Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2019

Η Κλυσματική Αλλαγή

Θυμάστε τις πλημμύρες στην Μάντρα Αττικής?  Είχα μεταφέρει εδώ αυτά που έγραψαν άλλοι για τους λόγους της τότε πλημμύρας, και είχα αναφέρει, πέρα από τα νερά, τα πολλά "φερτά υλικά", η λάσπη, τα χαλίκια, οι πέτρες μπορεί και να είχαν να κάνουν με όλες τις διανοίξεις "δασικών" χωματόδρομων για τα αιολικά πάνω από την Μάντρα.  Και, φυσικά, τα αιολικά παράσιτα που ξέρω ότι με "παρακολουθούν" ενοχλήθηκαν με την εικασία μου. 


https://www.facebook.com/dionyssishoidas/posts/127769871934300

Βασιλάτος: Άλλαξαν τα ρέματα μετά από εκατοντάδες χρόνια

Ο πολιτευτής και μηχανικος θεωρεί ότι οι ανεμογεννήτριες δημιούργησαν νέες νεροσυρμές (αυλάκια με νερό) τα οποία άλλαξαν το δίκτυο των ρεμάτων και, μαζί με τα φερτά υλικά που ήταν αυξημένα, έκαναν το πρόβλημα πιο έντονο. «Αν κοιτάξετε στα Διλινάτα, θα δείτε ότι οι ανεμογεννήτριες έχουν δημιουργήσει δεκάδες νέες νεροσυρμές», θα πει ο κ. Βασιλάτος και θα προσθέσει «πριν τις ανεμογεννήτριες τα νερά είχαν βρει τα δικά τους ρέματα εδώ και εκατοντάδες χρόνια, αυτό τώρα έχει αλλάξει.

Κάτω από κάθε ανεμογεννήτρια υπάρχει μία βάση, 500 στις μικρότερες και 1000 στις μεγαλύτερες, τετραγωνικών μέτρων, από μπετόν. Έξω από αυτή τη βάση υπάρχει μία άλλη μεγάλη έκταση που έχει ισοπεδωθεί (…) και έτσι δημιουργείται μία τεράστια λεωφόρος που σε πλάτος είναι μεγαλύτερη ακόμη και από την εθνική οδό, η οποία συγκεντρώνει υπερβολικά νερά. Αυτά τα νερά, ενώ προηγουμένως πηγαίνανε στις παλιές νεροσυρμές, τώρα πηγαίνουν αλλιώς», είπε ο κ. Βασιλάτος.

Αν μάλιστα προσέξουμε στη φωτογραφία, μία από αυτές τις νεροσυρμές (λευκή γραμμή) φεύγει από την τελευταία ανεμογεννήτρια και κατεβαίνει περνώντας μέσα από το χωριό των Δρακοπουλάτων.

Αυτό παρατήρησε και ο κ. Μινέτος ο οποίος είπε ότι η συγκεκριμένη ανεμογεννήτρια είναι προβληματική.

Τα ρέματα έχουν αλλάξει, επανέλαβε ο κ. Βασιλάτος θεωρεί ότι τα αιολικά πάρκα έπαιξαν ρόλο σε αυτό. Παρατήρησε μάλιστα, ότι το ένα από τρία σπίτια των Δρακοπουλάτων που δείξαμε παραπάνω, είναι σπίτι της Αρωγής, άρα δεν είχε ποτέ πρόβλημα μέχρι σήμερα.

«Πριν η Αγ. Ευφημία πνιγόταν από το ρέμα των Μακρυώτικων, τώρα πνίγεται και από τα Δρακοπουλάτα», πρόσθεσε ο κ. Βασιλάτος, θεωρώντας ότι σε αυτό έπαιξαν ρόλο οι ανεμογεννήτριες.

Ένα πρόσθετο πρόβλημα είναι αυτό των οχετών που υπάρχουν στο οδικό δίκτυο που κατασκευάστηκε γύρω από τις ανεμογεννήτριες. Για να προστατευτεί ο δρόμος από τις νεροποντές, κατασκευάστηκαν οχετοί που περνούν το νερό κάτω από τον δρόμο. Κάποιοι από αυτούς τους οχετούς όμως δεν καταλήγουν στα ρέματα με αποτέλεσμα να εντείνεται το συγκεκριμένο πρόβλημα.

«Όταν πέσει πάνω στην “τούμπα” του βουνού, ο οχετός αρχίζει και σκάβει», παρατήρησε ο κ. Μινέτος. «Σκάβει σιγά-σιγά όλη την πλαγιά γιατί κατεβάζει πολύ νερό και μεταφέρει φερτά στο πρώτο ρέμα που θα βρει. Αν πρώτο ρέμα είναι κοντά, θα έχει λίγα φερτά, αν είναι στο χιλιόμετρο, όπως συμβαίνει σε κάποιους από τους οχετούς, τότε το νερό θα μεταφέρει σε όλη αυτή τη διαδρομή όποια φερτά βρει στο διάβα του».

Τέλος, ρόλο έπαιξαν, πάντα σύμφωνα με τον κ. Μινέτο, και κάποιες αστοχίες στην κατασκευή του οδικού δικτύου, αφού δόθηκαν μεγαλύτερες κλήσεις σε ορισμένα σημεία του, με αποτέλεσμα το νερό, σε αυτά τα σημεία να αναπτύσσει μεγάλες ταχύτητες που στη συνέχεια παρασέρνουν ακόμη περισσότερα φερτά υλικά. «Αν από ταχύτητα 10 χλμ, το νερό πάει με 20, τότε οκταπλασιάζεται η ποσότητα των υλικών», κατέληξε ο κ. Μινέτος. Πάντως, σημείωσε ότι η συνολική επιφάνεια του αιολικού πάρκου δεν ξεπερνάει το 7% και δεν έπαιξε ρόλο στην ποσότητα του νερού που έφτασε μέχρι την Αγ. Ευφημία, έπαιξε όμως στην μεταφορά των φερτών υλικών.

Και το αστείο είναι ότι δεν με ενοχλούν τόσο οι πιθανές ζημιές από φερτά υλικά από αιολικά, όσο με ενοχλούν η κλοπή και η απάτη που ταυτίζονται με τα αιολικά

Δεν υπάρχουν σχόλια: