειακό σχεδιασμό μπορεί να το κάνει και η βιομάζα συν το βιοαέριο αλλά σε περιορισμένη κλίμακα. Μην τσιμπάς στα 140% πράσινη Δανία και άλλες τέτοιες αρλούμπες, είναι παραπληροφόρηση. Μην αναφέρω βεβαίως και το υπέρογκο κόστος αιολικών και φωτοβολταικών που οι πράσινοι παπαγάλοι κάνουν ότι δεν υπάρχει. Μια ματιά στην eurostat θα σου δείξει τι έχουν πάθει Γερμανοί και Δανοί με τις τιμές του ρεύματος από τις πολλές υπερεπιδοτούμενες ΑΠΕ.Κοινή λογική λέγεται, επιστημονικός τρόπος σκέψης και σκεπτικισμός, όλα τα άλλα είναι πορδές που προσπαθούν να βάψουν αυγά. Α! και που 'σαι! Μην ανησυχείς, δεν θα ψηθούμε, καταστραφούμε, εξαφανιστούμε, λειώσουμε, πνιγούμε από την όποια άνοδο του CO2. Σε διάφορες γεωλογικές εποχές έιχε πολύ υψηλότερες τιμές από σήμερα και δεν έγινε τίποτε, μόνο μπαμ στην φυτοκάλυψη και δασοκάλυψη της γης(πχ στην Δεβόνιο).