Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

Ενεργειακό Συνέδριο «Υψίστης» Εθνικής Σημασίας


Με τίτλο «Εξελίξεις στον τομέα της Ενέργειας, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο» (στο Scribd). Χορηγοί αυτοί που θέλουν να πάει το ρεύμα (η ΟΤΣ) από €35/MWhr σε €120/MWhr ώστε να μπορούν να πουλάνε το δικό τους μεταξύ €90 και €110 χωρίς να φαίνονται.

Την πιο συνοπτική περιγραφή του "Συνεδρίου" την βρήκα στον Αχόρταγο:  

"Αντί να ασχολούνται σε ακαδημαϊκό , τεχνικό και οικονομικό πλαίσιο και ακροατήριο από εκλεκτορικά σώματα με επιστημονικά αρμόδιους εκλέκτορες και εισηγητές ..η παράκαμψη της από πολιτικούς νταβλαντορους , παντογνώστες και ΜΚΟ είναι…. κανόνας… άρα .. Μαζεύεις 20 πουλημένους Γερμανοτσολιάδες ταγμένους να διαλύσουν την ΔΕΗ και να εισάγουν όσο το δυνατό πιο πολλές Γερμανικές σαβούρες, που νομίζουν ότι η "απελευθερωμένη" ΔΕΗ θα ανταγωνίζεται καλύτερα με την ...EDF, και τους έχεις όλους να λένε το ίδιο ποίημα. "Ανεβάστε το ρεύμα για να ΦΑΑΑΜΕ" (και δώστε και κάτι για τον κόπο μας)."


Αντώνης Φοβάκης, Εισηγητής στο ΣτΕ:  Χρήση ΑΠΕ για καταπολέμηση Κλιματικής Αλλαγής. Ποιας Κλιματικής Αλλαγής; Αυτής που ζεσταίνει ή που ψύχει τον Πλανήτη; Ή των ακραίων καιρικών φαινομένων;  Να ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο κύριε Φοβάκη:  Ρεκόρ 2232 ημερών χωρίς τυφώνα στις ΗΠΑ. Από το 1900 έχουν να το δούνε. Να βάλουμε αιολικά να το διορθώσουμε.

Και η Γλυκερία Σιούτη... Το συνήγορος του Χριστοφοράκου, με αφήνει αδιάφορο.  Για την θέση της για ΑΠΕ στα καμμένα δάση την ευχαριστεί η Πάρνηθα.

Αν ήταν και ο κύριος Λάλας στο συνέδριο θα είχαμε απαρτία. Όλη η παρέα που "...ανέδειξε δια του νόμου 3851/2010 της προώθησης των ΑΠΕ ως μέτρο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, όχι «υψηλής», αλλά «υψίστης»εθνικής σημασίας...

... Πρόεδρος της Επιτροπής για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ήταν  ο καθηγητής Δημήτρης Λάλας, ο οποίος ορίστηκε Εθνικός Εκπρόσωπος για το Κλίμα. Αναπληρωτής πρόεδρος ο Νίκος Βασιλάκος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Παραγωγών Ενέργειας από ΑΠΕ. Μέλη ορίστηκαν οι: Γεωργία Γληνού και Κωνσταντίνος Περράκης (ΡΑΕ), Παντελής Κάπρος (ΕΜΠ), Κωνσταντίνος Τίγκας και Μυρσίνη Χρήστου (ΚΑΠΕ), Νίκος Χαραλαμπίδης (Greenpeace), Παναγιώτης Παπασταματίου (ΕΛΕΤΑΕΝ), Λουκάς Γεωργαλάς διευθυντής ΑΠΕ του ΥΠΕΚΑ και Γιάννης Καμπούρης (ΔΕΣΜΗΕ). Μετέχει επίσης ο Ι. Τσιπουρίδης ([τότε] Πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ).  Το ιερατείο του δόγματος σοκ "Ανεμογεννήτριες παντού".

(τα τελευταία από τον ΑΚ)

Άκου Υψίστης Εθνικής Σημασίας...  Πόσοι το ψήφισαν αυτό; 

Τι έλεγε η ΕΣΤΙΑ για το φαινόμενο του θερμοκηπίου το 1900
Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων Αιγαίου για τα αιολικά
Τι κάνει η Γερμανία με τα αιολικά
Τι λέει η Μέρκελ για τα φωτοβολταϊκά

12 σχόλια:

katalytikos είπε...

Δες τους οργανωτές.
http://www.envlaw.gr/

Ανώνυμος είπε...

@ archaeopteryx
Από το κείμενό σου: “Αν ήταν και ο κύριος Λάλας στο συνέδριο θα είχαμε απαρτία. Όλη η παρέα που ανέδειξε δια του νόμου 3851/2010 της προώθησης των ΑΠΕ ως μέτρο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, όχι «υψηλής», αλλά «υψίστης»εθνικής σημασίας.

Από το κρυμμένο: «ΑΠΕ στα καμένα δάση» δημοσίευμα στο Πρώτο ΘΕΜΑ online: Να μπουν ΑΠΕ ακόμη και σε καμένα δάση συγκράτησα τη φράση:
«….. Στην ίδια ημερίδα ο ειδικός γραμματέας Δασών του ΥΠΕΚΑ, Γ. Αμοργιανιώτης, ανέφερε ότι η ανάπτυξη των ΑΠΕ πρέπει να προχωρήσει παράλληλα με την προστασία του περιβάλλοντος.
Ο ίδιος τόνισε ότι σε ετήσια βάση εγκαθίστανται 100 - 150 μεγαβάτ νέων μονάδων ΑΠΕ, αλλά για να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί για το τέλος της 10ετίας, οι επενδύσεις θα πρέπει να δεκαπλασιασθούν σε 1.000 μεγαβάτ ετησίως».

Ο κ.Αμοργιανιώτης, αν θυμάμαι καλά ήταν:
Δασάρχης στην Πάρνηθα όταν κάηκε. Έπειτα, μετατέθηκε στην κεντρική διεύθυνση δασών, όπου διαχειριζόταν κονδύλια και αποφάσεις για τις δασικές υπηρεσίες όλης της χώρας. Παράλληλα συμμετείχε σε επιτροπές και στην ΠΕΔΔΥ που είναι η ισχυρότερη κλαδική ένωση δασικών, με πολλές παρεμβάσεις σε θέματα δασών τόσο στα ΜΜΕ όσο και στο ΣτΕ σε περιπτώσεις που θεωρεί ότι οι πολιτικές ή νομικές ρυθμίσεις ζημιώνουν το δημόσιο συμφέρον ή δεν ξέρω τι άλλο… Η πιο γνωστή «κόντρα» της ΠΕΔΔΥ με το πολιτικό και νομικό σύστημα ήταν όταν διαφώνησε με τον ορισμό του τι είναι δάσος, δασικές εκτάσεις κλπ.
Η ΠΕΔΔΥ εκτός από συνδικαλιστικός φορέας (υπεράσπισης των μελών της, δασικών υπαλλήλων) συμμετέχει και ως συμβουλευτικό μέλος στις νομοπαρασκευαστικές επιτροπές της Βουλής σχεδόν σε όλα τα νομοσχέδια που έχουν αφορούν γη, δάση, νερά κλπ.
Ο νόμος που αναφέρεις έχει ελεγχθεί δηλαδή διπλά από δασικούς (είτε στην προετοιμασία του με τη συμβολή υπηρεσιακών παραγόντων) είτε ως γνωμοδοτικός φορέας στην τελική φάση του, στη νομοπασκευαστική επιτροπή της Βουλής.
Τώρα ο κ.Αμοργιανιώτης κατέχει τη θέση του Ειδικού Γραμματέα, μια ιδιαίτερη θέση από την οποία μεταξύ άλλων εποπτεύει και τις διαδικασίες ολοκλήρωσης των Δασικών Χαρτών.

Ανώνυμος είπε...

Σκισε τους αρχαιπτερυξ τους αλητες!!!!

archaeopteryx είπε...

μου είναι αδύνατο να ξέρω τόσα ντεσού. Βλέπω το αποτέλεσμα. Ψάχνεις να βρεις "δάσος" με την λαϊκή έννοια του όρου. Πεντέλη; Σε 2-3 χρόνια που τα πευκάκια θα κάνουν κουκουνάρια, θα ξανακαεί.

Πάρνηθα; Εκεί που είχε ελάφια έχει αποκαϊδια και αυτοκίνητα Αθηναίων που νομίζουν ότι πάμε περίπατο.

Έμαθα (πως μπορούσε ναμου διαφύγει) ότι ένας "δασολόγος" ( ο κ. Αρνέλλος) έχει ενεργειακή άποψη. Έγώ για να έχω ενεργειακή άποψη την έχω σπουδάσει και την έχω δουλέψει. Δεν θα μπορούσα να έχω δασική αποψη.

Και φυσικά έχουμε χάσει τον άλλο δασολόγο στα Χανιά... Αυτόν που δεν ήθελε αιολικά στα βουνά του.

ΔΑΣΗ δεν βλέπω.

archaeopteryx είπε...

καταλυτικέ, μου βγάζει διαφημίσεις

9:21, τι να τους σκίσω. ΜΕ ΧΡΕΟΚΟΠΗΜΕΝΗ την χώρα και κόσμο στην τσίτα για το άυριο, παρακαλάνε να ακριβύνει το ρέυμα για να παρασιτολογούν.

Με την Ανθωπογενή Κλιματική Αλλαγή λίγο "Ιστορία" έχουμε ακόμα παπαγάλους. Και τον Σκάϊ...

nikos είπε...

τι ντροπή πάντως δεν την έχασε κανείς γάιδαρος να την βρουν .. αυτοί !!

katalytikos είπε...

Αυτό μου έκανε και μένα εντύπωση, γιατί δηλώνεται σαν το επίσημο site της οργάνωσης.
Αναφέρεται επίσης και στους καταλόγους των ΜΚΟ!
Ψάχνω..

Ανώνυμος είπε...

Οι δασικοί είναι ο λόγος που δεν έχουμε δασική πολιτική ούτε δασολόγιο. Αυτοί είναι που με μια μονοκοντυλιά βαφτίζουν ιδιωτικές εκτάσεις δασικές, μια μοναδική ελληνική πατέντα. Το αποτέλεσμα βέβαια, που δεν σκέφτηκε ο οικοδικαστής του "άπαξ δάσος πάντα δάσος", είναι ότι η αυθαιρεσία ωθεί τους γαιοκτήμονες στο συστηματικό ξερίζωμα κάθε δέντρου, ακριβώς για να μην χάσουν τη γη τους.

Η στάση των δασικών προς την οικολογία είναι προέκταση του αυταρχικού, χωροφυλακίστικου ήθους που ανέπτυξαν από την ίδρυση του κλάδου.

Οσο για την υπόλοιπη παρέα είναι γνωστοί από παλιά. Άνθρωποι που πιστεύουν σε μηχανικές συνταγές για θέματα βιολογικά, άρα δεν ξέρουν βασική βιολογία και συνεπώς δεν μπορούν να ξέρουν ούτε οικολογία.

Δεν φταίνει αυτοί όμως. Φταίνε επιστήμονες που ξέρουν τι γίνεται και δεν μιλούν διότι φοβούνται την εκδίκηση δια των ΜΜΕ και την κατά παραγγελία σπίλωση. Ως πότε όμως θα κάνουμε μώκο σε αυτή τη χώρα;

archaeopteryx είπε...

ανώνυμε, για τους επιστήμονες που δεν μιλάνε έχω πρόβλημα, αλλά καταλαβάινω τον φόβο. Εάν στο ΜΙΤ λέει ο Lindzen ότι εάν θες ερευνητικά συμβόλαια (σε κλιματολογίες) πρέπει να είσαι καταστραφολόγος, και εάν οι φίλοι μας οι Γερμανοί χρησιμοποιούν όχι μόνο τα λεφτά αλλά και βραβεία και αναγνωριση για να αναδεικνύουν την δική τους εκδοχη των "πρασινων" τι να κάνει ο φουκαράς του ΕΜΠ ή του Δημόκριτου.

Ωστόσο, αυτά που λέω εδώ και 1,5 χρόνο, όσο και εάν έχω σαφή προκατάληψη, ούτε τα βγάζω από τον αέρα ούτε τα αντιγράφω χωρίς να ξέρω τι λένε.

Και δεν έχει βρεθεί ΕΝΑΣ αντίλογος. Μόνο η συνήθης προπαγάνδα στον Σκάι, και ο σπάνιος σχολιαστής που θα πει "σκάσε, έτσι θα γίνει γιατί έτσι θέλει η Ευρώπη".

2-3 λάθη που έχω κάνει, και μου τα επισήμαναν ανώνυμοι σχολιαστές, τα διορθωσα. ΝΕΚΡΙΚΗ σιγή στα άλλα. Και να πεις δεν με διαβάζουν... Με διαβάζουν. Δηλαδή, η είδηση είναι όταν καμιά εφημερίδα πιάσει κάποιο θέμα...

Ανώνυμος είπε...

Αρχαίε,

Αγγίζεις την ουσία. Δεν απαντάνε διότι αν απαντήσουν θα πρέπει να γίνει διάλογος, και τότε το θέμα θα ανοίξει και η κοινωνία θα κληθεί να επιλέξει μεταξύ δύο, αν όχι περισσοτέρων, θέσεων.

Εντεχνα η "οικολογική" σκέψη, συνείδηση, ευαισθησία, κλπ, έχει γίνει υποσυνείδητη προϋπόθεση στην Ελλάδα και έτσι είναι εκτός συζήτησης.

Δυστυχώς, όμως, η ελληνική αντίληψη για την οικολογία είναι μια ιδιότυπη ορθοδοξία, και όχι επιστήμη. Είναι νεομαρξιστικού τύπου δόγμα.

Και όλοι ξέρουμε πόσο "λάστιχο" μπορεί να γίνει ένα δόγμα στα χέρια των κατάλληλων αρχιερέων. Κάποια στιγμή θα ξεπροβάλουν και οι Ζαχάροφ, το πράγμα δεν πάει άλλο.

Ανώνυμος είπε...

Και ο αγώνας για να συνεχιστεί η προώθηση ευρωπαϊκών χρημάτων προς την ανάπτυξη των ΑΠΕ συνεχίζεται:
"Το κλειδί για την αποδοτική χρήση των περιορισμένων δημόσιων και ιδιωτικών πόρων με το μεγαλύτερο δυνατό αντίκτυπο είναι η μόχλευσή τους. Ωστόσο, είναι πλέον σαφές ότι οι ιδιώτες επενδυτές αποφεύγουν τις επενδύσεις σε κράτη των οποίων η πιστοληπτική ικανότητα έχει μειωθεί σημαντικά λόγω της παρούσας κρίσης με αποτέλεσμα να καθίσταται ιδιαιτέρως δύσκολη και ακριβή ακόμα και η χρηματοδότηση υγιών και οικονομικά βιώσιμων έργων". Η ευρωβουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ προσέθεσε ότι "για να διασφαλίσουμε ότι τα Κράτη-Μέλη θα μπορούν να προσελκύουν κεφάλαια από θεσμικούς επενδυτές επί ίσοις όροις για τη χρηματοδότηση της πράσινης ανάπτυξης, θα πρέπει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να αναλάβει ενεργότερο ρόλο για την κάλυψη των ανισορροπιών. Θα πρέπει επίσης να προσφέρει τεχνική βοήθεια για τη δημιουργία εθνικών χρηματοδοτικών μηχανισμών τόσο για έργα στον τομέα της ενεργειακής αποδοτικότητας όσο και στον τομέα των ΑΠΕ".

http://www.europarl.gr/view/el/press-release/meps/meps-2011/meps-2011-december/d8.html;jsessionid=AFC547A244BCBF4CF32DAFB420A58627

archaeopteryx είπε...

Καλή η προσέλκυση κεφαλαίων, αλλά οι επενδυτές ζητάνε (και καλά κάνουν) "απόδοση". Μόνο που η απόδοση από "πράσινες επενδύσεις" είναι ΜΗ ανταποδοτικός φόρος ύπαρξης. Πληρώνεις δήθεν αιολικό ρεύμα για να καις αέριο, ή το πιθανόιτερο κάρβουνο. Διπλοπληρωμένα. Αυτό δεν είναι επένδυση, είναι αφαίμαξη.

Δες και το
http://archaeopteryxgr.blogspot.com/2010/10/2.html