Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014

Βραχύβιοι μεσάζοντες της "απελευθέρωσης"


http://seisaxthia-epam.blogspot.gr/2014/02/blog-post_3.html

Την ΔΕΗ, την φτιάξαμε για να έχουμε ρεύμα και για να έχουμε βιομηχανία, για να έχουμε απασχόληση και για να υπάρχουμε, εμείς, σε κάποια εκδοχή σύγχρονης εποχής. Τώρα, θα εκχωρήσουμε τα διάφορα κομμάτια της ΔΕΗ για να πληρώνουμε ενοίκια σε αυτά που ήδη φτιάξαμε και για να μην έχουμε ρεύμα ή βιομηχανία, ή για να έχουμε μόνο όπου βολεύει άλλους, που αποφασίζουν για εμάς.  Κι όταν καταλάβουμε, θα λέμε "άαα... δεν είχαμε καταλάβει... δεν είχαμε διαβάσει...". Και θα έχουμε σώσει και το ...περιβάλλον.

Δεν παίρνω "πολιτική" θέση.  Απλά, ξέρω, ότι η σαλαμοποίηση της (μονοπωλιακής) ΔΕΗ θα την κάνει μη χρηματοδοτήσιμη, και τα σαλαμάκια της θα είναι μη βιώσιμα, άρα, αναγκαστικά εκχωρούμενα σε άλλα όχι δικά μας, ολιγοπώλια. Μία εταιρία "κοινής ωφέλειας" είναι φυσικό μονοπώλιο. Όσοι εγχώριοι φαντάζονται ότι θα ζουν με κομματάκια του ιδιωτικοποιημένου φυσικού μονοπωλίου θα είναι βραχύβιοι μεσάζοντες.  Όσο "καλοί" κι αν είναι. Βραχύβιοι μεσάζοντες.

Η "απελευθέρωση" είναι χυδαίο newspeak. Δεν υπάρχει τίποτα το "απελευθερωτικό" στην εκχώρηση κομματιών μιας ΔΕΚΟ, ή της ίδιας της ΔΕΚΟ σε ξένους ιδιώτες, είτε είναι η ΔΕΗ, είτε είναι τα νερά. Δεν είναι καν ταμειακό.  Στην πιο ευγενική του μορφή είναι σκέτη παραδοχή ανικανότητας. Εκτός εάν το έχετε χάψει ότι είμαστε "Ευρωπαίοι" και οι Γάλλοι (ή οι Πορτογάλοι) ξέρουν καλύτερα και αντί να τους χρωστάμε λεφτά, θα τους πληρώνουμε φουσκωμένους λογαριασμούς (ανελαστικών) ΔΕΚΟ.

2 σχόλια:

spiral architect είπε...

Ψόφο στα καθάρματα των WACC!

archaeopteryx είπε...

το WACC, καθ' εαυτό, είναι ένα ...επιτόκιο. Το πώς κοροϊδεύεις με το WACC για να ...κλεψεις τον πλησίον σου, είναι άλλο πάλι θέμα...