Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2011

Η «σωτηρία» μας από το 2008 μέχρι σήμερα


Η είδηση είναι ότι οι ...Ρεπουμπλικάνοι απειλούν να εμποδίσουν το ΔΝΤ να κάνει αυτό που ήδη έχει πει το Stratfor ότι ΔΕΝ θα κάνει το ΔΝΤ, δηλαδή να χρηματοδοτήσει την ...«σωτηρία» της Ευρώπης. Αν προσέξετε τα δικά μας πάθη από το φθινόπωρο του 2008, θα δείτε μία περίεργη κόντρα σε σχέση με το τι κάνει και τι δεν κάνει το ΔΝΤ. Αρχικά με την δικιά μας «σωτηρία», και πρόσφατα με της ...Ευρώπης.

Θα θυμάστε το κραχ και τα Δεκεμβριανά του 2008. Από τότε είχε μπει στο τραπέζι η παραίνεση υπό μορφή προειδοποίησης του von Simitis να πάμε στο ΔΝΤ, δηλαδή να μην δημιουργήσουμε πρόβλημα στην όχι τόσο κρυφή πατρίδα του τέως Πρωθυπουργού μας (από την οποία ο ίδιος είχε φροντίσει να αγοράζουμε, με off-balance sheet δάνεια, κάθε δυνατή σαβούρα μεταξύ 1996 και 2004). Ο Αλογοσκούφης είναι από το in.gr.

Θα θυμάστε, ίσως, και την απόκλιση απόψεων στην προεκλογική ΔΕΘ, μεταξύ ΚΚ του Β' (που ψέλλισε περί λιτότητας) και ΓΑΠ (που έταξε λεφτά) και τις περίεργες δηλώσεις της κυβέρνησης ΓΑΠ που συνέπεσαν με την εκτίναξη των spreads. Τα spreads, δεν είναι κάποιος καλικάντζαρος που συνωμοτεί, τα spreads είναι απλά οι επενδυτές, αποταμιευτές, και διαχειριστές που δεν έχουν καμία όρεξη να χάσουν τα λεφτά τους. Το περίεργο της άνοιξης του 2010 ήταν οι δηλώσεις Ελλήνων πολιτικών ότι "δεν χρειαζόμαστε το ΔΝΤ" (και η φωτό του Πάγκαλου είναι από το Έθνος). Το δεύτερο, επίσης περίεργο, ήταν οι Γερμανικές δηλώσεις που έβαζαν την συμμετοχή και του ΔΝΤ σαν όρο, ή προϋπόθεση για την συμμετοχή της Γερμανίας/Ευρώπης στην «διάσωση» της Ελλάδας. Δεν έχω βρει την ακριβή έκφραση (και την ψάχνω), αλλά το θυμάμαι, γιατί μου είχε κάνει εντύπωση. Τότε το είχα ερμηνεύσει ότι δεν ήθελαν οι Γερμανοί να χρεωθούν τις κακές δημόσιες σχέσεις μια δύσκολης αναδιάρθρωσης. Η εξήγηση βέβαια είναι πιο απλή: Δεν ήθελαν να χρεωθούν, ή να συμμετάσχουν, τον λογαριασμό μιας αναδιάρθρωσης. Το τι εννοούσε ο Πάγκαλος μόνο ο θεός το ξέρει. Με τους τύπους αυτούς, έχω μάθει ότι λένε άσπρο επειδή εννοούν μαύρο, για να κάνουν κάτι άσχετο. Εικάζω ότι ως εκπρόσωπος του Γερμανικού Κόμματος ήθελε να παραμείνουμε υπό τας Ευρώπας. Αλλά δεν ξέρω.

Από τον Μάϊο του 2010 μέχρι το φθινόπωρο του 2011, αυτό που έγινε επίσης σαφές είναι ότι (α) ότι το Ευρωπαϊκό πρόβλημα (κρατικά χρέη και ευρωτράπεζες) ήταν της τάξεως των €2 τρις, (β) η Γερμανία είχε ξεκάθαρη και σταθερή θέση ότι δεν θα χρεωθεί αυτή το Ευρωπαϊκό πρόβλημα, (γ) ότι τελικά η δομή του ευρώ, ο μη ρόλος της ΕΚΤ και πολιτική της ίδιας της Γερμανίας από το 1990 και μετά είχαν βασικό ρόλο στην κρίση, και (δ) ότι η αδυναμία, ή η μη θέληση επίλυσης της κρίσης στην Ευρώπη θα είχε αντίκτυπο και στην Αμερική (είτε επί της ουσίας, είτε στα πολιτικά σχέδια επανεκλογής του Ομπάμα). Το Ελληνικό «πρόβλημα» δεν είναι πλέον Ελληνικό, αλλά Ευρωπαϊκό και παγκόσμιο.


Ο επόμενος σταθμός στην «σωτηρία» μας ήταν στα μέσα Σεπτεμβρίου 2011 όταν οι Γερμανοί και οι Αυστριακοί απέρριψαν την πρόταση του Γκάϊτνερ για περισσότερη ρευστότητα στην Ευρωζώνη. Η απόρριψη πήρε διάσταση Μεγάλου Παιχνιδιού, στην δημοσιότητα που που δόθηκε, αλλά η εξήγηση, κατά την γνώμη, υπερβαίνει τα γεωπολιτικά: «Ευρώπη» δεν έχει λεφτά, δεν μπορεί να βρει λεφτά και οι Γερμανοί δεν έχουν καμία όρεξη να μοιραστούν με τους υπόλοιπους την νεοαποκτηθείσα ευημερία τους, άσχετα αν τους προέκυψε λίγο ...μονόπατα.

Ένα μήνα αργότερα, μέσα Οκτωβρίου, και αφού η ιδέα της έξωθεν χρηματοδότησης του EFSF είχε τελειώσει, σε υπαινιγμό των Γερμανών ότι το ΔΝΤ πρέπει να μας «σώσει» (και όχι πια μόνο εμάς, αλλά και 1-2 άλλες χώρες), και, προς τούτο έπρεπε να αυξήσει το ΔΝΤ την κεφαλαιοποίησή του, η πόρτα ήρθε από την Δύση ότι "όχι ευχαριστώ". Τότε φάνηκε ότι το παιχνίδι χοντραίνει, και ότι δεν είμαστε πια εμείς το πρόβλημα.


Τέλη Οκτωβρίου άρχισε να ακούγεται ότι οι εκδότες των Credit Default Swaps (αυτοί που πουλάνε τα ασφαλιστήρια) δεν θα μπορούσαν να ανταπεξέλθουν, και γράφτηκε περί τα μέσα Νοεμβρίου. Από τις αρχές Νοεμβρίου ξέφυγαν τα Ιταλικά spreads (και αποκτήσαμε εμείς Παπαδήμο και οι Ιταλοί Monti).

Έτσι, στις 24 Νοεμβρίου του 2011, και αφού από το φθινόπωρο του 2008 μέχρι το φθινόπωρο του 2011, εμείς είχαμε εμπεδώσαμε τα "spreads",   δεν μπόρεσε η ίδια η Γερμανία να μαζέψει κάτι λεφτά που ήθελε να δανειστεί, και, ξαφνικά, απέκτησε και αυτή ...spread, και μία εβδομάδα αργότερα έκανε ένα γρήγορο πέρασμα από την Ευρώπη, η Fed. Δεν έχω ιδέα τι απώτερους σκοπούς είχε αυτή η παρέμβαση, πέραν από τους προφανείς, αλλά η εξέλιξη που είναι και η είδηση, στην αρχή αυτής της ανάρτησης, είναι ότι οι Ρεπουμπλικάνοι, δεν θέλουν να κάνει κάτι το ΔΝΤ, που μάλλον το ΔΝΤ δεν έχει σκοπό, ή δεν μπορεί, ούτως ή άλλως να κάνει. Ο "δεύτερος γύρος" ξεκίνησε με την επίσκεψη του Γκάϊτνερ...

Οι «Ευρωπαίοι» εθελοτυφλούν. Οι Αμερικανοί έριξαν ρευστότητα και όλα τα μέσα της Κεντρικής Τράπεζας και της Κυβέρνησής τους για να αποφύγουν τον πανικό και να πληρώσουν αμαρτίες. Στην Ευρώπη, η «Ευρώπη» δεν έχει καν παραδεχθεί ή συμφωνήσει ποιες είναι οι αμαρτίες, πόσο μάλλον πώς θα τις αντιμετωπίσει. Η Merkel, στην περίεργη διπλωματική της έκφραση είναι σαφής: eurozone debt crisis will take years to resolve, κοινώς ζήσε μαύρε να φας τριφύλλι.


Έτσι, δεν είναι καθόλου σαφές ποιος θα μας «σώσει», ούτε νομίζω ενδιαφέρεται κανείς, σε αυτή την φάση να σώσει ό,τιδήποτε εκτός από το τομάρι του. Με €350 δις χρέος και συρρικνούμενο ΑΕΠ, σε περιβάλλον διεθνούς ύφεσης με διαστάσεις κρίσης ρευστότητας, η «σωτηρία» δεν είναι αυτό που θα ήλπιζε το 90% του κόσμου (και σίγουρα αυτές οι διαπιστώσεις δεν είναι παρηγοριά στις αντικειμενικές δυσκολίες του μικροκόσμου μας...)

Αλλά, σας ρωτώ, ΠΟΙΟΣ μας σπρώχνει να αναζητήσουμε «σωτηρία» στο ΔΝΤ, που όμως δηλώνει μη αρμόδιο.

Δείτε, εάν θέλετε και το zerohedge και το American Enterprise Institute

16 σχόλια:

nikos είπε...

οι ΠΑΠ-δες μας ..χιχχι

nikos είπε...

και από εδώ και πέρα ασχολούμαστε όλοι ..με το "ξεπούλημα" τον ΥΗΣ ΔΕΗ από τους ΠΑΠ-ΤΖΗΔΕς !!!

Ανώνυμος είπε...

o Ρον Πωλ είναι αντίθετος από την αρχή στις διασώσεις με τα χρήματα των αμερικανών φορολογούμενων

στο zerohedge γράφουν συνεχώς
για αυτό το θέμα και συμφωνώ απόλυτα, δεν θέλουμε δάνεια, φτάνει, η σωτηρία μας θα είναι το non bailout...

τώρα αν έπρεπε να κόψει χρήμα η ΕΚΤ, δεν το κάναν οι στόκοι τότε που έπρεπε...

ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ

Και το δίλημμα ΕΥΡΩ ή ΔΡΑΧΜΗ, ή ΕΥΡΩ2, ΕΥΡΩ ΝΟΤΟΥ, ή ΕΥΡΩΔΡΑΧΜΗ, ΔΡΑΧΜΟΔΟΛΑΡΙΟ ή ο,τιδήποτε άλλο, είναι πια καθαρά τεχνικό και δευτερεύον
ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟ.

ΕΥΡΩΠΗ EUSSR ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΗ ΑΠΟΛΥΤΑΡΧΙΑ ή ΕΘΝΙΚΑ ΚΡΑΤΗ?

Σε ανταλλακτική οικονομία είναι αδύνατον να πάμε
"έχω καμιά κατοστή αυγά, τι μου δίνεις γι' αυτά;" "ένα εισιτήριο για το λεωφορείο..."

(μη τρελαθούμε δλδ...)

Όσοι προπαγανδίζουν την ανταλλακτική οικονομία εκ των πραγμάτων δουλεύουν για τους νεοταξίτες και τους τραπεζίτες που θέλουν να μαζέψουν το χρήμα από τις τσέπες του κόσμου και να το συγκεντρώσουν στις τράπεζες.

Η ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΜΕΤΡΗΤΩΝ ΕΙΝΑΙ Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΦΤΩΧΟΥ...

ΜΟΝΟ ΟΙ ΠΛΟΥΣΙΟΙ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΟΥΝ ΠΛΑΣΤΙΚΟ ΧΡΗΜΑ...

@αλλενάκι

Ανώνυμος είπε...

υγ: αυτό το τελευταίο (για τη χρήση του πλαστικού χρήματος που είναι μια πολυτέλεια μόνο για πλούσιους) το βιώσαμε στο πετσί μας πια

οι πλούσιοι ουδόλως θίχθηκαν, ή θίχθηκαν ελάχιστα (cash is king)

ενώ οι φτωχοί που έκαναν το σφάλμα να λειτουργήσουν με πλαστικό cash ξεσπιτώθηκαν και γίναν άστεγοι

@αλλενάκι

Ανώνυμος είπε...

Στην Ευρώπη την επόμενη εβδομάδα, ο Τ. Γκάιτνερ

αντικείμενο των συνομιλιών θα είναι η κρίση χρέους της Ευρωζώνης και συγκεκριμένα «οι προσπάθειες για την ενίσχυση των θεσμών της Ευρωζώνης».

http://www.e-typos.com/Post.aspx?id=4520&title=%25CE%25A3%25CF%2584%25CE%25B7%25CE%25BD%2520%25CE%2595%25CF%2585%25CF%2581%25CF%258E%25CF%2580%25CE%25B7%2520%25CF%2584%25CE%25B7%25CE%25BD%2520%25CE%25B5%25CF%2580%25CF%258C%25CE%25BC%25CE%25B5%25CE%25BD%25CE%25B7%2520%25CE%25B5%25CE%25B2%25CE%25B4%25CE%25BF%25CE%25BC%25CE%25AC%25CE%25B4%25CE%25B1%252C%2520%25CE%25BF%2520%25CE%25A4.%2520%25CE%2593%25CE%25BA%25CE%25AC%25CE%25B9%25CF%2584%25CE%25BD%25CE%25B5%25CF%2581

Ανώνυμος είπε...

Τελικά ασχολείται ή δεν ασχολείται το ΔΝΤ με εμάς?

archaeopteryx είπε...

Δεν έχω ιδέα. Το ΔΝΤ συνήθως δανείζει χώρες που δεν έχουν που αλλού να δανειστούν και παίζει τον ρόλο του κακού που οι πολιτικοί δεν μπορούν όσον αφορά ελλείμματα. Και συνήθως δίνει σεχτικά χαμηλότοκα δάνεια. Το ΔΝΤ δεν έχει τις 100άδες δις για Ιταλία.

Εξάκτινος είπε...

Δες τα παρακάτω, είναι άκρως ενδιαφέροντα.

Πτώχευση Τρικούπη.

Ακολουθεί η πτώχεση Βενιζέλου σε 5 διαφορετικά βιντεάκια.

Κλίκ 1

Κλίκ 2

Κλίκ 3

Κλίκ 4

Κλίκ 5

Ανώνυμος είπε...

http://www.youtube.com/watch?v=X3UUzXsOlBE&feature=related

φταίει ο Μαρκεζίνης

archaeopteryx είπε...

Δεν έχω προλάβει να τα δω όλα. Από τα λίγα που είδα είναι συγκλονιστικά.

Και δίπλα είχε και το κατοχικό δάνειο

nikos είπε...

και από σήμερα εντατικά με τα νερά είναι πολιτισμός!!!

Εξάκτινος είπε...

Ξενύχτησα να βλέπω διάφορα βιντεάκια όπως το ΤΟ ΑΔΟΞΟ ΤΕΛΟΣ ΤΩΝ ΗΡΩΩΝ. Με έπιασε κατάθλιψη. Όπως έγραφε εκείνο το άρθρο που σου έστειλα, η Ελλάδα καπελώθηκε και παραμένει καπελωμένη μέχρι τώρα. Έφαγαν λοιπόν όσους θα τους πήγαιναν κόντρα και το ίδιο κάνουν μέχρι τώρα. Δεν υπάρχει σωτηρία ούτε για τη χώρα ούτε μέλλον για τα παιδιά μας.

archaeopteryx είπε...

Εξάκτινε, έχει στείλει άρθρο πέραν των σχολίων που αναρτάς; Δεν θυμάμαι "άρθρο" (δηλαδή σε email)

To email μου φαίνεται στο "προφίλ" μου και είναι archaeopteryxgr@gmail.com

Εξάκτινος είπε...

Όχι δεν έχω στείλει άρθρο, δε γράφω άλλωστε. Εννοώ αυτό από το λαϊκιστή που σου έστειλα. Έχει αναρτήσει κι άλλο και μιλάει για πέμπτη φάλαγγα. Δυστυχώς σήμερα η πέμπτη φάλαγγα είναι η πλειοψηφία. Γελάω όταν βλέπω πως υπονομεύτηκε και μετά εξευτελίστηκε η προσπάθεια της χώρας να ενωθεί η Κύπρος με την Ελλάδα και κλαίω όταν σκέφτομαι ότι η Οθωμανική Αυτοκρατορία χρεοκόπησε διότι ο Σουλτάνος ναυπήγησε ένα στόλο για να ελέγξει το Αιγαίο. Κλαίω γιατί φοβάμαι ότι δεν έχουμε την ισχύ για να κρατήσουμε το Αιγαίο.

Δες και τα βίντεο για τον Ιόλα. Θα δεις πως τον διαπόμπευσαν στα 75 του. ΠΑΣΟΚ Κουρής και σία. Και θα δεις πως κατάντησε το σπίτι του.

Ιόλας 1

Ιόλας 2

Ιόλας 3

Ιόλας 4

Εξάκτινος είπε...

Είδα την εκπομπή για το πρώτο σκάνδαλο Siemens. Το ήξερα και το είχα ψάξει. Απλά ήθελα να δω και την εκπομπή.

Η Γερμανία μετά τον πόλεμο ζήτησε έμμεσα πλην σαφώς να επανέλθουν οι οικονομικές σχέσεις στο προπολεμικό επίπεδο. Οι συμβάσεις τις οποίες διαπραγματεύτηκαν υπήρχαν και προπολεμικά.
Πρόσωπο κλειδί είναι ο Βουλπιώτης. Μια αναζήτηση στο ίντερνετ θα σου δώσει περισσότερες πληροφορίες. Το σκάνδαλο αυτό ήταν στημένο για να φάνε το Μαρκεζίνη και διότι οι Αγγλοαμερικανοί φοβήθηκαν μήπως πέσει ο τομέας των επικοινωνιών στα χέρια των Γερμανών. Για το δεύτερο επικράτησαν στο τέλος άλλες σκέψεις που σχετίζονται με το παρακάτω.

Οι Αγγλοαμερικανοί στο πλαίσιο της πολιτικής τους που ήταν η ενίσχυση της Γερμανίας ως ανάχωμα στον κομμουνιστικό κίνδυνο μας εκχώρησαν μόνο οικονομικά στη Γερμανία. Η Γερμανία χρειαζόταν αγορά για τα προϊόντα της για να μπορέσει να ορθοποδήσει. Σήμερα δεν έχουμε καμιά αξία για τη Γερμανία ως αγορά. Ήδη διάβασα ότι οι εξαγωγές τους διοχετεύονται στην Κίνα και την Αμερική. Τα εργοστάσιά τους δουλεύουν στα όρια για να καλύψουν την υπερπόντια ζήτηση.

Η ίδια πολιτική ακολουθήθηκε και στην Ελλάδα. Οι Αγγλοαμερικανοί μας ενίσχυσαν τόσο όσο να αντέξουμε επίθεση από τον κομμουνιστικό κίνδυνο. Μετά την πτώση του ανατολικού μπλοκ νομίζουν ότι τους είμαστε άχρηστοι αλλά δεν είμαστε. Μας χρειάζονται επειδή είμαστε οικόπεδο γωνία. Όπου και να θέλουν πάνε πρέπει να περάσουν από εμάς και αυτό το παραβλέπουν.

Ανώνυμος είπε...

http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=109806&catid=9