Τετάρτη 21 Μαΐου 2014

Δεν είναι επενδύσεις. Είναι εκκαθάριση εν λειτουργία... Εκχώρηση προνομίων με νεοαποικιοκρατικούς όρους



Από τον Νοέμβριο του 2011 έχω αποφύγει να ασχοληθώ με θέματα άλλα από αυτά που σχετίζονται με την απάτη των ΑΠΕ, αλλά με το τελευταίο σποτάκι...

Όλα όσα έχω ακούσει για "επενδύσεις" και "απασχόληση", τα θεωρώ φαιδρά:

Οι ΑΠΕ (για να αρχίσω με το εύκολο), δεν είναι "επενδύσεις". Είναι το σύγχρονο αντίστοιχο του Κατοχικού Δανείου.  Αναγκαζόμαστε να αγοράσουμε (με δανεικά) πράγματα από "Ευρωπαίους", τα οποία θα αποπληρώνουμε από φουσκωμένους λογαριασμούς ρεύματος.  Πράγματα που ωστόσο δεν θα ηλεκτροδοτούν και δεν εξυπηρετούν εμάς. Το ότι μερικοί από εμάς βγάζουν προμήθειες, ή "απασχολούνται" κάνοντας τον πλασιέ, ή τον εισπράκτορα, δεν διαφέρει από την "απασχόληση" των μαυραγοριτών στην Κατοχή.

Η πώληση της ΕΥΔΑΠ ή της ΕΥΑΘ σε τρίτους, με ή χωρίς την μεσιτεία Ελλήνων Χωματουργών δεν είναι "επένδυση". Είναι εκχώρηση προνομίων "κοινής ωφέλειας" σε τρίτους, που δεν θα διαφέρει σε πολλά από αποικιοκρατικούς φόρους στο αλάτι (ή στα σπίρτα). Και δεν έχει σχέση με την πτώχευσή μας, είναι απάτη σε βάρος μας που έχει στηθεί από τουλάχιστον το 1996 (αν όχι από το 1990).

Η πώληση ή η ενοικίαση παραλιών σε τρίτους, για εμπορική εκμετάλλευση, επίσης δεν είναι "επένδυση".  Απλά θα μπουν περιφράξεις σε κάτι που ήταν σήμα κατατεθέν του Ελληνικού τουρισμού, και από εκεί που ζούσαν κοινότητες και μικροαστοί από αυτή την τουριστική δραστηριότητα, τώρα αυτοί ίσως καταφέρουν να γίνουν υπάλληλοι. Θα γίνουμε θεατές της λίγης ποιότητας ζωής που μας είχε απομείνει.

Η "απελευθέρωση" της ΔΕΗ και η αναγκαστική μεταπώληση κομματιών της σε τρίτους, δεν είναι "επένδυση".  Είναι εκχώρηση κυριαρχίας και εκχώρηση προνομίων στους 2-3 αγοραστές των κομματιών. Η πώληση πχ του ΑΔΜΗΕ δεν εξυπηρετεί εμάς. Απλά θα βάλουμε κάποιον τρίτο να υλοποιήσει "Ευρωπαϊκά" σχέδια, πάλι με δικά μας λεφτά.

Και έχω βαρεθεί την πιπίλα περί δήθεν φοροδιαφυγής που ανακάλυψε η ΝΔ. Ο μπακάλης, πράγματι μπορεί να φοροδιαφεύγει. Η πολυεθνική αλυσίδα σουπερμάρκετ δεν χρειάζεται να φοροδιαφεύγει. Με λίγο έξυπνο "sourcing" αποφεύγει κάθε φόρο. Ο μπακάλης ενοχλεί. Το σουπερμάρκετ όμως...

Επειδή αν τα διαβάζετε αυτά θα αναρωτιέστε αν είμαι κομμουνιστής ή επαναστάτης, σας ενημερώνω ότι μάλλον οπαδός του ...Milton Friedman είμαι... Και καταλήγω ότι΄"μακάρι να φύγουν και να πάνε στον αγύριστο", αν και δεν αισιοδοξώ περί αυτού. Είμαστε σε εκκαθάριση εν λειτουργία και απλά μας δίνουν την εντύπωση ότι έχουμε επιλογές στο ποιός θα είναι ο εκκαθαριστής. Και τσακωνόμαστε για το ποιός θα ροκανίσει τα διάφορα ΕΣΠΑ που δεν είναι τίποτα άλλο παρά η ρευστότητα που διατηρεί την εκκαθάριση.

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Φιλε μου καλε, καλε μου φιλε.
Μην δεχεσαι τις ταμπελες που το συστιμικο βδελυγμα κολλαει σε οσους δεν το υπακουουν.
Φροντισε να ενημερωνεις τα ματια τα οποια θελουν να ανοιξουν για να δουν την αλληθεια οπως μεχρι τωρα κανεις ανελληπως.
Αντε και καλη λεφτερια.

spiral architect είπε...

Μόλις χθες διάβασα ότι. στη Γαλλία παρήγγειλαν συρμούς τραίνων που δεν χωράνε κατά πλάτος στους περισσότερους περιφερειακούς σιδηροδρομικούς σταθμούς:
"Σχολιάζοντας το περιστατικό, ο υπουργός Μεταφορών της Γαλλίας, Φρεντερίκ Κιβιγιέ, έκανε λόγο για ένα «παράλογο σιδηροδρομικό σύστημα», αναφερόμενος στο διαχωρισμό του παρόχου του σιδηροδρομικού δικτύου (RFF) από το χρήστη του (SNCF)."
Έφτασαν στο σημείο υιοθετώντας την ιδεοληψία της "απελευθέρωσης" να μην γνωρίζει η δεξιά (χειρ) τι ποιεί η αριστερά, αν και κάποτε και οι δύο ανήκαν στο ίδιο σώμα.
Ποιος θα πληρώσει τα γαμησιάτικα του παρόχου και του χρήστη; Ο λαός!
(αρκεί να πάει καλά η απελευθέρωση)

Ανώνυμος είπε...

Γράψε καλύτερα:
Δεν είμαι κομμουνιστής, έγινα από ανάγκη όπως και πολλοί άλλοι.

Ανώνυμος είπε...

Δεν χρειαζεται να εισαι κομμουνιστης ,απλα λογικος φθανει.

nikos είπε...

η αποδόμηση τις "πράσινης ανάπτυξης" από Καθ.Αδαμ Gierek http://adamgierek.eu/index.php/historia-i-tradycja/336-rozmowy-z-prof-adamem-gierkiem

to koutsavaki είπε...

δεν επιδεχεται σχολια μιλαμε για αλλα κολπα και εμεις ακομα δεν εχουμε αναψει την γκαζολαμπα


https://www.youtube.com/watch?v=eCtlfj4kMJs