Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2014

Με αφορμή τους πάγους και τα κρύα


Θα έχετε ακούσει τις τελευταίες μέρες δύο ειδησούλες που ενδιαφέρουν τους κλιματολάγνους.

Η μία είναι ότι αποκλείστηκε από πάγους ένα "ερευνητικό σκάφος" στην Ανταρκτική (καλοκαίρι τώρα εκεί) που μετέφερε οπαδούς και παπαγάλους του Ανθρωπογενούς Θερμοκηπίου που ...ήθελαν δημόσιες σχέσει με πάγους που λιώνουν!  Και αποκλείστηκαν από τους ίδιους πάγους και δύο παγοθραυστικά, κλπ κλπ.  Δεν βλέπω τηλεόραση, αλλά αμφιβάλλω εάν το είδατε, ή εάν ενδιαφέρει κιόλας...

Η δεύτερη ειδησούλα που έπαιξε πολύ στα κανάλια ήταν το πολύ κρύο στις ΗΠΑ  (και πέθανε κόσμος από το κρύο).  Δεν θα έδινα σημασία αν δεν έβγαινε ο Ζερεφός (και οι ανά τον κόσμο Ζερεφοί) να πουν ότι το κρύο οφείλεται στην ...ζέστη.   Στην πραγματικότητα, το κρύο στις ΗΠΑ μάλλον έχει να κάνει με ένα βαρομετρικό χαμηλό που πάρκαρε στο ΒΑ τμήμα μεταξύ Καναδά και ΗΠΑ και έφερε κρύο πολικό αέρα προς τα κάτω.  Όχι ασύνηθες φαινόμενο.  Και ειλικρινά δεν γνωρίζω και δεν με νοιάζει εάν έχει να κάνει με περίοδο παγετώνων που έρχονται και ούτε με την ...Παγκόσμια Θέρμανση. Από όσο ξέρω δεν υπάρχει πρόβλεψη για ...κρύο σε οποιοδήποτε μοντέλο ...θέρμανσης του IPCC ή οποιουδήποτε.  Ούτε (όπως προκύπτει από μία νέα μελέτη) έχει υπάρξει κάποια αλλαγή στα εμπλεκόμενα ατμοσφαιρικά ρεύματα από το 1871 και μετά.



Ο κ. Ζερεφός πριν 5-6 χρόνια προφήτευε ζέστες. Τώρα προφητεύει κρυο-ζέστες (ή ζεστο-κρύα)... Αν μπορούσε να προφητέψει και τον καιρό το Πάσχα... Με 4 μαρτίνι ίσως τα καταφέρω και εγώ... Άσχετο, αλλά, γιατί βάζουν πράσινες ελιές στο μαρτίνι; Scientists reject claims of record cold being caused by ‘global warming’


Η τρίτη ειδησούλα κυκλοφορεί εδώ και καιρό, έχει πραγματικά περάσει στα πολύ ψιλά και αφορά την Ηλιακή δραστηριότητα, και τον "Κύκλο 24".  Εδώ θα βρείτε μία σειρά από αναρτήσεις για τον Κύκλο 24 και την υποψία ότι η χαμηλή Ηλιακή δραστηριότητα μάλλον έχει σχέση και με τα κρύα, και με την ...απουσία του Θερμοκηπίου. Εδώ, ότι δεν είναι μόνο ο Κύκλος 24, αλλά και άλλοι παράγοντες που έχουν σχέση με σύννεφα... (και με κοσμική ακτινοβολία)...  Δεν έχω ιδέα εάν τελειώνει τώρα η Ολόκαινος μεσοπαγετώδης και έρχεται η κατάψυξη των 100.000 ετών, ή εάν θα είναι άλλη μία περίπτωση δεκαετίας 1970, που πράγματι έκανε ψοφόκρυο σε περίοδο με εμπάργκο πετρελαίου... αλλά μετά ζέστανε.  Ωστόσο, υπάρχουν φωνές που λένε ότι μπορεί και να μπαίνουμε σε κρύα ηλιακή φάση...:

The last time sunspot activity was this low was during what is known as the Maunder Minimum, roughly between 1645 – 1800 when the Little Ice Age caused freezing winters, the River Thames regularly froze and millions died of starvation as crops failed. [...]Climate scientists know the Earth stopped warming 15 years ago. But the United Nations Intergovernmental Panel on Climate Change [...] suppressed a recent report from its own scientists that the U.N.’s climate model has been proven wrong. Από εδώ.

Και μεταξύ μας, αν εξαιρέσω το εγκυκλοπαιδικό ενδιαφέρον, δεν με πολυαφορά τι κάνει το παγκόσμιο κλίμα... Το κλίμα αλλάζει εδώ και 4,5 δις χρόνια για πολλούς και διάφορους λόγους, οι πιο σημαντικοί από τους οποίους δεν είναι ...ανθρωπογενείς.  Αυτό που με νοιάζει, είναι ότι κάπως επικρατεί η άποψη των διορισμένων, από άγνωστες δυνάμεις, τύπων που σας λένε "θερμοκήπιοοο... θερμοκήπιοοοο...",  λες και αυτό είναι το πρόβλημά μας. Δεν είναι. Ούτε δήθεν συμφωνούν όλοι οι επιστήμονες, όπως μάς λένε οι ίδιοι παπαγάλοι... Περί τα 70 επιστημονικότατα άρθρα το 2013 λένε για το ...ηλιογενές του κλίματος... Και εδώ ο γνωστός Piers Corbyn που κάνει μετεωρολογικές προβλέψεις με βάση την ηλιακή δραστηριότητα... Είχε πράγματι πει για τις χιονοθύελες και τα κρύα στις ΗΠΑ...

Πιο σημαντικό από όλα, άσχετα με τα οποια θερμοψυχροκήπια, άσχετα με το εάν ο κ. Ζερεφός έχει δίκιο, οι ΑΠΕ είναι ασήμαντες, άχρηστες και άσχετες με το θέμα... Ούτε στην λειτουργία τους επηρεάζουν κάποια αλλαγή στην σύνθεση του πραγματικού ενεργειακού μείγματος, και το παραδέχτηκαν αυτό και οι πιο γνωστοί Κλιματολάγνοι, πολύ πιο Θερμοκηπιάδες από τον ίδιο τον Ζερεφό: Some of the world's top climate scientists say wind and solar energy won't be enough to head off extreme global warming, and they're asking environmentalists to support the development of safer nuclear power as one way to cut fossil fuel pollution.  Κάθε μη στόκος το ξέρει και κοτζάμ Γερμανία το εμπέδωσε:  Τα κάρβουνο μπορεί να υποκαταστήσει τα πυρηνικά, τα πυρηνικά το κάρβουνο, το αέριο μπορεί αλλά τσούζει, τα υδροηλεκτρικά επίσης, αν είσαι ...Νορβηγός, και τα αιολικά "εγχέουν" χωρίς να ηλεκτροδοτούν και κάνουν το αέριο ακριβότερο από ότι είναι (χωρίς να μειώνουν κάρβουνα ή πυρηνικά -- και όποιος αμφιβάλει, ας βρει ένα αιολικό νοσοκομείο, κι ας στείλει το παιδάκι του εκεί για οξεία σκωληκοειδίτιδα -- προς Θεού, μην το δοκιμάσετε...).

12 σχόλια:

nikos είπε...

xixxi μην τον ξεφτιλίζεις τόσο γκοτζιαμ πρόεδρος Αστεροσκοπιου Αθηνών είναι

spiral architect είπε...

Χωρίς να είμαι ο ειδικός θυμάμαι απ' την Γεωγραφία των νιάτων μου ότι, το Ρεύμα του Κόλπου είναι υπεύθυνο για τo κρύο στη εύκρατη ζώνη της Βόρειας Αμερικής (ΗΠΑ) και για τα ζόρικα μπιλοζίρια της Νέας Υόρκης, έστω κι αν η τελευταία βρίσκεται περίπου στο ίδιο γεωγραφικό πλάτος με την Αθήνα.

nikos είπε...

Πολική δίνη: Τι είναι το φαινόμενο που πάγωσε την Αμερική;

http://tokoutsavaki.blogspot.gr/2014/01/blog-post_1813.html

Professor Moriarty είπε...


Μίλησε για “μεγάλη ανωμαλία”. Αρχίσαμε να έχουμε θεωρίες της “ανωμαλίας”

H νέα υπόθεση για να διασωθεί το μοντέλο της υπερθέρμανσης είναι ότι το λιώσιμο των πάγων της Αρκτικής διαχέει την polar vortex νοτιότερα. Αλλά εγώ δεν διακρίνω φέτος καμιά “μεγάλη ανωμαλία” εδώ:

http://nsidc.org/arcticseaicenews/

ούτε εδώ

http://www.ijis.iarc.uaf.edu/en/home/seaice_extent.htm

ούτε εδώ

http://arctic.atmos.uiuc.edu/cryosphere/IMAGES/global.daily.ice.area.withtrend.jpg

Ενώ στην Ανταρκτική οι πάγοι στην θάλασσα αυξάνονται....

Είδα και αυτό

http://www.climatecentral.org/news/new-study-adds-to-arctic-warming-extreme-weather-debate-16811

μέσα στο οποίο γράφονται και τα εξής για τις υποθέσεις αυτές:

“But the lack of statistically significant results and, more important, the absence of evidence pointing to a smoking gun — a physical mechanism in the climate system that ties Arctic changes to extreme events — has left many top climate researchers unconvinced that rapid Arctic warming is a major player in causing extreme weather events outside of the Arctic itself.
The result, some of these scientists told Climate Central, is a series of hypotheses that have not yet been fully tested.
“I would have more confidence in the linkage being ‘real’ if there was a well-understood and proven mechanism to support the correlations,” James Screen, a climate researcher at the University of Exeter in the U.K., said in an email. “The arguments presented are plausible, but in my opinion the evidence presented is far from conclusive (to put it mildly)."

Άρα μάλλον η μόνη “ανωμαλία” είναι τα μοντέλα της “ανθρωπογενούς υπερθέρμανσης”.

Professor Moriarty είπε...

Επίσης στο παραπάνω:

"Kevin Trenberth, a senior scientist at the National Center for Atmospheric Research in Boulder, Colo., said the new study and others like it have failed to show statistically significant results. Additionally, he said they lack the physical evidence of what are known as “dynamical links,” — physical ties within elements of the Earth’s climate system, such as the upper oceans and lower atmosphere — between Arctic warming and extreme events.

“There is no plausible physical mechanism or analysis of how the atmosphere is forced to behave in this manner,” Trenberth said in an email."

stalex είπε...

Ειλικρινά δεν έχω καταλάβει για πιο λιώσιμο πάγων αναφερόμαστε τον τελευταίο χρόνο στην Αρκτική; Εκείνο που δεν έχει επισημανθεί είναι ότι η έκταση του θαλάσσιου πάγου στην Αρκτική αυξήθηκε τον τελευταίο χρόνο, από το κατώτερο όριο που είχε παρατηρηθεί στις 16 ΣΕΠΤ 2012: 3413 εκατ. τετραγωνικά μίλια, σε 5099 εκατ. τετραγωνικά μίλια για αντίστοιχη περίοδο το 2013 (13 ΣΕΠΤ 2013). Δηλαδή αύξηση 49.4 % !!!
http://nsidc.org/arcticseaicenews/charctic-interactive-sea-ice-graph/

Δεν χρειάζεται συζήτηση βέβαια για την Ανταρκτική όπου η μεγαλύτερη έκταση θαλασσίου πάγου που έχει παρατηρηθεί τα τελευταία 35 χρόνια είναι στις 10 ΟΚΤ 2013 (DOY: 283) Δείτε στο διαδραστικό γράφημα και, το 2014 στην αρχή του Γενάρη (κίτρινη γραμμή) στο θερμό νότιο ημισφαίριο. Κατά τα άλλα οι πάγοι … λιώνουν:

http://arctic.atmos.uiuc.edu/cryosphere/antarctic.sea.ice.interactive.html

Όσο για τον. Κ. Ζερεφό μονολογεί συστηματικά στα κανάλια) για την ανθρωπογενή παρέμβαση στο κλίμα, όπου η … «υπερθέρμανση του πλανήτη » , φέρνει και ακραία φαινόμενα πολικού ψύχους στο πλανήτη. Έτσι αντιλαμβάνεται ο κ. Ζερεφός το ισοζύγιο ενέργειας στον πλανήτη. … (μόνο οι δημοσιογράφοι και οι πολιτικοί τον προσκαλούν … καθώς είναι οι μόνοι που παρακολουθούν και αντιλαμβάνονται τις θεωρίες του). Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει!

Professor Moriarty είπε...

Συνήθως όταν ένα θεωρητικό μοντέλο για να συμπεριλάβει την εξήγηση κάποιων φαινομένων καταφεύγει σε όλο και πιο πολύπλοκες και δυσαπόδεικτες υποθέσεις, αυτό σημαίνει ότι το μοντέλο πρέπει να αντικατασταθεί. Στην περίπτωση της “ανθρωπογενούς υπερθέρμανσης” το βασικό μοντέλο έχει διαψευσθεί στις κύριες προβλέψεις του και έχει μεταλλαχθεί και διασπασθεί σε άλλα μοντέλα και υπομοντέλα με ένα κοινό στοιχείο: προσπαθούν να τα ερμηνεύσουν όλα με την ανθρωπογενή παραγωγή των αερίων “θερμοκηπίου”. Αυτή η προσπάθεια των οπαδών της θεωρίας “ακραίων φαινομένων” να ερμηνεύσουν και την ζέστη και το κρύο από την “θέρμανση” (?) της αρκτικής, είναι περίεργη, αν όχι αστεία. Αλλά ήδη (από αυτά που αντέγραψα πιο πάνω) αυτά δεν γίνονται πια εύκολα αποδεκτά και υπάρχει αυξανόμενος σκεπτικισμός και αντίδραση. Δεν μπορούν να καταστρατηγούνται όλες οι αρχές της διαδικασίας απόδειξης μιας υπόθεσης και να κυκλοφορούν “θεωρίες” που συσχετίζουν αυθαίρετα φυσικά φαινόμενα και γεγονότα, όπως ακριβώς οι θρησκευτικού τύπου δοξασίες. Αυτό που πρέπει να ερμηνευθεί τώρα είναι η πεισματική εμμονή σε μία θεωρία που περιέρχεται όλο και συχνότερα σε ακραίες αντιφάσεις.

nikos είπε...

τα πράγματα στον Τομέα Ενέργειας είναι απλά ...Ο "αντινεοφιλελεύθερος" δρόμος είναι απλά ανύπαρκτος.

spiral architect είπε...

Το Ξυράφι του Όκαμ:
"Κανείς δεν θα πρέπει να προβαίνει σε περισσότερες εικασίες από όσες είναι απαραίτητες".

nikos είπε...

Η απάτη της “Πράσινης Ανάπτυξης” και η χρεοκοπία της Χώρας!

http://kavvathas.com/2011/05/27/%CE%B7-%CE%B1%CF%80%CE%AC%CF%84%CE%B7-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%80%CF%81%CE%AC%CF%83%CE%B9%CE%BD%CE%B7%CF%82-%CE%B1%CE%BD%CE%AC%CF%80%CF%84%CF%85%CE%BE%CE%B7%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B7-%CF%87/

nikos είπε...

Το κλίμα στη Γη και το διάστημα

Γιατί σιωπούν οι ... παγετώνες



http://www.polityka.pl/nauka/natura/1564695,1,klimat-ziemski-a-kosmos.read#ixzz2pz42lhNG


http://www.polityka.pl/nauka/natura/1564695,1,klimat-ziemski-a-kosmos.read

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητοί Φίλοι, το παρακάτω είναι ολίγον άσχετο με τη παρούσα ανάρτηση, αναφέρεται όμως στην εμμονή της EPA κατά του άνθρακα, σε συμμόρφωση προς τις θεωρίες Obama περί Κλιματικής Αλλαγής.
Οι Αμερικανοί δεν έχουν φάει τη φόλα περί ανθρωπογενούς GHG και πέταξαν τον Al Gore και τη συμμορία του από το Χρηματιστήριο του Σικάγου ήδη από τον Οκτώβριο 2011.

http://www.power-eng.com/articles/2014/01/critics-blast-epa-proposal-to-curb-ghg-emission-from-new-power-plants.html

Να είστε όλοι καλά και Καλή Χρονια!