Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2018

Το λαμπρό μέλλον των φωτοβολταϊκών είναι πιο μακριά από ότι φαίνεται


https://www.bloomberg.com/view/articles/2018-01-02/solar-s-bright-future-is-further-away-than-it-seems

https://www.thegwpf.com/solars-bright-future-is-further-away-than-it-seems/

Ο ήλιος δεν λάμπει συνέχεια. Οι χώρες με πολλά φωτοβολταϊκά έχουν φτάσει σε όρια της εφαρμογής τους. Τα προβλήματα στην Καλιφόρνια και στην Γερμανία έχουν φανεί. Οι φωτοβολταϊκές εταιρίες δεν επενδύουν σε έρευνα για να διευρύνουν την χρησιμότητά τους. Οι μπαταρίες δεν είναι λύση. Η χρήση υδροηλεκτρικών για εξισορρόπηση δεν είναι λύση. Τα φ/β κάνουν ζημιά στην συμβατική ηλεκτροπαραγωγή. Πολύ καλά για ...αναπτυσσόμενους (ευφημισμός για υπανάπτυκτους), αλλά στο μέλλον, όταν θα έχουν υπάρξει οι υπόλοιπες προϋποθέσεις. Οι απόψεις είναι ενός μάλλον οπαδού των ΑΠΕ.



Θεωρεί ότι η ηλιακή ενέργεια μπορεί να βοηθήσει την ανθρωπότητα και το περιβάλλον, αλλά θα χρειαστεί υποστήριξη, επιχειρηματικότητα και δυναμισμό.  Πιστεύει ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να αυξήσουν την στήριξη της έρευνας. Αλλά ότι πρέπει να συνειδητοποιήσουμε τα όρια των σημερινών εφαρμογών ηλιακής ενέργειας.

Οι ίδιες οι φωτοβολταϊκές εταιρίες ξοδεύουν μόλις το 1% του τζίρου τους σε έρευνα, πολύ χαμηλότερα από οποιαδήποτε βιομηχανία.  Αυτό είναι επειδή έχουν φτάσει στα όρια των δυνατοτήτων της τεχνολογίας τους. 4 από τους 5 πιο σημαντικούς χρήστες φωτοβολταϊκών (Ιταλία, Ελλάδα, Γερμανία και Ισπανία έχουν πιάσει πλαφόν 5-10% φ/β στην συνολική χρήση ενέργειας.

Η Γερμανία και η Καλιφόρνια έχουν δει τα λειτουργικά προβλήματα: Ο ήλιος δεν λάμπει συνέχεια και τα φ/β σε μεγάλη κλίμακα δεν ενσωματώνονται εύκολα σε δίκτυα με μονάδες βάσης (αλλά ούτε ηλεκτροδοτούν από μόνα τους).

Μία λύση θα ήταν ηλιακή ενέργεια από δορυφόρους. [Τώρα μπαίνουμε στην επιστημονική φαντασία, λέω εγώ -- ιδέα του 1975, όσο παλαβή όσο οι άλλες]

Οι μπαταρίες δεν είναι λύση. Η χρήση υδροηλεκτρικών (η μόνη αποθήκευση ρεύματος) για εξισορρόπηση είναι επίσης δείγμα της αποτυχίας των φ/β.

Οι συμβατικές εταιρίες ηλεκτροδότησης επίσης δεν θέλουν τα φ/β επειδή αυτά υπάρχουν μόνο τις ώρες που έχει ήλιο και αναγκάζει και τις εταιρίες να δουλεύουν μεταβλητά, κάτι που ανεβάζει το κόστος τους όταν ηλεκτροδοτούν, παράλληλα με την απώλεια εσόδων όταν έχει ήλιο και δεν ηλεκτροδοτούν.

Ο συγγραφέας αυτών των απόψεων καταλήγει ότι τα φ/β είναι καλά για υπανάπτυκτους [που προφανώς δεν χρειάζονται ρεύμα] αλλά και για αυτούς δεν υπάρχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις.

Να το πω πιο απλά? Μια χαρά τα φ/β για να φορτίζουν μπαταρίες σε κότερα, ή σε τροπικά έρημα νησιά, ή για κινητά τηλέφωνα σε μιτάτα στα ψηλά βουνά εκτός δικτύου -- για τα τηλέφωνα. όχι για τους σταθμούς με τις κεραίες... Ασχέτως κόστους πανέλων...

Αν είστε φωτοβολταϊκός "επενδυτής" είστε απλά ...παράσιτο που επιδοτούμε οι υπόλοιποι -- αλλά εξαιρετικός κράχτης για τους αιολικούς απετεώνες. Αν έχετε σπίτι εκτός δικτύου και θέλετε να παραστήσετε ότι ηλεκτροδοτείστε από φωτοβολταϊκά, σας ορκίζομαι ότι θα τις βαρεθείτε τις μπαταρίες και θα βάλετε μια τέτοια.  Συνιστώ αερόψυκτες, χαμηλόστροφες για χαμηλά συντήρηση.

__________________________
ΥΓ. Έχω μεγαλύτερη βεβαιότητα για το πώς μια διαλείπουσα πηγή ρεύματος είναι τελικά περιορισμένης χρησιμότητας, ή και βλαπτική, από το πώς γράφεται η λέξη "μακριά" ή "μακρυά". Ξεκίνησα με "μακρυά", το διαδίκτυο μοιάζει να πρικρίνει "μακριά". Ο Καβάφης, βέβαια, είπε "μακρυά".

Δεν υπάρχουν σχόλια: