Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2016

Μην σας ξεγελάσει ο τίτλος, αλλά "τα φωτοβολταϊκά είναι φθηνότερα από τα αιολικά"


https://www.bloomberg.com/news/articles/2016-12-15/world-energy-hits-a-turning-point-solar-that-s-cheaper-than-wind

Το κόστος ενός ονομαστικού φωτοβολταϊκού μεγαβάτ έπεσε κάτω από το κόστος ενός ονομαστικού αιολικού μεγαβάτ.  Αυτό σημαίνει ότι εάν βάλεις "Χ" φ/β πανέλα θα κοστίσει λιγότερο από αντίστοιχες "Ψ" ανεμογεννήτριες. Σαν τίτλος είδησης, πουλάει φωτοβολταϊκά αντί για αιολικά. Αλλά για τον λάθος λόγο.

Δεν βάζουμε αιολικά, ή φ/β, ή λιγνίτη ή αέριο, απλά για να τα βάλουμε. Τα βάζουμε για να έχουμε ρεύμα. Άρα αυτό που μετράει, είναι πόσο κάθε εναλλακτική λύση συμβάλλει στο να έχουμε ρεύμα. Όταν το θέλουμε, όχι όταν θέλει αυτό. Αυτό εκφράζεται με το πόσο συμβάλλει κάθε εναλλακτική λύση στην "επάρκεια ισχύος". Και με το τι κοστίζει κάθε τέτοια συμβολή στην επάρκεια ισχύος. Την εκ των προτέρων γνωστή επάρκεια ισχύος.  Δεν πρέπει να μάς νοιάζει "πόσο τοις εκατό ήταν διαθέσιμη" αυτή η ή άλλη πηγή ισχύος. Αυτό που πρέπει να μάς νοιάζει είναι αν θα έχουμε ρεύμα το πρωί της 9ης Ιανουαρίου που θα είναι εργάσιμη μέρα. Ή εάν θα έχει ρεύμα στα έκτακτα περιστατικά του ΚΑΤ τα ξημερώματα της Πρωτοχρονιάς, ή στην εντατική του καρδιολογικού απόψε. Όχι στο περίπου, στο βέβαιο. Εκτός αν δεν μας νοιάζει...

Αυτό που έδειξε η προηγούμενη ανάρτηση, στο Τάου της Σαμόα, είναι ότι στην κλίμακα του απομονωμένου νησιού χωρίς πολλές απαιτήσεις, ο συνδυασμός φωτοβολταϊκά-μπαταρίες (αν αγνοήσουμε το κόστος), "μπορεί". Αυτό που έδειξε 1.5 χρόνος στο El Hierro, είναι ότι ο συνδυασμός αιολικών και αντλησιοταμίευσης, ή μπαταριών -- δεν έχει σημασία, "δεν μπορεί".  Και "μπορεί" επειδή η Γη γυρίζει συνέχεια και ο ήλιος ανατέλλει κάθε μέρα, και σε κατάλληλα κλίματα έχει σχεδόν πάντα ήλιο. Και "δεν μπορεί" επειδή οι άπνοιες κρατάνε καμιά φορά εβδομάδες και δεν υπάρχει αποθήκευση για πάνω από λίγες ώρες, ή 1-2 μέρες. Τα μεν μετράνε στην επάρκεια ισχύος (και σε μικρές δόσεις...). Τα δε είναι πεταμένα λεφτά που ροκανίζουν απατεώνες και που προωθούνται από επαγγελματίες ψεύτες.  Ασχέτως κόστους, ή "κόστους" ή κόστους για να κοροϊδεύουμε τον κόσμο.

Το ότι το αρχικό κόστος των φ/β έπεσε κάτω από αυτό των αιολικών, από μόνο του, δεν σημαίνει τίποτα. Άσχετα από τις ανοησίες που επικαλούνται Greenpiss, Χριστοφιλίδου και λοιποί παπαγάλοι, το Παγκράτι ή η Θεσσαλονίκη δεν είναι ειδυλλιακά νησάκια στον Ειρηνικό, και, αν δεν το έχετε προσέξει, κανείς δεν έχει προωθήσει την επιστροφή των κατοίκων των πόλεων, στα χωριά τους, να ζούνε αειφόρα, με ή χωρίς φωτοβολταϊκά, όπως πριν το 1900. Μάς θέλουν στις πόλεις, αλλά χωρίς θέρμανση και ρεύμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: