Παρασκευή 2 Μαΐου 2014

Αιολικά «ήθη»: Κλεφτρόνια με συνεργό το Κράτος (και εργαλείο την Δασική Υπηρεσία)


[το άρθρο αυτό γράφτηκε για την Εύβοια, αλλά η πατέντα της Δασικής Υπηρεσίας μάλλον εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στο Αποπηγάδι της Κρήτης]

http://oikologein.blogspot.gr/2014/04/blog-post_1511.html

Του Σάκη Μπινιάρη *

...Επισκεφτήκαμε τα Αντιά, το χωριό που ακούει και βλέπει ανεμογεννήτριες σε απόσταση αναπνοής. Εκεί συναντήσαμε το μπαρμπα- Δημήτρη που μας εξιστόρησε πώς οι ντόπιοι έμπλεξαν με τις εταιρείες των αιολικών πάρκων. Τριάντα άνθρωποι έχουν απομείνει πια στα Αντιά και οι περισσότεροι είδαν την ενοικίαση της γης τους στις εταιρείες σαν ευκαιρία να ενισχύσουν την φτωχική σύνταξή τους. Στην αρχή υπέγραψαν ένα προσύμφωνο και πήραν τα πρώτα χρήματα για ένα χρόνο. Την επόμενη χρονιά όχι μόνο δεν πληρώθηκαν αλλά τους ήρθε κατηγορητήριο από το Δασαρχείο για παράνομη ενοικίαση δημόσιας γης. Τα κτήματα που καλλιεργούσαν από πάππου προς πάππου και τα θεωρούσαν δικά τους ξαφνικά ονομάστηκαν δημόσια! Αναφέραμε στον μπαρμπα- Δημήτρη ότι αν τίτλοι ιδιοκτησίας που έχουν στο χωριό δεν είναι αναγνωρισμένοι από το κράτος, τότε η γη χαρακτηρίζεται δημόσια δασική με απόφαση του Δασαρχείου και το Δημόσιο την παραχωρεί στις εταιρείες (νόμος Μπιρμπίλη). 

Ο μπαρμπα-Δημήτρης και οι άλλοι Αντιώτες που δικάστηκαν στο Ειρηνοδικείο της Καρύστου και αθωώθηκαν, έφυγαν με την εντύπωση ότι το δικαστήριο αναγνώρισε το δικαίωμα στην ιδιοκτησία τους. Το μυαλό τους δεν μπορεί να χωρέσει ότι κάποιος μπορεί να πάρει τη γη τους χωρίς τη θέλησή τους.

Τώρα λοιπόν αρχίζουν να φαίνονται οι πραγματικές προθέσεις των εταιρειών και στους απλούς ανθρώπους του Καβοντόρου. Πρώτα δημιουργούν την ψευδαίσθηση ότι μοιράζουν χρήματα δελεάζοντας τα θύματα τους, στη συνέχεια αρπάζουν τη γη με τη βούλα του κράτους και έπειτα τη δηώνουν με τους εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Ο Καβοντόρος κινδυνεύει διπλά: από τη μια μπορεί να χαθούν ιδιοκτησίες που διατηρούν οι λιγοστοί κάτοικοι από γενιά σε γενιά και από την άλλη τα έργα των εταιρειών θα μακελέψουν τον τόπο. Κανείς ντόπιος που έλκει την καταγωγή του από τον Καβοντόρο και καταλαβαίνει την αξία του να μην εφησυχάζει. Οι μελέτες των εταιρειών έχουν τελειώσει και οι άδειες για τα καταστροφικά έργα τους έχουν δοθεί. Οι εταιρείες περιμένουν τις Τράπεζες να τους διαθέσουν κεφάλαια και τότε οι μπουλντόζες αρχίζουν να δουλεύουν.

*Γραμματέας του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Νότιας Καρυστίας"


Οι αιολικοί "επιχειρηματίες", είναι, βασικά, κλέφτες -- αλλά ...νόμιμοι!  Κλέφτες γιατί βουτάνε λεφτά δήθεν για να ηλεκτροδοτήσουν, με Πράσινο ρεύμα, που είναι ευφημισμός για να επιδοτούνται χωρίς να ηλεκτροδοτούν. Δήθεν για να σώσουν τον πλανήτη. Για να σώσουν τις τσέπες τους και τις τσέπες των πολιτικών που τους καλύπτουν και το χαρτζιλίκι που τάζουν σε Δημόσιους Υπαλλήλους στις Δασικές Υπηρεσίες και στις Περιφέρειες και στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις. Όπου έχει μαζευτεί όλη η λέρα του βαθέως κράτους.



Στην Αγγλία, την γη που χρειάζονται οι αιολικοί, την πληρώνουν, την νοικιάζουν. Στην Ελλάδα δεν χρειάζεται, βάζουν την Δασική Υπηρεσία να την βουτήξει. Με σκοτεινούς τύπους από πίσω που για να τους βρεις πρέπει να ψάξεις.  Η σύμπραξη της ιδιωτικής Μαφίας με την δημόσια Μαφία.

 
Όχι, δεν είναι "επενδύσεις". Είναι ποσοστά για εξασφάλιση τζίρων σε Γερμανικά εργοστάσια. Η ηλεκτροδότησή μας θα είναι φθηνότερη και ευκολότερη χωρίς αυτούς...

15 σχόλια:

spiral architect είπε...

Τη στιγμή που δεν υπάρχει χάρτης χρήσεων γης (το λεγόμενο και Εθνικό Χωροταξικό) ήταν φυσικό κι επόμενο να τους την φέρουν με αυτόν τον τρόπο, δηλαδή με το νόμο Μπιρμπίλη και την "δημόσια δασική" γη.
Ναι αλλά, αν μια επιφάνεια χαρακτηρίζεται σαν "δημόσια δασική", έστω και το ψηλότερό της δέντρο να είναι το δεντρολίβανο, με ποια ΜΠΕ μπαίνουν οι Α/Γ;
Τι ψάχνω να βρώ κι εγώ; Η νότια Εύβοια γέμισαν Α/Γ, τα χωριά ερήμωσαν, έμειναν μοναχά μερικοί παππούδες, που κι αυτοί μέχρι πρότινος "θεωρούσαν τη γη δική τους", γιατί -μάλλον- δεν είχαν τίτλους (ή και να είχαν, θα ήταν ανίσχυρα παλιά παραχωρητήρια) και το γλυκό έδεσε.
Άλλωστε η Νότια Εύβοια δεν είναι Χαλκιδική, δεν έχει Σκουριές για να υπάρχει αντίσταση.

Τι σόι αντίσταση να κάνει ο μπαρμπα-Δημήτρης;

Professor Moriarty είπε...

Το τι πανάκριβη τρύπα στο νερό είναι οι ΑΠΕ συνολικά φαίνεται αν δούμε την συνεισφορά τους ως ποσοστό της πρωτογενούς ενέργειας.

Ας πάρουμε το παράδειγμα της Γερμανίας, προσέξτε το γράφημα 4. Primärenergieverbrauch in Deutschland 2013 στο C. Energiegewinnung und Energieverbrauch.

Η ενεργειακή συνεισφορά των αιολικών είναι 1,7% και των Φ/Β μόνο 0.7% (!!)

Ο Δανός Bjorn Lomborg, πρόεδρος του Κέντρου Συναίνεσης Κοπεγχάγης, αποδέχεται όλη την φιλολογία περί θερμοκηπίου και γι αυτό αυτά που γράφει στο κείμενό του με τίτλο Germany's Energy Policy Is Failing the Poor, While Being a Poor Way to Help the Climate θεωρώ ότι θα ήταν ικανά να πείσουν ακόμα και τον πιο δύσπιστο για την πλήρη αποτυχία του ενεργειακού μοντέλου των ΑΠΕ που ακολούθησε η Γερμανία (και η Δανία), και το οποίο εξήχθη σε άλλες χώρες (και εσχάτως στην χρεοκοπημένη Ελλάδα).

Παραθέτω μερικά συμπεράσματά του:

Σχεδόν 7 εκατομ. νοικοκυριά στην Γερμανία ζουν σε κατάσταση “ενεργειακής φτώχειας”, δηλ. ξοδεύουν πάνω από 10% του εισοδήματός για να έχουν ενέργεια. (Αλήθεια ποιο είναι το αντίστοιχο ποσοστό στην Ελλάδα;)

Από το 2008 οι επιδοτήσεις ΑΠΕ στην Γερμανία συνέβαλαν στην ανακατανομή του εισοδήματος εις βάρος των φτωχότερων (π.χ. κοιλάδα του Ρουρ) και υπέρ των πλουσιότερων (π.χ. ιδιοκτήτες στην Βαυαρία οι οποίοι τοποθέτησαν στις ιδιοκτησίες τους Φ/Β).

Η γερμανική ενεργειακή πολιτική είναι ένας πανάκριβος τρόπος για να πετύχεις σχεδόν τίποτε.

Για παράδειγμα, όσοι αποδέχονται τα μοντέλα του θερμοκηπίου πρέπει να καταλάβουν ότι όλα τα Φ/Β της Γερμανίας το μόνο που “πετυχαίνουν” είναι να καθυστερήσουν το “φαινόμενο θερμοκηπίου” κατά 37 λεπτά.

Αναφέρει οικονομικές αναλύσεις των μοντέλων ΑΠΕ που υιοθετήθηκαν μέχρι τώρα (αυτά που υιοθετήσαμε και στην χρεοκοπημένη Ελλάδα από το 2009), και που γίνονται με βάση την παραδοχή του μοντέλου θερμοκηπίου, οι οποίες συμπεραίνουν ότι σε κάθε ευρώ που δαπανάται για ΑΠΕ, τα 97 cents (97%) είναι άχρηστη σπατάλη!

Professor Moriarty είπε...


Μόνο που οι άνθρωποι αυτοί, όπως ο Lomborg, αν και κάνουν σωστές διαπιστώσεις, αρνούνται να εγκαταλείψουν το μοντέλο τους, ή μάλλον τα 2 λανθασμένα (κατά τη γνώμη μου, αλλά και πολλών άλλων) μοντέλα. 1) Το μοντέλο της υπερθέρμανσης, και 2) την αλχημιστική πίστη ότι θα ανακαλυφθούν σύντομα αποτελεσματικές σύγχρονες τεχνολογίες για αποθήκευση και διανομή ανανεώσιμης ενέργειας σε μεγάλη κλίμακα. Δηλαδή προτείνουν να διορθώσουμε το λάθος με ένα άλλο λάθος. Για όσους γνωρίζουν λίγη επιστημολογία αυτό είναι κατανοητό. Η διεθνής επιστημονική κοινότητα δυσκολεύεται να απορρίψει ένα καθιερωμένο μοντέλο παρόλο που αυτό έχει αποδειχθεί ότι αστοχεί συνεχώς ως προς τις προβλέψεις του. Υπάρχει μία αδράνεια των αποδεκτών από την πλειοψηφία θεωριών (το εξηγεί ο Thomas Kuhn αυτό), και πολύ περισσότερο όταν αυτές δεν είναι εύκολα επαληθεύσιμες ή διαψεύσιμες εργαστηριακά, όπως η κλιματολογία, αλλά έχουν αποτελέσει κάτι ανάμεσα σε ψευδο-επιστήμη και οιονεί θρησκευτική πίστη. Και ακόμη περισσότερο όταν αυτές ενισχύονται από ιδιαίτερα πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα τα οποία διαχειρίζονται την προπαγάνδα της επερχόμενης συντέλειας που όμως μπορεί να αποτραπεί ... φυτεύοντας στα χωράφια των παππούδων του Καβοντόρου ή των Κυκλάδων ανεμοτουρμπίνες (οι οποίες σύμφωνα με αυτά που γράφει ο Lomborg το πολύ να καθυστερούσαν το “φαινόμενο θερμοκηπίου” κατά μερικά δευτερόλεπτα ενώ πολλαπλασιάζουν την τιμή της κιλοβατώρας και επιβαρύνουν το δίκτυο)

Βέβαια, από άποψη αρχής, η λογική τους δεν είναι τελείως λανθασμένη. Αν τα ποσά που πετάχτηκαν σε ΑΠΕ δαπανούνταν σε άλλους τομείς συναφείς με την ενέργεια, τότε θα έπιαναν περισσότερο τόπο. Αλλά οι στόχευση που προτείνουν προς την αποθήκευση και τα μικροδίκτυα και η αστήρικτη υπεραισιόδοξη πεποίθησή τους ότι αυτά θα αποτελέσουν την εναλλακτική στο αποτυχημένο μοντέλο ΑΠΕ, με βρίσκουν αντίθετο.

Ωστόσο το θέμα δεν είναι αυτό, αλλά το πολύ χειροπιαστό: Ότι η χρεοκοπημένη Ελλάδα υιοθέτησε ένα μοντέλο που από ΟΛΟΥΣ ανεξαιρέτως χαρακτηρίζεται, όχι μόνο σαν αποτυχημένο ως προς τους στόχους του, αλλά και καταστροφικό. Και υπάρχουν υπόλογοι.

Professor Moriarty είπε...

(διορθ.) "ενεργειακή συνεισφορά των αιολικών 1.3%" σύμφωνα με το γράφημα (και όχι 1.7 που από παραδρομή γράφτηκε)

spiral architect είπε...

Ο Bjorn δεν γράφει και κάτι πρωτόφαντο, (τουλάχιστον για εμάς εδώ) έστω κι αν κατέχει μια θέση σε ένα think tank, από την άλλη όμως βλέπω ότι στο πιο εξειδικευμένο facebook, το Linkedin (φυσικά και αλλού) αναπτύσσεται ένας ολοένα αυξανόμενος σκεπτικισμός απέναντι στα ΑΠΕ, ακόμα κι από ανθρώπους που τα δέχθηκαν κατ' αρχήν καλοπροαίρετα επειδή δεν έχουν ΜΕΚ, λέβητα, δεν καίνε κάρβουνο ή ράβδους ουρανίου και δεν "καπνίζουν".
(διαβάστε και τα σχόλια στο λινκ του Μοριάρτι)
Έτσι, ολοένα και περισσότεροι καθημερινά μιλούν για "αξιοπιστία ηλεκτροδότησης", "κόστος" και την δυνατότητα ανάληψης του τελευταίου από τα νοικοκυριά, γνωρίζοντας καλά ότι, με ή χωρίς έγχυση ενέργειας από ΑΠΕ, τα νοικοκυριά αναλαμβάνουν το κόστος της φτηνής ΗΕ για τη βιομηχανία και όταν τα τελευταία αποσυνδεθούν από το δίκτυο λόγω χρεών ... πάπαλα το φτηνό ρεύμα στις φάμπρικες. Φυσικά αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά οι Γερμανοί βιομήχανοι και γι' αυτό σκούζουν κι απειλούν ότι δεν θα κάνουν περαιτέρω επενδύσεις. Έτσι κι αλλιώς από την εποχή Σρέντερ έχουν να ανέβουν οι γερμανικοί μισθοί, οπότε το εργατικό κόστος δεν μπορούν να το πλασάρουν προπαγανδιστικά όπως εδώ.

archaeopteryx είπε...

(ούτε εδώ θεωρείται το "εργατικό κόστος" το πρόβλημα στην βιομηχανία... Ίσως παλιές μέθοδοι, άλλα όχι το μεροκάματο. Αυτό που ενοχλεί είναι η περίεργη φορολογία, η γραφειοκρατεία και κυρίως η ενέργεια)

Ανώνυμος είπε...

Αυτό είναι το δικό σου "ήθος", να βρίζεις "κλεφτρόνια" και να συκοφαντείς και να βάζεις λογοκρισία για να μη παίρνεις την απάντηση που σου αξίζει. Παίρνεις το μέρος καταπατητών δημόσιας γης και δασικών εκτάσεων και βρίζεις μετά όλους που βάζουν νόμιμα ΑΠΕ, δε ντρέπεσαι και δε σκέφτεσαι ότι θα δώσεις στο τέλος λόγο σε δικαστήρια για τα αίσχη σου, έτσι που έχεις ξεσαλώσει;;;

Και μετά θυμήθηκες το ακαδημαϊκό προφίλ και βγήκες σα Προφέσσορ (του εγκλήματος κατά του πλανήτη) Μοριάρτυ και κάνεις έντεχνη "επιστημονική" μαύρη προπαγάνδα που βρήκες αυτό τολ Λόμπαργκ και γερμανικά γάβ γάβεν μπρούχτεν μιας και είσαι γερμανοσάξονας και δεν έχεις σχέση με την ελληνική πραγματικότητα, και είσαι πρώτος σε "επιστημονικές" διατρεβλώσεις και χρησιμοποιείς κάθε γνώση για το χειρότερο σκοπό, τον ενεργειακό φασιαμό και την ναζιστική σου ιδεολογία. Μίλα τώρα με τον εαυτό σου παρανοϊκέ και βάλε μετά την ξεδιάντροπη γραμματέα σου που παινεύεται και παραδέχεται πως είναι ναζίστρια και Λιλή Μαρλέν.

Όσο για τις ακαδημαϊκές σου θεωρίες εμένα δε με πείθουν αλλά τους άσχετους που σε κάνανε γκουρού γιατί δε πήραν χαμπάρι τα ναζιστικά που γράφεις εδώ μέσα στα αρχαία και στα Γερμανικά για τσαλαπάτημα των λαϊκών μαζών και των αδύνατων, και τώρα τάχα σ έπιασε ο πόνος για τους φτωχούς που πληρώνουν ακριβά την ενέργεια ενώ με τη δική σου ενεργειακή χούντα θα ρουφάνε δηλητήρια και ραδιενέργεια και θα πληρώνουν πανάκροιβα την "φτηνή" σου ενέργεια.

Μίλα και με τον γκαοΥλάιτερ σου τον αχρείο Σπιράλ Αρχιψεύτ τον κρατικοδίαιτο σταλινοφασίστα που με απείλησε με αλβανούς μαφιόζους και με Πηγάδα του Μελιγαλά.

Ανώνυμος είπε...

https://www.youtube.com/watch?v=I1jeRHjBwjM

Ανώνυμος είπε...

Υστερα απο μια γρήγορη αναζήτηση για τον κύριο Lomborg (διότι βρήκα ενδιαφέρον το άρθρο που παραθέτει ο καθηγητής Μοριάρτι) ανακάλυψα πως ουκ ολίγοι επιστήμονες αμφισβητούν την εγκυρότητα των λεγομένων του. Μπορεί λοιπόν να υπάρχουν λαμόγια που κάνουν ανήθικη χρήση των τεχνολογιών αυτων (ΑΠΕ), αλλά ας μην τις απορίπτουμε εξ ολοκλήρου. Άλλωστε κάποια στιγμή (σύντομα) θα είναι η μόνη διαθέσιμη πηγή ενέργειας.

archaeopteryx είπε...

μπορεί να αμφισβητώ τον Lomborg περισσότερο από εσένα (που δεν ξέρω τι βρήκες και τον αμφισβητησες), και ΠΟΥΘΕΝΑ, σε Ο,ΤΙΔΗΠΟΤΕ έχω βρει αό το 1975 και μετά δεν έχω δει κάτι να στηρίζει τον θρησκευτικό ισχυρισμό σου ότι κάποτε όλη η ενέργεια θα είναι από ΑΠΕ, ή τουλάχιστον ΑΠΕ όπως τις ξέρουμε σήμερα, και δεν είναι θέμα τεχνολογίας αλλά φυσικής: χαμηλή ενθαλπία, υψηλή εντροπία. Ο Β' Νόμος δεν παραβιάζεται. Μπορεί κάποτε να επιστρέψουμε σε καταστάσεις προ 1800 μΧ, και τότε δεν θα χρειάζεσαι κινητά ή λαπτοπ να τα φορτίζεις με φ/β. Με εξαίρεση τα μεγάλα Υ/Η, οι "ΑΠΕ" δεν μπορούν να κατασκευάσουν άλλες "ΑΠΕ". ΟΛΕΣ οι ΑΠΕ της Ευρώπης διασυνδεμένες, δεν μπορούν να κατασκευάσουν ένα μέτρο καλώδιο. Όταν το καταλάβεις αυτό θα πάψεις να πιστεύεις σε νεράϊδες.

ΓΣ είπε...

Απ' τη "Δανία του Νότου" στο Σχέδιο "Ήλιος" : τα επαναλαμβανόμενα ψέματα της "πράσινης" ανάπτυξης

Ανώνυμος είπε...

Φταίει η Μπιρμπίλη και οι πέριξ αυτής "σύμβουλοι" προερχόμενοι από ένα κάρο ΜΚΟ που δεν έχουμε ενεργειακή πολιτική; ¨Η υπάρχει κάποιο άλλο αόρατο χέρι που ώθησε τον ανεκδιήγητο πρώην πρωθυπουργό να στήσει υπουργείο κλιματικής αλλαγής και να την χώσει εκεί;

Η μεταγένεστερη της ανέλιξη δείχνει σαφή εύνοια από κέντρα που δεν θα μπορούσε από μόνος του ο τέως να επηρεάσει.

Ελπίζω ότι κάποτε θα ξυπνήσουμε από τον αριστερο-οικολογικό λήθαργο που μας έμπηξαν κάποιοι επιτήδιοι από την δεκεατία του 1980 και θα πάρουμε με τα γιαούρτια όλο το οικοκατεστημένο. Αλλά, από την άλλη είναι αυτή η εθνική εμμονή στην μιζέρια και την "άτιμη κενονία" που παίζει και αυτή ρόλο.

Kaymakchalan

Ανώνυμος είπε...

περί ιδιοκτησίας: http://www.scribd.com/doc/56967586/Περί-Ιδιοκτησίας-Πιερ-Ζοζεφ-Προυντόν

Δανιήλ Πανίδης είπε...

Οι ΑΠΕ είναι το μέλλον του πλανήτη μας, χωρίς ΑΠΕ ζωή τέλος !

archaeopteryx είπε...

είπα να μην δημοσιεύσω το σχόλιό σου, για να μην σε προσβάλω, αλλά αφού θέλεις...