Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

Διάλειμμα για λίγη …Δημοκρατία


Είμαι από αυτούς που συμφωνούν, ότι η Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία που έχουμε, είναι μέρος του Ελλαδικού προβλήματος. Πάντα πίστευα ότι ένα πιο αντιπροσωπευτικό πολιτειακό σύστημα, με ενσωματωμένους τους διαχωρισμούς εξουσιών είναι η απαραίτητη, εάν όχι ικανή συνθήκη για να βγούμε από τα αδιέξοδά μας. Βέβαια, αυτή, η «top-down», προσέγγιση προϋποθέτει «καλούς κ’αγαθούς» ηγέτες, και στην σημερινή κατάσταση, μάλλον για λιγότερη Δημοκρατία μας πάνε, παρά για περισσότερη.

Ξέρω ότι έχω ξενίσει με την αποδοχή μου της άρνησης πληρωμής διοδίων σαν τρόπο αντίδρασης. Θεωρώ τις συμβάσεις παραχώρησης (το project finance για το οποίο έγραψα τις προάλλες) σαν τον ενδεδειγμένο, τον ιδανικό, ίσως, τρόπο χρηματοδότησης έργων, και ενεργειακών έργων. Αντιφάσκω; Δεν νομίζω.

«Δημοκρατία» σημαίνει, και κάτι άλλο, πολύ πεζό: Σημαίνει να έχει άποψη, και να δίνει έγκριση, ο φορολογούμενος, για τους φόρους και τα τέλη που καλείται να πληρώσει για «δημόσια» ή «κοινόχρηστα» πράγματα.

Τα κοινόχρηστα της πολυκατοικίας είναι κλασσικό παράδειγμα «Δημοκρατίας»: Υπάρχει κανονισμός, τον γράφεις, τον αποδέχεσαι, προβλέπει διαδικασίες. Αν ο διαχειριστής αποφασίσει να βάλει φυτά στο μπαλκόνι του με κοινόχρηστα λεφτά, έχω πρόβλημα. Αν πάρει μίζα για το πετρέλαιο, έχω πρόβλημα. Αν αυξήσει το ποσό των κοινοχρήστων γιατί γέννησε η γυναίκα του ή πέθανε η γάτα του, επίσης. Εκτός εάν το συμφωνήσει η συνέλευση.

Όλα αυτά, προϋποθέτουν σχέσεις εμπιστοσύνης. Το Ελληνικό κράτος έχει αποξενωθεί σε θέματα εμπιστοσύνης από τον Ελληνικό Λαό, και τα παραμύθια και η αποχαύνωση των ΜΜΕ δεν μπορεί πια να το μαζέψει, ιδίως σε καιρό λιτότητας και κραυγαλέας ατιμωρησίας γνωστών "δραστών". Όταν σε καιρό λιτότητας, φωνάζει η αυθαιρεσία φόρων και τελών που κανείς μας δεν ρωτήθηκε, ή δεν συμφώνησε, τότε υπάρχουν τρεις λύσεις: ή 1) βάζουμε το κεφάλι κάτω και όσο αντέξουμε, ή 2) περιμένουμε τον από μηχανής θεό να μας σώσει, ή 3) αντιδρούμε. Και όσο πιο πολλή η αυθαιρεσία, και όσο πιο πιεστική η λιτότητα, τόσο πιο πολλή η αντίδραση. Και τα εξιλαστήρια θύματα, εάν υπάρξουν, μπορεί και να μην προλάβουν τίποτα.

Όσο και αν προσπαθούν να γελοιοποιήσουν το «κίνημα των διοδίων», το φοβούνται, γιατί χτυπάει σε αυτήν ακριβώς την ανεπάρκεια του πελατειακού και πολιτειακού μας συστήματος, εκεί που πονάει περισσότερο: Στην δυνατότητα αυτοδιαιώνισης με ανανεώσεις δανείων που στηρίζονται όλο και περισσότερο σε αυθαίρετους και αντιδημοκρατικούς φόρους και εκβιαστικά τέλη.

Και η Πράσινη Απάτη βασίζεται στην ύπουλη, άσκοπη και καταναγκαστική επιβολή φόρων και τελών, σε ανθρώπους που δεν έχουν, και δεν θέλουν, να πληρώσουν κάτι που ούτε οι ίδιοι χρειάζονται, ούτε η χώρα το χρειάζεται, ούτε κανείς. Μόνο αυτοί που το πουλάνε το θέλουν. Η Πράσινη Απάτη είναι μια βαθιά ανελεύθερη και αντιδημοκρατική άσκηση σε βάρος μας, και έτσι θα αντιμετωπίζεται.

6 σχόλια:

Άγγελος είπε...

Δεν ξέρω για τα πολιτικά πιστεύω του καθενός (αν έχει) αλλά για το κίνημα των διοδίων μπορεί κάποιος να ρίξει μια ματιά στο πολύ καλό taairetika.blogspot.com αν θέλει.

Ανώνυμος είπε...

http://www.sakorafa.gr/pages/page.php?pge=212&lng=1

Ανώνυμος είπε...

Κατά 550% θα αυξηθεί το τέλος υπέρ Ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για τα νοικοκυριά στα νέα τιμολόγια της ΔΕΗ. Θα ανέλθει στο 1,95 ευρώ ανά MWh (μεγαβατώρα) από 0,30 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Σε κοινή ανακοίνωση τους οι τρεις σύνδεσμοι ηλεκτροπαραγωγής κατηγορούν τη ΔΕΗ ότι καρπούται το τέλος αυτό από... τον έλληνα καταναλωτή συκοφαντώντας παράλληλα τις ανανεώσιμες πήγες ενέργειας.

"Σε αντίθεση με την εικόνα που τεχνηέντως επιχειρείται να καλλιεργηθεί ότι η επιβολή αυξήσεων του «Τέλους ΑΠΕ» είναι δήθεν προς όφελος των παραγωγών ενέργειας από ΑΠΕ, η πραγματικότητα είναι ότι οι αυξήσεις του Τέλους αυτού επιβάλλονται για να παραμείνουν οι προμηθευτές των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας οι μοναδικοί ωφελημένοι παράγοντες της στρεβλής και χειραγωγούμενης Ελληνικής Αγοράς Ενέργειας, κατά το ποσοστό του μεριδίου της αγοράς που αναλογεί σε κάθε έναν από αυτούς.

Και αυτό γιατί, λόγω των στρεβλώσεων που επικρατούν στην αγορά, αγοράζουν την παραγωγή των ΑΠΕ φθηνά (πολύ κάτω του πραγματικού κόστους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα) και την πωλούν στους καταναλωτές ακριβά (τιμή λιανικής + μετακύλιση αύξησης Τέλους ΑΠΕ). Κερδίζουν δηλαδή - ενώ δεν πρέπει - τη διαφορά του πραγματικού κόστους παραγωγής από τη φθηνή και τεχνητά χαμηλή τιμή της ημερήσιας χονδρεμπορικής αγοράς, στην οποία αγοράζουν. Ταυτόχρονα, το άδικο αυτό κέρδος αυξάνει το έλλειμμα του ΔΕΣΜΗΕ. Για να καλυφθεί το εν λόγω έλλειμμα, αυξάνεται το λεγόμενο «Τέλος ΑΠΕ»" αναφέρουν μεταξύ άλλων οι τρεις σύνδεσμοι ηλεκτροπαραγωγής.

Καλούν ταυτόχρονα την πολιτεία να πάρει μέτρα ώστε να σταματήσει η χειραγώγηση της τιμής ενέργειας από την ΔΕΗ"

Skai

archaeopteryx είπε...

Εγώ είμαι με την ΔΕΗ γιατί είμαι μέτοχος.

:-)

archaeopteryx είπε...

εκτός εάν έχουν οδηγίες να φτιάξουν προίκα για την ΔΕΗ... Από διαφάνεια, ξέρεις...

archaeopteryx είπε...

Άγγελε, πράγματι υπάρχουν άνθρωποι που ή δεν πολυνοιάζονται, ή δεν προτιμούν την Δημοκρατία.

Σε αυτούς που την προτιμούν υπάρχουν και πολιτικές επιλογές...

Άλλο μεγάλο θέμα αυτό.