Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2011

2011



Το συμβάν του 2011 ήταν ο σεισμός και το τσουνάμι στην Fukushima. Και είναι "το" συμβάν, γιατί ήταν απρόβλεπτο και άλλαξε πολλά, σε ένα ήδη ζορισμένο κόσμο.

Ο κύριος σεισμός, "9" στην κλίμακα Ρίχτερ,  δεν ήταν ούτε ο μεγαλύτερος ούτε ο καταστροφικότερος σεισμός στην καταγεγραμμένη Ιστορία, αλλά μεγαλύτερος από τους γνωστούς σεισμούς στον Ελλαδικό χώρο.

Ο σεισμός κατέστρεψε σχεδόν κάθε υποδομή στην ΒΑ Ιαπωνία, αλλά όχι τους πυρηνικούς της αντιδραστήρες. Όλοι έκλεισαν, αυτόματα, και δεν έπαθαν "δομική" ζημιά από τον σεισμό, καθ' εαυτό. Το τσουνάμι, ύψους 10-15 μέτρων, κατέστρεψε τα ηλεκτρικά συστήματα, τις εφεδρείες και τις ντηζελογεννήτριες των σταθμών, που ήταν κυρίως σε υπόγεια (για λόγους αντοχής σε ...σεισμό). Την ζημιά την έπαθαν οι δύο παλιότερες μονάδες στο Daiichi, ενώ οι δύο πιο σύγχρονες και οι τέσσερεις στο Daini  άντεξαν, και χωρίς να υποτιμώ την ζημιά από την Fukushima, η ζημιά από τον σεισμό και το τσουνάμι ήταν πολύ μεγαλύτερη, απτή, και θανατηφόρα.

Θα πάψει να μένει κόσμος σε σεισμογενείς περιοχές;
Θα πάψει να μένει κόσμος σε παραθαλάσσιες περιοχές;
Θα πάψει να μένει κόσμος κοντά σε ποτάμια;
Θα πάψει ο κόσμος να μένει σε τροπικές περιοχές;

Είναι επικίνδυνο να ...ζεις, αλλά ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τον άνθρωπο είναι η ανθρώπινη μισαλλοδοξία, και η εκμετάλλευση της ανθρώπινης κουταμάρας.

Το τσουνάμι στην Fukushima έβγαλε όλη την αντιπυρηνική προπαγάνδα στην επιφάνεια.  Δεν λέω ότι ο φόβος είναι αδικαιολόγητος, αλλά δεν αφήνω τον φόβο του φόβου να είναι σημαντικότερος από το ίδιο το πρόβλημα.  Ωστόσο οι πολιτικοί δουλεύουν αλλιώς, και πρώτοι και καλύτεροι την πάτησαν οι "πράσινοι" Γερμανοί. Το Γερμανικό ενεργειακό σχέδιο ποτέ δεν βασίστηκε στις ΑΠΕ, οι Γερμανοί είναι πιεστικοί έμποροι ΑΠΕ, αλλά ξέρουν ότι δεν παράγουν χρήσιμο ρεύμα.   Το Γερμανικό Πράσινο πλάνο είναι εισπρακτικό και ληστρικό. Μηχανισμός αύξησης της τιμής του ρεύματος υπέρ Γερμανικών εξαγωγών. Το Γερμανικό Ενεργειακό πλάνο ήταν (και είναι) πυρηνικό, και δεν "διαφωνώ" με την πυρηνική ενέργεια, αλλά δεν χρειάζεται τόσο παραμύθι για να την περάσουν... Τώρα οι Γερμανοί είναι στην Πράσινη οικο-παγίδα τους και, ή θα κάνουν γαργάρα τα περί CO2, ή θα κάνουν γαργάρα την αντιπυρηνική ρητορική τους.  Έχουν περίπου 25.000 αιολικά στην Γερμανία, δηλώνουν 6,5% αιολική συμβολή στην ηλεκτροδότηση, ΜΗΔΕΝΙΚΗ υποκατάσταση συμβατικών μονάδων, περίπου μηδενική υποκατάσταση συμβατικών καυσίμων.  Το έχει πει η (Γερμανική) Ε.ΟΝ από το 2005... Αλλά, φυσικά, αυτά που ισχύουν για αυτούς, δεν ισχύουν για τους υποτελείς τους.

Το 2011, έπεσαν οι μάσκες της Γερμανικής αυταρχικής και εκβιαστικής επικυριαρχίας στην χώρα μας. Παρ' όλα αυτά πολλοί Έλληνες τους θέλουν, γιατί νομίζουν ότι θα συνεχίσουν να τους πληρώνουν μισθούς και συντάξεις. Προφανώς δεν έχουν διαβάσει την ιστορία της Κατοχής, και προφανώς υποτιμώ πόσους πρόθυμους συνεργάτες είχαν και τότε.

Λυπάμαι, αλλά δεν μπορώ να μπω σε ...εορταστικό κλίμα με αυτά που γίνονται...

6 σχόλια:

ΠΡΟΣΛΑΛΙΑ είπε...

Χρόνια πολλά και καλή χρονιά.
Ευχαριστώ πολύ για τη συμπαράσταση και τα ενδιαφέροντα θέματα το 2011, πράγματα που θα έπρεπε εγώ να σκεφτώ και να γράψω και τα εύρισκα έτοιμα.

Α! για λεκτική επαλίθευση ξέρειες πια λέξη μου έβγαλε;

mi(ni)zes

Ζάχαρη είπε...

Καλη χρονια ,με υγεια.
Η γιορτη ειναι προσωπικη υποθεση.Μπορει να ειναι μια στιγμη μονο.

spiral architect είπε...

Το 2011 πήγαμε απ΄το ΠΑΣΟΚ στο χειρότερο!
(τι ... Φουκουσίμα; Παπαδήμιος!)

Ανώνυμος είπε...

Στο παρελθόν έχουν σημειωθεί και φοβερές φυσικές καταστροφές.
Ένα μοντέλο από τσουνάμι που κατέστρεψε τον Μινωικό Πολιτισμό.
http://www.explorecrete.com/videos/GR-minoan-crete-tsounami.html
Και άλλες λεπτομέρειες.
http://www.explorecrete.com/archaeology/GR-minoan-civilization-destruction.html

Οι άνθρωποι, τους έχουν καταφέρει (με διάφορους μηχανισμούς ή και τη βοήθεια της τεχνολογίας) να προβλέπουν πολλά τα φυσικά φαινόμενα. Όμως, κάποιες φορές παρατηρούνται και φυσικά φαινόμενα που ξεφεύγουν από όλες τις προβλέψεις. Και μπορεί να είναι τόσο απρόβλεπτα που δεν μπορείς ή δεν προλαβαίνεις να κάνεις τίποτα για να αποφύγεις τα χειρότερα.
Παρόλα αυτά ο ανθρώπινος πολιτισμός συνεχίζει την πορεία του.

Καλή χρονιά. Και στον αρχαιοτέρυγα με τα ενδιαφέροντα και πλούσια σε υλικό θέματα αλλά και σε όλους τους φίλους που τα μελετούν ή τα σχολιάζουν.

George Mantjoros είπε...

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ

Ανώνυμος είπε...

Καλή Χρονιά σε όλους.

Δηλώσεις ότι το τσουνάμι ήταν.... εκδίκηση της Φύσης και αποτέλεσμα της.... υπερθέρμανσης του πλανήτη, ήταν τα highlights της χρονιάς. Δήθεν έξυπνοι άνθρωποι δήλωσαν τα παραπάνω. Χρειάστηκε ένα τσουνάμι στην Ιαπωνία για να διαγνώσουμε τους τενεκέδες στην Ελλάδα.

Kaymakchalan