Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

Αιολικές Παραπλανήσεις


Τι να λέμε… Δείτε αυτό (ή εδώ σε pdf) και να τα πιάσω ένα ένα:

Παραπλάνηση #1. Διπλασιασμός της ισχύος σημαίνει διπλασιασμός του αριθμού των φτερωτών. Με δεδομένη την διαθεσιμότητα, που σε παν«ευρωπαϊκό» επίπεδο είναι περί το 20%, η στατιστική περί διπλασιασμού σημαίνει μόνο «αύξηση του τζίρου της Siemens και της Vestas». Άλλο «εγκατεστημένα μεγαβάτ» και άλλο «μεγαβατώρες» και ακόμα πιο πέρα οι χρήσιμες μεγαβατώρες. Αυτό και οι τόνοι του αερίου της μπύρας είναι τα αγαπημένα παραμύθια του αιολικού λόμπυ.

Ειλικρίνεια #1. «Αύξησαν την δυνατότητά τους να παράγουν» από ΑΠΕ. Πράγματι, δυνητική είναι η παραγωγή. Τα αιολικά δεν παράγουν «πραγματικά», παράγουν «δυνητικά». Μόνο εάν φυσάει σε ώρα αιχμής.

Κατάφορο ψέμα #1. Η Δανία!... Η Δανία έκαιγε και καίει κάρβουνο. Υποκατέστησε κάρβουνο με αέριο. Εξάγει ρεύμα από κάρβουνο στην Νορβηγία και το επανεισάγει σαν «υδροηλεκτρικό». Εξάγει και την αιολική της παραγωγή την οποία επανεισάγει σαν υδροηλεκτρική. Οι Δανοί είναι παραμυθάδες, και το έχω γράψει εδώ.

(Πιθανή) Παραπλάνηση #2. Το άρθρο είναι για αιολικά. Η Σουηδία είναι πυρηνική και έχει και υδροηλεκτρικά. Τα αιολικά της είναι διακοσμητικά και το 27% ή το 34% είναι απλά λάθος (εκτός αν μιλάμε για Υ/Η) αγαπητή «Ν»

Γερμανία . Η μητέρα της Πράσινης Απάτης…. 1,5% της συνολικής ενεργειακής κατανάλωσης είναι από αιολικά, υδροηλεκτρικά και φωτοβολταϊκά. 6,5% της ηλεκτροπαραγωγής από αιολικά (με 22.000 εγκατεστημένα αιολικά MW, 3,7% από βιομάζα, 3,4% από υδροηλεκτρικά. Τα σκουπίδια και τα φωτοβολταϊκά δίνουν 1,5%. Αυτά από επίσημες Γερμανικές πηγές, λεπτομέρειες εδώ.

Παραπλάνηση #3, η θλιβερή περίπτωση της Ισπανίας… Η Ισπανία θα ήθελε να μπορεί να εξάγει στην Πορτογαλία, αλλά δεν μπορεί γιατί και η Πορτογαλία έχει αιολικά. Και οι δύο θα ήθελαν να έχουν την Ελβετία για γείτονα, και οι δύο χρεοκοπούν και ένας λόγος είναι οι πολλές ΑΠΕ. Αγαπητή «Ν» σχεδόν έφτασες την «Η», εδώ πέρα. Σας ταΐζουν μπαρούφες οι ίδιες πηγές…  Αλλά στο λινκ για την Ισπανία έχει και πρόσφατα συγκριτικά κόστη ρεύματος, για όποιον αντέχει...

Παραπλάνηση #4 , η Ελλάδα. Μπερδεύετε ή σας μπερδεύουν με το «ενέργεια» και το «ηλεκτροπαραγωγή».  Το πετρέλαιο που αναφέρεις αγαπητή «Ν» περιλαμβάνει μεταφορές, καράβια, αυτοκίνητα, θέρμανση κλπ. Η Ελληνική ηλεκτροπαραγωγή είναι βασικά λιγνιτική και υδροηλεκτρική. Το λίγο πετρέλαιο που καίει για νησιά είναι μεν πετρέλαιο, αλλά ποσοτικά ασήμαντο. Η Κύπρος καίει μόνο πετρέλαιο. Και η Μάλτα. Και καλά κάνουν, μικρά νησιά, μικρές καταναλώσεις.

Επίσης: Μην μπερδεύετε ποσοστά με απόλυτα νούμερα. Τα ποσοστά της κάθε Μάλτας και κάθε Ελλάδας μπορεί να είναι μεγάλα, αλλά δείτε πρωτογενή στοιχεία ποιος καίει τι, στους Πονηρούληδες και Υποκριτές Ευρωπαίους.
Τι θα γίνει; Τον χωροφύλακα των παραμυθιών θα κάνω; Δεν με λυπάστε; Και σοβαρή οικονομική εφημερίδα... Μήπως να βάζαμε καμιά φορά και τι κοστίζουν όλα αυτά τα πράσινα... Το γράφημα στην προηγούμενη ανάρτηση είναι καλή αρχή... Τα αιολικά έχουν μεγαλύτερο αρχικό κόστος επένδυσης ανά εγκατεστημένο μεγαβάτ ακόμα και από τα πυρηνικά! Και την ακριβότερη κιλοβατώρα (τα φ/β δεν τα συζητώ καν).

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εκ στόματος κόρακος «κρα» εξελεύσεται.

Αντικειμενική ενημέρωση για επενδυτές-φυτά!
(δεν ξεχνώ τα Χαλυβδόφυλλα και τον Μουριάδη ... μου, χα, χα, χα)

spiral architect

archaeopteryx είπε...

Η Ν είναι σοβαρή εφημερίδα, και που και που τους πετάνε και τέτοια. Δηλαδή, ρώτησα "δημοσιογραφικά" και μου είπαν "ε τι να κάνουν και αυτοί". Η Ν δεν ενεπλάκη σε παπαγαλίες το 98-01... Καμία σχέση με άλλες γωνστές και ακατανόμαστες...

Αλλά, την διαβάζω και όταν φυτρώνουν αυτά...

Ανώνυμος είπε...

Με την αναγωγή στον τυφλό και στο μονόφθαλμο ... ίσως.
(η γιαγιά μου έλεγε "κολιός και κολιός από το ίδιο βαρέλι")

spiral architect

Ανώνυμος είπε...

και ο χρεωκοπημενος ΟΣΕ κανει πρασινη αναπτυξη

http://kafeneio-gr.blogspot.com/2011/04/blog-post_5412.html

Ανώνυμος είπε...

Ουσιαστικά το άρθρο μπερδεύει το primary energy, που καλύπτει τα πάντα (ηλεκτρισμό, θέρμανση, μεταφορές, κτλ) με τον ηλεκτρισμό. Δεν είναι κακό να καλύπτεις κάποιες ενεργειακές σου ανάγκες με ΑΠΕ, ίσα ίσα υπάρχουν πολλά επιτυχημένα παραδείγματα (π.χ. ηλιακοί θερμοσίφωνες στην Ελλάδα).

Ανώνυμος είπε...

@ vildanden:

Άλλο πραμα τα ΑΠΕ για ηλεκτροπαραγωγή κι αλλο πράμα ο ηλιακος θερμοσίφωνας. Στον τελευταίο δεν λαμβάνεις πολύ υπ' όψιν τη στοχαστικότητα του μέσου, γιατι δεν σε ενδιαφέρει η ακριβης θερμοκρασία του νερού,
"Ζεστό" να είναι και ας κυμαίνεται από 50 έως 80 C.

Στο ηλεκτρικό ρεύμα αυτό που ενδιαφέρει άμεσα είναι να πατάς τον διακόπτη και να εχεις εναλλασομενο ρεύμα τάσεως 230V, (+/-10%) 50Hz (+/-0.5%) ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ.

Αλλιώς ούτε ζεστό νερό θα έχει ο θερμοσίφωνας, το pc και όλες οι σύγχρονες ηλεκτρονικές συσκευές δεν θα δουλεύουν κλπ.

Μην ξεχνάς ότι ο ηλεκτρισμός είναι δευτερογενής μορφή ενέργειας, ενώ η εφαρμογή του ηλιακού θερμοσίφωνα πρωτογενής!

spiral architect

Ανώνυμος είπε...

@spiral architect

Δε διαφωνώ καθόλου μαζί σου. Ισχυρίζομαι απλά ότι υπάρχει περιθώριο βελτίωσης των ΑΠΕ στην παραγωγή πρωτογενούς ενέργειας στην Ελλάδα.

Τώρα το αν ο "δημοσιογράφος" που χρησιμοποιεί αυτό το νούμερο για να παροτρύνει την εγκατάσταση αιολικών και φωτοβολταϊκών είναι άσχετος ή εξυπηρετεί συμφέροντα είναι άλλη ιστορία.