Σάββατο 14 Μαΐου 2016

Πρώτες οι ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή της Ε.Ε. το 2015

Το τι μούφα θα κυκλοφορήσει αυτές τις μέρες με το πακέτο Γιούνκερ, δεν περιγράφεται... Ο παραπάνω τίτλος δεν είναι στο εκονιούζ του Σκάϊ, αλλά στο  energypress (που υποτίθεται αναμεταδίδει δημοσιευμένες ενεργειακές ειδήσεις). Και ο τίτλος (αν διαβάζετε Ελληνικά) είναι "πρώτες οι ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή της ΕΕ το 2015".  Προφανώς θα θεωρεί "ΑΠΕ" τα καύσιμα!.. Ο παρακάτω πίνακας, από δημοσίευση της ΙΕΑ (πιο επίσημη,  Ευρωπαϊκή και Πράσινη, πεθαίνεις) με στοιχεία ηλεκτροπαραγωγής μέχρι τον Φεβρουάριο του 2016, σελ. 4:


https://www.iea.org/media/statistics/surveys/electricity/mes.pdf

Και έχει και μεμονωμένες χώρες, και άλλες ηπείρους. Πουθενά δεν είναι οι ΑΠΕ ο,τιδήποτε πάνω από ασήμαντες έως...τελευταίες.   Η είδηση λοιπόν με τον τίτλο "πρώτες οι ΑΠΕ" είναι χονδροειδές ψέμα.  Το ψέμα είναι αποτυπωμένο, φαρδύ-πλατύ, σε πηχυαίους τίτλους, αν πείθεστε από τίτλους, αλλά εξηγείται, αν έχετε υπομονή (που ο περισσότερος κόσμος δεν έχει, ή δεν έχει το σχετικό γνωσιακό υπόβαθρο) να προσέξετε τα ψιλά γράμματα.




Ο πηχυαίος τίτλος (από εδώ, σε μετάφραση στα αγγλικά εδώ) αναφέρεται στο ότι με το κλείσιμο των πυρηνικών μετά το τσουνάμι στην Φουκουσίμα, έκλεισαν και οι Γερμανοί μερικά πυρηνικά, αποφάσισαν να βάλουν και έβαλαν πολλές ΑΠΕ, δείχνουν ρεκόρ μετά από ρεκόρ ονομαστικής ηλεκτροδότησης από ΑΠΕ, αλλά ...αύξησαν τις εκπομπές CO2 (δηλαδή την κατανάλωση ορυκτών καυσίμων) αφού παράλληλα με τις διαφημιζόμενες ΑΠΕ, αύξησαν και την χρήση κάρβουνου και λιγνίτη.  Το κάρβουνο και ο λιγνίτης υποκατέστησαν τα πυρηνικά που έκλεισαν.  Όχι οι ΑΠΕ. Που όμως επιδοτούνται για να υπάρχουν, και με την ύπαρξή τους έκαναν το φυσικό αέριο ...ασύμφορο! 

Το κάρβουνο και ο λιγνίτης μπορούν να υποκαταστήσουν τα πυρηνικά (αλλά εκπέμπουν περισσότερο CO2, φυσικά, από ότι τα πυρηνικά). Οι ΑΠΕ, ενώ δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τίποτα, μπορούν συνυπάρξουν (σε μεγάλο βαθμό) με την συμβατική ηλεκτροπαραγωγή, αλλά 1) την αναγκάζουν σε μεταβλητή λειτουργία -- αυξάνοντας περαιτέρω την κατανάλωση καυσίμου και τις εκπομπές CO2, και 2) μπορούν και συνυπάρχουν μόνο επειδή απορρίπτουν ("εξάγουν") ρεύμα όταν φυσάει ή/και έχει ήλιο.  Αυτή είναι σε πολύ μικρότερη κλίμακα και η εμπειρία του El Hierro με τα αιολικά και την αντλησιοταμίευση. Τα αιολικά μπορούν και εγχέουν μόνο εάν παράλληλα απορρίπτουν (εκεί, με άντληση νερού) και εάν παράλληλα λειτουργούν και οι ντηζελογεννήτριες ή, σπανιότερα (λόγω μεγέθους ταμιευτήρων), η υδροηλεκτρική παραγωγή, για την ευστάθεια του συστήματος.

Βέβαια, 1) αν διαβάσετε τα ψιλά γράμματα, περί μη μείωσης ή αύξησης εκπομπών CO2, και 2) αν καταλάβετε ότι οι "εκπομπές CO2" είναι "οικολογικός" τρόπος να πείτε "κατανάλωση καυσίμων", και 3) αν διαβάσετε και τον διπλασιασμό του κόστους του ρεύματος στην Γερμανία λόγω ΑΠΕ, και 4) αν διαβάσετε ότι οι γείτονες μπλοκάρουν την απόρριψη ρεύματος από την Γερμανία, και  5) ότι η Γερμανία μπλοκάρει την απόρριψη τυχαίου ρεύματος από την Δανία, και 6) αν διαβάσετε ότι στην Γερμανία πληρώνουν τους καταναλωτές να καταναλώνουν ρεύμα (όταν φυσάει και έχει ήλιο) για να μην την πατήσουν σαν την Ρόδο -- έχω ήδη πει 6 "αν διαβάσετε". Κανείς, σήμερα, δεν διαβάζει. Βλέπουν τον πηχυαίο τίτλο, βάζουν και 3 ηλίθιους και 13 παπαγάλους να τον αναπαράγουν και φτάνει.

Αν θέλετε να δικαιολογήσετε το energypress, θα πείτε, "μα επικαλείται σαν πηγή την Agora Energiewende, και λέει μάλιστα και πόσες τεραβατώρες παρήχθησαν"!   Με συγχωρείτε, αλλά είναι σαν να επικαλείται διαφημίσεις από εταιρείες τσιγάρων ότι το κάπνισμα δεν βλάπτει.  

Έχει παρεισφρήσει η διακριτικά εσκεμμένη σύγχυση μεταξύ ηλεκτροδότησης από ΑΠΕ και ονομαστικής ηλεκτροδότησης από ΑΠΕ -- που είναι ένα από τα τελευταία παραμύθια που σέρνονται, και θα το εξηγήσω, αυτό, και τα 6 παραπάνω "αν", συνοπτικά, με το κλασσικό παράδειγμα της Γερμανίας, και άλλα σχετικά (Δανία κλπ), σε επόμενη ανάρτηση.

Τώρα που το πακέτο Γιούνκερ θα δώσει την πολυπόθητη ρευστότητα για να συνεχίσουμε τις εισαγωγές σκουπιδιών από τους Γερμανούς πελάτες της Energiewende, θα πήξετε σε προπαγάνδα και ψευδολογία του στυλ "πρώτες οι ΑΠΕ". Μην ξεχνάτε ποιοι ελέγχουν τα ΜΜΕ (και τα διαδικτυακά ΜΜΕ):  Αυτοί που ζουν από τις επιδοτήσεις και που δυστυχώς επιδοτούνται για να καταστρέψουν, λίγο περισσότερο από όσο το έχουν ήδη κάνει, την χώρα. Και αυτό, σε χωριστή ανάρτηση.

8 σχόλια:

Professor Moriarty είπε...

Και εδώ άλλα βλέπω

Δεδομένα του 2016. Δίπλα είναι και του 2015. Και είναι από ιστοσελίδα του ιδρύματος Fraunhofer που προωθεί φωτοβολταϊκά.

Τώρα έχουν βρει το παραμύθι ότι εξάγουν την ενέργεια από τα ανθρακικά διότι δεν προλαβαίνουν να τα τα κλείσουν. Αυτό φυσικά είναι πολύ αστείο, διότι δεν έχει καμιά σημασία πού παρήχθη η ενέργεια που εξήχθη (και πολύ αμφιβάλλω αν είναι σε θέση να το ξέρουν ακριβώς), το θέμα είναι ότι λόγω των αιολικών και Φ/Β έχουν παραγωγή τελείως αναντίστοιχη της ζήτησης και αυτό είναι τεράστια ανωμαλία.

Αλλά το πιο αστείο είναι ότι ομολογούν ότι, παρόλα αυτά, ότι οι εκπομπές CO2 αυξήθηκαν. Ε, αυτό είναι ενεργειακός ντανταϊσμός (για μην πω αυνανισμός).

archaeopteryx είπε...

ναι, το πρόσεξα το ψεματάκι. Τα ηλεκτρόνια δεν έχουν ταμπέλα. Και έχουν την περίεργη τάση να ταξειδεύουν εκτός Γερμανίας όταν φυσάει ή/και έχει ήλιο. Και φυσικά και αυξομειώνουν τις συμβατικές μονάδες (φαίνεται). Συν πληρώνουν αιολικούς να μην παράγουν (όταν δεν έχει χωρητικότητα η "εξαγωγή". Συν πληρώνουν καταναλωτές να χαλάνε ρεύμα όταν φυσάει ή/ και έχει ήλιο. Εχουν φτασει στα όρια της αντοχής της στοχαστικότητας. Αν τώρα είχαν και όλα τα αυτοκίνητα με μπαταρίες που φορτίζουν με έξυπνους μετρητές όταν φυσάει ή/και έχει ήλιο... Ή αν κατελάμβαναν την Νορβηγία και έπαιρναν τα Υ/Η της (αφού πρώτα έδιωχναν Νορβηγούς και Δανούς (που και αυτοί έχουν αιολικά στην μέση), τότε θα έβαζαν κι άλλα.

lignite is black gold είπε...

@ Professor

"λόγω των αιολικών και Φ/Β έχουν παραγωγή τελείως αναντίστοιχη της ζήτησης και αυτό είναι τεράστια ανωμαλία": ο συλλογισμός θα ήταν σωστός στην "παλιά" ΕΕ. Στη σημερινή, που τρέχει να ενοποιήσει τα δίκτυα και την αγορά, η Γερμανία θα εξάγει (απορρίπτοντας) το αιολικό & Φ/Β ρεύμα και θα εισάγει ευρώ. Ήδη το κάνει, αλλά με τις επιδοτήσεις του Ν. EEG έχει ρίξει την τιμή της χονδρεμπορικής αγοράς και μειώνονται κάθε χρόνο τα έσοδα.
Η μόνη ανωμαλία λοιπόν είναι πως μας αναγκάζει να της χρηματοδοτήσουμε το Super Grid, που θα μας το στήσουν -φαντάζομαι- η Ζήμενς και η ΑΒΒ.

Ανώνυμος είπε...

Τι μία μας λέτε ότι η ενέργεια έγινε ακριβή στη Γερμανία εξαιτίας των ΑΠΕ και την αλλη ότι τους πληρώνουν για να καταναλώνουν ρεύμα από ΑΠΕ. Όχι μόνο δωρεάν αλλά και επιστρέφουν χρήματα. Δεν μπορεί να ακριβαίνει από τις ΑΠΕ και το ρεύμα από τις ΑΠΕ να είναι πιο τζάμπ απ το τζάμπα. Όσο για σας κοι μπλόγκερς ένα έχω να πω είστε επαγγελματίες και προφέσσορες στην δουλειά σας εδώ που είναι να διαστρεβλώνετε την αλήθεια με "επιστημονικό" τρόπο. Και σας πληρώνουν καλά γι αυτή τη δουλειά οι εταιρείες σας, αλλά είναι ντροπή κε προφέσσορα να βάζετε την επιστήμη σας και να ερευνάτε πως θα δυφημίσετε τις ΑΠΕ αντί να ψάχνετε πως θα καθαρίσετε τον πλανήτη και θα τον διατηρήσετε χωρίς ανεπανόρθωτες καταστροφές για τις επόμενες γενιές οι οποίες θα σας αναθεματίζουν εσάς και τους άλλους τεχνοκράτες τις "ανάπτυξης" με κάθε τίμημα που αφήνει πίσω της απόβλητα και κλιματική ανωμαλία.

Professor Moriarty είπε...

Το χαρακτηρίζω ανωμαλία με βάση την κλασική απαίτηση της ηλεκτροπαραγωγής: power supply exactly matches demand, η οποία ισχύει εφόσον δεν έχει γίνει ακόμα το breakthrough στο ζήτημα της αποθήκευσης της ηλ. ενέργειας.

Από την στιγμή που γίνεται η επιλογή για μεγάλη διείσδυση στοχαστικών πηγών παραγωγής ενέργειας, το supergrid, ή το mega-grid, είναι μονόδρομος στην προσπάθεια εξισορρόπησης και εξομάλυνσης. Και είναι εξέλιξη σύμφυτη της ιδέας της ηλεκτροδότησης από στοχαστικές πηγές σε μεγάλα ποσοστά. Συμφωνώ λοιπόν με αυτά που λες. Και στην ηλεκτρική οικονομία η κατάσταση έχει γίνει ιδιαίτερα ανώμαλη, και είναι επόμενο της αρχικής ανωμαλίας. Βέβαια κάποιος μπορεί να πει δεν είναι ανωμαλία, είναι πολιτική επιλογή. Ο.Κ., κατ αρχή αυτή η “πολιτική επιλογή” βασίζεται επάνω σε μία προσπάθεια να “κοροϊδέψουν” μερικούς φυσικούς νόμους και πάρα πολλούς αφελείς και, δεύτερον, ΑΠΕ και αειφορία είναι φόροι-φόροι-φόροι.

Για την Ελλάδα δεν ξέρω αν ξέρει κανείς που πάνε τα πράγματα με την ενέργεια. Πολύ φοβάμαι ότι θα γίνει μία μεγάλη... Ρόδος. Απ ότι φαίνεται, προσεχώς με το πακέτο (υπ)ανάπτυξης Γιούνκερ θα δανειοδοτηθούμε για ακόμη μία φορά για να “ενισχύσουμε” το δίκτυο με αποκλειστικό σκοπό να συνεχίσουμε ακάθεκτοι να ενισχύουμε την γερμανική βιομηχανία ΑΠΕ που βρίσκεται σε κάμψη, να αγοράζουμε έξυπνους μετρητές που έμειναν στα αζήτητα, κλπ.

archaeopteryx είπε...

μέχρι πρότινος, κορόιδευαν τους αφελείς με "ρεκόρ εγκαταστάσεων νέων (ονομαστικών) μεγαβάτ ΑΠΕ". Τώρα κοροΪδεύουν τους ίδιους αφελείς με "ρεκόρ έγχυσης ονομαστικών μεγαβατωρών" που χάνονται στο υπερπέραν. Κάποια στιγμή, οι αφελείς θα βαρεθούν να αντιδρούν και θα πουν "ναι, πιστεύω". Περί αυτού πρόκειται.

archaeopteryx είπε...

10.32, αν δεν ήσουν ...περιορισμένος, θα καταλάβαινες, ότι 1) επιδοτούνται πολύ οι ΑΠΕ, 2)υπάρχουν ΠΟΛΛΕΣ εγκατεστημένες ΑΠΕ, και 3) όταν τύχει να φυσάει ΚΑΙ να έχει ήλιο, ΚΑΙ 4) να μην αντέχουν οι γείτονες άλλες απορρίψεις, ΚΑΙ 5) να γίνεται προκλητικό να πληρώνεις ΑΠΕτζήδες (που υπάρχουν επειδή τους πληρώνεις επιδοτήσεις) για να ΜΗΝ εγχέουν, τότε, ή 6) καις το δίκτυο, ή 7) παθαίνεις μπλακάουτ όπως η Ρόδος, ή 8) πληρώνεις κόσμο να καίει ρεύμα. Οι Γερμανοί πληρώνουν διπλάσιο κόστος ρεύματος λόγω επιδοτήσεων ΑΠΕ, και πληρώνουν για να το ξεφορτώνονται. Η αρνητική τιμή, μία ώρα, ή μια μέρα τον χρόνο, φυσικά και δεν καλύπτει τον διπλασιασμό του κόστους. Επιδοτείς κάτι που παράγει κουτουρού, και όταν παράγει, δημιουργεί πρόβλημα. Το 'πιασες? Ξέρω... Δύσκολο, 1 έως 8... ούουουου... Σώσε τον πλανήτηηη...

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια για τα άρθρα σας,και την δουλειά που κάνετε!
Θα παρακαλούσα (αν δεν το έχετε ήδη κάνει) να δημοσιεύσετε άρθρα(ή να δώσετε τα link) σχετικά με την παραγωγή και διανομή της ηλεκτρικής ενέργειας ώστε το κοινό που δεν γνωρίζει τεχνικές λεπτομέρειες να ενημερωθεί,ώστε σε συνδιασμό με τις υπόλοιπες αναρτήσεις σας να έχει ακόμη καλύτερη εικόνα του τι πραγματικά συμβαίνει.
Και πάλι συγχαρητήρια για την δουλειά σας!