Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

Οι πλασματικές, εικονικές, ψευδείς και ακριβές αιολικές "ηλεκτροδοτήσεις": Κάνουν ακόμα και το ακριβό αέριο, ακριβότερο

http://www.wiseenergy.org/Energy/Fallacy.pdf

Αυτό το άρθρο θέτει δύο θέματα:

Το πρώτο είναι η επισήμανση δύο αιολικών ψεμάτων: Το 1ο Ψέμα αφορά στα διαφημιζόμενα από τους αιολικούς ποσοστά ηλεκτροδότησης. Λένε, π.χ., "10% της ηλεκτροπαραγωγής  από αιολικά", αναφερόμενοι σε στατιστικούς, απολογιστικούς, ετήσιους μέσους όρους, που όμως δεν είναι το ίδιο με πραγματική ηλεκτροδότηση από κάποια συμβατική μονάδα. Οι συμβατικές μονάδες παράγουν ρεύμα 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα, 365 μέρες τον χρόνο. Η τυχαία και μεταβλητή ηλεκτροπαραγωγή δεν ισοδυναμεί με ηλεκτροδότηση, και τα ετήσια, απολογιστικά, στατιστικά δεν ηλεκτροδοτούν ...νοσοκομεία.  Το 2ο Ψέμα αφορά στο ότι το 10% της αιολικής ηλεκτροπαραγωγής (που δεν αντιστοιχεί σε ηλεκτροδότηση) δεν ισοδυναμεί με 10% εξοικονόμηση σε συμβατικά καύσιμα (ή 10% μείωση εκπομπών CO2, εάν σας νοιάζει το CO2).  Το ότι οι αιολικοί είναι ωμοί και χυδαίοι ψεύτες, το έχω πει σχεδόν από την αρχή αυτού του ιστολογίου.

Το δεύτερο είναι τρεις προσφιλείς μου επισημάνσεις:


(α) ότι όταν τα αιολικά προστίθενται σε ηλεκτροδότηση από αέριο, η εξοικονόμηση CO2 (και επομένως αερίου) είναι μηδενική ή ασήμαντη. Και αυτό επειδή η ανάγκη προσθήκης εφεδρειών αερίου, που λειτουργούν αναποτελεσματικά, συνεπάγεται αύξηση σε κατανάλωση αερίου μεγαλύτερη από την όποια ηλεκτροδοτική συμβολή των αιολικών.


β) Όταν συνδυασμός αιολικών και αερίου υποκαθιστά ανθρακικές μονάδες, υπάρχει μείωση εκπομπών CO2, αλλά αυτή είναι μικρή (και έχει και συνέχεια παρακάτω)


γ)  Όταν μονάδες αερίου υποκαθιστούν μονάδες άνθρακα, υπάρχει μείωση το CO2 που είναι συγκρίσιμη με αυτήν από αέριο+αιολικά (της αμέσως προηγούμενης περίπτωσης). Με την διαφορά ότι η υποκατάσταση κάρβουνου από αέριο, αν και ακριβή, είναι φθηνότερη από την υποκατάσταση κάρβουνου από συνδυασμό αερίου+αιολικά. Όπως έχω αναφέρει και στο παρελθόν, η ηλεκτροδότηση από αέριο είναι ακριβότερη από αυτήν με κάρβουνο, αλλά η προσθήκη αιολικών στην ήδη ακριβή ηλεκτροδότηση από αέριο, την κάνει ακόμα ακριβότερη!

Υπάρχει μία αξιόπιστη μελέτη για την Ιρλανδία, που δείχνει εξοικονόμηση καυσίμου με αιολικά (αλλά μισή από όση θα αντιστοιχούσε στην αιολική "έγχυση"), και πολλές αναφορές στην μη εξοικονόμηση καυσίμων από τα πολλά αιολικά στην Γερμανία, παρά την εκτίναξη του κόστους του ρεύματος λόγω ΑΠΕ. Εάν υπήρχαν μετρημένα στοιχεία για εξοικονόμηση καυσίμων, να είστε σίγουροι ότι θα μας τα ανέφεραν συνέχεια οι αιολικοί. Δεν υπάρχουν. Για αυτό αρκούνται σε πλασματικές, δυνητικές και εικονικές εξοικονομήσεις τόνων CO2 ή ηλεκτροδοτήσεις πλασματικών σπιτιών. Όποιος πιστεύει ότι μπορεί να ηλεκτροδοτηθεί από αιολικά, να πάει προσφιλές του άτομο σε αιολικό νοσοκομείο, να το αποδείξει.

6 σχόλια:

nikos είπε...

προσωπικά είμαι πτώμα άλλο δεν γράφω ούτε ανοίγω το στόμα μου τους βαρέθηκα τους Σα(χλα)μαδες @ ανώνυμους του βαθύ πράσινου

spiral architect είπε...

Ναι, αλλά είμαστε όχι μόνον υπέρ της ισότητας των φύλων, αλλά επιβραβεύουμε τη φυσική επιλογή να γεννηθείς γυναίκα:
Γυναικεία Επιχειρηματικότητα

archaeopteryx είπε...

ε ρε θέατρο...

archaeopteryx είπε...

βρε ανώνυμε, βρίζεις και κλάνεις. Φυσικά και σε σβήνω. Το αρχικό σχόλιό σου με την μελέτη που σου άρεσε το άφησα, όποιος θέλει την διαβάζει. Πορδές και βρισιές δεν είμαι υποχρεωμένος να ανέχομαι. Να πας στην ΕΛΕΤΕΑΝ να δώσεις τις μελέτες σου. Να τις πούνε επωνύμως, να τους κράζω. Λένε τόσες μαλακίες ούτως ή άλλως, ταιριάζεις εκεί... Τρέχα.

spiral architect είπε...

- Γιατρέ μου, βρίζω και κλάνω, λες να πεθάνω;
- Κλάσεις, βρίσεις, πολλά χρόνια θα ζήσεις!

Έχασα καμιά εμπεριστατωμένη άποψη;

archaeopteryx είπε...

ναι, αλλά το ανώτατο συμβούλιο αποφασισε ότι τον βαρέθηκε, ταπεινά συγγνώμη... Και από αυτόν τον φουκαρά, αλλά και τρολ να είσαι σήμερα, πρέπει να έχεις λίγη πρωτοτυπία. Πάντως λένε ότι η εξαερωση είναι απαραίτητη, δεν ξέρω αν προκαλεί παγκόσμια θερμανση