Σάββατο 16 Απριλίου 2011

Αιμίλιος Δ. Μπούσιος


Καθαρές, απλές κουβέντες. http://www.euro2day.gr/specials/opinions/132/articles/635502/Article.aspx

"...Ο Αιμίλιος Δ. Μπούσιος κατάγεται από τη Καστοριά. Διετέλεσε Διευθυντής των Λιγνιτορυχείων της ΔΕΗ στην Πτολεμαϊδα και Βοηθός Διευθυντής της ΔΕΗ για θέματα ανάπτυξης. Από τον Φεβρουάριο του 1995 έως τον Ιανουάριο του 1999 διετέλεσε Πρόεδρος και Γενικός Διευθυντής του Κέντρου Τεχνολογίας και Εφαρμογών Στερεών Καυσίμων (ΚΤΕΣΚ)".

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Toν τίτλο περί "μεγαλοϊδεατισμού", δεν κατάλαβα ...

spiral architect

Ανώνυμος είπε...

Σε αυτόν τον τύπο (Μπούσιος) όπως και σε δυο-τρεις άλλους (Λαμπρόπουλος, Κατσιγιαννάκης) η ΔΕΗ πρέπει να στήσει αγάλματα.
Πρόκειται για Επιστήμονες που ήταν αφοσιωμένοι στο αντικείμενό τους χωρίς η δουλειά τους να επηρεάζοταν από "σειρήνες", "μόδες" και νεολογισμούς. Ανοικτοί και συνεργάσιμοι με τους νέους μηχανικούς, που έμελλαν να συνεργαστούν μαζί τους (περίεργο πράμα για την Ελλάδα, όπου ακόμα κυριαρχεί ο "επαρχιωτισμός της αυθεντίας") έπαιρναν ιδέες και μετέδιδαν γνώση.

Respect to all!

Τσίμπα και μια καθαρά τεχνική τοποθέτηση του τελευταίου (Γ. Κατσιγιαννάκης) στη διαβούλευση περί της επιτάχυνσης ανάπτυξης των ΑΠΕ για να'χεις να πορεύεσαι:

http://tinyurl.com/3s2yt9a

spiral architect

archaeopteryx είπε...

Το είδα και θα το ανεβάσω... Οι άνθρωποι ξέρουν τι λένε. Βέβαια, δεν μιλάει για κόστος.

Τι είναι ο συντελεστής φορτίου; Το capacity factor? Και σε τι διαφέρει από την "διαθεσιμότητα";

(Την διαθεσιμότητα την ορίζουν σαν την παραγματική, απολογιστική απόδοση (MWhrs) σε ένα χρόνο σε σχέση με την θεωρητική που είναι τα ονομαστικά MW επί 356 επί 24, που βγαίνει περί το 22-24% για τα αιολικά)

Ανώνυμος είπε...

Φυσικά και δεν μιλάει για κόστος, θέτει το θέμα καθαρά τεχνικά και δη στην συμπεριφορά του δικτύου έναντι της διεσπαρμένης παραγωγής από ΑΠΕ.

Ο συντελεστής φορτίου στην τοποθέτηση του Κατσιγιαννάκη δεν είναι to cosφ (capacity factor) αλλά ο συντελεστής φόρτισης του συστήματος (παραγωγή - δίκτυο - κατανάλωση) δηλαδή το φορτίο ζήτησης ως προς το μέγιστο φορτίο που μπορεί να μεταφέρει το δίκτυο.
(ή επιλεγμένα - κατά τη διάρκεια μιας μελέτης - τμήματα του δικτύου)

Τη διαθεσιμότητα (η αλλιώς στοχαστικότητα) την έχεις καταλάβει ...
(btw, έννοια που επανήλθε σε χρήση με την έλευση των ΑΠΕ)

Αν προσέξεις μιλάει και για έξυπνα δίκτυα, αλλά ούτε εκεί λαμβάνει υπ' όψιν του το κόστος τους (κατασκευής και εκμετάλλευσης) που ειναι τεράστιο εν σχεσει με τα συμβατικά δικτυα.

Όπως και να το κάνουμε ο (εμπειρικός) νόμος του Moore δεν ισχύει στα δίκτυα καλωδίων και αγωγών ισχύος, αλλά μόνο στα solid state δίκτυα!
(βλέπε επεξεργαστές κλπ)

spiral architect

archaeopteryx είπε...

Δεν είμαι ειδικός σε power engineering... (δηλαδή ότι έχω μάθει ...το τελευταίο 12μηνο.

Αλλά έχω εμπεδώσει το falling substitution capacity (προτελευταίο γράφημα στο http://archaeopteryxgr.blogspot.com/2011/03/1.html).

Και έχω εμπεδώσει ότι μπορεί κανείς με έξυπνα δίκτυα και αντλησιοταμιεύεσεις να ανεβάσει λίγο προς τα πάνω την καμπύλη αλλά με εκθετικό κόστος.

Ανώνυμος είπε...

Αυτό που λες ότι έχεις εμπεδώσει (falling substitution capacity) είναι ο ανασταλτικός παράγων στην άμετρη εγκατάσταση ΑΠΕ.

Πρακτικά (για να το καταλάβει και ο πολύς κόσμος) η παραγωγή (ΑΠΕ ή μη) πρέπει να βρίσκεται σχετικά κοντά στην κατανάλωση για βέλτιστη απόδοση.
(το μικρό πρόβλημα της Ελλάδας: Το μεγαλύτερο μερος της παραγωγής βρίσκεται στο Βορρά και το κέντρο κατανάλωσης στο Νότο)

Επίσης πρακτικά αν είχες στη διάθεσή σου μια ... έρημο Mohave για να τη σπείρεις με ΑΠΕ, εστω και να φυσάει ( συνεχώς διαθεσιμότητα ~70%, όσο περίπου των θερμικών)
αφ' ενός είναι τόσο μακρυά από την κατανάλωση (Los Angeles) έχοντας δραματικές απώλειες
αφ' ετέρου η ισχύς για να υποκαταστήσουν τα ΑΠΕ (κάποια) ισχύ προερχόμενη από συμβατικούς σταθμούς είναι πολύ μικρή.

Το κόστος νέων υποσταθμών ανύψωσης τάσης για σύνδεση των ΑΠΕ στο δίκτυο μεταφοράς, τα νέα δίκτυα μεταφοράς επεκτάσεις, δεν θέλω καν να τα υπολογίσω, διότι το κόστος τους (καλύτερα ο λόγος: κόστος/όφελος) είναι δραματικά ψηλό για να δουλεύουν στο 80% της μεταφορικής τους ισχύος μόνο για μερικές ώρες - όταν φυσάει δηλαδή!!!
(που μπλέξαμε!)

spiral architect