Κυριακή 24 Μαρτίου 2013

Ο Professor Moriarty για την χώρα της (Πρωσίδας) Μεγάλης Αικατερίνης, της Ανατολικογερμανίδας Μέρκελ και την Ανατολική Μεσόγειο


Πέρα από τα χιλιοειπωμένα για το παραλήρημα ολοκληρωτικής επιβολής τη ιδεοληψίας τους για τους Γερμανούς, εγώ έβγαλα κάποια ενδιαφέροντα συμπεράσματα για τον ρόλο της Ρωσίας. Πιστεύω ότι οι Γερμανοί είχαν την "συγκατάθεση" του Ρώσου κυβερνήτη για το "κούρεμα". Για κάποιους λόγους που εύκολα εξηγούνται (αν παρακολουθούσε κάποιος τις διαμάχες της παρέας Πούτιν με κάποιους ολιγάρχες, και την υπόθεση Μαγκνίτσκι μπορεί να υποθέσει τι πιθανώς να συμβαίνει), η ρώσικη κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσει κάποιες διόδους διαφυγής ρωσικών κεφαλαίων. Από την άλλη, αν τα ρώσικα κεφάλαια, βρώμικα ή καθαρά, δεν φεύγουν στις "οικονομίες υψηλού ρίσκου" (που θα μπούν στο limbo του γερμανικού διευθυντηρίου) είναι πολύ πιθανό να φεύγουν προς την γερμανική επικράτεια, ή να επενδύονται εκεί. (Οι Ρώσοι έχουν ήδη μεγάλη διείσδυση στο ανατολικό τμήμα της Γερμανίας, συν το ότι τους ανήκει σχεδόν το μισό Βερολίνο, συν το μείζον, που είναι η ενεργειακή μπίζνα με την Γερμανία, αρχιτέκτονας της οποίας υπήρξε ο Schroeder). Για όλα αυτά διαφαίνεται ότι δεν είναι μόνο γερμανογαλλικός ο Άξονας. Μάλλον γερμανορωσικό είναι το κυρίως τμήμα του.

(Σκέφτομαι επίσης ότι Μέρκελ και Πούτιν μοιράζονται ένα κοινό λίκνο: την Ανατολική Γερμανία.)

Στην υπόθεση της Κύπρου αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν ο βρομερός ρόλος των Ρώσων. Από τα δύο αυτά κρατικιστικά μορφώματα, την Γερμανία και την Ρωσία, απείρως πιο αηδιαστικό και δυνάμει επικίνδυνο ως μοντέλο είναι το Ρώσικο.

Η Ρωσία είναι οικονομικά και θεσμικά ανύπαρκτη. Η οικονομία της βασίζεται στην εξαγωγή υδρογονανθράκων και όπλων. Μία κρατική σπείρα λυμαίνεται την πολιτική εξουσία και την οικονομία μαζί με ευάριθμους ολιγάρχες. Το δε πρωθυπουργοκεντρικό κράτος λειτουργεί ως ένας υπερ-ολιγάρχης (διάβαζε υπερ-νταβατζής). Η Γερμανία και η Γαλλία έχουν παράδοση κρατικιστικής κουλτούρας και αυτός ο άξονας σήμερα, με κέντρο την Γερμανία συνάντησε την Ρωσία. Η Ρωσία με παράδοση δεσποτισμού και ολοκληρωτισμού, κατέληξε σε ένα είδος νταβατζο-κρατισμού μέσα σε ένα κενό άγριου καπιταλισμού. Τελειώνω επισημαίνοντας ότι ο άξονας Γερμανών-Ρώσων ίσως να βαραίνει πολύ περισσότερο γι αυτά που γίνονται ή πρόκειται να γίνουν στην Α. Μεσόγειο.

Από σχόλιο του Prof. Moriarty

18 σχόλια:

kakavos είπε...

Περισσότερο διακρίνω μιά πικρία για τη Ρωσσία παρά μία ψύχραιμη ανάλυση απ όπου απουσιάζουν οι παίχτες Κίνα, ΗΠΑ, Ιραν και το ετοιμαζόμενο χτύπημα-προαπαιτούμενο για τα τελικά σχέδια της ΝΤΠ.

Ανώνυμος είπε...

http://e-cynical.blogspot.gr/2013/03/blog-post_15.html

Deutschland, ιδιωτικοποιησεις, τέλος.

archaeopteryx είπε...

ναι το έχω δει. Νομίζω αναφέρεται στο ότι το Δίκτυο μάλλον δεν το αντέχουν οι ιδιώτες και θα το κάνουν οι φορολογούμενοι, αλλά όχι πριν τις εκλογές...

spiral architect είπε...

Θα συμφωνήσω κι εγώ με το σχόλιο, που καταδεικνύει για ποιο λόγο οι Ρώσοι έκαναν πίσω στην (όποια) υποστήριξη που θα μπορούσαν να δώσουν στην Τζύμπρον.
Αυτό:
... Οι Ρώσοι έχουν ήδη μεγάλη διείσδυση στο ανατολικό τμήμα της Γερμανίας, συν το ότι τους ανήκει σχεδόν το μισό Βερολίνο, ...
θα μπορούσες να το αναλύσεις περισσότερο;
(τις σχέσεις πωλητή-μοναδικού πελάτη τις ξέρουμε και φαίνονται)

archaeopteryx είπε...

http://www.power-eng.com/news/2013/03/22/gazprom-confirms-interest-in-buying-gas-fueled-power-stations-in-europe.html

φρέσκο...

spiral architect είπε...

... και λογικό. :(

spiral architect είπε...

Και εν τέλει καλά και σωστά είναι αυτά που παραθέτουμε, αλλά ρε γμτ δεν παυουν να είναι διαπιστώσεις.
Εμείς τι κάνουμε;
(γιατί οι άλλοι κάνουν ήδη πολλά ...)

archaeopteryx είπε...

όπως σαν τι έχεις κατά νου?

spiral architect είπε...

Δεν ξέρω ρε φιλαράκι, ειλικρινά δεν ξέρω, γιατί η όποια μαγιά που μπορεί να φουσκώσει το ζυμάρι είναι αμελητέα. Οι περισσότεροι σκέφτονται "ορθολογικά" και αποδέχονται τον βιασμό τους, καθήμενοι να τον απολαύσουν, λέγοντας τώρα ότι, "ας αποδεχόντουσαν τουλάχιστον το κούρεμα των καταθέσεων που τους είχε τεθεί στην αρχή από το γιούρογκρουπ", ή στα καθ' ημάς "μαζί τα φάγαμε".
Αν ρίξεις μια γρήγορη διαδικτυακή ματιά θα ανακαλύψεις ότι πολλοί φτάνουν ως την "λάθος" επιλογή των Κυπρίων με το ΟΧΙ τους στο σχέδιο Ανάν και το δηλητήριο ρέει μπόλικο πια.

Ειλικρινά δεν ξέρω ρε αρχαιοπτέρυγα. Ισως μας σώσουν οι θετικές επιστήμες, αυτές που μας κάνουν να λέμε "δεν στέκουν αυτά τα πράματα ρε παιδιά" ...

archaeopteryx είπε...

οι θετικές επιστήμες? Με χώρα που έχει σαν ιδεολογία την προστασία του ...Κλίματος? Και αειφορία με ΑΠΕ -- δηλαδή επιστροφή στα 1700, αλλά για τους ...άλλους. Ο παραλογισμός και οι αρλούμπες σαν ιδεολογία (για άλλους)

archaeopteryx είπε...

Ξαφνικά μας βλέπω σαν τους ...τελευταίους Μοϊκανούς

Xebeche είπε...

Άντε πείσε φίλε προφέσσορα τους προφητοβοσκούς για το "ξανθός γένος". Το κουτόχορτο σε αυτή τη χώρα είναι δωρεάν!
Ρε ΜΟΣΧΑΡΙΑ κάθε χώρα εξυπηρετεί ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΗΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ, ΠΟΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΘΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ;

spiral architect είπε...

Δεν ξέρω αν το γεγονός είναι αληθινό, αλλά πολύ θα ήθελα να ήμουν εκεί να το'λεγα εγώ:
«Ανεξαρτησία σημαίνει να έχεις το κεφάλι σου μέσα στο στόμα του λύκου και να του λες Άντε γαμήσου».

Professor Moriarty είπε...

Είναι σημαντικό και αυτό που επισημαίνει το λινκ που παραθέτεις, Αρχαίε. Η gazprom δηλ. το ρωσικό κράτος, προσπαθεί να γίνει όσο το δυνατόν λιγότερο ευάλωτη στην μείωση τιμών στην παγκόσμια αγορά. Ρίχνει πολύ χρήμα και όπου μπορεί εκβιάζει. Πρόσφατα έκαναν ελεινούς εκβιαστικούς υπαινιγμούς και για την Ελλάδα, σε σχέση με το πάθημα της Κύπρου. Επίσης πιστεύω ότι ένας από τους λόγους που φοβούνται την ανοιχτή ενεργειακή κόντρα με τους αμερικανούς στην Α. Μεσόγειο και αλλού, είναι διότι οι Αμερικανοί μπορούν να ρίξουν τις τιμές, ρίχνοντας πολύ αέριο στην αγορά, και σε αυτή τη φάση δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν σε έναν ενδεχόμενο εμπορικό πόλεμο με τους αμερικανούς.

archaeopteryx είπε...

αα... ΄μα κάπου έχω γραψει κιόλας, ότι οι Ρώσοι ΔΕΝ θέλουν να βγάλει η Κύπρος ή η Ελλάδα αέριο (αν αυτοί δεν το ελέγχουν) για τον ίδιο λόγο... άντε να το βρώ... Θα το βρώ.

archaeopteryx είπε...

το βρήκα:

http://www.archaeopteryxgr.blogspot.gr/2012/12/blog-post_4053.html

Professor Moriarty είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Professor Moriarty είπε...

Και όταν δεν μπορούν να το εμποδίσουν, προσπαθούν να κάνουν προνομιακές συμφωνίες, όπως για το κοίτασμα tamar στο Ισραήλ, όπου έγιναν αποκλειστικοί πελάτες για 20 χρόνια. Προφανώς θα το πουλάνε με κέρδος στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, ενδεχομένως.