Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

Όσο πιο πολλά αιολικα μπαίνουν σε ένα δίκτυο, τόσο μικρότερο το ποσοστό της συμβατικής ηλεκτροπαραγωγής που μπορούν να υποκαταστήσουν


Ο spiral architect είπε:  "Μεγάλο πλέον τεχνικό πρόβλημα με τη διείσδυση των ΑΠΕ στα δίκτυα διανομής (κυρίως) είναι τα μεταβατικά φαινόμενα που προέρχονται απ' αυτές είτε λόγω απότομων νεφώσεων στα Φ/Β πάρκα είτε λόγω των ασυνεχειών ροής αέρα σε πάρκα Α/Γ σε συνδυασμό με τους αντιστροφείς που τείνουν να καθιερωθούν ακόμα και σε Α/Γ και εγχέουν αρμονικές στα δίκτυα κατά τη μετατροπή του dc σε ac δημιουργώντας προβλήματα σε εντολές τηλεχειρισμών, ακυρώνοντάς τες, ή θέτοντάς τες εντός παρά τη θέλησή σου".

H E.ON, στην κλασσική της μελέτη του 2005, είχε πει:  "Όσο πιο πολλά αιολικά μπαίνουν σε ένα δίκτυο, τόσο μικρότερο το ποσοστό της συμβατικής ηλεκτροπαραγωγής μπορούν να υποκαταστήσουν." Να το πω πιο απλά; Όσο πιο πολλά αιολικά βάζουμε, τόσο το μόνο που κάνουμε είναι να πετάμε λεφτά, αφού ο μόνος λόγος που θα έβαζε κανείς αιολικά θα ήταν για να αντικαταστήσει την δήθεν κακιά συμβατική ηλεκτροπαραγωγή. Δεν την υποκαθιστούνΔεν μπορούν να την υποκαταστήσουν.  Πόσο δύσκολο είναι να το καταλάβει αυτό η ΡΑΕ ή το ...ΣτΕ;  Δύσκολο είναι παλικάρια (και κυρίες) μου, αλλά προσπαθήστε γιατί είναι αλήθεια... Η μελέτη της Ε.ΟΝ, εδώ, και σε περίληψη και μετάφραση, εδώ.

Και θα πω άλλη μια φορά "γιατί", όσο μπορώ πιο ...λαϊκά:  Τα αιολικά 1) παράγουν τυχαίο και μεταβλητό ρεύμα, που 2) δεν μπορεί να αποθηκευτεί, πρακτικά, ή οικονομικά και που 3) για να μπορεί να είναι συμβατό με την δεδομένη ζήτηση που δεν έχει σχέση με τον ...καιρό, 4) αναγκάζει τις συμβατικές μονάδες να λειτουργούν σαν μεταβλητές εφεδρείες, που όμως 5) από ένα σημείο και μετά απλά δεν γίνεται, τεχνικά, άσχετα του πόσο ήδη 6) έχει ακριβύνει το ρεύμα από την όλη αυτή διαδικασία, 7) χώρια οι πρόσθετες επιπλοκές στα δίκτυα...  Άρα μία τρύπα στο νερό, κύριοι Τσιπουρίδη, Ραχιώτη, Βασιλάκο, Ζερβέ, και λοιποί προωθητές ΑΠΕτεώνων (συγγνώμη εάν ξεχνώ μερικούς).

16 σχόλια:

spiral architect είπε...

Συνέχεια απ' εδώ:

Εξηγούμαι γενικολογώντας και με αυτόματη γραφή:
Αν προσπαθώντας να λύσεις ένα πρόβλημα, ή να επιβάλλεις μια λογική (όπως τη διεσπαρμένη παραγωγή με ΑΠΕ στα δίκτυα Μ & Χ.Τ. με μονάδες παραγωγής που κουβαλούν inverters) δημιουργώντας ένα κάρο προβλήματα στους γειτονικούς καταναλωτές, στο δίκτυο και στις συσκευές που το ελέγχουν, προβλήματα emc σε ηλεκτρονικές συσκευές καταναλωτών, ή γενικότερα διαταραχές στα δίκτυα που όλα αυτά προσπαθείς να επιλύσεις με νέες νόρμες (πόσο άραγε θα διευρυνθούν τα όρια διακύμανσης συχνότητας;) τότε παίζεις το παιχνίδι της Ζήμενς και των συν αυτή εταιρειών.
(όχι εσύ, οι λομπίστες των εταιρειών, που έχουν πάψει προ πολλού να σκέφτονται σαν μηχανικοί, αν ήταν ποτέ)

Κανένας -τουλάχιστον εγώ όχι- δεν είναι κατά της εξέλιξης της τεχνολογίας, αλλά άλλο η τεχνολογική εξέλιξη και άλλο ο δια της βίας εξαναγκασμός σε beta testing λύσεις ειδικά σε ένα διασυνδεδεμένο δίκτυο με μερικές χιλιάδες km δικτύου Υ.Τ. και πολλές χιλιάδες km δικτύων Μ. & Χ.Τ. με ορατά και μετρήσιμα προβλήματα που έχουν ενσκήψει μετά την αθρόα σύνδεση ΑΠΕ σ' αυτά.

Αναγνωρίζω ότι, πλέον στην Ελλάδα δεν υπάρχει πεδίο απασχόλησης σε Η/Μ μηχανικούς παλιούς και νέους και γι' αυτό οι περισσότεροι το'χουν ρίξει στα ΑΠΕ και στα smart grids στο βαθμό που αυτά εφαρμόζονται και αυτοί σαν μηχανικοί εμπλέκονται σε εργολαβίες της ΔΕΗ, καθώς και μια πλειάδα μηχανικών που ασχολείται με το R&D και την τυποποίηση των ανακυπτόντων προβλημάτων στο εξωτερικό. Στην τελική όμως, πάψτε να με δουλεύετε ότι τα ΑΠΕ θα λύσουν το ηλεκτρενεργειακό πρόβλημα, αν υπάρχει τέτοιο πράμα και θα φτηνύνουν το ρεύμα επειδή ο ήλιος και ο αέρας είναι τσάμπα! "Κάτσε να δούμε" στο τελευταίο δεν υπάρχει.

spiral architect είπε...

Ίσως πια να μην έχουν νόημα οι αναρτήσεις του αρχαιοπτέρυγα για τα ΑΠΕ. Πλέον ότι και σάιτ να ανοίξεις, αυτά που κάποτε διατυμπάνιζαν το μέλλον της πράσινης ανάπτυξης, το τρελλό χρήμα που αυτά υποσχόντουσαν, μόνο διαμαρτυρίες, κλάματα, αλληλοκαρφώματα για το ποιος έβαλε τα καλύτερα πανέλα και inverters και ποιος όταν έφυγαν οι υπάλληλοι της ΔΕΗ, πρόσθεσε παράνομα κι άλλα πανέλα, ποιος έβαλε πλάκες χαλκού και τεραφίλ στις γειώσεις και άλλα πονεμένα.
Πάντως όλοι τούτοι θα κάνουν προσφυγές σε ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια. Το καλό να λέγεται γιατί τα δικαστήρια θα τείνουν ευήκοον ους και θα αποφασίσουν δίκαια!

Σε λίγο τη μαρίδα των Φ/Β που έδωσε δουλειά για 2-3 χρόνια σε κάμποσους μηχανικούς, τεχνίτες κλπ συνεργεία και έκανε πλούσιες τη Γερμανία και την Κίνα με επιδοτούμενες εξαγωγές εξοπλισμού (και χωρίς ΦΠΑ μέσω Ρόττερνταμ, λόγω ΕΕ!) σε μια πτωχευμένη χώρα, θα τους πληρώνει ο ΛΑΓΗΕ, κοινώς ... έχουν να λαμβάνουν.

Φιλική συμβουλή προς τον ανώνυμο: Τους τελευταίους μην τους πλησιάσεις με πρόταση για κάποια "καινούργια επένδυση στον τομέα της ενέργειας" γιατί το τουφέκι το έχουν γεμάτο πίσω απ' την πόρτα!

Αυτά τα "ολίγα" και αποχωρώ!

Ανώνυμος είπε...

Κατ'αρχήν για τον 2ο θερμοδυναμικό νόμο (με τις λίγες γνώσεις που έχω στο θέμα) δεν καταλαβαίνω τι θες να πεις. Όρισε μου archaeopteryx το κλειστό σύστημα και την εντροπία του αλλιώς δεν λες κάτι. Η ειρώνεια του πράγματος είναι ότι διάλεξες έναν νόμο της φυσικής που έχει κραυγαλέα εξαίρεση.

Έχρομαι στον spiral. Συμφωνώ απόλυτα για τον βίαιο εξαναγκασμό σε beta testing Λύσεις που επηρεάζουν το δίκτυο και είναι ανεπίτρεπτος. Δεν είπα πουθενά το αντίθετο.

Δεύτερον, επειδή αφήνεις εντέχνως κάποιες υπόνοιες (δικαιολογημένα κατά τη γνώμη μου), σου λέω ότι δεν έχω εμπλακεί ποτέ σε εργολαβία με τη ΔΕΗ ούτε βρίσκομαι σε R&D του εξωτερικού. Δεν έχω επίσης ποτέ εγκαταστήσει ΑΠΕ διασυνδεδεμένες και δεν έχω βγάλει ούτε ευρώ από τις επιδοτήσεις των ΑΠΕ. Επίσης δεν είμαι πλασιέ καινούριων επενδύσεων.

Πάμε παρακάτω. Δεν σου είπα πουθενά ότι οι ΑΠΕ θα λύσουν κάποιο πρόβλημα. Σου είπα ότι στο μέλλον μπορεί να λύσουν μπορεί και όχι αυτό μένει να αποδειχθεί από την επιστημονική έρευνα (την οποία μόνο τελματωμένη δεν τη λες). Επίσης σου είπα ότι οι ΑΠΕ είναι ο μόνος τρόπος-ελπίδα για την χειραφέτηση του καταναλωτή από τις διάφορες εταιρείες και κυβερνήσεις. ΟΧΙ με την υπάρχουσα μορφή και χρήση τους προφανώς.

Και προχωράω με παράδειγμα υπαρκτό που τυχαίνει να γνωρίζω. Σε μια κοινότητα κάποιας χώρας της κεντρικής αμερικής (δεν έχει σημασία ποιας) δεν έχουν ρεύμα γιατί η κεντρική κυβέρνηση αρνείται να τους παρέχει. Θα μπει λοιπόν ένα μικροδίκτυο με φ/β, Α/Γ και μπαταρίες στο κτίριο διοίκησης της κοινότητας για να μπορούν έστω να λειτουργήσουν βασικά πράγματα. Η κοινότητα χειραφετείται ναι ή όχι? θα πληρώνει φόρο για τις ΑΠΕ μήπως?όχι. θα πληρώνει παραπάνω την kWh? όχι γιατί δεν είχε καν. Ανεβάζει αυτό το μικροδίκτυο το κόστος της kWh για τον υπόλοιπο πληθυσμό της χώρας? όχι.
Πες μου την άλλη λύση χωρίς ΑΠΕ. Να εγκαταστήσουν μήπως λιγνιτικό για το χωριό τους? να εγκαταστήσουν ντιζελογεννήτρια? και που θα βρουν καύσιμα όταν η κυβέρνηση τους αρνείται κι αυτά? (χώρια που δεν θα ήταν χειραφετημένοι έτσι). Περιμένω την ενναλακτική σου πρόταση με ενδιαφέρον.
Που θέλω να καταλήξω? ότι προφανώς για πέταμα δεν είναι οι ΑΠΕ. Δεν φταίνε οι ΑΠΕ γι'αυτό που γίνεται σήμερα, φταίνε συγκεκριμένες πολιτικές που σε κάθε κομμάτι της κοινωνίας δουλεύουν με μοναδικό στόχο τη μεγιστοποίηση του κέρδους ορισμένων.

Τέλος επειδή είπες ότι οι νόρμες παίζουν το παιχνίδι των εταιρείών σαν την Siemens. Αυτό είναι αναπόφευκτο στην οικονομία της αγοράς δυστυχώς. Μήπως οι μονάδες βάσεις και οι επενδύσεις σ'αυτές δεν παίζουν το παιχνίδι της κάθε Siemens?Δηλαδή θα μου πεις τώρα ότι οι εταιρείες που ασχολούνται με την ενέργεια θα σταματήσουν να θησαυρίζουν όταν φύγουν οι διαολεμένες ΑΠΕ από τα δίκτυα? νομίζω είναι αφελές να το πιστεύει κανείς.

spiral architect είπε...

Ανώνυμε,
Προς θεού, δεν είχαν τα γραφόμενά σου υπόνοιες προς εσένα. Άλλωστε, κάπου, κάποιοι, πρέπει να βρουν δουλειά να ζήσουν. Δεν είναι μεμπτό αυτό. Μεμπτό είναι να προσπαθούν κάποιοι (είδες, απέφυγα το β' πρόσωπο!) να με πείσουν ότι αυτό που κάνουν είναι προς το συμφέρον μου, όταν τα επιδοτούμενα ΑΠΕ που "υπηρετούν" τα πληρώνουμε χρυσάφι. Εδώ θέλω να σταθώ στο παράδειγμά σου, για την χώρα της Κεντρικής Αμερικής που είναι η εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα: Μικροδίκτυο - νησίδα. Εκεί κάνεις ότι γουστάρεις. Τροφοδοτείς κατά βούλησιν, βάζεις limitation μέσω έξυπνων μετρητών στη φόρτιση της παροχής όταν δεν έχεις επάρκεια, παρέχεις ρεύμα με διαφορετικά χαρακτηριστικά απ' τα τυποποιημένα, προειδοποιείς ότι ... "χμμ, ξέρετε, μπορεί να έχουμε 2-3 προβληματάκια με το ρεύμα, αλλά θα τα ξεπεράσουμε, χε, χε".

Άλλωστε μην πας στην άλλη άκρη του κόσμου για να το δεις αυτό. Ηδη απ' το '85-86 η ΔΕΗ τροφοδοτεί τη Γαύδο και την Ερεικούσσα με Φ/Β αυτοπαραγωγά με συσσωρευτές ξηρού τύπου μολύβδου-οξέως (πριν 3 χρόνια που ξαναπήγα στη Γαύδο είχαν βάλει νέας τεχνολογίας) με μπακάπ μια γεννήτρια. Τα νησιά πέφτουν μακρυά για διασύνδεση με καλώδιο από Κρήτη και Κέρκυρα, άσε δε που στο τελευταίο το χειμώνα δεν μένει κανείς. Αδιάλειπτη ηλεκτροδότηση; Χα, χα να'ναι καλά το μπακάπ και μέχρι να μπει έχουμε μια ... χμμ .. μικροδιακοπή, αλλά ποιος νοιάζεται; Αρκεί που' χουμε ρεύμα, έστω κι αυτό.

Τελειώνοντας για την εναλλακτική (μου) διάβασε εδώ.

Να είσαι καλά!

Αντκαν είπε...

Ωραία τα μικροδίκτυα, αλλά πως θα τα φτιάξουν οι φτωχοί ; Πόσο έχει μια μικρή ανεμογεννήτρια ; Το όλο σύστημα πόσο θα κοστίσει ;

Τι να την κάνω την ακριβή αυτάρκεια ;

Το Φτηνό ρεύμα από την ΔΕΗ μας κόπτει λόγω εξάρτησης από το δίκτυο ;;

Αυτάρκεια στα τρόφιμα, αυτάρκεια στην ενέργεια,πολλά προβλήματα, αυτάρκεια μόνο σε απομονωμένες νησίδες. Επιχορηγούμενη ;

Αυτάρκεια και στην αυτοκίνηση ;

Αντκαν είπε...

Αυτάρκεια και στο sex ;

Ανώνυμος είπε...

Ωραία όλα αυτά spiral και συμφωνώ αλλά δεν βλέπω πως λύνεται το πρόβλημα της συγκεκριμένης κονότητας (και άλλων χιλιάδων παγκοσμίως που ζουν off the grid). Για να μην μακρυγορούμε δεν υπάρχει απλά εναλλακτική εκτός βέβαια κι αν αλλάξει συνολικά η σχέση πολίτη-κράτους (δεν προβλέπεται πολύ σύντομα). Άρα όλα αυτά που λες και με τα οποία συμφωνώ δεν μπορούν να σώσουν την κατάσταση σ'αυτές τις περιοχές. Άρα εγω δεν λέω ΑΠΕ παντού (ίσα ίσα) λέω οι ΑΠΕ δεν είναι μπαμπούλας και με σωστή χρήση προσφέρουν λύσεις σε συγκεκριμένες συνθήκες (προς το παρόν).

Αντκαν αντιπαρέρχομαι την ειρωνεία και αντιθέτως με εσένα θα απαντήσω σοβαρά. Φυσικά και μας κόπτει η εξάρτηση γιατί η ΔΕΗ και κάθε ΔΕΗ είναι εταιρεία και αυτό είναι μοιραίο ότι θα οδηγήσει σε στρεβλώσεις κάποια στιγμή (όπως τώρα πχ). Εκτός κι αν έχεις δει παγκοσμίως εσύ κάποια ΔΕΗ που νοιάζεται για τον καταναλωτή και να μη του βάζει καπέλα, φόρους κτλπ. Είναι ουτοπικό να πιστεύεις ότι η ΔΕΗ θα δράσει σαν αγία εταιρεία σε ένα πολιτικό σύστημα που αποκλείει μετα βγδελυμίας κάθε τέτοια περίπτωση.
Δεύτερον, θα εκπλαγείς με το πόσο φτηνή και απλή στην κατασκευή είναι η μικρή Α/Γ. Και μόνο η σύγκριση με το να πληρώνεις (ακόμα και πάνφθηνο) ρεύμα στην ΔΕΗ μπορεί να προκαλέσει γέλιο.

archaeopteryx είπε...

ΟΛΑ τα αιολικά συν ΟΛΑ τα φ/β της Ευρώπης δεν μπορούν να κατασκευάσουν ούτε μία μπίλια ρουλεμάν, ούτε ένα μέτρο καλωδιου χαλκού, ούτε ένα ...πτερύγιο Α/Γ, ούτε μισό πάνελ φ/β, ούτε 1 μέτρο φυλαράκι αλουμινίου. ΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΒΑΙΝΕΙΣ?

Παιδιά έχεις? Σκλωληκοδείτιδα έχουν βγάλει? Τα πας σε "νησίδα που ηλεκτροδοτείται από ΑΠΕ"? Δεν θα στο συμβούλευα. Τα άλλα είναι λόγια του αέρα.

archaeopteryx είπε...

Μία μικρή Α/Γ κοστίζει ό,τι κοστίζει γιατί φτιάχνεται από πράγματα που φτιάχνονται από φτηνό κάρβουνο και φτηνό πετρέλαιο. ΔΕΝ φτιάχνεται από ρεύμα από άλλες Α/Γ.

archaeopteryx είπε...

όσο για την ΔΕΗ. χωρίς να είναι άγια, μπόρεσε και ηλεκτροδότησε την χώρα 50-70 χρόνια τώρα... Επειδή ήταν μία, ενιαία και σχετικά Κοινής Ωφέλειας. Utility. Αν είσαι πλούσιος ή μπορείς να ζεις χωρίς ρεύμα, μπορεί να είσαι και χωρίς ΔΕΗ

Ανώνυμος είπε...

Τι να πω πια? Είναι αξιοπερίεργη η ανικανότητα σου να καταλάβεις το οτιδήποτε. ΕΣΥ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ ΑΝΘΡΩΠΕ ΜΟΥ ΤΙ ΛΕΩ ΤΟΣΗ ΩΡΑ ΝΑΙ Ή ΟΧΙ?

Εκτος κι αν μιλάς σε άλλον γιατί εγώ δεν υποστήριξα τίποτα από αυτά που προσπαθούν να καταρρίψουν τα επιχειρήματα (συνθήματα) σου.

Η σύγχυση σου φάνηκε στην επίκληση του 2ου θερμοδυναμικού νόμου.

Όσο για το τελευταίο σχόλιο για την ΔΕΗ. Τι να πω? Αν το σύνθημα εμπρός για πίσω δεν σου φαίνεται σκοταδιστικό τότε μάλλον δεν έχεις ιδέα και από φιλοσοφία και ιστορία. Αν είσαι πλούσιος ζεις χωρίς ΔΕΗ? Είναι τόσο πλούσιοι εκείνοι οι κακόμοιροι στην κεντρική Αμερική που σου είπα πριν που δεν ξέρουν τι να τα κάνουν. Και δεν σου λέω και το μέρος για να μην πας να τους φας λεφτά.
Μην ανησυχείς δεν ξαναγράφω στο ιστολόγιο σου μην τυχόν και ξυπνήσει κανένας από τον νήδυμο που κοιμάται. σου εύχομαι να τα ξαναβρείς με τη λογική.

archaeopteryx είπε...

σου είπα... αν ήμουν πιο έξυπνος, ια σου έδειχνα πώς οι ΑΠΕ είναι παραβίαση του Β' Νόμου. Στο λέω με αλλα λόγια, λιγότερου έξυπνου: ΟΛΕΣ οι ΑΠΕ της ΕΕ (πηλν Υ/Η) δεν μπορούν να κατασκευάσουν ούτε ένα μέτρο χαλκό, ούτε ένα έλασμα αλουμινίου για πάνελ, ούτε μισό τ.μ. γιαλί.

Το μόνο σημαντικό που έχει αλλάξει στην τεχνολογία των ΑΠΕ τα τελευταία 40 χρόνια είναι (α) ο τρόπος επιδότησης τους, (β) ο τρόπος επιδότησής τους, (γ) ο τρόπος επιδότησής τους, και (δ) τα νεοδύμια, η μείωση του κόστους των πανέλων, το μέγεθος και ύψος, και τα φτηνά συστήματα ελέγχου -- ααα.. και μην ξεχάσω, Ο ΤΡΌΠΟΣ ΕΠΙΔΌΤΗΣΉΣ ΤΟΥΣ

Προσωπικά, δεν με ενοχλεί να γράφεις, αλλά εάν πιστέυεις ότι με Πράσινες Απάτες θα ηλκτροδοτήσεις οτισήποτε, να πας να βρεις τον Πουσσαίο στην Περιφέρεια Νοτίου ΑΣιγαίου (αν και χωρίς επιδοτήσεις, δεν μπορεί να βοηθήσει)

Κρίμα που δεν σε ενδιαφέρει το θόριο ή οι μονάδες κάρβουνου με χαμηλά ΝΟx

archaeopteryx είπε...

Και δεν καταλαβαίνω χριστό. Είμαι αντιαιολικός στόκος. (Αλλά διακιώνομαι από τα νούμερα)

Ανώνυμος είπε...

Ανώνυμε, μάλλον εσύ δεν καταλαβαίνεις και στριφογυρνάς σαν ανεμογεννήτρια ανάλογα με τους αέρηδες χωρίς να προσφέρεις τίποτε. Μας λες εδώ και τρεις μέρες ότι αυτό που δεν κάνουν οι μεγάλες Α/Γ θα το κάνουν οι μικρές!! Και ό,τι δεν κάνουν τα μεγάλα δίκτυα θα το κάνουν τα μικρά και "έξυπνα". Και για να τα κάνεις έξυπνα θα πληρώσεις κι άλλο. Αν θες να βάλεις στην φάρμα σου μικρές ή μεγάλες Α/Γ και να τις πληρώσεις εσύ από την τσέπη σου, και να στρώσεις το έδαφος με πάνελς και να καις κουτσουλιές, και όταν δεν φυσάει κι έχει συννεφιά να μην έχεις ρεύμα, δικαίωμά σου. Εγώ δεν γουστάρω να πληρώνω για ΑΠΕ, ούτε για να κάνω το δίκτυο πανέξυπνο για να διασυνδέσεις εσύ μεθαύριο το μικροδίκτυό σου με δικά μου λεφτά στο κεντρικό δίκτυο. Δεν γουστάρω να πληρώσω εγώ την δική σου μικρόνοια που την πασάρεις σαν μικροδίκτυο και μάλιστα έξυπνο.

Αντκαν είπε...

Ανώνυμε φίλε είμαι αργοπορημένα σου λέω ότι κανένα πρόβλιμα με τα μικροδίκτυα, λλά όχι με δικά μου χρήματα. Δεν υπάρχουν μη διασυνδεμένες οικιστικές περιοχές στην Ελλάδα, βάζεις με ένα δύο γείτονες μερικές κολώνες και τελειώνει το θέμα. Πληρώσαμε εμείς και οι πατεράδες για αυτό το δίκτυο, είναι δημόσια ιδιοκτησία. το ρεύμα δίχως φόρους στον άνθρακα είναι αρκετά φθηνό, όσοι χρει΄ζονται μικρές α/γ και φ/β με σύστημα αποθήκευσης ας το βάλουν, εμείς τι φταίμε ;

Γιατί να πάμε στην αυτάρκεια δεν το καταλαβαίνω ;

"Κάθε" ΔΕΗ δεν είναι "μια κάποια εταιρεία" και δεν είναι μοιραίο ότι αυτό, δηλαδή να υπάρχει μια δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού "θα οδηγήσει σε στρεβλώσεις κάποια στιγμή" (αυτό που γίνεται τώρα είναι μια Οδηγία της Ε.Ε.). Έχω δει παγκοσμίως τη ΔΕΗ που νοιαζόταν για τον καταναλωτή και τα καπέλα, φόρους κ.λπ. τα βάζουν οι κυβερνήσεις. Δεν ουτοπικό να πιστεύεις ότι η ΔΕΗ θα δράσει σαν εταιρεία δημοσίου συμφέροντος σε ένα πολιτικό σύστημα που δεν αποκλείει μετα βγδελυμίας κάθε τέτοια περίπτωση.

Δεν είναι φθηνή μια μικρή ανεμογεννήτρια με ένα Φ/β + το αποθηκευτικό σύστημα και το κυριότερο, για όνομα είναι ότι στις πόλεις υπάρχουν και προβλήματα. Δεν τα έχουμε με τις μικρές, αλλά με τις χρηματοδοτήσεις των ΒΑΠΕ. Αν μου έρχεται πιό φτηνά να βάλω μικρές ΑΠΕ και καλύπτομαι (αποσβέσεις κ.λ.π.) τότε όλα Ο.Κ.

Αντκαν είπε...

Συγνώμη για τα λάθη, είναι αργά, αλλά θα κατάλαβες το πνεύμα μου. Επέτρεψε μου να μη θέλω να μην είμαι αυτάρκης στην ενέργεια. Εξάλλου έχω μια μικρή βενζινογεννήτρια για ώρα ανάγκης. Έχω ζήσει στο βουνό πολλά χρόνια με αυτή.

Δεν μπορείς να καταλάβεις ότι ζούμε σε βιομηχανικό πολιτισμό και ότι οι μικρές α /γ και τα Φ/β έχουν παραχθεί από αυτόν ; Με μικρές α/γ θα δουλέψει η βιομηχανία ή πρέπει όλοι να πάρουμε τα βουνά ; Σε απομονωμένες περιοχές ή μπαίνεις στο δίκτυο (που συνεχώς επεκτείνεται) ή βρίσκεις όποια λύση θέλεις. Όμως όπως και το σιδηροδρομικό δίκτυο είναι αναγκαίο έτσι και το δίκτυο της ΔΕΗ είναι αναγκαίο.

Ούτε οδικό δίκτυο λοιπόν ; Αυτάρκεια με μουλάρια και άλογα ;
Για όνομα, σε λάθος βάση έγινε η συζήτηση
Μας επιτρέπεις να μην είμαστε «εναλλακτικοί» ;