Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011

Γερμανία-Κόσμος, 3ο ματς, 2ος γύρος (συνέχεια)


Σήμερα μου ήρθε μία ανάλυση, από το Stratfor,  που ομολογώ δεν κατάλαβα. Η ανάλυση έλεγε ότι το ΔΝΤ δεν έχει κεφάλαια να "σώσει" την Ιταλία. Ότι μπορεί να παρέχει υπηρεσίες, αλλά δεν είναι η δουλειά του να παρεμβαίνει στην διεθνή αγορά ομολόγων (όπως, προσθέτω εγώ, μπορεί μία κεντρική τράπεζα, ή η ΕΚΤ ή η χθεσινή παρέμβαση Fed και λοιπών).  Είπε επίσης ότι δεν έχει €100 ή €200 δις που είναι το ...Ιταλικό πρόβλημα. Ούτε έχει καιρό να αλλάξει καταστατικά και να αυξήσει κεφάλαια. Και επομένως, η Ευρώπη θα πρέπει να βρει αλλού αυτά τα λεφτά. Παρέθεσα το σημείωμα του Stratfor εδώ, εάν έχετε περιέργεια, και σε περίπτωση που δεν απέδωσα σωστά το νόημα.

Σαν να παρακολουθώ μακάβρια διπλωματία μεταξύ του Schäuble και του ...υπολοίπου κόσμου. Αν προσέξατε στην προηγούμενη ανάρτηση (ο 2ος γύρος του 3ου μάτς), και εάν κατάλαβα τι είπε ο άνθρωπος, είπε ότι το EFSF δεν έχει, και δεν μπορεί, και θέλει "βοήθεια" από το IMF. Και κάπου είδα, χτες πάλι, ότι θα ...έβαζε λεφτά, η Γερμανία, στο IMF. Ο ίδιος περίπου διάλογος διημείφθη και στα μέσα Οκτωβρίου, ένα μήνα μετά την επίσκεψη και ...απόρριψη του Γκάϊτνερ.

“You know how screwed up Europe is when you have a German pope and an Italian central banker.” -Kyle Bass of Hayman Capital.


Την ανάλυση δεν την κατάλαβα γιατί η αγορά ομολόγων είναι σχετικά χωρίς ειδήσεις σήμερα, και η ανάλυση λέει πράγματα προφανή. Ο ρόλος του ΔΝΤ δεν είναι αυτός που μας παρουσιάζουν ή που φαντασιωνόμαστε. Το ΔΝΤ είναι πιστωτής έκτακτης και τελευταίας ανάγκης που τυπικά παρέχει χαμηλότοκα δάνεια, 100άδων εκατομμυρίων και όχι ...δισεκατομμυρίων. Η δουλειά του είναι να είναι ο "κακός" που επιβάλει τα δύσκολα που οι "καλοί" πολιτικοί δεν μπορούν. Από καιρό λέω ότι ο ρόλος του ΔΝΤ και στην Ελλάδα, ήταν προπέτασμα καπνού για να βρίζουμε το ΔΝΤ και όχι την ..."Ευρώπη". Να, π.χ., τι λέει το ΔΝΤ για την Ελλάδα. Το ΔΝΤ δίνει χαμηλότοκα δάνεια, με αντάλλαγμα, όχι Helios και υποθήκες, αλλά με στοιχειώδη δημοσιονομική πειθαρχία....   Το ΔΝΤ δεν μπορεί να επιβάλει σωστά συντάγματα ή τιμιότητα σε πολιτικούς. Αυτά. Δεν είμαι ...του ΔΝΤ.

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

http://www.pedion24.gr/index.jsp

nikos είπε...

πάντως την ομιλία του Sikorski πρέπει να την πάρουν πολύ στα σοβαρά

nikos είπε...

Istnieje zapotrzebowanie na niemieckie przywództwo - jednak wystarczą same aluzje do (rzekomych) dążeń Niemiec do hegemonii, aby wielu Europejczyków było zaniepokojonych, a nawet reagowało histerycznie. Historyczny sejsmograf wciąż działa, w Anglii ze skłonnością do prastarych stereotypów, podobnie jak we Francji, gdzie niemiecką politykę antykryzysową utożsamia się z dążeniem do hegemonii, opartej na przewadze gospodarczej.
"FAZ"

nikos είπε...

Μεταφραση απο Google "Υπάρχει ανάγκη για τη γερμανική ηγεσία - αλλά αρκετά υπαινιγμούς για τον ίδιο (υποτιθέμενη) γερμανική φιλοδοξίες για ηγεμονία ότι πολλοί Ευρωπαίοι ανησυχούν, ακόμα και αντέδρασαν υστερικά. Ιστορική σεισμογράφος εξακολουθεί να εργάζεται στην Αγγλία, με μια τάση να πανάρχαιο στερεότυπα, όπως στη Γαλλία, όπου κατά της κρίσης της πολιτικής της Γερμανίας ταυτίζεται με την επιδίωξη της ηγεμονίας, με βάση οικονομικά πλεονεκτήματα.
ΕΦ.FAZ

nikos είπε...

http://www.faz.net/aktuell/politik/europaeische-union/vorschlaege-des-polnischen-aussenministers-merkel-sieht-schwung-fuer-eu-vertragsreform-11545784.html