Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2014

Η αιολική ενέργεια άχρηστη και στις ΒΔ ΗΠΑ


http://www.forbes.com/sites/jamesconca/2014/01/18/wind-energy-of-no-use-in-the-pacific-northwest/

Η κύρια πηγή ηλεκτροδότησης στις ΒΔ ΗΠΑ είναι τα υδροηλεκτρικά. Περίπου 67%.  Και περίπου 30% κάρβουνο, πυρηνικά και αέριο. Επειδή ακριβώς η περιοχή αυτή έχει τόσα υδροηλεκτρικά, αποφάσισαν να μην προσμετρούν τα Υ/Η σαν ΑΠΕ, για να προωθήσουν αιολικά. [Κάποιος θα έπρεπε να ψάξει τι κοινό έχουν στις ΒΔ ΗΠΑ με τον ...Σημίτη, που και επί δικής του πρωθυπουργίας αποφασίστηκε κάτι αντίστοιχο... Όταν τα Υ/Η είναι η μόνη ΑΠΕ που μπορεί να ηλεκτροδοτήσει... Και η μόνη ΑΠΕ που φαίνεται στα παγκόσμια στατιστικά...]. Και με αυτό τον περιορισμό, και με φοροεπιδοτήσεις, μπήκαν περίπου 4.200 αιολικά μεγαβάτ στην περιοχή (Η περιοχή είναι αρμοδιότητα της Boneville Power Administration).

Με τα πολλά αιολικά, παρατηρήθηκε το ίδιο φαινόμενο που παρατηρείται παντού, όπου υπάρχουν αιολικά:  Οι συμβατικές μονάδες δεν μπορούν να ακολουθήσουν εύκολα ή αποτελεσματικά τον σχετικά τυχαίο και μεταβλητό αέρα.  Αυτό φάνηκε καλά την εβδομάδα της 7ης Ιανουαρίου 2014 (κλικ για μεγέθυνση):


Οι θερμικές μονάδες είναι σταθερές (έτσι είναι εξ άλλου και αποτελεσματικές, οικονομικές και δεν ρυπαίνουν, αφού καίνε το ελάχιστο δυνατό καύσιμο για αυτό που αποδίδουν). Έτσι, η άνοδος του αέρα, μεταξύ 8 και 9 Ιανουαρίου ήταν βασικά "σε βάρος" των υδροηλεκτρικών. Επιδοτούμενες ΑΠΕ τα αιολικά, φτηνή και απρόσκοπτη ΑΠΕ τα υδροηλεκτρικά.  Το επόμενο γράφημα κάνει την ιστορία ακόμα πιο δραματική (κλικ για μεγέθυνση):

Η συσχέτιση ζήτησης από το δίκτυο, με την αιολική "παραγωγή" είναι αρνητική. Κοινώς φυσάει περισσότερο όταν τυχαίνει να μην υπάρχει ζήτηση -- και να δω τι θα γίνεται στην Ελλάδα που έχει ΚΑΙ φωτοβολταϊκά την ημέρα! -- που σημαίνει περαιτέρω τεχνητή εκτόπιση των φθηνότερων υδροηλεκτρικών, υπέρ των επιδοτούμενων αιολικών!

Γιατί μπήκαν αιολικά σε αυτή την περιοχή;  Μα για τις επιδοτήσεις και μόνο. Και σίγουρα όχι για καμία ανάγκη "καθαρής" ηλεκτροπαραγωγής". Στις ΗΠΑ που πάρα πολλά εξαρτώνται από την φορολογία, οι αποσβέσεις (που εκπίπτουν φορολογικά) είναι σημαντικές:  5.000 αιολικά μεγαβάτ κοστίζουν όσο περίπου ένα πυρηνικό των 1.000 μεγαβάτ. Το πυρηνικό έχει διαθεσιμότητα 90+%, τα αιολικά έχουν δεν έχουν διαθεσιμότητα 25% (και αυτή τυχαία, που δεν βοηθάει...). Μόνο που στα αιολικά επιτρέπεται απόσβεση σε 3 χρόνια (κοινώς δεν πληρώνουν φόρους στην αρχή που ισοδυναμεί με επιδότηση στην χρτηματοδότησή τους), ενώ στα πυρηνικά η απόσβεση είναι σε 20 χρόνια.  ΓΙΑΤΙ ΜΠΗΚΑΝ ΑΙΟΛΙΚΑ στις ΒΔ ΗΠΑ, ή όπου μπαίνουν αιολικά;

Και ξέρω τι σκέφτεστε... Σκέφτεστε αντλησιοταμίευση... Στις ΒΔ ΗΠΑ η γεωμορφία επιτρέπει πολλά και φθηνά υδροηλεκτρικά, που με τα αιολικά εκτοπίζονται υπέρ ακριβότερων αιολικών... Στην Κρήτη (και στην Ικαρία) φτιάχνονται τεχνητά υδροηλεκτρικά με σπάνιο και πολύτιμο ή ανύπαρκτο νερό... Τι φαντάζεστε κάνουν στην τιμή του ρεύματος τα αιολικά;  Τα αιολικά μαζί με τεχνητά υδροηλεκτρικά; Τι κάνουν;  Ξεχάστε το περιβάλλον... Ξεχάστε τους υδροφόρους ορίζοντες...  Κόστος; Εξωφρενικό κόστος... Για το τίποτα...

Δεν υπάρχουν σχόλια: