Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

Αυστραλία - Ελλάδα 1-0 (ο εκλεκτός εταίρος)


Ψάχνουμε για στρατηγικό εταίρο την κατασκευή και λειτουργία φωτοβολταϊκού «πάρκου» παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 200 MW και την κατασκευή και λειτουργία εργοστασίου παραγωγής φωτοβολταϊκών συστημάτων. Με συνεταίρο την ΔΕΗ Ανανεώσιμες (που σκάβει την Ικαρία).

«Το ύψος της επένδυσης εκτιμάται στα 600 εκατ. ευρώ περίπου, ενώ η παραγόμενη ενέργεια θα ανέρχεται σε 260,000 MWh ετησίως, επιτυγχάνοντας μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 300.000 τόνους». Λέει η ανακοίνωση Τύπου.

Το ρεύμα θα είναι «εκλεκτό»: Θα το πουλάει ο εταίρος 4 φορές πάνω (400% πάνω) από ότι πουλιέται το ίδιο ακριβώς ρεύμα στην Τουρκία. Και ο εταίρος θα είναι εκλεκτός: Του έχουν προϋπολογίσει €200 εκατομμύρια παραπάνω από ό,τι φαίνεται να κάνει αντίστοιχη δουλειά στην Αυστραλία.

Άσε τα ψιλά γράμματα: 260.000 MWhr ετησίως /365 μέρες = 712 MWhr ημέρα. Με 200 MW ισχύ, μας κάνει 712 / 200 = 3,56 ώρες την ημέρα μέσο όρο. Δεν το πιστεύω, εκτός εάν έχει πάντα λιακάδα στην Κοζάνη.

Αλλά πες, 4-5 ώρες την ημέρα, με λιακάδα. Και τις υπόλοιπες, σύντροφε; Κάλυψη 55.000 νοικοκυριών... 4-5 ώρες την ημέρα, όταν έχει ήλιο... Όταν δεν έχει; Θα φέρνουμε από το υβριδικό Ικαρίας;

Πόσο θα πάει η φωτοβολταϊκή μεγαβατώρα; €390-400; Mε €35-40 την λιγνιτική και €100 την ...Τούρκικη φωτοβολταϊκή; Μα γιατί είναι τόσο ακριβός ο ήλιος στην Κοζάνη;

Οι Αυστραλοί διαφημίζουν φωτοβολταϊκό 154MW για Α$420 εκατ., ή €310 εκατ., δηλαδή €2 εκατ./MW. €1 εκατ./MW φτηνότεροι από εμάς. Συνολική διαφορά στο κόστος €200.000.000 για 200MW. Ακριβότερο το δικό μας, 50% ακριβότερο. Και 400% ακριβότερο το ρεύμα. Έτσι είναι η Πράσινη Ανάπτυξη... γαλαντονόμα, πλουσιοπάροχη...

Και ποιός νοιάζεται για τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα; Κανείς στην Ελλάδα. Με εξαίρεση τον ίδιο τον Πρωθυπουργό και 2-3 γνωστούς του. Και μερικούς πληρωμένους παπαγάλους. Φούσκα. Τουλίπες. Γερμανικός φόρος. Μηδέν κάνει στην Αμερική, όσο-όσο στην Κίνα.

Και τι θα λέμε στον πλούσιο Ελληνικό λαό που ξέρει ότι όλη η υπόλοιπη Ευρώπη κόβει τις ταρίφες σε ΑΠΕ;

Μιλάει για σπατάλη πόρων και ανακοινώνει έργω με 50% καπέλο στο αρχικό κόστος κατασκευής (αν καταλαβαίνω σωστά) και 400% καπέλο κόστος στο ρεύμα έναντι ομοειδούς Τούρκικου (αν δεν λέει παραμύθια η Χουριγιέτ). Αυτό το λέει Πράσινη Ανάπτυξη. Εγώ το λέω «Μαύρη είν' η νύχτα στα βουνά, στους κάμπους πέφτει χιόνι».




Δείτε από το 0:25:12 ...και έρχομαι σε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα που το άκουσα από ένα φίλο σήμερα. Σήμερα, όπως είπατε, η Ελληνική κοινωνία στενάζει οικονομικά, και έχει ανοίξει το θέμα με τα φωτοβολταϊκά από την προηγούμενη Κυβέρνηση και από αυτήν την Κυβέρνηση η οποία αποτελεί μια απίστευτη σπατάλη μέσα σε μια εποχή κρίσης. Το ξέρετε ότι αυτό το οποίο πάει να γίνει, μιλάμε για 50 ή 60% της εγκατεστημένης ισχύος από φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες. Με τιμές κόστους σχεδόν δεκαπλάσιες από τον λιγνίτη. Πείτε μου εσείς ποια οικονομία θα μπορούσε να αντέξει το κόστος μιάς τέτοιας διαχείρισης. Δηλαδή κάθεται η πολιτική ελίτ, κάθεται η κομματική νομενκλατούρα και ασχολείται με μία απίστευτη σπατάλη, εν μέσω κρίσης.

Και είναι υποχρεωτικά αυτά από την ΕΕ; ΔΕΝ είναι υποχρεωτικό, ούτε τίποτα. Η υποχρέωση από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι να πάμε στο 20% , δεν είναι να πάμε στο 60 και 70% της εγκατεστημένης ισχύος. Έχουν βγει όλοι οι κομματικοί και από τα δύο κόμματα, και παραμυθιάζανε τους αγρότες, εγκαταστήστε φωτοβολταϊκά, καλλιεργήστε φωτοβολταϊκά «πάρκα». Αυτό που γίνεται αυτή τη στιγμή στη χώρα είναι κάτι το απίστευτο, εν μέσω κρίσης, αυτό δείχνει – γιατί έφερα αυτό το παράδειγμα – αυτό δείχνει την ποιότητα της κομματικής νομενκλατούρας που κυβερνά αυτή την χώρα...


Τάδε έφη Βαρσακέλης... Το βίντεο μου το ανέφερε ο Εξάκτινος, από εδώ.

Και σχετική ανάρτηση στο antinews

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Γιατί δεν βγαίνει η αντιπολίτευση να ζητήσει προσαρμογή των τιμών των ΑΠΕ στο μέσο όρο των φτωχών κρατών της Ευρώπης όπως εξάλλου γίνεται και με κάποια από τα φάρμακα?

Ανώνυμος είπε...

ΠΟΙΑ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ. ΙΣΩΣ ΚΑΝΕΝΑΣ ΠΑΣΟΚΟΣ ΞΥΠΝΗΣΕΙ

porta porta είπε...

200ΜΒ με νορμαλ τεχνολιγια πανελ μας παραγουν 260.000Μβω/Χρονο(1)
51% ΔΕΗ, 49% Επενδυτης.
600 Εκ ευρω Επενδυση ( με αερα 200 εκ Πρασινη Υπερτιμολογηση και κακη διαπραγματευση! ) Η ΓΕΝΟΠ τι θα ψηφισει?? Θα ελλεγξει?
εστω 70-30 Δανειο - Ιδια συμμετοχη
400 εκ το Δανειο στη ΔΕΗ και 90 ΕΚ Μετρητα.
τι εγγυησεις θα βαλει η ΔΕΗ περαν της συμβασης πωλησης ρευματος ( εστω στα 340 ε/Μβω επι (1)=45 εκ ευρω)
Ακινητα - δικα μας
Μετοχες - δικες μας
Μετρητα - δικα μας
Ομολογο - δικο μας

Ποιος θα πληρωσει τα 88.5 Εκ Ευρω το χρονο στο "σχημα" ?? = ΕΜΕΙΣ !!

Ποιος θα ασφαλισει το εργο?? ποσο θα κοστισει και το ρισκο θα υπολογισουν?? μηπως κοψιμο της ταριφας?

3.000 στρεμματα καθρευτες θα παρουν αδεια απο πχ πολ αεροπορια οταν οι πιλοτοι θα τυφλωνονται? πχ οταν τα ζωα και πουλια θα χανουν τον προσανατολισμο τους?

τις 260.000Μβω ποιος και ποσοι υποσταθμοι ΝΕΟΙ!! θα τα απορροφησουν? Ποιος θα τους Πληρωσει? ο Επενδυτης. 51% ΔΕΗ το κοστος. Εαν τα απορροφησουν ΕΑΝ.. και ΟΤΑΝ.. τι θα μεινει για τους υπολοιπους? = ΤΙΠΟΤΕ.
Θα γινει Fast Track για να λεει και ο Παπμπουκης οτι εφερε επενδυση? χαχα επενδυση που πληρωνει ο Ελληνικος ΛΑΟΣ !! αυτα ειναι..
Νατουρα δεν εχει εχει Υπουργε μου..

ΠΠ

Ανώνυμος είπε...

Έχουν κλέψει και από Ελλάδα δικαιώματα ρύπων?

porta porta είπε...

Ναι, αξιας 4.5 Εεκ ιδιοκτησιας μεγαλης τσιμεντοβιομηχανιας.. !!

ΠΠ

Ανώνυμος είπε...

http://www.capital.gr/News.asp?id=962366

Εξάκτινος είπε...

Ανώνυμε 1:16 μ.μ.
διότι πολύ απλά έχουν συμφέροντα. Είναι δύο κλίκες με τον ίδιο σκοπό. Να βάλουν τα κορόιδα να πληρώνουν και να τα φάνε. Είναι και οι της αντιπολίτευσης στο κόλπο.

Τέλος πάντων επ ευκαιρία της ανάρτησης, να πω ότι γενικά όλη η πολιτική της Κυβέρνησης, όχι μόνο σε σχέση με το ρεύμα, είναι αντιαναπτυξιακή, δε φέρνει χρήμα στα ταμεία και συνεπώς είναι δύσκολο να ξεχρεώσουμε.

Μέχρι να ξυπνήσει ο κόσμος και να ψάξει να βρει γρήγορο χρήμα για να ξεχρεώσουμε θα έχει βουλιάξει το καράβι.

Ανώνυμος είπε...

http://www2.rizospastis.gr/story.do?id=6055991