Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2018

Ρεκόρ ρεύματος από ΑΠΕ = ρεκόρ πληρωμών για να το ...εξάγουν


http://www.spiegel.de/wirtschaft/unternehmen/energiewende-deutschland-gibt-strom-ans-ausland-ab-und-zahlt-auch-noch-drauf-a-1186004.html και σε αυτόματη μετάφραση εδώ.

Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αλλά έχει πάρει πολιτική διάσταση:  Das Thema dürfte bei den bevorstehenden Gesprächen von Union und SPD über eine Koalition eine Rolle spielen.  "Wir können uns diesen Irrsinn auf Dauer nicht leisten. Die nächste Regierungskoalition wird sich des Themas annehmen müssen"   ( Το θέμα θα τεθεί στην επόμενη Κυβέρνηση Συνασπισμού και το έχει ήδη θέσει το SPD. "Αυτή η τρέλα δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο" είπε ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του SPD).

Την λύση, βέβαια, την έχει δώσει η Κομισιόν, με το περσινό winter package: "all generation, storage and demand resources shall participate on equal footing in the market".  Απόσπασμα απ' το χθεσινό Winter Package της Κομισιόν. 14 λεξούλες, που θεωρητικά βάζουν τέλος στη μεγαλύτερη στρέβλωση της αγοράς, την κατά προτεραιότητα απορρόφηση της ενέργειας των ΑΠΕ, έγραψε ο greeklignite.

 
http://www.handelsblatt.com/my/politik/deutschland/wahnsinn-energiewende-deutsches-stromgeschenk/20804782.html (συνδρομητικό)

Επειδή οι ΑΠΕ στην Γερμανία συχνά παράγουν περισσότερο ρεύμα από όσο μπορεί να απορροφήσει το δίκτυο, η Γερμανία κατ' επανάληψη εξάγει ρεύμα δωρεάν σε γειτονικές χώρες και οι πελάτες αυτοί πληρώνονται για αυτό. Το κόστος το επωμίζεται ο Γερμανός καταναλωτής.  Βέβαια, αν μάθουν οι ενεργοβόρες βιομηχανίες να μεταβάλουν την κατανάλωση ρεύματος, όπως προσπαθεί να κάνει μία μεταλλουργία αλουμινίου...

Με συγχωρείτε, αλλά σάς το έχω πει (αντιγράψει και μεταφέρει), ωμά, από τα επίσημα στατιστικά της Γερμανικής ηλεκτροδότησης, εδώ και 3-4 χρόνια:  Ρεκόρ ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ = ρεκόρ απορρίψεων σε γείτονες + ρεκόρ κόστους! Και πιο αναλυτικά εδώ.

Το μόνο που έκανα ήταν να βάλω τις "εξαγωγές" στην ίδια εικόνα με την "ηλεκτροπαραγωγή" και είδα ότι όταν φυσούσε (ή όταν φυσούσε και είχε ήλιο) είχαν πολλές εξαγωγές! Κι αν βάλει κανείς και την χοντρική τιμή, όταν έχουν πολλές εξαγωγές έχουν και αρνητική χοντρική τιμή. Πληρώνουν για να εξάγουν. Μα καλά, δεν έχουν κανένα ανεξάρτητο αναλυτή εκειά στην ανεξάρτητη ΡΑΕ ή έχουν μόνο να μην πω τι έχουν?

(Και εγώ να δω τον Μυτιληναίο να ηλεκτροδοτεί τα Άσπρα Σπίτια με αιολικό ρεύμα -- το έχω προτείνει, και αυτό, εξ άλλου, χαχαχάαχα! Αλλά συμβιβάζομαι: Ας το κάνει με φυσικό αέριο και αιολικά -- κι ας βάλει μεταβλητά ψηστήρια βωξίτη, μεταβλητά χυτήρια κλπ για να γίνει ...ανταγωνιστικός).

Δεν υπάρχουν σχόλια: