Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

Πράσινες θέσεις εργασίας


Διάβασα προχτές στην ηλεκτρονική έκδοση της Ναυτεμπορικής ότι ζητούνται άτομα για την κάλυψη θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ. Τα πολύ ψιλά γράμματα έλεγαν για ...εκατομμύρια θέσεις σε πολλούς τομείς, τα σκέτα ψιλά γράμματα έλεγαν για ...200 σπουδαστές. Και όσο διάβαζα, είδα ότι πρόκειται για την Αμερικανική (σοσιαλ-Δημοκρατική) εκδοχή του Πράσινου Υπουργείου Κλιματικής Αλλαγής, κοινώς, δούλεμα. Τραβάνε ζόρια και οι Αμερικάνοι με την Πράσινη Απάτη (αλλά σε σχετικά μικρότερη κλίμακα από εμάς).


Κατά σύμπτωση, είδα προχτές την μάλλον φιλο-Πράσινη New York Times. Αυτοί λένε ότι η Πράσινη Ενέργεια δεν θα φέρει δουλειές στην Αμερική (που έχει ανοικτές πόρτες στην Κίνα, και φεύγουν οι δουλειές προς τα εκεί).

Από τα χυδαιότερα ψέματα που μας είπαν τους τελευταίους 15 μήνες είναι για τις Πράσινες Θέσεις Εργασίας, γιατί το λένε σε περίοδο που θα ανέβει η ανεργία, και οι Πράσινες Θέσεις Εργασίας είναι ...αλλού. Αλλά το λένε για να ...ελπίζουμε.

Για την Πράσινη Ανεργία στην Ισπανία, έγραψα στις 4 Ιουνίου. Για τα Πράσινα Χωματουργικά, στην χτεσινή ανάρτηση για την Ικαρία, και παλιότερα για την Κρήτη, Η πιο Πράσινη Απασχόληση υπάρχει, βεβαίως, στην Γερμανία: Για αυτό ακριβαίνουμε το ρεύμα μας.

Θα μπορούσε να είναι διαφορετικά; Όσον αφορά την διαχείριση προσδοκιών, ίσως. Δεν τους ενδιαφέρει όμως η ανάπτυξη, ούτε καν ξέρουν τι είναι, έχουν όλοι αποχαυνωθεί από τις επιδοτήσεις. Σε marketing επιδίδονται, marketing για εισαγόμενα πράγματα, είτε είναι τα αυτοκίνητα με τα Πράσινα Τέλη κυκλοφορίας, είτε τα αιολικά με τις Πράσινες Συνεργασίες της ΔΕΗ, είτε τα φωτοβολταϊκά, με τα Πράσινα Αγροτικά Δάνεια. Εάν περίσσευαν λεφτά, αυτό που κάνουμε, παραδοσιακά, είναι πολλά χωματουργικά. Αλλά δεν περισσεύουν τα λεφτά. Εάν ήταν 1998 ή 1999, θα έλεγα, υδροηλεκτρικά, ή ένα πυρηνικό, ή δύο μονάδες λιθάνθρακα. Αυτά, με τις υποδομές τους, κάτι θα έκαναν για απασχόληση. Αλλά προτιμήσαμε φιέστες... Στερνή μου γνώση... Τώρα... με μειωμένη την ζήτηση, σας το λέω, θα ψάχνεται η ΔΕΗ. Ακριβαίνει το κόστος της (με δικές της, μη παραγωγικές πρωτοβουλίες) σε περίοδο μειούμενης ζήτησης. Χάλια συνταγή.

Όσο για τις πράσινες θέσεις εργασίας... Εργάτης σε εταιρία που φτιάχνει αιολικά στην Δανία; Απολύουν κόσμο. Στην Πράσινη ανακύκλωση; Έχουν πάει Αφρική και Κίνα. Πράσινος Επιθεωρητής; Sorry, αυτό είναι ...κλειστό επάγγελμα. Πράσινος παπαγάλος;

Μία είναι η πράσινη δουλειά, αλλά είναι δύσκολη, την έχουμε εκχωρήσει σε αλλοδαπούς, την έχουμε ξεχάσει... και τι κάθομαι και λέω... αφού φυτεύουμε αιολικά και φωτοβολταϊκά...

4 σχόλια:

katalytikos είπε...

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ:
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_20/01/2011_374291

archaeopteryx είπε...

χαχαχάαα... το έχω γράψει κάπου εδώ, όταν το είχε πρωτοπει η Μερκελ, αλλά είμαστε λίγο ...ανοργάνωτοι.

Θα το βρώ. Ξέρεις ποιό είναι το λυπηρό; Γκρινιάζω εναντίον των ΑΠΕ εδώ και 9-10 μήνες. Οι απόψεις μου βασίζονται σε στοιχειώδη φυσική, και στοιχειώδη οικονομικά.

Ομολογώ ότι παιδεύτηκα να καταλάβω γιατί έχουν τέτοια πρεμούρα, αλλά το βρήκα και αυτό (το έχω εδώ και περιληπτικά στο αντινιουζ χτες προχτες)

Τώρα, θα ...κάααθομαι, και θα λέω "σας το είχα πει τότε" "σας το ειχα πει τότε"

Γιατί είναι ο κόσμος τόσο άπληστος ή ηλίθιος!

Ανώνυμος είπε...

http://www.guardian.co.uk/environment/cif-green/2010/feb/02/feed-in-tariff-renewable-energy

Ανώνυμος είπε...

http://archaeopteryxgr.blogspot.com/2010/12/blog-post_03.html

Εδώ το είχατε πει