Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

Κούρεμα τραπεζικών καταθέσεων στην Κύπρο: Ιδιοφυές σχέδιο ή το τέλος του ευρώ;


http://www.forbes.com/sites/karlwhelan/2013/03/16/cyprus-depositor-tax-genius-plan-or-the-end-of-the-euro/

Την ερχόμενη εβδομάδα θα μάθουμε (όσοι δεν γεννηθήκαμε το 1909, για να θυμόμαστε) πώς αντιδρούν οι άνθρωποι όταν οι καταθέσεις τους διατρέχουν κίνδυνο κατάσχεσης.

Και βασικά θα μάθουμε 1) εάν το ήξεραν οι Μεγάλοι (θα το ήξεραν... είναι δυνατόν να μην;), 2) εάν θα είναι πράγματι one-off, μια κι έξω, 3) πώς θα αντιδράσει η πλέμπα και οι αγορές (η συμβουλή μου σε τέτοιες περιπτώσεις είναι: "αν περίμενες τώρα για να αντιδράσεις, καλύτερα πήγαινε μια βολτίτσα").

Και τι τρύπες και άδειες φούσκες έχουν οι Ισπανικές τράπεζες; Οι Ιταλικές; Οι Γαλλικές;

Από το καλοκαίρι-φθινόπωρο του 2008 γράφεται ιστορία... Τα spreads εμφανίστηκαν στις ευρωαγορές την άνοιξη.  Όχι ότι τα έλεγα... λέμε τώρα...
2 Νοεμβρίου 2008 Γιατί ο Αλογοσκούφης δεν θα έπρεπε να κοιμάται
18 Απριλίου 2008 Προφητείες Κασσάνδρας

6 σχόλια:

aldebaran είπε...

Μιλάμε το manipulation πάει σύννεφο όταν αναρωτιέται ο αρθρογράφος γιατί άραγε οι καταθέτες στην Ισπανία ή στην Ελλάδα δεν σηκώνουν τα λεφτά τους από τις τράπεζες.
Βέβαια το Forbes σαν προμετωπίδα του δολαρίου θα ήθελε πολύ το ευρώ σε φασαρίες - τόσο τους κόβει.
Αλλά γιατί στην ευχή αυτοί του Eurogroup άνοιξαν τους ασκούς.
Μαλάκες ή βαλτοί; Ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω.

archaeopteryx είπε...

δεν νομίζω την συμφέρει την Αμερική να μπαχαλοποιηθεί η Ευρώπη ή η ΝΑ Ευρώπη. Και μια χαρά βολεύεται με το αδύνατο δολάριο (γιατί βοηθάει τα δικά της ισοζύγια), και όπως λες ΓΙΑΤΙ άνοιξαν τους ασκούς?

Ανώνυμος είπε...

>>ΓΙΑΤΙ άνοιξαν τους ασκούς?<<


Μα για να αγοράσουν(την Κύπρο,φυσικούς πόρους),στη συνέχεια,φτηνά.Αυτός εξάλλου δεν είναι ο κανόνας για ένα σωστό επιχειρηματία? Η μήπως και για την Ελλάδα δεν υπάρχουν άλλες λύσεις,αλλά τότε...?

Και σιγά μη μείνουν οι καταθέσεις στην Κύπρο περιμένοντας πότε θα τις ξανασφάξουν.Εγινε η ίδια δουλειά που έκανε τότε το Γιωργάκι(τσάμπα?),που κάθε τρεις και λίγο έβγαινε και φώναζε Αμάν χρεωκοπήσαμε,στο χείλος...Τιτανικός... και τα ρέστα


Οταν πέφτει η αξία του μαγαζιού ανοίγει ο δρόμος για όλες τις ύαινες.


Και πάντως η Μέρκελ προ Κυπριακών εκλογών,κατά την επίσκεψη της τον είχε προειδοποιήσει το Χριστόφια και σιγά μη και δεν το κατάλαβε ο Γάτος.Ο νυν πρόεδρος της Κύπρου Βαψομαλιάς μαυτό το σύνθημα βγήκε πρόεδρος και όπως καληώρα ο Σαμαράς,και πριν ο αλέκτωρ λαλήσει τρεις,τους την έφερε.


Κλείνοντας1: όταν δεν ξεχνάμε τον βασικό κανόνα,ότι: το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό,τότε η εξήγηση για πολλά γίνεται πιο εύκολη.

2.Ηθικόν δίδαγμα :Στις μπίζνες δεν υπάρχουν φίλοι.Αυτό για τους Ρώσους που βολευονταικαι αυτοί,όπως και άλλοι με την πτώση της αξίας της Κύπρου

Εξάκτινος είπε...

1) Το κούρεμα είναι εχθρική ενέργεια κατά των Ρώσων.
2) Το ευρώ έχει αποτύχει ως νόμισμα. Απομένουν 3 δυνατότητες:
α) Επαναδιαπραγμάτευση του Ευρώ
β) Διαχωρισμός σε Ευρώ βορρά-Ευρώ Νότου
γ) Επιστροφή στα εθνικά νομίσματα.

archaeopteryx είπε...

Νομίζω ότι όλοι (και καλύτερα από όλους οι Γερμανοί που είναι στην μέση) πουλάνε εκδούλευση στους άλλους. Οι Γερμανοί πουλάνε στους Αμερικάνους τόσο καιρό την έννοια του buffer zone ενάντια στους "Γκομμουνιστές", και πρόσφατα την παντιέρα ενάντια στην δήθεν Κινεζική απειλή (όλη η Πρασινάδα αποκτά αντικίτρινη πατίνα τελευταία).

Καλή Σαρακοστή Εξάκτινε.

Ανώνυμος είπε...

Τα πράγματα είναι δύσκολα για την Κύπρο, που πρέπει να ισορροπήσει σε τεντωμένο σκοινί.

Από τη μια, δεν μπορεί να δώσει το αέριο στους Ρώσους, διότι είναι ο μπάρμπα-Σαμ που είπε στους Τούρκους να κάτσουν φρόνιμα. Άρα, δεν μπορεί να πάρει δάνειο από τους Ρώσους - εκτός κι αν οι Ρώσοι γίνουν ξαφνικά φιλάνθρωποι, όπως τους φαντασιώνεται ο μέσος Έλληνας.

Από την άλλη, δεν μπορεί να πάρει χρήματα από την Ε.Ε. χωρίς να αυτοκτονήσει. Η Ε.Ε. ελπίζει να περάσει τον εκβιασμό, αλλά τζάμπα ελπίζει.

Η μόνη λύση φαίνεται η όσο το δυνατόν καλύτερη υλοποίηση της λεγόμενης "άτακτης χρεωκοπίας". Ίσως και με επιστροφή στην λίρα.