Σάββατο 16 Απριλίου 2016

Αν ο λιγνίτης είναι η απάντηση, τότε ποιά είναι η ερώτηση;


http://www.greenpeace.org/greece/el/blog/Greenblogging/blog/56174/

Σε τυπικό άρθρο τυπικού Πράσινου Παπαγάλου ο κύριος Τάσος Κρομμύδας λέει ότι λόγω της κατάρρευσης του κόστους των ΑΠΕ, οι ΑΠΕ γίνονται πιο ανταγωνιστικές με τα ορυκτά καύσιμα.  Και, με μία φωτογραφία που δείχνει υδρατμούς (νερό) από ψυκτικούς πύργους, σε "πειραγμένη" χρωματικά φωτογραφία για να να είναι πιο πειστική η αρλούμπα του στους αγράμματους στους οποίους νομίζει ότι απευθύνεται, λέει ότι η Ελλάδα είναι εξαίρεση που δεν θριαμβεύουν οι ΑΠΕ και φταίει η ..ΔΕΗ και η Πτολεμαΐδα V και ο λιγνίτης που εξ άλλου, λέει, δεν είναι πια φτηνός (εμ αφού τον θέλει ο "επιχειρηματίας")...

Πρώτα από όλα, η απάντηση στο ερώτημά του:  "Αν ο λιγνίτης είναι η απάντηση, τότε ποιά είναι η ερώτηση";  Η ερώτηση είναι:  Δεδομένων των εναλλακτικών τρόπων ηλεκτροδότησης, πώς μπορεί να ηλεκτροδοτηθεί μια χώρα σαν την Ελλάδα;  Η απάντηση είναι πολύ απλή και εύκολη:  Οι εναλλακτικοί τρόποι ηλεκτροδότησης είναι το κάρβουνο, ο λιγνίτης, το φυσικό αέριο, τα πυρηνικά και τα μεγάλα υδροηλεκτρικά. Και, για την Ελλάδα, πρακτικά, ο λιγνίτης, ο λιθάνθρακας (που μπλόκαραν οι ίδιοι οικωλόγοι και δήθεν οι συνδικαλιστές - όχι δεν είχαν ανάμειξη οι ολιγάρχες μας, μπαα, ποτέ), λίγο τα υδροηλεκτρικά (για διαχείριση φορτίων κυρίως, αν έχει βρέξει τον χειμώνα),  το φυσικό αέριο (η μεγάλη αγάπη της Ελλάκτωρ, της Protergia, του Κοπελούζου) που όμως κοστίζει τα υπέρδιπλα, αν μας το φέρουν, και κυρίως και μην το ξεχνάτε, οι εισαγωγές!   Οι ΑΠΕ είναι για να τσοντάρουν το εισόδημά τους αυτοί που τις πουλάνε και τις λειτουργούν.  Το παραδέχονται οι ίδιοι:  Τώρα που βάλαμε ΑΠΕ, πρέπει να βάλουμε και αέριο!  "Όσο περισσότερες ΑΠΕ εισέρχονται στο Σύστημα τόσο μεγαλύτερη ανάγκη θα υπάρχει για συμβατικές μονάδες με ευελιξία στην αυξομείωση της ισχύος τους, δηλαδή κυρίως για μονάδες φυσικού αερίου αλλά και για υδροηλεκτρικές".   Μόνο που το αέριο κρίθηκε ασύμφορο για ηλεκτροπαραγωγή,για την ίδια την Γερμανία,  ενώ εμείς που το έχουμε σε διπλή τιμή και είμαστε χρεωκοπημένοι, να βάλουμε και να το επιδοτούμε με ΜΑΜΚ και ΑΔΙ!

Του άφησα ένα σχόλιο, που τού είπα ότι όλα τα αιολικά, και όλα τα φωτοβολταϊκά και όλα τα βιοαέρια και λοιπά "πράσινα", δεν έχουν εξοικονομήσει ούτε ένα γραμμάριο CO2 (κι αν ο παπαγάλος δεν ήταν αγράμματος, θα ήξερε ότι αυτό είναι ...οικολογικός τρόπος να πει κάποιος "δεν έχουν εξοικονομήσει ούτε ένα γραμμάριο ορυκτό καύσιμο! Και με ρώτησε ποια είναι η πηγή μου, και μου παρέθεσε την δική του.  Οι πηγές μου για την παραπάνω δήλωση είναι πολλές, αλλά παραθέτω δύο. Η μία για λαϊκούς τύπους, και η άλλη για λίγο πιο ...σοφιστικέ:



Η λαϊκή πηγή είναι η δήλωση στο Spiegel του 2013, που είχα μεταφέρει εδώ, και παραθέτω δίπλα σε εικόνα (μπας και το δει χωρίς να κουράζεται).  Την ίδια εικόνα την είχα βάλει και σε άρθρο, όπου με στοιχεία από τον ΛΑΓΗΕ, είχα δείξει ότι για τις αρλούμπες του κάθε Κρομμύδα πληρώναμε μέχρι πέρυσι 1.3 δις ευρώ τον χρόνο, 100% ή 95% πεταμένα λεφτά, που, αν το ψάξετε, θα δείτε ότι είναι οι ...περικοπές στις συντάξεις του παππού και της γιαγιάς.  Για να πουλάνε οι αλήτες σαβούρες.  €1,3 δις ετησίως μέχρι πέρυσι...  Χώρια Α.Δ.Ι., καπέλα στο φυσικό αέριο, καλώδια και υποδομές.

Για να ακριβολογώ, το Spiegel έγραψε για "φωτοβολταϊκά στέγης¨.

Και επειδή το Spiegel, τελικά, δεν είναι ίσως "πηγή", στο άλλο άκρο της ...πολυπλοκότητας υπάρχουν τα ίδια τα "επίσημα" στοιχεία για τις εκπομπές CO2 (άνοιξε βιβλίο οικολόγε και θα δεις ότι το CO2 προέρχεται από C + O2 δίνει CO2.  Το CΟ2 προέρχεται μόνο από  C, που είναι σε κάθε ορυκτό καύσιμο).

Η εικόνα μεγαλώνει με κλικ και είναι από την eurostat (όποιος δεν ξέρει πώς να το βρει, ας ζητήσει βοήθεια) και την έχω μεταφέρει εδώ και είναι από τα πιο διασκεδαστικά επιχειρήματα κατά των ΑΠΕ (και των απατεώνων που τις προωθούν για ενεργειακούς ή οικολογικούς λόγους).  Η Γερμανία έχει βάλει πάρα πολλές ΑΠΕ, με πιο προφανείς συνέπειες α) την αύξηση του κόστους του ρεύματός της κατά 70-100% (ανάλογα με ποια κατηγορία κοιτάς), β) την απασχόληση περίπου 350.000 κόσμου στον κλάδο κατασκευής ΑΠΕ -- εξάγουν πάνω από τα 2/3 της παραγωγής τους σε ανά τον κόσμο Κρομμύδες, γ) την ονομαστική παραγωγή 10-15% του ρεύματος που καταναλώνουν από αιολικά και φωτοβολταϊκά (αλλά και αυτό παραπλανητικό, αφού επιτυγχάνεται μόνο με καταγεγραμμένες απορρίψεις σε γείτονες και με μεταβλητή και αναποτελεσματική λειτουργία των συμβατικών μονάδων).  Αυτό που δεν έχει καταφέρει η Γερμανία είναι να μειώσει εκπομπές CO2, δηλαδή κατανάλωση καυσίμων.  Το κατάφερε αμέσως μετά την επανένωση των Γερμανιών όταν υποκατέστησε παλιές λιγνιτικές μονάδες με σύγχρονες, και, λίγο μακάβρια, το κατάφερε με την ύφεση του κραχ του 2008.  Ακόμα και η μικρή μείωση εκπομπών CO2 με την αύξηση της χρήσης φυσικού αερίου, φαίνεται να αντιστράφηκε με την μεταβλητότητα από τις ΑΠΕ -- που έκαναν ασύμφορο το αέριο μέχρι που το έκοψαν και έβαλαν ...λιγνίτη!  Και κάρβουνο, κάρβουνο, κάρβουνο.  Να την η συμβολή των ΑΠΕ στην ΓερμανίαΜέχρι και οι Γερμανοί οικολόγοι είναι υπέρ του κάρβουνου! 

Η καταστολή της ζήτησης (ύφεση το λένε) μειώνει κατανάλωση καυσίμων (και εκπομπές CO2) και λιγάκι τα πυρηνικά.  Αν διαβάσετε μόνο μία ακόμα ανάρτηση για το θέμα διαβάστε αυτήν -- και τις παραπομπές της. Στην Ελλάδα, δεν θα βάλουμε πυρηνικά επειδή δεν έχουμε πια βιομηχανία και δεν έχουμε πρόσβαση σε κεφάλαιο. Αλλά από ύφεση θα χορτάσουμε, μην ανησυχείτε...

Η ονομαστική εγκατεστημένη ισχύς των ΑΠΕ (αιολικών και φωτοβολταϊκών) είναι μαϊμού.  Σε χώρες με βιομάζα από δασικά υποπροϊόντα, η βιομάζα (ο Θεός να την κάνει ...ΑΠΕ) είναι πολύ πιο αποτελεσματική από τα αιολικά ή τα φωτοβολταϊκά.  Και η ονομαστική ηλεκτροπαραγωγή - έγχυση από φωτοβολταϊκά και περισσότερο από αιολικά είναι μαϊμού (αλλά αυτήν επικαλείται ο κύριος Κρομμύδας).  Όταν λάμπει ο ήλιος κόβουμε παραγωγή από ανθρακικές μονάδες (και μονάδες αερίου) και όταν δεν λάμπει την ανεβάζουμε.  Ό,τι κερδίζουμε από την φωτοβολταϊκή έγχυση το χάνουμε από την μεταβλητή και αναποτελεσματική λειτουργία του συστήματος.  Τα αιολικά είναι χειρότερα... Το αιολικό ρεύμα ψάχνει για ...γείτονες!   Στο  "Ρεκόρ ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ = ρεκόρ απορρίψεων σε γείτονες + ρεκόρ κόστους" αυτό φαίνεται ξεκάθαρα, και πιο πρόσφατα και παραστατικά, εδώ -- δικά τους τα στοιχεία, όχι δικά μου...


Τέλος, επειδή ο καλός αυτός άνθρωπος ισχυρίζεται ότι "έπεσαν οι τιμές των ΑΠΕ και θα είναι τώρα ανταγωνιστικές", το "τίποτα" έστω και "τζάμπα" παραμένει τίποτα.  Και δεν είναι καθόλου τζάμπα.  Μειώθηκε το κόστος των πανέλων. Ε και;  Μειώθηκαν οι ταρίφες? Με το που μειώνονται ταρίφες, φαλιρίζουν και όσοι βάζουν ΑΠΕ και όσοι φτιάχνουν ΑΠΕ.  Άσε που η Πειραιώς και η Ελλάκτωρ δεν αφήνουν να πέσουν οι ταρίφες, για να μην ...φαλιρίσουν.  Πετάμε κοντά 1,5 δις τον χρόνο -- που δεν έχουμε -- σε ΑΠΕ, για να εξυπηρετούμε τα 7-8 δις που έχουμε δώσει (έχουν δανειστεί οι ΑΠΕτζήδες και αποπληρώνουμε μέσω κακιάς ΔΕΗ).  7-8 δις. Τι θα έκανα είχα 7-8 δις?... 

Αλλά μην ξέχνάτε, τα 7-8 δις έχουν πάει σε αυτούς που χρηματοδοτούν τους πάσης φύσεως οικωλόγους-ακτιβιστές  Όσο για μένα, ξέρω, ξέρω... Τα πιάνω από πετρελαιάδες, τους πυρηνικούς, το κάρβουνο, την ΔΕΗ, τους ...Ρεπουμπλικάνους, τους μασόνους κλπ.

ΥΓ1. Η δραματική φωτό του κ. Κρομμύδα σε διαφορες εκδοχές, με auto color, auto contrast, auto level, και invert.  Photoshop, 30 δευτερόλεπτα. Να φοβάστε, αλλάζει το Κλίμα και φταίτε εσείς.

ΥΓ2.  Πράγματι καταρρέουν εταιρίες ΑΠΕ. Η μία μετά την άλλη. Από την Γερμανία μέχρι την Καλιφόρνια, και ενδιαμέσως.  Όπου κόβονται οι επιδοτήσεις. Είπαμε... Μην φοβάστε, σας προστατεύει η Πειραιώς και η Ελλάκτωρ.

1 σχόλιο:

tsitas2010 είπε...

να αγιασει το στομα σου.