Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2018

Οι στόχοι μείωσης εκπομπών CO2 (κατανάλωσης καυσίμων), στην Γερμανία, αναβάλλονται για ...αργότερα


https://uk.reuters.com/article/uk-germany-politics/german-parties-agree-to-scrap-2020-climate-target-sources-idUKKBN1EX0OW

http://www.handelsblatt.com/politik/deutschland/sondierungsgespraeche-tag-zwei-bei-welchen-themen-sich-union-und-spd-naehergekommen-sind/20824792.html

Η είδηση είναι ότι τα δύο μεγάλα κόμματα μπορεί να τα βρουν και να σχηματίσουν κυβέρνηση και 1) αναβάλουν για ...αργότερα τους στόχους για μείωση εκπομπών CO2,  2) θα μειώσουν τα τέλη στο ηλεκτρικό ρεύμα για να φτηνύνει (για να μην σκούζουν οι βιομήχανοι), 3) θα δώσουν περισσότερες άδειες για αιολικά και φωτοβολταϊκά (για να μην σκούζουν οι αιολικοί και φωτοβολταϊκοί κατασκευαστές) και 4) θα διπλασιάσουν το ποσοστό ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ.

Το πιο ενδιαφέρον σε αυτή την είδηση είναι η αιτία που αναφέρεται για την "αναβολή" στους στόχους της μείωσης εκπομπών:  "Due to strong economic growth and higher-than-expected immigration":  Λόγω της ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης και τους περισσότερους μετανάστες (δηλαδή περισσότερο πληθυσμό).



Θα τα ξαναπώ, μπας και το καταλάβουν μερικοί μερικοί:

1) Οι εκπομπές CO2 είναι ευφημισμός για "κατανάλωση ορυκτών καυσίμων". Το μόνο που πραγματικά μειώνει την "κατανάλωση ορυκτών καυσίμων" είναι η υπανάπτυξη (ή αποαναάπτυξη αν είστε ...ιδεολόγος), η φτώχεια, η ύφεση.

Και φυσικά η αποψίλωση του πληθυσμού.

Η Ελλάδα έχει το ρεκόρ μείωσης εκπομπών CO2.  Μαντέψτε τον λόγο.


2) Το 30% ηλεκτροπαραγωγή από ΑΠΕ στην Γερμανία είναι ...αφήγημα. Ή. μισή αλήθεια που είναι 100% ψέμα.  Θερμά παρακαλώ, δείτε την κουραστική σχετική ανάρτηση. Οι Γερμανοί έχουν πολλά αιολικά και φωτοβολταϊκά, αλλά ηλεκτροδοτούνται από λιγνίτη, λιθάνθρακα και πυρηνικά. Η πιο σημαντική και λιγότερο προβληματική ΑΠΕ τους είναι η βιομάζα, δηλαδή τα καυσόξυλα. Η πολλή ηλεκτροπαραγωγή από φωτοβολταϊκά (ας μην αναφέρω τα κατορθώματα του Δεκεμβρίου) κάνει παρέα στην μεταβλητή λειτουργία μονάδων λιθάνθρακα. Τα πολλά αιολικά, όταν δεν πληρώνονται για να απορρίπτεται το ρεύμα τους σε γειτονικές χώρες, πληρώνονται για να ...κάθονται. Θέατρο. Που ακριβαίνει το ρεύμα χωρίς να μειώνει εκπομπές  CO2, δηλαδή κατανάλωση καυσίμων. Όλα αυτά, από δικά τους, επίσημα στοιχεία και στις καθημερινές πλέον ειδήσεις.

3) Η μείωση κατανάλωσης καυσίμων ή εκπομπών  CO2 στην Γερμανία είναι ανέκδοτο, καλά να είναι οι άνθρωποι που πάει καλά η οικονομία τους και κάνουν εξαγωγές, και κερδίζουν διαγωνισμούς διαχείρισης αεροδρομίων. Η ΜΟΝΗ φορά που μείωσε η Γερμανία τις εκπομπές CO2 ήταν όταν έκλεισε τις παλιές μονάδες της Ανατολικής Γερμανίας και τις αντικατέστησε με σύγχρονες και με μονάδες αερίου. Και ένα πρόσκαιρο κλικ το 2008, με το κραχ.

Και όπως δείχνει το διπλανό διάγραμμα (από την ΕΕΑ, το είχα ανεβάσει και αυτό εδώ), η "Ευρώπη" μείωσε τις εκπομπές της από το 1990, αλλά όχι η Γερμανία, ευχαριστώ.

Επομένως, η είδηση περί αναβολής της μείωσης εκπομπών είναι μούφα. Εκτός αν οι καημένοι μπουν σε ύφεση, όποτε τους λέτε για μείωση εκπομπών, θα σας λένε "πόσο πολύ ρεύμα παράγουν από ΑΠΕ". Το παράγουν, αλλά δεν ηλεκτροδοτούνται από αυτό. Εκτός πια κι αν εκπαιδευτούν να ανάβουν ηλεκτρικές συσκευές μόνο όταν φυσάει ή έχει ήλιο, ή αν βρει τρόπους η βιομηχανία τους να δουλεύει μόνο με κατάλληλο καιρό.  Αλλά και πάλι, θα θυμηθεί κάποιος το ΕROEI και θα δει ότι μάλλον δεν συμφέρει. Αλλά ποιος θα τα θυμάται αυτά σε λίγα χρόνια...

Δεν υπάρχουν σχόλια: