Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

Ενεργειακοί Επιθεωρητές


Φυσικά και μπορούμε να μειώσουμε τα έξοδά μας στους δύσκολους αυτούς καιρούς αν τον χειμώνα έχουμε τον θερμοστάτη στους 17-18 (και φοράμε πουλόβερ), και αν το καλοκαίρι βάζουμε τον κλιματισμό στην αφύγρανση αντί την ψύξη, και το πολύ στους 26-27. Και αυτά για τους αστούς. Οι άλλοι, ξέρουν.

Φυσικά και θα ζεσταινόμαστε λιγότερο εάν έχουμε τέντα, στο μπαλκόνι, ή έξτρα μόνωση στην ταράτσα. Αλλά και χοντρό άσπρο γαρμπίλι από την μάντρα δομικών υλικών εάν βάλετε, διώχνει τον ήλιο και μειώνει την ζέστη (χωρίς να κρατάει υγρασία).

Φυσικά και θα είμαστε πιο άνετα εάν τα παράθυρα δεν μπάζουν και έχουν διπλά τζάμια, ή αν βάλουμε ένα μακρόστενο σακί με πλυμένη άμμο στην κάτω χαραμάδα της πόρτας. Φυσικά και όλοι θέλουμε μία νότια τζαμαρία με γείσο 1/2 με 1 μέτρο από πάνω, και θέα θάλασσα, για τον καφέ μας τον χειμώνα.

Μα και βέβαια συμφέρει, εάν έχεις νυκτερινό ρεύμα, να ανάβεις τον θερμοσίφωνα με timer την νύχτα. Και βέβαια συμφέρει το ηλεκτρικό υπόστρωμα, για προθέρμανση (μόνο) του κρεβατιού. Και βέβαια δεν έχει νόημα να πλένεις ή να ξεπλένεις τα ρούχα με καυτό νερό. Και σίγουρα είναι αποδοτικότερο να μαγειρεύεις με αέριο ή πετρογκάζ, γιατί δεν καις το ραγού (και είναι ενεργειακά καλύτερο). Και πάντα να σβύνεις τα φώτα που δεν χρειάζεσαι... Για τους λαμπτήρες φθορισμού με τον υδράργυρο, ρωτήστε την Γρηνπης.

Ως εκεί κυρίες μου. Και αυτές οι πληροφορίες είναι τσάμπα. Δωρεάν. Κοινός νους. Για απλούς φυσιολογικούς ανθρώπους. Και εάν κάποιος ρωτούσε την ηλικιωμένη οικιακή βοηθό απέναντι, ή την θεία στο χωριό, τα ξέρουν.

Τα άλλα είναι φρου φρου και αρώματα, πληρωμένα αναγκαστικά, με το ζόρι. Κλειστό επάγγελμα πλασιέ για Γερμανικές μονωτικές μπογιές ακατάλληλες για την Ελλάδα, υλικά που δεν ξέρουν τα μαστόρια, γερμανικούς λέβητες και καινούργια κουφώματα.


Στα φανάρια, επιλέγω εγώ εάν θα δώσω στον μελαψό που ζητιανεύει. Τον ενεργειακό επιθεωρητή, ακόμα κι αν εμφανιστεί σαν μετεμψύχωση του Feynman, τον αντιμετωπίζω σαν λεχρίτη, παράσιτο, κατσαρίδα, εισβολέα, διαρρήκτη, ζήτουλα -- εφ' όσον είναι υποχρεωτικός. Βρε άντε πηδήξτε από κανένα γκρεμό, να μειώσετε το ίχνος σας.

Αναρωτιέμαι εάν το Υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής θα απαιτήσει ενεργειακά πιστοποιητικά από τα Φερέττι. Το καλοκαίρι τα έχουν στους 18, και τον χειμώνα στους 30. Αναρωτιέμαι αν θα βάλει προδιαγραφές σε γάτες, και σκύλους.

15 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δες τις ανοησίες που είπε ο "υφυπουργός" και θα δεις ότι και τις ομιλίες τις κάνουν εισγωγή. ΕΚΤΟΣ ΤΟΠΟΥ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟΥ http://www.energypress.gr/portal/resource/contentObject/id/63ad5972-1c8e-4b22-8132-9f66fd47d667

porta porta είπε...

Tο νοιαζει το Κρατος εαν εγω κρυωνω ή ζετσαινομαι?? Εαν πληρωνω περισσοτερο ρευμα?? ΑΦου το αυξανει και εχει περισσοτερα εσοδα !! μη μμου πειτε οτι καιγεται η ΔΕΗ μας για το περιβαλλον !! κανενα δανειο στη ΓΕΝΟΠ.. και μεχρις εκει. Τα δημοσια κτιρια που καινε ρευμα μερα νυχτα, τα υπουργεια, ο φωτισμος των δρομων ( θα μας τον κοψουν να πηγαινουμε στα τυφλα??)
ΣΤα στρατοπεδα τι θα κανουν?? στια βασεις της πολεμικης αεροποριας? θα σφαργισουν τα στεγαστρα?χαχα
Μηπως τους χρεωνουν προστιμα CO2 και δε μας το λενε.. και θελουν να τα βγαλουν απο καπου??
Απαραδεκτο το μετρο και αντιδημοκρατικο!
τα νευρα μου...

ΠΠ

Ανώνυμος είπε...

Άλλο ένα κλειστό επάγγελμα για άνεργους μηχανικούς.

archaeopteryx είπε...

Αυτό που με εκνευρίζει είναι ο φτηνιάρικος και αφελής τρόπος του Υπουργείου.

Αντι να εξηγήσει (μέσω ΤιΒι) πώς πετάς ή γλυτώνεις λεφτά, αντί να αφήσει τον κόσμο να ζητήσει τις συμβουλές (ή τα προϊόντα), το επιβάλει. ΛΑΘΟΣ. Ο καταναγκασμός δημιουργεί εχθρούς.

Στον καταναγκασμό, η αντίδραση είναι αντιδραστική.

Ανώνυμος είπε...

Για τους λαμπτήρες φθορισμού με τον υδράργυρο θα ήθελα να ρωτήσω εσάς αν γίνεται. Αξίζουν ή είναι αποτέλεσμα πράσινης παράνοιας;

archaeopteryx είπε...

ανώνυμε 5:46, δεν είμαι ειδικός στο θέμα, αλλά προκειμένου να μην καίω πολλά βατ, άλλαζα λαμπτήρες. Κρατάνε περισσότερο, καίνε λιγότερο. Δεν έκανα τον υπολογισμό του εάν συμφέρει ή δεν συμφέρει.

Σε πολλούς (και σε μένα) δεν πολυαρέσει το φώς τους. Ωστόσο το έκανα. Εδω στην Ελλάδα, δεν έχει γίνει ακόμα "θέμα". Εξω, πήγαν να απαγορευτούν οι συμβατικοί, και ξεσηκώθηκε ο κόσμος.

Η απαγόρευση, που επικαλείται πραθρησκευτικές δικαιολογίες προκαλεί αντιδράσεις. Αν απαγορευτούν οι συμβατικοί από το ΥΠΕΚΑ, για λόγους "Κ.Α.", θα αλλάξω ό,τι έχω σε συμβατικό, θα στοκάρω λαμπτήρες πυρακτώσεως κλπ...

Οι λαμπτήρες φθορισμού υποτίθεται ότι πράγματι ρυπαίνουν με υδράργυρο και θέλουν ειδικό "πέταμα" που φυσικά σχεδόν κανείς δεν τηρεί (ουτε εγώ).

Είδα στον ΟΤΕ μέρος για επιστροφή τετοιων λαμπτήρων. Σιγά μην κουβαλώ γλόμπους στον ΟΤΕ

Ανώνυμος είπε...

ΕΧΕΙΣ ΑΠΟΛΥΤΟ ΔΙΚΙΟ. ΠΩς ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΑ ...ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΝΑ ΟΡΙΖΕΙ ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΑΜΟΙΒΕΣ?
ΑΙΣΧΟΣ

Ανώνυμος είπε...

Πότε είπαν, ειδικά οι Πασόκοι αλήθεια?

Άγγελος είπε...

Υπάρχει μεταφρασμένο βιβλίο του Richard Feynman, σχετικό με αυτά που λέει στα video, που είχατε αναρτήσει παλιότερα;

Ανώνυμος είπε...

Επειδή έχω αλλάξει όλες τις λάμπες στο σπίτι σας πληροφορώ πως δεν έχω δεί καμία μείωση στην ενέργεια που καταναλώνω.
Μου φαίνεται τζίφος όλο αυτό και μπίζνα για να κονομήσουν από μια τεχνολογία, που τους κόστισε πολύ στην διάρκεια της έρευνας

Ανώνυμος είπε...

To σακκί με την άμμο στη χαραμάδα τι εξυπηρετεί;
H.

Ανώνυμος είπε...

Δεν μπάζει κρύο αέρα! 4-5 πόντους διάμετρο, χοντρό ύφασμα για να μην βγαίνει σκόνη από την άμμο

archaeopteryx είπε...

Το μόνο που είδα (μέσω google) είναι το

http://www.physics.upatras.gr/main.php?categoryId=4&subCategoryId=4&name=courseAnalytic&subCatExist=true&courseId=106

στην προτεινόμενη βιβλιογραφία μοιάζει να έχει το κλασσικό βιβλίο στα Ελληνικά

Ανώνυμος είπε...

Νομιζω οτι δουλευω για να εχω την δυνατοτητα να ειμαι σταθερα στους 26 βαθμους(αυτο σημαινει προοδος)
2 δεν με ενδιαφερει να ενισχησω τα εισοδηματα των "αλουμιναδων"
3 με 40 βαθμους θερμοκρασια αερα θα κατσω κατω απο την τεντα;
4 το νυκτερινο ειναι για αυτους που παιρνουν επιδομα εγκυρης προσελευσης, και οχι για αυτους που δουλευουν το πρωι.
5 τιθεται θεμα παρεξηγησης οταν καποιος ενδιαφερεται τοσο πολυ για το "καλο" μου.
johntecn

Unknown είπε...

Επειδή μ΄αρέσει πολύ η προσέγγισή σας, τι θα μου προτείνατε να βάλω στη μεγάλη τζαμαρία του σπιτιού που νοικιάζω, για να μονώσω λίγο το κρύο; Αν είναι και κάτι κινητό για να το βγάζω και νάχω φως το πρωί, καλύτερα. Θα προσπαθήσω να βάλω panel Dow αλλά είναι βρωμιάρικα. Φαντάζομαι κάτι σαν ύφασμα να το κολλήσω με velcro, αλλά τι και πού. Κάθε πρόταση δεκτή.