Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

Πρωτοφανής (αλλά αναμενόμενη) κίνηση της ΔΕΗ σε βάρος της Ελληνικής βιομηχανίας (και όχι μόνο)


Μετέφερα, χωρίς σχολιασμό, σημειώματα της ΔΕΗ (του Ζερβού, δηλαδή) και της ΕΒΙΚΕΝ (του φορέα που εκπροσωπεί τους βιομηχάνους που παίρνουν Υψηλή Τάση), εδώ.

Η περίληψη της περίληψης είναι ότι η βιομηχανία, που είναι ήδη σε δύσκολα όρια λόγω της γενικότερης κατάστασης, δεν αντέχει τις ανωμαλίες του τρίπτυχου ΠΑΣΟΚ/ΡΑΕ/ΔΕΗ (πακέτο είναι αυτοί οι τρεις), και υποτίθεται, με παρότρυνση του Παπακωνσταντίνου, κάθησε σε διαπραγματεύσεις με την ΔΕΗ και την ΡΑΕ. Βέβαια οι βιομήχανοι λογάριαζαν δίχως το τετελεσμένο των "πράσινων κηπουρών", και έτσι εισέπραξαν επιστολή από την ΔΕΗ που τους λέει:

"Δεν φταίω εγώ, θα σας ανεβάσω τα τιμολόγια ΥΤ ούτως ή άλλως, και εάν εσείς οι βιομήχανοι, φύγετε από πελάτες, ή εάν κλείσετε, εγώ, η ΔΕΗ,  θα βγω κερδισμένη":


Η παράγραφος που φαίνεται στην εικόνα (μεγαλώνει με κλικ), είναι από την επιστολή της ΔΕΗ (και εδώ). και είναι μνημείο της νεοελληνικής ιστορίας, όπου το Δημόσιο νομίζει ότι είναι αυτοσκοπός, Σουλτάνος, και οι Ιθαγενείς αναγκαστική ενόχληση!

Ο κ. Ζερβός ήρθε στην ΔΕΗ φυτεμένος από αυτούς που μας φόρεσαν την WWF για ιεραποστολικό τοποτηρητή, και για "Πράσινη Ανάπτυξη".  Ο κ. Ζερβός και η δήθεν αμερόληπτη ΡΑΕ και ο Παπακωνσταντίνου (και η Μπιρμπίλη πριν από αυτόν) είναι τρεις όψεις του ιδίου νομίσματος, που προωθεί παραλογισμούς στην ενέργεια, κατ' επιταγή και προς όφελος Γερμανών (και Δανών ή Ισπανών ή Κινέζων) και νεόκοπων "επιχειρηματιών" που προέκυψαν με την παρουσία Σημίτη στο τότε ΥΒΕΤ, και ανδρώθηκαν επί πρωθυπουργίας του, και βασικά είναι οι ντόπιοι διαφθορείς (ή εργοδότες, επί το απλούστερο) της ΔΕΗ, του ΥΒΕΤ ή ΥΠΑΝ, του ΥΠΕΚΑ, και της ΡΑΕ.  Αυτά που λέω, τα έχουν πει η Καθημερινή, ο Πιπεργιάς,  ο Αθανασόπουλος, και εν μέρει ο Παλαιοκρασάς, και δεν απέχει πολύ από την αλήθεια. Απλά προσθέτω τα Γερμανικά συμφέροντα, που έμμεσα ή άμεσα εκπροσωπούν, και που εμφανίζονται και σαν Ευρωπαϊκά ή οικολογικά.   Το κλείσιμο της Ελληνικής βιομηχανίας, ή ο περιορισμός της μόνο σε έναν υποψήφιο τροφοδότη της Γερμανίας είναι, κατά την γνώμη μου, σκοπός και στόχος της Γερμανίας, που θέλει φτηνά εξαρτήματα, και φόρους υποτέλειας, και απελευθέρωση ενεργειακών πόρων για αυτήν, και εργατικό ή στελεχιακό δυναμικό για τις περιστασιακές ανάγκες της.  Ο Ζερβός (και οι λοιποί) είναι απλά οι πρόθυμοι διευκολυντές τους.

Ο Ζερβός δεν φταίει για το μπλοκάρισμα των λιθανθρακικών μονάδων του Αθανασόπουλου (αλλά αυτός που ήταν πίσω από εκείνη την κίνηση φταίει), αλλά:

O κ. Ζερβός φταίει 100% για την προώθηση απατών όπως τα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά, που ελάχιστο χρήσιμο ρεύμα παράγουν με αστρονομικό κεφαλαιακό κόστος και κόστος διασύνδεσης.

Ο κ. Ζερβός φταίει ,100%, που η ΔΕΗ και η ΔΕΗ Ανανεώσιμες έκαναν και κάνουν κοινοπραξίες με ενεργειακούς τυχοδιώκτες -- κάτι που θεωρώ νομικά ή διοικητικά  κολάσιμο για τον Ζερβό, προσωπικά. Όταν υπογράφει να είναι 49% μειοψηφία με κάποιον που προωθεί ενεργειακές απάτες, το μόνο που κάνει είναι να τις νομιμοποιεί και να τις κάνει και 49% φθηνότερες για τον τυχοδιώκτη.

Ο κ. Ζερβός είναι 100% υπεύθυνος για την εσκεμμένη και εγκληματική υποβάθμιση της ηλεκτροπαραγωγής από λιγνίτη.  Εάν δήθεν ακολουθεί εντολές του μετόχου του ή της Ευρωνομοθεσίας, την στιγμή που βλέπει ότι αυτό είναι σε βάρος του νομικού προσώπου που διοικεί, η παραίτηση ή το χαρακίρι ήταν και είναι λύση. Αλλά όπως όλοι οι Ζερβοί, την καρέκλα θέλει, μόνο την καρέκλα, και για χάρη της και οι ελέφαντες πετάνε και ό,τι πουν οι τυχοδιώκτες και η WWF.  Αλλά, παραδέχεται στην επιστολή του, ότι στις λιγνιτικές μονάδες βασίζεται η απρόσκοπτη ηλεκτροδότηση.

Ο Ζερβός στην επιστολή του παραδέχεται κάθε τι που φωνάζω εδώ και καιρό: (α) οι ΑΠΕ είναι άχρηστες -- να δω χυτήριο ή χειρουργείο να δουλεύει με ΑΠΕ (εκτός Νορβηγίας) κι ας πεθάνω.  (β) Και τα υδροηλεκτρικά δεν είναι απόλυτα σίγουρα -- το λέει και το είδαμε, και η Νορβηγία το έχει σαν μικρότερο αλλά όχι απίθανο πρόβλημα.  (γ) Το αέριο σαν ισχύ βάσης είναι θεοπάλαβη προοπτική. Εκτός από την τιμή, υπάρχει το θέμα του πολιτικού ρίσκου, και ανταγωνιστική ζήτησης, είτε είναι Τούρκοι που κρυώνουν τον χειμώνα, ή Γερμανοί που το θέλουν για πάρτη τους.  (δ) Το αέριο είναι ακριβή λύση -- και ας πει ο κ. Ζερβός γιατί ανέβηκε η Οριακή Τιμή Συστήματος από 30-35 το 2009 σε 80-120 τώρα.  Δεν φταίει αυτός, δεν φταίει το ΥΠΕΚΑ. δεν φταίει η ΡΑΕ, δεν φταίει κανείς, ας μας εξηγήσει ίσως ο Μυτιληναίος  τι φταίει.  (ε) Οι ΑΠΕ (και οι διασυνδέσεις τους) κοστίζουν, κι ακόμα δεν έχει περάσει το τέλος υπέρ ΑΠΕ στους λογαριασμούς, αλλά οι τρύπες μεγάλωσαν και θα περάσει. Ας μας πει τότε ο Ζερβός, ποιός πληρώνει για τα αιολικά που διαφημίζει στις μπροσούρες τις ΔΕΗ, κατ΄ επιταγήν της ...ΕΛΕΤΑΕΝ, της ΕΣΗΑΠΕ και της ...WWF.

Εγώ πιστεύω ότι υπάρχουν δυνάμεις που θέλουν το τέλος των υπολειμμάτων της Ελληνικής βιομηχανίας. Δεν είναι ούτε οι κομμουνιστές, ούτε οι αριστεροί, ούτε οι οικολόγοι, και σίγουρα δεν είναι οι δεκάδες χιλιάδες πραγματικοί εργαζόμενοι που δουλεύουν στις εταιρίες της ΕΒΙΚΕΝ ή οι 100άδες χιλιάδες που δουλεύουν σε άλλους κλάδους της οικονομίας.   Ούτε φταίει καθ' εαυτό, το Μνημόνιο. Ούτε καν ο Έττινγκερ -- δεν είναι (με δηλώσεις του) υπέρ της δήθεν απελευθέρωσης της ΔΕΗ..   Φταίει (1) η εθνική και οικονομική υποτέλεια, (2) ο κρατισμός, και (3) ο α λα γρεκ σοσιαλισμός, που από το την μεταπολίτευση και μετά βασικά προσπαθούν να ξηλώσουν τον Ελληνικό κεφάλαιο, εκμεταλλευόμενοι αδυναμίες του που οι ίδιοι όμως καλλιεργούν. Σημαδεμένη τράπουλα.

Αυτά που λέω είναι οι προσωπικές μου απόψεις και δεν αντανακλούν απόψεις της ΕΒΙΚΕΝ, ούτε εκπροσωπώ, ούτε θα εκπροσωπώ, την ΕΒΙΚΕΝ (ή την ΔΕΗ), και τα αναφέρω από τον Απρίλιο του 2010. Θα σας έλεγα και ότι δεν έχω μετοχές οποιασδήποτε από αναφερόμενες εταιρίες, αλλά αυτά είναι ...για αμερικανάκια (και δεν έχω μετοχές).

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το 2009 που ανέλαβε ο Αρθούρος και η Μπιρμπίλη η οικονομία ήδη ήταν σε πρόθυρα χεοκοπίας και αυτοί το χαβά τους

spiral architect είπε...

Γιατί τόσα χρόνια οι ίδιοι καταναλωτές Υ.Τ. (δεν είναι παραπάνω από 20, δες και την μελέτη-χάρτη της ΜΑΣΜ) δεν διαμαρτυρόντουσαν, ειδικά τότε που τα τιμολόγια δεν ήταν ρυθμιζόμενα;

Sorry αλλά, αν είχαν πρόβλημα με ακριβά τιμολόγια θα πήγαιναν π.χ. στην ΗΡΩΝ ΘΕΡΜΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗ και θα εγκατέλειπαν την ΔΕΗ σαν έμπορο Η.Ε.

Βλέπεις στο λινκ της ΗΡΩΝ τιμολόγια προσανατολισμένα στην Υ.Τ. (που σημαίνει καταναλώσεις μερικών εκατοντάδων GWh το μήνα; Δεν έχει!
Γιατί δεν έχει;

Γιατί λοιπόν η παραπάνω εταιρεία, (βλέπε ... Pigeon man) ή οποιαδήποτε άλλη δεν πάει να τους πάρει από τη ΔΕΗ, μιας και η ΔΕΗ στην κατάσταση που βρίσκεται τώρα, παρακαλάει για τα χρωστούμενα και όπως ισχυρίζεται εγγράφως δεν την συμφέρει να τους έχει πελάτες;

Tα παραπάνω σαν τροφή για σκέψη.

Ανώνυμος είπε...

Ενώ δηλώνουμε ότι προτιμούμε τις ΑΠΕ, ως σοφότερη και πιο ωφέλιμη λύση, προωθούμε την έρευνα για πετρέλαιο.

Αν και όταν βρούμε το πετρέλαιο και το αέριο θα τα εξάγουμε αλλού, αφού εδώ θα έχουμε προσανατολιστεί στις ΑΠΕ.

Ο παραλογισμός πάει σύννεφο!

Μόλις τώρα, 1μμ, ακούω ότι διώκονται ποινικά διοικήσεις και συνδικαλιστές της ΔΕΗ για απιστία.

Το θέμα ενέργεια τελικά είναι κομβικό στην υπόθεση. Χωρίς ενέργεια δεν υπάρχει ανάπτυξη. Πως αυτό δεν το είδε η Φυσικός Μπιρμπίλω είναι μυστήριο. Τι ρόλο έπαιξε αυτό το άτομο στην υπόθεση θα το μάθουμε εν καιρώ. Προφανώς από εξω-ελληνική πηγή.

Η αποδοχή εκ μέρους της μιας θέσης σε οικονομικό οργανισμό ακυρώνει την όποια πρόφαση περί άγνοιας των οικονομικών.

Kaymakchalan

Ανώνυμος είπε...

αργομισθία για έμμισθες ιδεοληπτικές γλάστρες. Χωρος παρκαρίσματος εργαλείων.

spiral architect είπε...

Σημαντικά:

- Μερικά εκ των μελών της ΕΒΙΚΕΝ είχαν ασχοληθεί με την εμπορία Η.Ε.

Αρα τις άκρες τις ξέρουν!

- Ο Μυτιληναίος και η ΕΝ.ΘΕΣ (του Λάτση- ΕΛ.ΠΕ.) γιατί δεν είναι στη ΕΒΙΚΕΝ;
Τι με νοιάζει, θα μου πεις!

Έλα όμως που αυτοί οι μουστερήδες έχουν ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες Φ.Α. και χρωστούν σαν καταναλωτές στη ΔΕΗ!

Αυτό δεν είμαι στρέβλωση της αγοράς;

Ηθικόν δίδαγμα: Κλαίνε οι χήρες, κλαίνε και οι παντρεμένες.

archaeopteryx είπε...

από τα λίγα που ξέρω, μερικοί από τα μέλη της ΕΒΙΚΕΝ έχουν κατα καιρόυς ενδιαφερθεί να γίνουν ηλεκτροπαραγωγοί, συνήθως σε μικ΄ρα μειοωηφικά πακέτα., Ο Τιτάν, πχ φαίνεται ήταν στις λιθαναθρακικές που θα έκανε ο Αθανασόπουλος, και παλιότερα, οι εγκαταστάσεις της ΑΓΕΤ στην Ευβοια είχαν θεωρηθεί καλές για βαθύ λιμάνι για εισαγωγή κάρβουνου.

Οι μυτιληναιοποπελουζοπεριστέρηδες, είναι από την άλλα μπάντα, και όχι αναγκαστικά αγαπημενοι με τους ΕΒΙΚΕΝ αφού στην ουσία παρασιτολογούν σε βάρος ΚΑΙ των μελών της ΕΒΙΚΕΝ. Είναι ο λεγόμενος ΕΣΗΑΠΕ

αν δεις ποιοι είναι στην ΕΒΙΚΕΝ οι περισσότεροι από αυτούς έχουν φύγει και εκτός Ελλάδος τα τλευταία 10-15 χρόνια (η ΑΓΕΤ είναι βέβαια άλλη ταραχή και πονεμένη ιστορία).

Αρα υπάρχουν χήρες που πηδούν και χήρες που πηδιούνται στην άσκηση, και εγώ ΔΕΝ είμαι της σχολής περί "κακών" βιομηχάνων, χωρίς να τους θεωρώ άγιους, αλλά εξάγουν (πραγματικά) και απασχολούν κόσμο (πραγματικά). Αν πιάσουν να κλείνουν ή να μετακομίσουν, βράσε όρυζα... Ρίξε μια ματιά στην παλιά μονάδα της Σοφτεξ κάτω στο Ποτάμι, να δεις εξέλιξη... Γιατί εκλεισε η Σόφτεξ; Έκελισε γιατί ενοχλούσε τσι Ευρωπαίοι και τον εδώ πράκτορα τους τον Λαμπράκη. Ζερήτηδες κλπ ήραθν μετά.

spiral architect είπε...

"Ελεύθερη αγορά" υπάρχει μόνο στο παζάρι.
Τέρμα και τελείωσε!

Όλα τα άλλα που μας πλασάρουν είναι αρρώστιες φριντμανικής προέλευσης.

Το πρωί τα κηπευτικά είναι λίγο τσιμπημένα, αλλά όταν ανεβαίνει ο ήλιος οι τιμές πέφτουν και νωρίς τ' απόγεμα χαρίζουν στις γριές τα αποδέλοιπα.

Αν η μέρα πάει στραβά απ' την αρχή δηλαδή στήσουν τους πάγκους υπό βροχή, ψωνίζεις μισοτιμής.

Τα παραπάνω δεν ισχύουν μόνο στις αθηναϊκές λαϊκές που πουλούν ζαρζαβατικά και ψάρια. Στα σχεδόν καθημερινά παζάρια της Ουτρέχτης και του Ντελφτ ακολουθούσαν αυτή τη λογική ακόμα και σε προϊόντα που δεν επρόκειτο να αλλοιωθούν σε εύλογο χρονικό διάστημα, π.χ. γκούντα, πίτες και γλυκές βάφλες από καλαμπόκι, ή ντόπια αλλαντικά.

Όταν γύρισα στην Ελλάδα (πανάθεμα την ώρα!) έπεσα στην απελευθέρωση της (καταπιεσμένης) βενζίνης. Άμεσα σε ένα απόγεμα η τιμή τριπλασιάστηκε ως προς τη διατίμηση και ο Ανδριανόπουλος καμάρωνε παρέα με τον Ντέταρι.

Τότε δεν είχα ΙΧ, αλλά η όλη φάση με πείραξε γιατί στην Ολλανδία μετά από μία αποτυχημένη απελευθέρωση της αγοράς καυσίμων, ο κόσμος αντέδρασε μην γεμίζοντας τα ρεζερβουάρ του και το κράτος έχανε έσοδα, γιατί τα τέλη κυκλοφορίας είναι ενταγμένα στην τιμή του καυσίμου. Οπότε πάτησε στις εταιρίες ένα ωραιότατο πλαφόν, ουσιαστικά ξαναγυρνώντας στην τιμή της διατίμησης, ή Σελ (κυρίως) άρχισε να ψελλίζει κάτι για ελεύθερη αγορά, άλλα ποιος την άκουγε ...

Στην Η.Ε. υπήρχε κλιμάκωση τιμολογίων με άγριο όμως τσεκούρωμα σε οικιακές υπερκαταναλώσεις.
(περίπου όπως τιμολογεί η ΔΕΗ εδώ) Όταν μετά από χρόνια ξαναπήγα στην Ολλανδία και είδα τις τιμές της οικιακής kWh ... μου' πεσε το σαγόνι στο πάτωμα!
Εκεί βέβαια είχαν κάτι να το τεκμηριώσουν, δηλαδή ότι η ΗΕ της χώρας είναι εισαγόμενη.

Ο παλιός μου εργοδότης (ένα τυροκομιό σε χωριό έξω από το Ντελφτ) μείωσε δραματικά την κατανάλωση Η.Ε. στήνοντας μια αυτόνομη μονάδα βιοαερίου (από κόπρανα ... όσο θες!) για να ρυθμίζει τη θερμοκρασία και την υγρασία στους χώρους ωρίμανσης των τυριών.

Κανείς δεν τον επιδότησε, σε κανέναν δεν φορτώθηκε ...