Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2012

4 + 1 λόγοι για τους οποίους οι λογαριασμοί της ΔΕΗ διαρκώς ακριβαίνουν (ή, ο Δούρειος Ίππος των δήθεν "αριστερών", ή δήθεν "δεξιών" Πράσινων πρακτόρων


Στα κατάλοιπα της ελευθερίας του λόγου έχουν παρεισφρήσει τόσο ο Μεγάλος Αδερφός του 1984 και οι χαρακτήρες του Θαυμαστού Καινούργιου Κόσμου του Huxley.  Από την μία λοιπόν έχουμε Ευρωβουλευτή της ΝΔ, από την άλλη, δήθεν "αριστερούς" με δήθεν οικολογικές ευαισθησίες, και οι δύο  (εδώ και εδώ-αυτός της Greenpeace...) λένε ακριβώς τα ίδια παραμύθια που ακούμε (α) από τους ΑΠΕτζήδες και (β) από κάποια εκδοχή του μερκαντιλιστικού Γερμανικού μηχανισμού (μερικοί το λέτε "νεοταξικό").

Ασχέτως του ποιος και γιατί τους βάζει να λένε τις αρλούμπες τους, σε τεχνικά θέματα, το ψέμα έχει κοντά ποδάρια. Και αν, από ιδεολογία, είτε νομίζετε ότι είστε δεξιοί, είτε νομίζετε ότι είστε αριστεροί, αυτά που σερβίρει ο δήθεν "δεξιός", και αυτά που σερβίρουν οι δήθεν "αριστεροί" (ΔΗΜΑΡικοί, μου λέει ο spiral), είναι η ίδια αρλούμπα. Που φαινομενικά διαφημίζει αιολικά, στην πραγματικότητα είναι η Γερμανική εξωτερική πολιτική στα θέματα του δικού της ενεργειακού αδιεξόδου (που περιγράφεται στο Stratfor).

Ποιοι είναι λόγοι που ανεβαίνει το ρεύμα;

Το ρεύμα ακριβαίνει διότι

1) Κάποιος, άσχετος με εμένα, το είχε αποφασίσει (δηλαδή πού το ήξερε η Μπιρμπίλη και ο Ζερβός με το που ανέλαβαν;), επειδή, μάλλον,

2) "Κάποιος" δεν βολευόταν με το να έχει η Ελλάδα κάποιο συγκριτικό πλεονέκτημα  με το φτηνότερο ρεύμα στην ΕΕ,

3) ο εύκολα απολήψιμος λιγνίτης (κρατικής ιδιοκτησίας) τέλειωνε (ή τελειώνει),

4) νέος λιγνίτης χρειάζεται κεφάλαια που δεν έχουν μαζευτεί ή δεν τα έχει η ΔΕΗ, και σίγουρα όχι οι ενεργειακοί βαρόνοι (αυτοί βγάζουν λεφτά, δεν βάζουν λεφτά).  (Και μάλλον κακή ή ανεπαρκής χρήση αποσβέσεων στην ΔΕΗ)

(5) Ένας-δύο “επιχειρηματίες” και οι "κάποιοι" έβαλαν συνδικαλιστές και οικολόγους-μαϊμούδες να μπλοκάρουν τον λιθάνθρακα υπέρ πανάκριβου αερίου. "Πολίτες" αγορασμένοι και καθοδηγούμενοι και δήθεν "αριστεροί". Το αέριο είναι ακριβό, και ανέβασε την ΟΤΣ.

(6) Ένα δύο λαμόγια (και ένας υποψήφιος Πασόκος ευρωβουλευτής)  μας χαντάκωσαν στην διαπραγμάτευση δωρεάν δικαιωμάτων για να δικαιολογούν την μετέπειτα ύπαρξή τους, αλλά στην πραγματικότητα γιατί έτσι ήθελε ο "κάποιος",

(7) 4-5 λαμόγια κάνουν τους ΑΠΕτζήδες και εισπράττουν € για ρεύμα που δεν υποκαθιστά συμβατικά καύσιμα, με τους μικρούς φωτοβολταϊκούς σε ρόλο πρόθυμου ηλιθίου που τσιμπάει δόλωμα και σκούζει όταν τον τραβάνε. Οι ΑΠΕ είναι πιο ακριβές και από το αέριο... πώς να το κάνουμε;

(8) οι παλιές μονάδες της ΔΕΗ …πάλιωσαν και δεν έχει μαζευτεί κεφάλαιο για ανανένωση (μα πού πήγαν οι αποσβέσεις? Χμμμ... depreciation is an expense that is a source of cash to be used only for future investments, μόνο που το έφαγαν το cash) -- αυτό είναι ένα σοβαρότατο θέμα με το ποίο δεν έχω ασχοληθεί).

Τα λοιπά των δήθεν "αριστερών", δήθεν "οικολόγων είναι μπούρδες με περικεφαλαία.

ΥΓ. Οι οικολόγοι μαϊμούδες που έκαναν ανένδοτο κατά του λιθάνθρακα (μερικοί καλοπροαίρετα) παρίσταναν και αυτοί τους αριστερούς. Όσο αριστεροί είναι ο Μυτιληναίος, η Shell ο Λάτσης, ο Βαρδινιογιάννης, ένας εφοπλιστής στο ΔΣ της Τράπεζας της Ελλάδος...  Θεέ μου λέω ονόματα…

Οι ΑΠΕ είναι καθ' εαυτές ακριβές, μπορούν να συνυπάρξουν μόνο με (ακριβό) αέριο, την ύπαρξη του οποίο ακριβαίνουν, και δεν παράγουν αδιάλειπτο ρεύμα, το ρεύμα δεν αποθηκεύεται παρά με πρόσθετο κόστος . Ακριβό+ακριβό+ακριβό=ακριβό!  Και μετά από όλα αυτό το ακριβό, ξυπνάς και βλέπεις ότι το ποσοστό της συνεισφοράς στην ηλεκτροδότηση είναι μονοψήφιο, και η υποκατάσταση πραγματικού καυσίμου ακόμα μικρότερη.

Μπορούμε να ζούμε μια χαρά ΧΩΡΙΣ ρεύμα, αλλά δεν χρειάζεται να πληρώνουμε και ΑΠΕτζήδες και Γερμανούς ή Δανούς ή Ισπανούς για αυτό. Το “χωρίς ρεύμα” είναι τσάμπα, ρομαντικά, αλλά έχεις μεγάλη παιδική θνησιμότητα.

Η μόνη δομική αλλαγή στην αγορά είναι να πάνε οι ΑΠΕτζήδες σπίτι τους, και οι αεριάδες να δούνε αν μπορούν ή δεν μπορούν να ηλεκτροδοτούν ισχύ αιχμής στα €50-60/ΜWhr. Για βάσης ούτε για αστείο.   Όλα τα άλλα είναι προπαγάνδα υπέρ απάτης.

Και, μην ξεχνάτε, όπου μετρήθηκαν, οι ΑΠΕ δεν υποκαθιστούν ούτε μονάδες, ούτε καύσιμα.

14 σχόλια:

Professor Moriarty είπε...

Η βότκα έσωσε ελέφαντες από το κρύο

http://www.lifo.gr/now/etc/20526

Τα παχύδερμα κρυώνουν, ενώ τα “παχύδερμα” της κλιματικής αλλαγής υπερθερμάνθηκαν στην Ντόχα.

(-40ο C στην Σιβηρία; Εκεί πότε θα βάλουν αιολικά;)

Νομίζω ότι η ζημιά άρχισε από εδώ μέσα. Όσο και αν πίεζαν οι Γερμανοί, αν δεν υπήρχαν οι δικοί μας χρήσιμοι ηλίθιοι και το πολιτικό καθεστώς που όλοι γνωρίζουμε, δεν θα είχαμε αυτή την εξέλιξη. Δεν θα έστελναν οι Γερμανοί μεραρχίες για να μας αναγκάσουν να εισάγουμε αιολικά και πάνελς. Αλλά υπάρχει και το άλλοθι. Η Καλιφόρνια και η Ισπανία έδειχναν κάποτε τον δρόμο του μέλλοντος μέχρι που έφτασαν στο χείλος της χρεοκοπίας. Από εκεί και ύστερα δεν υπάρχει κανένα ελαφρυντικό. Όταν το 2010 είσαι στο χείλος της χρεοκοπίας και εξαγγέλλεις επενδύσεις δεκάδων δις για πράσινη μη-ενέργεια, από κουτοπονηριά (ή και από πράσινο κόλλημα) να δειχθείς πρασινότερος των Γερμανών μπας και σε δανείσουν με καλύτερους όρους, ε αυτό καταντά έγκλημα εκ προμελέτης. Όταν το 2012 είσαι διπλά χρεοκοπημένος και κουρεμένος και επιμένεις να καβαλάς το ίδιο πράσινο κουτσό άλογο, ε αυτό καταντά εγκληματική ηλιθιότητα.


archaeopteryx είπε...

Την Καλιφόρνια την παρακολουθώ, είναι καταπράσινη (αλλά επειδή υπάρχει η Νεβάδα η Ουάσινγκτον, το όρεγκον.. Και η Κίνα για προϊόντα. Κάτι σαν την Γερμανία που εισάγει πυρηνικό από την Γαλλία, και ντήζελ από Αυστρία.

Ναι, το καταλαβαίνω ότι ένας τρόπος να φυλάς ποπό, είναι να κάνεις τον πράσινο. Αλλά νομίζω υποτιμά την πονηριά των άλλων.

Η καημένη η Ισπανία και ο καημένος ο Ραχόι... Αντε να έχει ρεύμα Γαλλίας, τώρα που δεν υπάρχουν φράγκα να χτίζεις. ΕΓΚΛΗΜΑ και σε βάρος των Ισπανών. και σε βάρος των Γερμανών, αλλά αυτοί εξάγουν τον άμπακα και το έχουν για χαντικαπ στους εμπορικούς τους αντιπάλους

Leo Kastanas είπε...

Γιατί είναι κακά τα αιολικά; Εκτός από το ότι δεν είναι και τόσο αποδοτικά; Κανείς δεν με βάζει εμένα προσωπικά να γράφω τίποτα, Βρήκα το κείμενο και το ανέβασα. Ούτε ποιος το υπογράφει δεν ξέρω αλλά μου φάνηκε ενδιαφέρον. Από το να αφορίζεις γενικώς είναι προτιμότερο να μας γράψεις τι παίζει.

Ανώνυμος είπε...

λεωνίδα λυπάμαι αλλά εδώ μέσα που έπεσες είναι ο λάκος με τα φίδια που δαγκώνουν τις ΑΠΕ και προτιμάνε εισαγόμενο λιθάνθρακα και πετρέλαιο που βολεύουν πιο καλά με τις οικονομικές τους ή τις αισθητικές τους ανάγκες. κατά τα άλλα, άρες μάρες κουκουνάρες

spiral architect είπε...

Λεωνίδα, αν διαβάζεις πέρα απ' οτι σου σερβίρουν θα καταλάβεις ότι τα ΑΠΕ είναι μια φούσκα, φούσκα που την πληρώνουμε όλοι παίζουμε, δεν παίζουμε μέσα στο παιχνίδι.

Ξεκίνησε παρακαλώ από εδώ:

The Story of Cap & Trade

και θα καταλάβεις, φυσικός λες ότι είσαι.

Αφορισμός; Τον ξεπεράσαμε. Όσοι καταλαβαίνουν ζουν στην εποχή της χριστοπαναγίας

archaeopteryx είπε...

τα αιολικά δεν είναι κακά. Απλά παράγουν τυχαίο και μεταβλητό ρεύμα, που παριστάνει ότι "συμπληρώνει" την ηλεκτροδότηση, όταν στην πραγματικότητα δεν υποκαθιστά ΟΥΤΕ συμβατικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής (ούτε ισχύος, ούτε βάσης), δεν μπορεί να συνηπάρξει με φτηνές μονάδας βα΄σης (φτηνές όσον αφορά το κόστος της κιλοβατώρας) με κάρβουν ή θου κύριε, πυρηνικά, ΔΕΝ υποκαθιστά φτηνό καύσιμο, μπορεί να συνυπαρξει ΜΟΝΟ με αέρι, και πάλι διακοσμηρτικές εκτός εάν έχεις ΚΑΙ αντλησιοταμίευση. Κοινώς πολύ ακριβές για το τίποτα

όσον αφορά τους λάκους με τα φίδια, κάθε Α/Γ είναι εισαγόμενη, κάθε αιολικό μεγαβατ (μισή Α/Γ κοστίζει περί το 1,5-2 εκατ ευρώ, για το ρεύμα που θα παράξει, μαζί με το κόστος καυσίμων ΠΙΟ ΑΚΡΙΒΗ είτε από (εισγόμενο) κάρβουνο είτε από (εισαγόμενο) πυρηνικό.

1700 αιολικά μεγαβάτ εγκατεστημένα πέρσι τον Ιανουάριο στην Ελλάδα ΠΑΝΤΕΛΩΣ άχρηστα στην ποροτκαλί κρίση της ΔΕΗ.

170.000 αιολικά μεγαβάτ, δεν μπορούν να υποκαταστήσουν ούτε την πιο ταπεινή μονάδα λιγνίτη των 300 μεγαβατ. Ο λιγνίτης καίνε συνέχεια, τα αιολικά όποτε γουστάρουν. Δεν δουλέυει έτσι το δίκτυο.

Η Γερμανία με 25000 αιολικά, κατάφέρνει με χίλια ζόρια και αστάθειες να λέει ότι καλύπτει το 7% της ηλεκτροδότησης. ΔΕΝ θα το πάει΄εύκολα στο 9%... Και αυτοί μας τα εξάγουν. Εμείς τα εισάγουμε

Ναι, θεωρώ ότι τα αιολικά είναι ενεργειακή, περιβαλλοντική και οικονομική απάτη. Ασε που δεν μου αρεσει να τα βλέπω ή να τα ακούω, αλλά αυτό είναι δευτερεύον.

archaeopteryx είπε...

Ευχαριστώ, spiral.

Λεωνίδα, όπως έχω γράψει κάπου εδώ μέσα, για να καταλάβεις "τι παιζει" με τα αιολικά, πρέπει να ξέρεις

φυσική,
αριθμητική
μηχανολογία ηλεκτροπαραγωγής
μηχανολογία δικτύου
μικροοικονομικά
μικροοικονομικά κοινής ωφέλειας
μακροοικονομικά
επενδυτικά
λίγο γεωπολιτικά
αρκετά περί προπαγάνδας
ΚΑΙ
κλιματολογία, αφού τα αιολικά σπρώχνονται επειδή δήθεν μειώνουν εκπομπές CO2 (ΔΕΝ προκύπτει και εάν το κάνουν το κάνουν πολύ λιγότερο΄από όσο πληρώνονται) και επειδή δήθεν το CO2 μας υπερθερμαίνει. Αυτό το τελυταίο από μόνο τυο είναι άλλο θέμα, και από όσο έχω ψάξει, χωρίς να είμαι κλιματολόγος είναι πάνω από 90% μούφα.

Αντε λοιπόν πες τα όλα αυτά σε μία παράγραφο χωρίς να είσαι αφοριστικός. Γιατί σου αρεσουν τα αιολικά? Που τα ξέρεις Μα από προπαγάνδα!

archaeopteryx είπε...

5:53. Αν μου δώσεις στοιχεία ότι τα αιολικά εξοικονόμησαν κάπου πραγματικά καύσιμα, ή υποκατέστησαν κάποια συμβατική μονάδα, να είσαι σίγουρος ότι θα τα αναρτησω να τα δει ο κόσμος.

Τεχνολογία του 1960-70 που υπάρχοει ΜΟΝΟ για και ΜΟΝΟ ΕΠΕΙΔΗ επιδοτείται. Και άλλα πράγματα επιδοτούνται, αλλά δίνουν και κάτι τι...

Και εάν πεις για καρκίνους κλπ, κάτι που δεν υποκαθιστά τίποτα, δεν θεραπεύει τίποτα.

Αλλά είναι κούκλες για τις Γερμανοδανέζικες και Ισπανικές εξαγωγές.

Professor Moriarty είπε...

Δεν τίθεται θέμα “καλού” ή “κακού” με την ηθική έννοια, ούτε αισθητικής, τουλάχιστον σε πρώτη προσέγγιση. Η χρήση αιολικών για υποκατάσταση μεγάλου ποσοστού των σημερινών επιπέδων παραγόμενης ενέργειας είναι απορριπτέα για τεχνικούς καθαρά λόγους, και για οικονομικούς (πανάκριβο και ελαττωματικό προϊόν). Η χρήση αιολικών για μείωση εκπομπών CO2 του ενεργειακού τομέα αποδείχθηκε ότι στην πράξη δεν λειτουργεί. Το ίδιο το παγκόσμιο συμβούλιο αιολικής ενέργειας με τα νούμερα που δημοσιεύει αποδεικνύει ότι όλα μαζί τα αιολικά του πλανήτη δεν μείωσαν παρά το πολύ κατά 1 ή 2 εκατοστιαίες μονάδες το ποσοστό του ανθρωπογενούς CO2. Αν θέλεις να μειώσεις το CO2 πρέπει να πας να πείσεις τους Κινέζους ή τους Ινδούς να πάψουν να ... αναπτύσσονται με τον “παραδοσιακό” τρόπο - να καίνε κάρβουνο και πετρέλαιο (και να φτιάχνουν και φτηνές ανεμογεννήτριες για να ανταγωνίζονται τους σουρεαλιστές Ευρωπαίους ή Αμερικανούς πράσινους.)

spiral architect είπε...

Και για να ξεκαθαρίσω επίσης, πολιτικά και κοσμοθεωρητικά βρίσκομαι αντίθετα απ' τον αρχαιοπτέρυγα και αυτός το ξέρει.
Είμαι μηχανικός όμως, ξέρω μαθηματικά και φυσική, ξέρω πως δουλεύουν τα δίκτυα μεταφοράς και διανομής είτε τα συμβατικά, είτε τα έξυπνα, ξέρω πως δουλεύουν οι ηλεκτρικές μηχανές και οι οποιοιδήποτε σταθμοί παραγωγής ενέργειας, ανεξαρτήτως καυσίμου και τι επιτελεί καθένας απ' αυτούς.

Το να μου δείχνεις λοιπόν ένα πάρκο ανεμογεννητριών στα όρια της Κοπεγχάγης και να μου λες ότι 6-7 Α/Γ τροφοδοτούν ολόκληρη την πόλη (και συνάμα ο μάγκας που τις έστησε να επιδοτείται) με κοροϊδεύεις κατάφατσα.
(μου έχει συμβεί και προς τούτο οι χριστοπαναγίες)

Ανώνυμος είπε...

Ο Λιγνίτης δεν είναι εισαγώμενος αλλά αν πάνε στην Ελασσώνα ή την Δράμα να ανοιγουν λακους θα δειτε φωνές

archaeopteryx είπε...

αντίθετα spiral? Θα ξυπνήσουμε και οι δύο μια μέρα και θα ανρωτιόμαστε που στην ευχή βρισκόμαστε και τι γλώσσα μιλάμε. Μοϊκανοί.

7:02 Το βλέπω! Πολίτες κατά του λιγνίτη! Θυμήσου την Μπιρμπίλω. "Δεν φτάνει να βάζουμε ΑΠΕ, πρέπει να κλείνουμε τον λιγνίτη". ΜΟΝΟ για αυτό, θα την περνούσα δικαστήριο. ¨Οχι επειδή αγαπώ τον λιγνίτη, αλλά αγαπώ τους συμπατριωτες μου.

Ανώνυμος είπε...

Λατρεύω πλέον την ιστοσελίδα σας!!! Πραγματικά λατρεύω να σας διαβάζω, παρ'ότι δεν είμαι επιστήμονας και δεν έχω τις δικές γνώσεις αλλά μόνο κάποις λίγες ώστε να μπορώ να σας παρακολουθήσω.
Θα σας επιστήσω μόνο σε ένα την προσοχή σας.
Ο Γερμανικός με το ζόρι ενωμένος λαός, όλοι γνωρίζουμε ότι είναι βόδια και έτσι θα παραμείνουν. Θα παραμείνουν, γιατί η Γερμανία είναι η βάση των Αμερικανοεβραίων εδώ και 100 χρόνια. Στην ουσία, στον Γερμανικό λαό, δεν ανήκει ούτε κοτέτσι. Πολλά φιλιά!!!

archaeopteryx είπε...

Αμερικανοεβραίοι στην Γερμανία? Περίσσεψε κανείς μετά τον Β' ΠΠ? Ή σε άλλο πλανήτη έγινε το ολοκαύτωμα??

Για το εάν είναι ενωμένος λαός οι Γερμανοί δεν το γνωρίζω. Νομίζω ότι υπάρχει κάποιοα διάσταση απόψεων μεταξύ τέως Δ. και τέως Α., αλλά δεν ξέρω κιόλας...